zupa - 39132 przepisów (strona:875/2609)

Pikantny kapuśniak z soczewicą 132

Kapuśniak to zupa, której nie gotowało się w moim domu kiedy byłam dzieckiem. Jadałam ją u cioci-sąsiadki. Była kucharką w szkole. Zupy w jej wykonaniu były wspaniałe. A kapuśniak pamiętam do dziś. Ten dzisiejszy przygotowałam  z soczewicą. Gotując wspominałam kapuśniak cioci. Miłe wspomnienie. 500 gram kiszonej kapusty 1 łyżeczka papryki wędzonej i słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej

AZgotuj!
Flaczki bezmięsne 411

rozgrzane masło (1 łyżka) wraz z pokrojonymi w paski grzybami i startą na dużych oczkach, marchewką. Dusimy przez chwilę pod przykryciem, dodajemy posiekany czosnek, chwilę smażymy i dodajemy do zupy wraz z przyprawami. Masło rozgrzewamy, dodajemy mąką, dokładnie łączymy, podlewamy wywarem z zupy. Przelewamy do garnka, mieszamy aż wszystko połączy się. Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Prosta zupa meksykańska 76

obrany czosnek i smażyć jeszcze minutkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko z patelni dodać do garnka. Fasolkę, kukurydzę, puszkę pomidorów, przecier pomidorowy, papryki w proszku dodać do zupy. Wymieszać i gotować 15 minut. Doprawić do smaku. Gotowe, pysznie i szybko

Kuchnia Pokoleń
Krupnik na indyku 92

patelni przekładamy do garnka z gotującym się mięsem. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kaszę oraz przyprawy. Gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. Pod koniec gotowania odławiamy z zupy pałki z indyka. Mięso oddzielamy od skóry i kości i wrzucamy z powrotem do garnka. Zupę przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką pietruszki

Qchnia po prostu
Aksamitna pieczarkowa 86

prostu nie potrafimy się im oprzeć.    Przepis na aksamitną pieczarkową Przepis na krem z pieczarek pojawił się jakiś czas temu, dzisiaj mamy coś jeszcze lepszego. W naszej zupie, pływają pyszne grzybowe plastry i makaron penne.    SKŁADNIKI: - 500g pieczarek - 2 cebule - 1 marchewka - 2 ząbki czosnku - 1l bulionu - 200 ml śmietany do zup 30% - garść makaronu Penne

Związek na patelni
Zupa krem dynia mango i batat 69

Jesienna rozgrzewająca zupa dyniowa w stylu tajskim. Z mango, batatami, imbirem, chili. Na mleczku kokosowym. Zrobicie ją w 30 minut. Nie mogłam oderwać się od miski.                       składniki: 1/2 dyni hokkaido 1 mango 1 batat 1 kawałek pora biała część 1 plaster korzenia selera 1 marchewka 1 cebula 3 ząbki(...)mango i chwilę przesmażam. Wlewam bulion, dodaję sól, pieprz i gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Na końcu dodaję mleczko kokosowe. Całość miksuję blenderem. Doprawiam cukrem, cynamonem. Zupę podaję z kawałkami mango, migdałami, sezamem, natką pietruszki, i posypuję cukrem

wesoła kuchnia
Krem z dyni, batata i marchewki 97

Krem z dyni – moja ulubiona jesienna zupa ! Jeśli zapytalibyście mnie na co czekam jesienią to bez zastanowienia odpowiedziałabym, że na szarlotkę z pysznych jesiennych jabłek i na sezon dyniowy. Z każdym rokiem odkrywam dynię na nowo, próbując wielu Czytaj dalej Artykuł Krem z dyni, batata i marchewki pochodzi z serwisu Marcepanowa kuchnia

Marcepanowa kuchnia
KREM Z BOROWIKOW + FILMIK 53

Zupa, krem z borowików jest bardzo smaczna i aromatyczna. W sezonie grzybowym polecam ją przygotować.  SKŁADNIKI :  600 g borowików 2 ziemniaki  1 duża cebula, 1 marchew, 1 pietruszka 50 g masła sól, pieprz, jarzynka do smaku 1 litr bulionu warzywnego 100 g serka topionego gouda PRZYGOTOWANIE :   Na patelni na maśle podsmażamy cebulę z pokrojonymi grzybami, doprawiamy(...)solą. Następnie dodajemy marchew, pietruszkę i zmiemniaki.  Wlewamy bulion i wszystko gotujemy do miękkości.  Na koniec dodajemy serek topiony i mieszamy aż się rozpuści, zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blendujemy. Smacznego.  Krem jest przepyszny, polecam

Kulinarne Fantazje Marioli
Krem z marchwi – super prosty przepis na pożywną zupę 105

pójść do sklepu, wtedy wykorzystuję to co mam. Cebula, czosnek i imbir, ziemniaki i marchewka to składniki które długo mogą przetrwać i zazwyczaj znajdę je w mojej kuchni. Dlatego zupa marchwiowa często jest dla mnie zupą resztkową. Można ją trochę stuningować dodając mleczko kokosowe, sok pomarańczowy lub pomidory, jednak zwykła marchwianka też od czasu do czasu dobrze smakuje. Składniki

wysmienity
Krem z kalafiora 114

temperatura za oknem spada jak jesienne liście z drzew na moim stole pojawiają się gęste zupy-kremy, rozgrzewające i otulające jak ciepła kołderka. Dynia,  kalafior, brokuł czy cukinia to idealne warzywa do przygotowania kremów.   Składniki: 1 kalafior (około 900-1000 g), 3 średnie ziemniaki, 1 litr bulionu drobiowego (w wersji wegetariańskiej warzywnego), 1 mała cebula, 1 łyżka oliwy(...)masłem, dodać cebulę,  chwilę smażyć do zeszklenia. Dodać ziemniaki oraz kalafiora, zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Gotową zupę zmiksować na gładki krem, dodać sól i pieprz oraz śmietanę. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Smacznego

Moja kraina smaków
Wietnamski Rosół czyli w Phò Ga Faceta w Kuchni 82

było pod silnym wpływem kuchni chińskiej i francuskiej. Makaron ryżowy i przyprawy importowano z Chin, Francuzi spopularyzowali jedzenie czerwonego mięsa. W rzeczywistości uważa się, że „Phò” pochodzi od francuskiej zupy „pot au feu”. Wietnamscy kucharze połączyli wpływy chińskie, francuskie i tubylcze, tworząc danie wyjątkowo wietnamski. Popularność Phò rozprzestrzeniła się na południe kraju od 1954 roku, kiedy kraj został podzielony(...)wyjaśnia kluczowe różnice między odmianami północnymi i południowymi. Phò w stylu północnym jest zwykle prostsze i składa się z mniejszej ilości składników. Jest mniej kawałków mięsa, a na wierzchu zupy układane są małe plasterki imbiru. Phò podaje się bez kiełków fasoli i ziół. Zamiast tego towarzyszą mu tylko zielone papryczki chili i limonka. Phò w stylu południowym to złożone danie

RafalCook
Krem z pieczonej dyni 121

Przyszła jesień a wraz z nią większa ochota na zupy. Nie robię ostrych, mocno rozgrzewających, bo nie miał by kto ich u mnie zjeść, ale takie delikatne zjem nie tylko ja ale i chłopaki. Jedynie szanowny Małżonek kręci nosem, ale do tego to się już zdążyłam przyzwyczaić;) Ciepły, słoneczny kolor zachęca do konsumpcji, więc może się skusicie? Składniki(...)szczyptą curry. Wrzucamy garść zielonej pietruszki. Miksujemy na gładki krem. Na suchej patelni podgrzewamy plastry cienkiego boczku do zrumienienia. Gdy ostygną kruszymy lub podajemy w całości jako dodatek do zupy. Doskonale sprawdzi się także groszek ptysiowy i kleks śmietany

Kuchnia w czekoladzie
Najsmaczniejsza zupka pomidorowa 45

razem coś, co każdy zna i uwielbia. Najsmaczniejsza zupka pomidorowa Prosta, pyszna i zawsze mile widziana na stole. Przyznam, że nie jestem ekspertem w gotowaniu zup, ale ta wyszła mi wyjątkowo pysznie, dlatego wrzucam przepis. Zrobiłam ją na szybko używając tylko wywaru warzywnego. Zupka idealna także dla maluchów. Najsmaczniejsza zupka pomidorowa – składniki (4 porcje): pęczek włoszczyzny (marchewka, pietruszka, kawałek(...)małym ogniu przez około 30 minut. Po tym czasie dodaję także pulpę pomidorową i koncentrat. Gotuję jeszcze przez około 5 minut. Na koniec zmniejszam ogień i stopniowo dodaję do zupy śmietanę. Aby uniknąć zwarzenia najlepiej wcześniej wymieszać ją w oddzielnym naczyniu (np. miseczce) z kilkoma łyżkami wywaru. Całość delikatnie podgrzewam i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Smacznego! Spróbuj także

Natka Pietruszki
Curry laksa – rozgrzewająca zupa z makaron ryżowym z chilli, imbirem i trawą cytrynową 74

przelej zimną wodą. Wyłóż makaron do talerzy i następnie polewając dookoła, wlej porcję sosu (zostawiając liście kaffiru oraz trawę cytrynową). Udekoruj świeżą kolendrą. Czytaj więcej: Curry laksa – rozgrzewająca zupa z makaron ryżowym z chilli, imbirem i trawą cytrynową The post Curry laksa – rozgrzewająca zupa z makaron ryżowym z chilli, imbirem i trawą cytrynową appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Bulion warzywny z pieczarkami 95

Czym jest bulion warzywny? Bulion warzywny to podstawa wielu zup czy sosów. Często go lekceważymy, zastępując wodą lub – co gorsze – bulionem w kostkach (jeśli już musicie, używajcie tych eko bez tłuszczu palmowego i tony soli). Buliony to esencje smaku. Sprawiają, że dania na nich przygotowane mają głębszy smak. Profesjonalni szefowie kuchni potrafią nawet gotować tzw. potrójne wywary (szczególnie wtedy, kiedy(...)dania. Bulion warzywny z pieczarkami Dzisiejszy bulion warzywny z pieczarkami jest wywarem z marchewki, pora, cebuli, selera i pieczarek. Dodatek grzybów sprawia, iż bulion ten będzie świetną bazą np. zupy pieczarkowej . Dzięki krojeniu w cienkie plastry i krótkiemu gotowaniu, nawet odcedzone warzywa smakują świetnie, dlatego można je jeszcze wykorzystać do innych dań. Np. do “ Krokietów z kapustą i grzybami “. Składniki

Moja Delicja