zupa - 39749 przepisów (strona:864/2650)

Zupa marchewkowo-kokosowa, z delikatnym akcentem chilli... 65

duś około 20 minut, często mieszając. Wlej wywar, mleko kokosowe i sos chilli. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj około 40 minut na wolnym ogniu. Zmiksuj blenderem do czasu, aż zupa będzie kompletnie gładka. Ewentualnie lekko rozcieńcz, jeśli jest taka potrzeba i dopraw jeszcze raz do smaku. Przed podaniem pokrop dodatkowym sosem chilli i posyp kolendrą.  Zupę można przechowywać

Lejdi of the house
Żmudzka zupa z gęsi 80

Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hannę Szymanderską. Kuchnia polska, to obowiązkowa pozycja w biblioteczce kucharza amatora. Tym razem na "tapetę" wziąłem niesamowitą, aromatyczną i megasmaczną zupę na gęsinie. Idealna dla smakoszy grzybów, a przede wszystkim zup grzybowych. Arek Gie Składniki:           1 kg gęsiny 5-6 suszonych borowików 4 winne jabłka

R'n'G Kitchen
Zupa fasolowa 79

minut krojenia i podsmażania, reszta to sama się robi i zupa gotowa. Oczywiście, kiełbasy i boczku było więcej, ale jakieś trzy ryje podczas krojenia stały i sępiły (dwa koty plus mój) kawałki do "degustacji" i wyszło, jak wyszło. W sumie to nie mało, bo na 4 osoby w sam raz. Smakowo i na szybko "wyszedło". Godne polecenia Arek Gie Składniki(...)bulion i gotujemy do miękkości ziemniaków.   Wrzucamy fasolę wraz z zalewą, gotujemy przez kwadrans.   Na rozgrzany smalec wrzucamy mąkę, lekko podsmażamy. Dolewamy chochlę lub dwie wywaru z zupy. Wlewamy do garnka, dokładnie rozprowadzamy. Wsypujemy majeranek, zagotowujemy.   Do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Zupa koperkowa z pulpecikami i ryżem 91

Delikatna i aromatyczna zupa koperkowa powstała całkiem przypadkowo. Aaaa! włoszczyznę trzeba było zużyć :P Serio, tak właśnie było. Potrzeba nagła była na coś ciepłego i rozgrzewającego, padło na taki lekki "rosołek". Prosta, łatwa i szybka strawa pomoże wam odzyskać siły...no może nie aż tak, ale fajnie rozgrzewa. Przeziębienie poszło precz! A kysz! Więcej się do mnie nie zbliżaj(...)minut. Warzywa wyjmujemy, wsypujemy ryż i startą na dużych oczkach, marchewkę. Gotujemy przez kwadrans.   Mięso mielone do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy 2 cm kulki, dodajemy do zupy. Gotujemy przez kolejny kwadrans.   Na koniec dodajemy posiekany koperek.   Całość do smaku doprawiamy solą i pierzem

R'n'G Kitchen
Zupa chrzanowa 89

Kremowa zupa chrzanowa podana z białą kiełbasą i jajkiem. Pyszna propozycja pikantnej zupy na codzienny obiad, ale i na Wielkanoc. Składniki: 500 g ziemniaków, 2 pietruszki, 3 duże białe kiełbasy, ugotowane jajka, 3 ząbki czosnku, 100 - 120 g tartego chrzanu ze słoiczka, 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego, sól, ziele angielskie, liście laurowe Przygotowanie: Do około 1200 ml wody

Lena Gotuje
Kapuścianka wielkopostna 75

mąki żytniej, owsianej lub otrąb, świeżą lub suszoną rzepą, pieczoną lub gotowana na gęsto, także gotowaną brukwią lub pasternakiem (jadano je na ogół bez żadnej omasty) Często jadano   zupę kapuściankę z kapusty słodkiej lub kwaszonej  albo kwasu kapuścianego (zwanego octem kapuścianym) zaprawianego mąką.   Kapuścianka wielkopostna (jadana w poście w wielu regionach Polski) - przepis: Kwas z kapusty zagotować(...)posiekaną drobno, sparzoną cebulą, dodatkiem listka laurowego (bobkowego) i pieprzu. Zaprawić mąką lub śmietaną. Jeść z wyłożonymi na miski, kartoflami, ugotowanymi w całości lub z ugotowanymi w zupie kluskami "skubanymi", "rwanymi" z mąki żytniej czy kluskami kartoflanymi. Dla odmiany smaku do kwasu kapuścianego można dodać ugotowane, pokrojone w plastry czerwone buraki ćwikłowe. Na Kaszubach gotowano kapuściankę na wywarze

Kulinarne przemyslenia
Jak rozgrzać się zimą? Przepisy na rozgrzewające dania, napoje i przyprawy 75

Warto wtedy sięgać po rozgrzewające potrawy, napoje i przyprawy, które rozgrzeją nas od środka i poprawią samopoczucie. Poznaj sprawdzone sposoby na walkę z zimowym chłodem! Rozgrzewające dania – termosy obiadowe Zupy, gulasze i potrawy jednogarnkowe Rozgrzej się od środka jedząc rozgrzewające zupy. Warto przygotować gęsty rosół z warzywami korzennymi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa curry z kurczakiem 64

curry z kurczakiem. Zupa jest bardzo aromatyczna, smaczna. SKŁADNIKI: 400 g piersi z kurczaka 2 l bulionu mała cebula ząbek czosnku kawałek imbiru 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 łyżczeka curry w proszku łyżeczka słodkiej papryki 2 lisćie kaffiru 1 trawa cytrynowa pół łyżeczki kurkumy 100 g ryżu 100 ml śmietanki kokosowej lub mleczka sól do smaku  olej(...)dwie części a końcówkę rozbij tłuczkiem. Marchewki i seler potnij w talarki. Pokrojone warzywa dodaj do smażonego kurczaka wraz z liśćmi kaffiru. Składniki zalej bulionem lub wodą. Gotuj zupę przez około 15 minut od zagotowania się. Gotuj pod przykryciem. W połowie czasu gotowanie dodaj wypłukany ryż. Na koniec wlej mleczko lub śmietankę. Wymieszaj i podawaj z natką kolendry

AZgotuj!
Krupnik 61

Krupnik, zupa polska gotowana na mięsie baraniem lub wołowem z krupami perłowemi - pisał w "Encyklopedii staropolskiej" Z. Gloger W książce "Tradycje Polskiego Stołu"czytamy: Krupnik jest to rzadko ugotowana kasza ze szperką i mięsiwem, a podczas niedostatku i postu z olejem lub bez niego. Pokarm ten jest powszednim; co Bóg dał - powiada Mazur zajadając swój krupnik - i dobrze robi(...)minutach wyciągnąć warzywa, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować kolejne 20 minut. W tym czasie marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w drobną kostkę i ponownie wrzucić do zupy. Uzupełnić gorącą wodą wywar, jeżeli nadmiernie odparował. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie kilkoma kroplami maggi. Na talerzu obficie posypać posiekaną natką pietruszki.   (function

Kulinarne przemyslenia
Krupnik na skrzydełkach 55

przed Państwem! Klasyka polskiego stołu. Pierwsza dama kuchni naszych babć! Duszę i ciało rozgrzewająca...Ta Dam! Zupa Krupnik! <tutaj oklaski>  tudzież  <piski i achy zachwytu> Reklama i polecanie zbędne Na rozgrzewkę róbcie Krupnik! Arek Gie Składniki:         700 g skrzydełek z kurczaka 100 g kaszy jęczmiennej 1 marchew 1 pietruszka(...)płuczemy, dodajemy do wywaru i gotujemy przez 25 minut, aż kasza stanie się miękka. Wrzucamy pokrojone warzywa i kawałki mięs. Chwilę gotujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdyby zupa okazała się za gęsta, dolewamy trochę wrzątku.   Podajemy z natką pietruszki

R'n'G Kitchen
Marchewka czy trzeba blanszować przed mrożeniem 70

lubię pokroić ją w plastry, lub w zapałkę albo w kostkę. Lubię też taką startą na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowana marchew fajnie sprawdza mi się do zup, do rosołu ale też do warzyw np w stylu warzyw po grecku. Ok, mamy marchew obraną, umytą, pokrojoną i co dalej. Czy trzeba marchew blanszować przed mrożeniem? Nie trzeba. Można(...)zamrażarki. Na zdjęciu również pietruszka i papryka pomarańczowa, które zaczęły mi troszkę więdnąć i które pokrojone poszły razem z marchewką do mrożenia w oczekiwaniu na przyszłe zupy. Polecam. Artykuł Marchewka czy trzeba blanszować przed mrożeniem pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie

Dorota Smakuje
Zupa z soczewicą. 56

soczewicę , pokrojone w kostkę warzywa ( marchewkę , pietruszkę , ziemniaki ), ugotuj do miękkości. Na patelni zeszklij na oleju posiekaną w kostkę cebulę , pod koniec dodaj posiekany czosnek. Dodaj pod koniec gotowania zupy. Dodaj także przyprawy, starty na tarce imbir, oraz pokrojoną w kostkę papryczkę , koncentrat pomidorowy, dopraw do smaku solą , szczyptą cukru, wymieszaj.  Gotuj jeszcze około 10 minut. Przed podaniem zupy

Przepisy i porady kulinarne
Zupa soczewicowa z marchewką i dynią 55

Zupa soczewicowa to doskonały wybór na zimowe dni. Jest gęsta, sycąca, doskonale rozgrzewa organizm, a do tego jest bardzo zdrowa i dostarcza wielu cennych składników odżywczych wzmacniając naszą odporność o tej porze roku. Ta z marchewką, dynią i suszonymi pomidorami jest ostatnio moją ulubioną wersją tego posiłku. Składniki na 3-4 porcje: 1 cebula dymka 1 łyżka oleju (używam tego(...)marchewkę i dynię oraz passatę. Mieszamy i zalewamy bulionem. Gotujemy, aż warzywa zmiękną po czym miksujemy całość na gładki krem. Podajemy z natką pietruszki i kleksem jogurtu. Smacznego :) Artykuł Zupa soczewicowa z marchewką i dynią pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Uszka grzybowe z wołowiną – kuchnia podkarpacka 59

Uszka grzybowe z wołowiną – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Zagórz, gmina Zagórz, powiat sanocki Używając bardzo dużego uogólnienia w naszym regionie na Boże Narodzenie jada się albo barszcz czerwony, albo zupę grzybową. Jednak pod tymi dwiema nazwami kryje się całe spektrum zup, różnorodność smaków, dodatków i technik przygotowania. A wszystko to wynika z rodzinnych tradycji i regionalnych obyczajów. I nawet jeśli

Trzeci talerz

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję