Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewająca i syta. Uwielbiam takie dania jednogarnkowe, niby zupa ale pełno w niej mięsa i warzyw. Jest gęsta i pyszna. Spróbujcie koniecznie....Polecam Zobacz przepis
Swojskie jedzonkoostre, u mnie delikatnie więc dałam tylko 1/3 niedużego strączka. Gotować aż pomidory zaczną się rozpadać. Potem wlać mleczko kokosowe i całość zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą. Jeśli zupa jest za gęsta można dolać więcej bulionu. Zupę podałam z makaronem ryżowym nitki
Monia miesza i gotujecebule, 2 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczka papryki, 2 łyżki majeranku, 1/2 łyżeczki imbiru, szczypta gałki muszkatołowej, 2-3 łyżki domowej przyprawy do zup, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 litry wody, sól i pieprz do smaku. 1. Oczyszczone grzyby pokrój w paski. 2. Cebulę, czosnek i pora posiekaj. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc(...)pora, dodaj grzyby i resztę warzyw. 5. Całość dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim, papryką, imbirem i gałką muszkatołową, po czym zalej dwoma litrami wody, dodaj domową przyprawę do zup i gotuj 30 minut. 6. Pod koniec gotowania dopraw majerankiem roztartym w dłoniach, a przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki
Z notatnika dietetykaKremowa, delikatna zupa dyniowa z dodatkiem marchewki i pomidora! To kolejna jesienna propozycja na tę sezonową zupę. Składniki: 1,7 kg dyni Hokkaido (waga przed wydrążeniem), duża marchewka, 2 średnie pomidory, ok 1 l bulionu, sól, pieprz Przygotowanie: Dynię myjemy, wydrążamy środek. Kroimy na kawałki (nie obieramy ze skóry) Układamy na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Marchew obieramy
Lena GotujeJesień zbliża się małymi krokami. U mnie dzisiaj zimno, buro, ponuro i deszczowo. Dlatego ugotowałam pyszny żurek. Pewnie każdy zna przepis na tę zupę, ale każdy pewnie gotuje ją po swojemu. Moja wersja jest kwaśna, sycąca i rozgrzewająca. Z dużą ilością boczku, kiełbasy i ziemniaków. Pachnie obłędnie. Obowiązkowo ze świeżą natką pietruszki. Podałam z jajkiem ugotowanym na twardo i chlebem(...)kroimy w kostkę, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy. 3. Do bulionu wlewamy zakwas, dodajemy kiełbasę z boczkiem, śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami gorącego bulionu i wlewamy do zupy, zagotowujemy mieszając rózgą, żeby nie zrobiły się grudki. Przyprawiamy i dodajmy ziemniaki. 4. Żurek rozlewany na talerze, dajemy po jajku przekrojowym na pół i posypujemy posiekaną świeżą natką pietruszki. Podajemy
IzabelawkuchniDodajemy przecier, przyprawę warzywną, ziele angielski, pieprz i liść laurowy. Chwilę podsmażamy i zalewamy ok 3 szklankami wody. Gotujemy ok 20 -30 minut do miękkości warzyw. Następni zupę blendujemy (wyciągamy liścia i kulki pieprzu i ziela) Następnie jeszcze raz podgrzewamy, podbijamy śmietaną lub jogurtem zmieszaną z mąką oraz doprawiamy do smaku papryką, solą i pieprzem. Na końcu posypujemy(...)świeżym koperkiem. Podajemy z grzankami. Smacznego :) * Do zupy można również dodać świeżych pomidorów
Pani na deserLato powoli zbliża się ku końcowi, temperatury nie dają jednak człowiekowi odpocząć. Dlatego w ramach walki z upałem na obiad przygotowałam chłodnik. To prosta do przygotowania zupa, która świetnie sprawdza się w gorące dni. Najbardziej popularny jest chłodnik litewski na bazie botwiny i buraków, taką zupę przygotować możemy jednak także z innych składników - zarówno warzyw, jak i owoców. Na blogu
Z notatnika dietetykaRamen to zupa wywodząca się z kuchni japońskiej, można powiedzieć że to ich rodzimy przepis na rosół – wywar z mięsa i warzyw. Ostatnio stał się bardzo popularny w Polsce, dlatego też zachęcam was do przygotowania go w domu. Mam też dla was ciekawy cytat dotyczący rosołu w diecie z książki, która właśnie czytam „Pokonaj swoje lęki i odzyskaj(...)rosołu na 3 minuty by się sparzyła. Ramen podawać z makaronem, mięsem i warzywami, jajkiem. Ja podałam też z miksem sałat bo bardzo lubię (sałaty dodaję na talerz do zupy). Artykuł Ramen pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie
Dorota Smakujeciasto, sałatka i wiele innych.. Co ugotować na święta wielkanocne? Zacznijmy od śniadania! Śniadanie wielkanocne to jeden z najważniejszych punktów Wielkanocy. Śniadanie wielkanocne Żurek wielkanocny to pyszna zupa, którą u nas jada się na śniadanie. Oczywiście żurek robię na własnym zakwasie. Uważam, że taki zakwas na żurek to banalnie prosta rzecz, którą przygotować może każdy, a żurek staropolski(...)zyskuje wtedy na smaku razy milion! Taka sycąca zupa w zestawieniu z koszyczkiem wielkanocnym, myślę, nasyci każdego. Przejdźmy teraz do obiadu i kilku propozycji jego przyrządzenia. Obiad wielkanocny - Ciasto marchewkowe na słono, jajka faszerowane i sałatka z kurczakiem Pyszne ciasto marchewkowe w wersji na słono z kiełbasą i serkiem. To bardzo zaskakujące danie, które możecie przygotować na święta wielkanocne
MamaOskarkaGrzybobranie to piękny zwyczaj, obcowanie z naturą i smakowanie jej darów. Zupa krem z grzybów leśnych w pysznym wykonaniu. Artykuł Zupa grzybowa krem pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z FantazjąPyszna syta zupa z sezonowymi warzywami. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 mała czerwona papryka 1 marchewka 1 cebula 1/3 niedużego kalafiora 20 dag fasolki szparagowej sól, pieprz słodka i ostra papryka do smaku siekaną natka lubczyku Sposób przygotowania: 1. Cebulę pokroić w kostkę, marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej(...)zagotować. Dodać podzielony na różyczki kalafior oraz pokrojoną fasolkę szparagową. Gotować jeszcze 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Doprawić słodką i ostrą mieloną papryką, solą, pieprzem i ziołami. 3. Zupę można lekko zagęścić zasmażką. Na koniec dodać niewielką ilość natki lubczyku. Smacznego
Kuchnia domowa AniMamy chyba rekord. Zupę, którą Wam dziś przedstawiam, robiłam jakieś 20 minut. Ten przepis pochodzi z bloga rngkitchen . Sama przyjemność robić takie cuda, tu się pokroi, tam się podsmaży, doleje, doprawi, zagotuje, je. Nie chciałam jednak kopiować przepisu w 100%, więc zmieniłam go nieznacznie. Składniki: 1 l wody 3 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 czerwona papryka biała część(...)solą, pieprzem i wędzoną papryką, gotujemy do miękkości papryki (trwa to dosłownie 2-3 minuty). Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, szczyptą wędzonej papryki i skrapiamy ewentualnie oliwą. Artykuł Zupa pomidorowo-fasolowa pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyZima, zupy, te sprawy. Pierwszy raz zrobiłam krupnik z kaszą jęczmienną perłową, zawsze ładowałam do niego pęczak. Obie opcje są super. Najlepszym jednak pomysłem jest dodanie ogórków kiszonych. Jest ich na tyle niewiele, że nie dominują, czuć je umiarkowanie, dokładnie tak jak chciałam. W innym wypadku wyszłaby ogórkowa z kaszą, co w sumie też nie jest głupim pomysłem (już sobie(...)dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 5 minut. Pod koniec wrzucamy pokrojone w kostkę ogórki, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy parę minut. Na koniec wsypujemy poszatkowaną natkę pietruszki. Jeżeli zupa wyszła za gęsta, możecie dolać trochę wody. Podobne przepisy: Krupnik z kaszą jęczmienną Krupnik ze szczypiorkiem Artykuł Krupnik z ogórkami kiszonymi pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovymomentu aż wypłyną. Podobne przepisy: Barszcz ukraiński Barszcz czerwony z ziemniakami i ciecierzycą Barszcz czerwony z ziemniakami Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami Barszcz czerwony z ziemniakami i jajkami Zupa z burakami i czerwoną fasolą Zupa jarzynowa z burakami Artykuł Barszcz czerwony z uszkami pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovystarte na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler i ogórki kiszone, a także zalewę z ogórków, wszystko gotujemy 5 minut. Pod koniec wrzucamy poszatkowany koperek i świeżo mielony pieprz. Jeżeli zupa jest mało słona, doprawcie ją. Przed podaniem wlewamy śmietanę. Artykuł Zupa ogórkowa pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy