Pyszna lekka zupa z botwinki :) Danie inspirowane jest przepisem ze strony Zadanie-Gotowanie . Zapraszam do przygotowań! Składniki: 500 g mięsa drobiowego na wywar 1 pęczek włoszczyzny 2 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 litry wody 2 pęczki botwinki, drobno posiekanej 3 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę 3 łyżki octu winnego 2 łyżki cukru 1 pęczek koperku, drobno posiekanego(...)Mięso, włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie umieszczamy w garnku, zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy szumowiny, zmniejszamy ogień i gotujemy wywar przez około 1 i 1/2 godziny. Zupę przecedzamy, wyciągamy jedną marchewkę, kroimy w plasterki i z powrotem wrzucamy do wywaru; resztę składników z wywaru wyrzucamy. 2. Wywar ponownie stawiamy na ogniu, wrzucamy pokrojone ziemniaki i gotujemy 15 minut
My Culinary Artskarbnicą pysznych warzyw. Korzeń selera kojarzy mi się z jesienią, a seler naciowy z importem. Tym bardziej ucieszyłam się na młodego selera. Jeden wystarczy, by ugotować aromatyczną i pyszną zupę. 1 młody seler 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 puszka ciecierzycy (lub 3/4 szklanki uprzednio namoczonej na noc) 1 łyżeczka soli 1 łyżka suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry(...)zostawiając tylko łodygi i korzeń. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę i gotujemy w ok. 1-1,5 litra wody. Dodajemy przyprawy. Gdy warzywa będą miękkie przy pomocy blendera miksujemy zupę na krem. Do kremu wrzucamy ciecierzycę i posiekaną nać selera. Gotujemy do czasu, gdy ciecierzyca będzie miękka
Kucharzycawody lub z kładzionymi kluskami. Nam jednak bardziej smakuje z kluskami, Składniki: 2 piersi kurczaka ćwierć główki białej kapusty cebula marchewka pół szklanki śmietany łyżeczka mąki łyżka przyprawy do zup olej pieprz sól Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w cienkie półkrążki, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać kapustę, marchew, przyprawy, podlać kilkoma łyżkami
kuchnia doskiŚwietnie pasują do różnego rodzaju zup, np. świątecznej grzybowej, rosołu czy pomidorowej. Pyszny i łatwy w przyrządzeniu zamiennik makaronu. Składniki: 100 g mąki pszennej 2 jajka szczypta soli Wykonanie: Składniki wymieszaj dokładnie rózgą lub mikserem. Do gorącej zupy wlewaj ciasto, np. łyżką wolnym strumieniem do zupy w różne jej miejsca. Pamiętaj ciągle delikatnie ją mieszając. Tworzą się niezgrabne, nierówne
Zasmakuj Kuchniposypania sól, pieprz Przygotowanie Kalafior podziel na różyczki, ugotuj w bulionie, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie i dodaj do zupy. Gotuj przez około na 20 minut na małym ogniu. Zupę zmiksuj blenderem, przypraw do smaku. Krewetki obierz z pancerza zostaw tylko ogonek. Podsmaż je na łyżce masła, z każdej strony(...)minuty, przypraw solą. Rozlej zupę do miseczek i włóż po 3-4 krewetki, posyp koperkiem Smacznego
KukuleczkiGloria – tam znajdziecie więcej informacji. Menu degustacyjne Przystawki Ceviche z polędwicy dorsza z mango, awokado skropione kolendrą i koprem Szparagi w sosie holenderskim z jajkiem „poche” Zupa Zupa z młodych warzyw z jajkiem „poche” uperfumowana dymką Dania główne Pierogi z kaszanką, jabłkiem i cynamonem Fish & chips Stek z tuńczyka panierowany w białym i czarnym sezamie z tatarem(...)ceviche wpisuje się w całą filozofię restauracji? Szparagi w sosie holenderskim z jajkiem „poche” (brak zdjęcia) były doskonałe. Niekiedy wystarczą tylko dobre, świeże produkty i znakomity sos. Zupa z młodych warzyw z jajkiem „poche” (znowu) nie powaliła mnie na kolana. Nie miała smaku, a warzywa były twardawe. Zdecydowanie wolę moją jarzynówkę. Pierogi z kaszanką, jabłkiem i cynamonem (brak zdjęcia). Dania
Kuchnia BazyliiSzczawianka Chłodnik Zupa ze słodkimi ziemniakami Kapuśniak Pomidorowa z ciecierzycą Krem z dyni Zupa meksykańska Zupa pieczarkowa
NA MOIM TALERZULekka wiosenna zupa krem z zielonego groszku podkręcona chrzanem. Idealna na przystawkę do obiad lub lunch, a nawet jako dietetyczne danie dla tych co na diecie. SKŁADNIKI na 2 porcje: 2 szklanki zielonego mrożonego groszku 2 pory (biała część) 1 ½ litra bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżeczki soku z cytryny 3-4 łyżki chrzanu 2 łyżki oleju do podsmażenia(...)seler (białą część). Podsmażać kilka minut nie dopuszczając do zbrązowienia. Do pora wlać bulion i dodać rozmrożony groszek. Gotować wszystko przez ok. 5 minut od czasu zawrzenia bulionu. Zmiksować zupę blenderem na krem. Dodać sok cytrynowy i chrzan, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Zupę nalać w miseczki, polać łyżeczką roztopionego masła i przybrać dodatkami
Sztuka gotowania w/g SamiryWiosenna zupa? Marchewkowa! To jedno z warzyw które nieodłącznie kojarzy mi się właśnie z wiosną. Niby taki banał, a jaki smaczny – odrobina imbiru i trawy cytrynowej nadaje zupie ciekawego aromatu. Do tego
Szybko Tanio Smaczniestraganach i w sklepach pojawiła się w końcu botwinka. To symbol wiosny, letnich dań, lekkich i pysznych zup, chłodników. Ja przygotowałam z niej lekką, dietetyczną zupę wg wskazówek Pani dietetyk. Jemy ją od 3 dni i wcale nam się nie nudzi, bo jest pyszna. Nawet mąż się przyłączył i stwierdził, że chętnie będzie ją jadał. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikMimo, że pochodzi ze stanu Assam (północno-wschodnie Indie), to ze względu na pracę męża miała okazję mieszkać w wielu zakątkach subkontynentu. To właśnie od Panchami dostałam przepis na zupę krem z buraków i.... pomidorów. A tutaj znajdziecie więcej naszych zdjęć, nie tylko kulinarnych :) Składniki - proporcje na dwie - trzy osoby 2 średniej wielkości buraki 3 średniej wielkości pomidory(...)minut, a następnie zalać warzywa bulionem, doprawić do smaku i gotować aż buraki będą miękkie (w tradycyjnym garnku zajmuje to około 40 minut, w szybkowarze około 10 minut) Kiedy zupa przestygnie całość zmiksować na krem. Przed podaniem podgrzać, udekorować gęstym jogurtem lub śmietaną i listkami kolendry lub mięty
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCzosnek niedźwiedzi to wciąż niedoceniane, choć bardzo zdrowe zioło o... Artykuł ZUPA Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEKolejna propozycja na syty i smaczny obiad. Zupa krem z soczewicą. Dodatek grzanek czosnkowych jest idealny. Soczewica jest bardzo smaczna, i co najważniejsze ma sporo składników odżywczych, takich jak: sód, potas, witamina A , kwas askorbinowy, wapń, żelazo, witamina D, witamina B6, witamina B12, magnez. Zachęcam do pichcenia z soczewicą w roli głównej;) 2 szklanki(...)Wlewam pomidory z puszki i dodaję soczewicę, wlewam około l, 5 – 2 l wody. Dodaję przyprawy i gotuję do miękkości warzyw, około 20 minut. Po tym czasie zupę blenderuję na krem. Podaję z kleksami śmietanki i grzankami
Takie tam pichceniePiękna pogoda zachęca do przygotowywania kolorowych, zdrowych posiłków. Taka zupa to najlepszy przyjaciel osób odchudzających się - naładowana warzywami, pełna błonnika i wartościowych substancji, a przy tym lekka i szybka w przygotowaniu. Składniki (2 porcje): 1,5 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 pory - tylko jasne części, pokrojone w księżyce 1 batat - obrany i pokrojony w kostkę 3 szklanki(...)miękkie (ale nie rozgotowane). 4. Około dwie minuty przed końcem gotowania dodaj szpinak i pietruszkę, dopraw solą, oregano i ewentualnie pieprzem. Przykryj i duś aż szpinak zwiędnie. 5. Zmiksuj zupę w blenderze, w razie potrzeby dolej trochę wody. 6. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem i plasterkami rzodkiewki. Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 325kcal
Powiedz dietom niekuchnia włoska Charakterystyczny, bardzo wyrazisty aromat. Pierwsze skojarzenia – kuchnia włoska. Jednak dania z Italii to nie jedyne jej zastosowania. Doskonale sprawdzi się również przy słodkich dniach. Bazylia tajska – warzywa, zupy, kuchnia orientalna To wytrawna siostra popularnej bazylii. Ma charakterystyczny aromat anyżu i wyczuwalny cytrusowy charakter. Świetny dodatek do zup i innych dań kuchni azjatyckiej. Kolendra – warzywa, kuchnia wschodu, ryby(...)smak – dla jednych będzie to gorycz, inny poczują słodki smak. Jest popularna w daniach azjatyckich, indyjskich, jednym słowem – wschód. Doskonale się sprawdzi także przy urozmaiceniu rodzimych przepisów, choćby tradycyjnej zupy pomidorowej. Melisa – warzywa, desery, ciasta, jagnięcina Ma pobudzający, cytrusowy zapach. Możemy używać jej do herbat i sałatek. Jest doskonałym dodatkiem do dań słodkich. Mięta – lemoniady, drinki, ryby, jagnięcina Mięta
MarcinChef