zupa - 39132 przepisów (strona:831/2609)

Botwinka 148

Pyszna lekka zupa z botwinki :) Danie inspirowane jest przepisem ze strony Zadanie-Gotowanie . Zapraszam do przygotowań!   Składniki: 500 g mięsa drobiowego na wywar 1 pęczek włoszczyzny 2 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 litry wody 2 pęczki botwinki, drobno posiekanej 3 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę 3 łyżki octu winnego 2 łyżki cukru 1 pęczek koperku, drobno posiekanego(...)Mięso, włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie umieszczamy w garnku, zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy szumowiny, zmniejszamy ogień i gotujemy wywar przez około 1 i 1/2 godziny. Zupę przecedzamy, wyciągamy jedną marchewkę, kroimy w plasterki i z powrotem wrzucamy do wywaru; resztę składników z wywaru wyrzucamy. 2. Wywar ponownie stawiamy na ogniu, wrzucamy pokrojone ziemniaki i gotujemy 15 minut

My Culinary Art
Zupa z młodego selera 167

skarbnicą pysznych warzyw. Korzeń selera kojarzy mi się z jesienią, a seler naciowy z importem. Tym bardziej ucieszyłam się na młodego selera. Jeden wystarczy, by ugotować aromatyczną i pyszną zupę. 1 młody seler 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 puszka ciecierzycy (lub 3/4 szklanki uprzednio namoczonej na noc) 1 łyżeczka soli 1 łyżka suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry(...)zostawiając tylko łodygi i korzeń. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę i gotujemy w ok. 1-1,5 litra wody. Dodajemy przyprawy. Gdy warzywa będą miękkie przy pomocy blendera miksujemy zupę na krem. Do kremu wrzucamy ciecierzycę i posiekaną nać selera. Gotujemy do czasu, gdy ciecierzyca będzie miękka

Kucharzyca
Filety z kurczaka w kapuście 160

wody lub z kładzionymi kluskami. Nam jednak bardziej smakuje z kluskami, Składniki: 2 piersi kurczaka ćwierć główki białej kapusty cebula marchewka pół szklanki śmietany łyżeczka mąki łyżka przyprawy do zup olej pieprz sól Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w cienkie półkrążki, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać kapustę, marchew, przyprawy, podlać kilkoma łyżkami

kuchnia doski
Domowe najlepsze lane kluski 148

Świetnie pasują do różnego rodzaju zup, np. świątecznej grzybowej, rosołu czy pomidorowej. Pyszny i łatwy w przyrządzeniu zamiennik makaronu. Składniki: 100 g mąki pszennej 2 jajka szczypta soli Wykonanie: Składniki wymieszaj dokładnie rózgą lub mikserem. Do gorącej zupy wlewaj ciasto, np. łyżką wolnym strumieniem do zupy w różne jej miejsca. Pamiętaj ciągle delikatnie ją mieszając. Tworzą się niezgrabne, nierówne

Zasmakuj Kuchni
KREM KALAFIOROWY Z KREWETKAMI 94

posypania  sól, pieprz Przygotowanie Kalafior podziel na różyczki, ugotuj w bulionie,  dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.  Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie i dodaj do zupy. Gotuj przez około na 20 minut na małym ogniu. Zupę zmiksuj blenderem, przypraw do smaku. Krewetki obierz z pancerza zostaw tylko ogonek. Podsmaż je na łyżce masła, z każdej strony(...)minuty, przypraw solą.  Rozlej zupę do miseczek i włóż po 3-4 krewetki, posyp koperkiem  Smacznego

Kukuleczki
Ale Gloria – wiosenne menu degustacyjne | Warszawa 146

Gloria – tam znajdziecie więcej informacji. Menu degustacyjne Przystawki Ceviche z polędwicy dorsza z mango, awokado skropione kolendrą i koprem Szparagi w sosie holenderskim z jajkiem „poche” Zupa Zupa z młodych warzyw z jajkiem „poche” uperfumowana dymką Dania główne Pierogi z kaszanką, jabłkiem i cynamonem Fish & chips Stek z tuńczyka panierowany w białym i czarnym sezamie z tatarem(...)ceviche wpisuje się w całą filozofię restauracji? Szparagi w sosie holenderskim z jajkiem „poche” (brak zdjęcia) były doskonałe. Niekiedy wystarczą tylko dobre, świeże produkty i znakomity sos. Zupa z młodych warzyw z jajkiem „poche” (znowu) nie powaliła mnie na kolana. Nie miała smaku, a warzywa były twardawe. Zdecydowanie wolę moją jarzynówkę. Pierogi z kaszanką, jabłkiem i cynamonem (brak zdjęcia). Dania

Kuchnia Bazylii
Zupy 150

Szczawianka Chłodnik Zupa ze słodkimi ziemniakami Kapuśniak  Pomidorowa z ciecierzycą Krem z dyni Zupa meksykańska Zupa pieczarkowa

NA MOIM TALERZU
Krem z zielonego groszku z chrzanem 191

Lekka wiosenna zupa krem z zielonego groszku podkręcona chrzanem. Idealna na przystawkę do obiad lub lunch, a nawet jako dietetyczne danie dla tych co na diecie. SKŁADNIKI na 2 porcje: 2 szklanki zielonego mrożonego groszku 2 pory (biała część) 1 ½ litra bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżeczki soku z cytryny 3-4 łyżki chrzanu 2 łyżki oleju do podsmażenia(...)seler (białą część). Podsmażać kilka minut nie dopuszczając do zbrązowienia. Do pora wlać bulion i dodać rozmrożony groszek. Gotować wszystko przez ok. 5 minut od czasu zawrzenia bulionu. Zmiksować zupę blenderem na krem. Dodać sok cytrynowy i chrzan, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Zupę nalać w miseczki, polać łyżeczką roztopionego masła i przybrać dodatkami

Sztuka gotowania w/g Samiry
Zupa krem z marchwi 144

Wiosenna zupa? Marchewkowa! To jedno z warzyw które nieodłącznie kojarzy mi się właśnie z wiosną. Niby taki banał, a jaki smaczny – odrobina imbiru i trawy cytrynowej nadaje zupie ciekawego aromatu. Do tego

Szybko Tanio Smacznie
Zupa dietetyczna z botwinki 177

straganach i w sklepach pojawiła się w końcu botwinka. To symbol wiosny, letnich dań, lekkich i pysznych zup, chłodników. Ja przygotowałam z niej lekką, dietetyczną zupę wg wskazówek Pani dietetyk. Jemy ją od 3 dni i wcale nam się nie nudzi, bo jest pyszna. Nawet mąż się przyłączył i stwierdził, że chętnie będzie ją jadał. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Indyjska zupa z czerwonych buraków i pomidorów 154

Mimo, że pochodzi ze stanu Assam (północno-wschodnie Indie), to ze względu na pracę męża miała okazję mieszkać w wielu zakątkach subkontynentu. To właśnie od Panchami dostałam przepis na zupę krem z buraków i.... pomidorów. A tutaj znajdziecie więcej naszych zdjęć, nie tylko kulinarnych  :) Składniki - proporcje na dwie - trzy osoby 2 średniej wielkości buraki  3 średniej wielkości pomidory(...)minut, a następnie zalać warzywa bulionem, doprawić do smaku i gotować aż buraki będą miękkie (w tradycyjnym garnku zajmuje to około 40 minut, w szybkowarze około 10 minut) Kiedy zupa przestygnie całość zmiksować na krem. Przed podaniem podgrzać, udekorować gęstym jogurtem lub śmietaną i listkami kolendry lub mięty

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
ZUPA Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM 111

Czosnek niedźwiedzi to wciąż niedoceniane, choć bardzo zdrowe zioło o... Artykuł ZUPA Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Zupa krem z soczewicy 154

Kolejna propozycja na syty i smaczny obiad. Zupa krem z soczewicą. Dodatek grzanek czosnkowych jest idealny.  Soczewica jest bardzo smaczna, i co najważniejsze ma sporo składników odżywczych, takich jak: sód, potas, witamina A , kwas askorbinowy, wapń,  żelazo, witamina D,  witamina B6, witamina B12,  magnez. Zachęcam do pichcenia z soczewicą w roli głównej;)  2 szklanki(...)Wlewam pomidory z puszki i dodaję soczewicę, wlewam około l, 5 – 2 l wody. Dodaję przyprawy i gotuję do miękkości warzyw, około 20 minut. Po tym czasie zupę blenderuję na krem. Podaję z kleksami śmietanki i grzankami

Takie tam pichcenie
Wiosenna zupa krem. 87

Piękna pogoda zachęca do przygotowywania kolorowych, zdrowych posiłków. Taka zupa to najlepszy przyjaciel osób odchudzających się - naładowana warzywami, pełna błonnika i wartościowych substancji, a przy tym lekka i szybka w przygotowaniu. Składniki (2 porcje): 1,5 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 pory - tylko jasne części, pokrojone w księżyce 1 batat - obrany i pokrojony w kostkę 3 szklanki(...)miękkie (ale nie rozgotowane). 4. Około dwie minuty przed końcem gotowania dodaj szpinak i pietruszkę, dopraw solą, oregano i ewentualnie pieprzem. Przykryj i duś aż szpinak zwiędnie. 5. Zmiksuj zupę w blenderze, w razie potrzeby dolej trochę wody. 6. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem i plasterkami rzodkiewki. Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 325kcal

Powiedz dietom nie
Zioła w kuchni 214

kuchnia włoska Charakterystyczny, bardzo wyrazisty aromat. Pierwsze skojarzenia – kuchnia włoska. Jednak dania z Italii to nie jedyne jej zastosowania. Doskonale sprawdzi się również przy słodkich dniach. Bazylia tajska – warzywa, zupy, kuchnia orientalna To wytrawna siostra popularnej bazylii. Ma charakterystyczny aromat anyżu i wyczuwalny cytrusowy charakter. Świetny dodatek do zup i innych dań kuchni azjatyckiej. Kolendra – warzywa, kuchnia wschodu, ryby(...)smak – dla jednych będzie to gorycz, inny poczują słodki smak. Jest popularna w daniach azjatyckich, indyjskich, jednym słowem – wschód. Doskonale się sprawdzi także przy urozmaiceniu rodzimych przepisów, choćby tradycyjnej zupy pomidorowej. Melisa – warzywa, desery, ciasta, jagnięcina Ma pobudzający, cytrusowy zapach. Możemy używać jej do herbat i sałatek. Jest doskonałym dodatkiem do dań słodkich. Mięta – lemoniady, drinki, ryby, jagnięcina Mięta

MarcinChef