zupa - 39132 przepisów (strona:875/2609)

KREM SZPARAGOWY 110

zawartość na gładki krem. Ja używam do tego ręczny blender. Dodajemy kremówkę, sól oraz ksylitol (lub cukier) do smaku i ewentualnie dolewamy wody, do pożądanej konsystencji. W trakcie gotowania zupy obsmażamy na suchej patelni cieniutkie plastry boczku. Zupę podajemy z połamanymi plastrami boczku- chrupiącymi chipsami, posypaną szczypiorem lub z innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Zupa szczawiowa 76

Jedna z kilku zup, które często, podczas sezonu, goszczą na polskich stołach. Od zawsze jest kojarzona z letnim, wiejskim smakiem.  Składniki: 4 garście świeżego szczawiu 1 łyżka masła 200 g wędzonego boczku 2 marchewki 4 ziemniaki 2 pietruszki 1 kawałek selera korzeniowego 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki(...)laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy do miękkości marchewki i ziemniaków. Seler i pietruszkę wyjmujemy. Dodajemy szczaw. Zagotowujemy. Mąką mieszamy ze śmietaną, dodajemy chochlę zupy, dokładnie mieszamy, dodajemy do całości. Podgrzewamy na wolnym ogniu przez około 10 min. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem, opcjonalnie sokiem z cytryny (w zależności od preferencji). Podajemy z ugotowanym jajkiem

R'n'G Kitchen
Zupa curry z kalafiorem i krewetkami 88

Heloł! Są tutaj amatorzy orientalnych smaków? Wielbiciele krewetek? Ta zupa dokładnie dla Was. Prosta, a kopnięcie ma. Składniki: 250 g białych krewetek 5 liści kaffiru 1 litr bulionu warzywnego 4 grzyby mun 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej 100 ml wrzątku 3 młode marchewki 2 łyżki pasty thai curry 400 ml mleka kokosowego 1/2 małego młodego kalafiora 2 łodygi selera naciowego(...)przecedzamy, dodajemy pokrojone marchewki, uprzednio namoczone i pokrojone w paski, grzyby oraz przecedzony wywar z trawy cytrynowej. Z krewetek usuwamy pancerz, a same przekładamy na talerzyk. Po chwili do zupy dodajemy pastę curry, gotujemy na małym ogniu przez kwadrans. Wlewamy mleko kokosowe, różyczki kalafiora, pokrojony seler. Gotujemy przez 10 minut. Pokrojony czosnek, starty imbir wrzucamy i gotujemy około dwóch minut

R'n'G Kitchen
Zupa z młodej kapusty 64

Nowalijki, czas start! No i w końcu pojawiły się i one. Cały rok na nie czekamy, by przygotować pyszne, lekkie dania. Ta zupa przywraca wspomnienia, smaki sprzed lat. Tę piękną wiosnę, na którą czekało się przez mroźną, zasypaną śniegiem zimę. Piękną zieleninę, kolorującą czarno-biały świat. Pierwsze wiosenne deszcze i ten zapach tuż po. Dobra! Czas na przepis, więc łapcie(...)Dodajemy kapustę, gotujemy pod przykryciem przez kwadrans (na średnim ogniu). Wrzucamy pomidory i makaron. Gotujemy do jego miękkości. Na rozgrzane masło wsypujemy mąkę, chwilę smażymy, dolewamy chochlę wywaru z zupy, dokładnie rozrabiamy, dodajemy do całości, mieszając, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style

R'n'G Kitchen
Krem z botwinki z karmelizowanymi listkami botwinki 92

Przepyszny krem z botwinki poleca się na obiad. Ta zupa to idealne rozwiązanie dla smakoszy botwinki, ale tym co za nią nie przepadają też zasmakuje, zapewniam. Szybka do zrobienia a smak nieziemski, polecam. Zupa krem z botwinki. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Fasolka po bretońsku 137

Przepis na tę sycącą zupę miałam dodać jakiś czas temu, ale pogoda się wyrobiła, słońce mocniej zaczęło grzać, więc pomyślałam, że nikt o zdrowych zmysłach nie będzie siedział i gotował w taką pogodę fasolki! Nie to co teraz... Leje kolejny dzień z rzędu (wcale nie mam nic przeciwko, żeby tylko cieplej było!) więc z przyjemnością sięgamy po treściwsze posiłki(...)minut. Pomidory w puszce przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy z koncentratem pomidorowym, m ą k ą oraz cukrem. Wlewamy na gotuj ą c ą si ę zup ę i doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia i doprawiamy ś wie ż o mielon ą sol ą , pieprzem oraz majerankiem

Kuchnia w czekoladzie
Bogracz 58

Dziś moja wersja bogracza. Jest bardzo łagodna ale jeśli chcecie mieć ostrzejszą wersję wystarczy dodać do zupy sosu tabasco jak mój mąż i już macie ten smaczek :D. Teraz jest lekki mrozik więc taka rozgrzewająca zupka z dodatkową bagietką pełnoziarnistą na pewno Was doskonale rozgrzeje. Bogracz - 70dkg wołowiny ( u mnie łopatka) - 2 papryki  czerwone ( ale ja na przekór wzięłam(...)papryki i pomidorów a na pozostałym tłuszczu szklimy pokrojoną w plastry cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek a po zeszkleniu dodajemy do reszty. Zalewamy wodą tyle, żeby była zupa a nie tradycyjny gulasz. Dusimy około 1,5 godziny na małym ogniu a następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki ( obrane wcześniej)  i gotujemy jeszcze pół godzinki. Jak dodacie ziemniaki spójrzcie

Kuchnia Pełna Emocji
Zupa pieczarkowa z ziemniakami 156

bulion. Dorzucam ze 3-4 ziarna angielskie  i liście laurowe. Gotuję do miękkości ziemniaków. Wyjmuję seler i pietruszkę - przydadzą się do innego dania. Osoby, które nie wyobrażają sobie zupy bez mięsa oczywiście mogą zrobić wywar na kościach czy częściach rosołowych. W czasie kiedy zupka będzie się gotowała na patelni z pokrywką lub w osobnym garnku rozpuszczam masło. Duszę(...)pieczarki i cebulę.  Kiedy będa miękkie i aromatycznie pachnące dodaje je do ugotowanych warzyw. Jeśli zostanie Wam sok - warto dodać do niego trochę mąki ziemniaczanej i zagęścić nią zupę. Na koniec wszystko doprawiam. Można podać posypane natką pietruszki. Przepis dodaję do akcji

Kuchnia Pełna Emocji
Zupa pieczarkowa 102

Uwielbiana zupa w moim domu, pyszne, aromatyczne pieczarki zaprawione słodką śmietanką. Nic, tylko jeść i brać dokładkę Co potrzeba: 2 ćwiartki z kurczaka mniejsze, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/8 średniego selera, 500 g pieczarek, 200 g śmietanki 30% słodkiej, 4 mniejsze ziemniaki, Przyprawa Kucharek, 2 łyżki masła, Pieprz, sól Wykonanie: Do garnka, najlepiej z podziałką, dajemy umyte ćwiartki kurczaka, marchewkę(...)ogonkami, smażymy na patelni z rozgrzanym masłem. Mieszamy często, żeby się nie przypaliły. Pod koniec smażenia dajemy płaską łyżeczkę soli i płaską łyżeczkę pieprzu. Usmażone pieczarki dodajemy do zupy, mieszamy, przykrywamy pokrywką, gotujemy. Po upływie 1,5 godziny wyłączamy płomień, wlewamy śmietankę, mieszamy. W razie konieczności doprawiamy. Smacznego :)) pieczarki, marchewka, pietruszka, seler, śmietana 30%, ziemniaki, kurczak, ćwiartki z kurczaka

Bułka z Chlebem
Zupa z pora i ziemniaków ze skórką cytryny 102

Wieczorem w niespełna 20  minut przygotowałam zupę z pora. Miałam ochotę na coś ciepłego a po otwarciu lodówki na pierwszym planie był por. I tak powstała kremowa i aksamitna zupa. por biała część cebula  2 ząbki czosnku kilka ziemniaków liść laurowy ziele angielskie sól i pieprz do smaku świeże oregano skórka z cytryny - trochę grzanki z chleba żytniego

AZgotuj!
Szybka zupa porowa z kaszą jaglaną 103

pozostałym rosole z poprzedniego dnia przygotujesz dosłownie w 15 przepyszną i zdrową zupę porową. Do bulionu dodałam pokrojonego pora i zagęściłam kaszą jaglaną. W tym samaym czasie ugotuje się por i kasza jaglana. Zupy jest pyszna, polecam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Flaczki z boczniaków 92

Dzisiaj wegetariańska wersja tradycyjnych flaczków, przygotowana z grzybów i warzyw. Flaczki z boczniaków to gęsta, aromatyczna i pyszna zupa, które urozmaici codzienne menu. Jeśli jesteście ciekawi smaku flaczków w innej odsłonie, spróbujcie koniecznie. Są naprawdę pyszne… Flaczki z boczniaków podaję z pieczywem. Bardzo polecam! Składniki: 1/2 kg boczniaków 1 średnia marchewka 1 mała pietruszka 1 cebula 3 ząbki czosnku(...)ogniu (z lekko uchylona pokrywką), aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Gotowe flaczki z boczniaków podawać z pieczywem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Zupa pieczarkowa ze szpinakiem → Boczniaki w aromatycznym sosie śmietanowym z kaszą orkiszową → Sałatka z ziemniakami, brokułem, kurkami i serem lazur → Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo

Oryginalny smak
Krem z buraka i kaszy jaglanej 104

obraną włoszczyznę, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki buraki oraz mięso. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz zielem angielskim, zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut. Po upływie tego czasu do zupy dodajemy kaszę, gotujemy kolejne 25 minut. Gdy warzywa i kasza będą miękkie odławiamy z zupy mięso, dodajemy ocet, czosnek oraz kurkumę. Całość miksujemy ręcznym blenderem na gładki krem. Garnek ustawiamy

Qchnia po prostu
Moo tun – pikantny bulion z wieprzowiną 94

Zupa pochodzi z północno-wschodniej części Tajlandii. Mimo iż nie ma w niej żadnych ostrych papryczek, naprawdę ma dużą moc. Ostrość pochodzi głównie z cynamonu, nasion kolendry i pieprzu. Dodatek selera naciowego idealne dopełnia smak bulionu, a marchewka i smażony czosnek dodają miłej słodyczy, która przełamuje ostrość. Bulion jest bardzo rozgrzewający, sycący i pełen niespotykanych aromatów w porównaniu z innymi(...)zupami. Moo tun – pikantny bulion z wieprzowiną 500 g polędwiczek wieprzowych 200 g kiełków sojowych 1 marchewka 0,5 łodygi selera naciowego 1 laska cynamonu 1 łyżeczka sproszkowanego galangalu 1 łyżeczka nasion kolendry 1 liść laurowy garść liści kolendry 4 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyzka cukru trzcinowego 3/4 łyżeczki białego pieprzu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju

PanGotuje