Prawie tradycyjne pomidorowa z dodatkiem duszonej soczewicy i cebuli w kurkumie. Modyfikacja klasycznej polskiej zupy z makaronem. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 2 porcje Składniki: 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki 1 por (około 150 g) 5 ząbków czosnku 3 łyżki oleju 1 ½ szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oregano 1 łyżka(...)maśle 3. Dodać pomidory 4. Zalać pomidory bulionem 5. Podsmażyć cebulkę 6. Dodać przyprawy oraz soczewicę i ugotować 7. Doprawić do smaku 8. Zmiksować zupę Pobierz wersję do druku: Pobierz Pomidorowa z duszoną soczewicą Artykuł Pomidorowa z duszoną soczewicą pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plWitajcie, jestem w cudownym humorze. Wróciłam z jesiennego targu i udało mi się zdobyć przepiękne dynie hokkaido. Zupa już była, ciasto również, więc dzisiaj coś innego-dynia hokkaido pieczona z ziołami i serem. Podaję przepis: 2 dynie hokkaido 2 ząbki czosnku parę gałązek pietruszki tymianek, dowolne swieże zioła 30 g sera ( parmezan, gouda) sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek
dolcevitainmykitchenkaloryczny i to wlaśnie kminek ma sprawić, żeby był lepiej trawiony. W Nadrenii-Palatynacie podaje się go z młodym winem Federweißer. Można go również podać do piwa, barszczu lub zupy grzybowej
dolcevitainmykitchenSałatka z czerwonych buraków. Edyta Guhl. Czerwony burak jest moim kulinarnym faworytem wśród warzyw zimowych. Smakuje mi w każdej postaci. Jako zupa, smarowidło na chleb, w czekoladowych brownies, których dotad jeszcze nie podawałam Wam na blogu, no i oczywiście jako główny składnik sałatek. Dzisiejsza sałatka jest dość szybka do zrobienia, pod warunkiem, że mamy buraki. Moga być pieczone
dolcevitainmykitchenpodwarszawskiej Wólce Kosowskiej w bardzo miłym towarzystwie próbując jak smakuje prawdziwa kuchnię wietnamska. Zapraszam na relację o tym co pysznego jedliśmy i kto wprowadzał nas w meandry tejże kuchni. Zupa pho Kulinarna wyprawa do Wólki Kosowskiej O kulinarnych wyprawach Pyzy made in Poland do centrum handlowego, które mieści się pod Warszawą słyszałam już jakiś czas temu(...)Pyza, czyli Wiktoria porusza się po Wólce, jak po własnym domu i bez problemu dogaduje się z kucharzami, jest więc niezastąpionym przewodnikiem. Dzięki niej spróbowaliśmy najlepszej zupy pho i innych typowych wietnamskich dań. Wiktoria i jej mąż są ogromną skarbnicą wiedzy na temat kuchni wietnamskiej, więc wycieczka z nimi była nie tylko wielką przyjemnością
Kulinarne przygody GatityDziś przepis na pyszną i rozgrzewającą zupę warzywną. W sam raz na obiad w zimny dzień. Składniki: 2 szkl bulionu 3 średnie marchewki 1 średnia cebula 2 łodygi selera naciowego 4 średnie ziemniaki 3 łyżki zielonego mrożonego groszku 3 łyżki kukurydzy z puszki sól, pieprz 3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego natka pietruszki do posypania Przygotowanie: Myjemy i osuszamy marchewkę(...)czasie obieramy warzywa i kroimy marchewkę w talarki, seler w plasterki a cebulę w drobną kosteczkę.Dodajemy do gotującego się bulionu. Następnie kroimy ziemniaki w kosteczkę i dorzucamy do zupy razem z mrożonym groszkiem. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Przy końcu gotowania dodajemy kukurydzę i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu. Trochę gorącego płynu
słodkie i nie tylko historie kulinarneDzień dobry! KROKIETY Z MIĘSEM Zimno za oknem to trzeba się rozgrzać! A nic lepiej nie rozgrzewa jak kubek ciepłej zupy, albo lepiej, gorącego barszczyku czerwonego z krokietem! Ja uwielbiam buraki w każdej formie, a barszczyk czerwony to jedna z moich ulubionych zup, lubię jak jest dość pikantny i słodko-kwaśny. Krokiety chodziły za mną już dość długo, a podczas(...)gorącym barszczykiem czerwonym. Kluczem do dobrych krokietów jest prawidłowe ciasto naleśnikowe, nie może pękać, powinno być elastyczne i bardzo smaczne. Mięso warto wykorzystać mięso np. z rosołu, bądź innej zupy. Krokiety powinniśmy smażyć w dość głębokim tłuszczu, aby krokiety dosmażyły się w środku. SKŁADNIKI: CIASTO NA NALEŚNIKI - 2 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki wody gazowanej - 1 płaska łyżeczka proszku
SMYKWKUCHNIDzisiaj mamy dla Was przepis na aromatyczną i pikantną indyjską zupę dahl z soczewicy z książki „ABC gotowania 2”. Zupka w sam raz na mroźny dzień :) Składniki na zupę: – szklanka zielonej soczewicy (ok. 160g) – 1/2 szklanki ugotowanej czarnej soczewicy (ok. 90g) – 1 cebula – 1 marchewka – 1 pietruszka
Kuchenne WariacjeKiedy byłam mała słowo burak kojarzyło mi się tylko z: „bleh, nie cierpię zupy buraczkowej!”… tak było. Teraz doceniłam buraczki (co nie znaczy, że polubiłam zupę buraczkową). Lubię bardzo korzenny smak jaki nadają potrawom i oczywiście kolor. Niezbyt przepadam za czyszczeniem rąk po ich krojeniu, ale czego się nie robi dla nieba w gębie. Wydaje mi się(...)obecnie buraczki wracają do łask i coraz więcej osób po nie sięga. Pamiętam, że kiedy wzbraniałam się przed jedzeniem zupy buraczkowej to babcia mówiła mi, że jak będę ją jeść to będę mieć więcej krwi… Okazało się, że babcia miała po części rację, co prawa nie chodziło o zwiększenie ilości krwi, ale prawdą jest że buraczki pomagają w zapobieganiu
rabarbarowostycznia, świętowaliśmy nastanie nowego roku wtedy kiedy „rodzi się słońce” czy też „jasność pokonuje mrok” czy po prostu dzień staje się coraz dłuższy. Efektem panowania ziaren jest śląska zupa gotowana z bardzo osobliwego składnika jakim jest ziarno konopi. Składniki: - nasiona konopi - cebula - ocet (opcjonalnie) - kasza gryczana Wykonanie: Nasiona konopi płuczemy, a następnie gotujemy tak długo aż pękną. Zlewamy płyn(...)dolewamy wody i powtarzamy czynność. Tak kilka razy aż nam powstanie nam garnek lekko gęstego wywaru. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do zupy. Przyprawiamy i możemy dodać małej ilości octu. Smak będzie ciekawy. Podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną. Buraczane pierogi z kapustą i grzybami. Miejsce zupy mamy już zajęte, a poza tym barszcz czerwony z uszkami jest nudny
Kryzysowa Książka Kucharskaproblemy w tej kwestii. Cel był taki. Gotujemy, ograniczając to co nam zostanie do minimum. Plan był taki, aby zrobić babkę ziemniaczaną z obierkami z marchewki, zupę z obierek, surówkę z marchewki i jabłka oraz kompot ze skórek po jabłkach. Cel został zrealizowany, a do tego uczestników poniosła fantazja, co mnie bardzo ucieszyło. Surówka z marchewki(...)ziemniaczana. Na koniec dodajemy mąki w takiej ilości, aby masa nam nie pływała. Całość wkładamy do foremki, a ją do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na jakieś dwie godziny. Zupa wojskowa Może już nie w tych czasach kiedy wojsko ma swoje jedzenie z firm cateringowych, ale swego czasu takie zupy były bardzo modne wśród zarówno tych żołnierzy, którzy byli
Kryzysowa Książka KucharskaPowstańcy zdobyli magazyn przecieru pomidorowego. Tak w jedna z uczestniczek przedstawia tą sytuację. Mieliśmy kucharza, Jasia, który miał pseudonim „Kundys”. Żeby urozmaicić nam menu, gotował więc na zmianę: albo zupę pomidorową z makaronem, albo makaron z sosem pomidorowym(...)Anna Cherbich "Dziewczyny z powstania" To taki mały, przyjemny epizod, bo pomidory się skończyły i nadszedł głód. Mogłem zamieścić przepis na słynną zupę "plujkę", ale ta historia mnie urzekła. Tym bardziej, że wiele osób przygotowuje taki właśnie obiad, nie domyślając się jak wielką rolę odegrał w historii. Do tego jest to bardzo funkcjonalne dania, gdzie po dodaniu wody zamienia się
Kryzysowa Książka Kucharskaroku naszym śniadaniowym odkryciem okazały się jajka w pomidorach (nazywane też jajkami w czyśćcu lub szakszuka). Pyszne i pożywne, do tego łatwe w przyrządzeniu. Przepis znajduje się tutaj . :) Zupa do której wracamy I tu pojawił sie problem, okazało się bowiem, że są dwie zupy, które odkryłyśmy w tym roku i wracamy równie często do jednej i drugiej :) Jedna z nich(...)barszcz ukraiński z batatem i czerwoną soczewicą. Zdecydowanie pyszny, zdecydowanie zdrowy. Druga to zupa krem z batata i buraka . Obie cudowne w smaku, obie pełne warzyw, obie niezwykle aromatyczne, smaczne... i obie z buraka i batata :) Coś w tych warzywach musi być. Obiadowe pyszności Jednym z najsmaczniejszych dań odkrytych w mionym roku są polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami
Kolizje SmakówWczoraj dostałam Dynię od sąsiadki. Jeszcze w sumie nic nigdy nie robiłam z dynią poza zupą. Na zupę dyni było za mało, a nie chciałam kupować więcej, no i w sumie to nie miałam ochoty na zupę. Więc padło na ciasteczka! Można ciastka polukrować i ozdobić, ale mi już wystarczyła ta ilość cukru co jest w przepisie. Składniki
Delusional TrinePrzepyszna rozgrzewająca zupa, idealna dla głodomorów. Do garnka wlać olej i wrzucić posiekane cebule. Podsmażyć tak długo, aż cebula nabierze złotego koloru. Dodać czosnek, smażyć mieszając kilka sekund. Dodać mielone mięso, doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Wlać sok pomidorowy i wodę, dodać paprykę ostrą, słodką, zioła prowansalskie. Dodać odcedzoną fasolę i kukurydzę. Doprawić do smaku
Kuchnia Pokoleń