rano nie masz czasu i brak Ci pomysłu co by tu jeść. Oto pomysł na szybkie i zdrowe śniadanie... zupa jaglana na mleku, słodzona bananem, z dodatkiem granatu i płatków migdałowych. Przepyszna! Doda Ci energii na cały poranek :-) Składniki: 1 szklanka dowolnego mleka ( u mnie jest sojowe) 3 łyżki płatków jaglanych 1 banan 1/4 granatu garść płatków migdałowych Wykonanie(...)gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 5 min. Banana obieramy, kroimy w plasterki i wrzucamy do mleka. Za pomocą blendera miksujemy wszystko na gładki krem. Wyłuskujemy ziarenka granatu. Gotową zupę wylewamy na talerz, posypujemy ziarenkami granatu i płatkami migdałowymi
Kuchnia MagdaLenydowódców legionów rzymskich. Charakteryzuje się płaskimi kryształkami soli. Ma krystalicznie czysty morki smak, bez efektu goryczki, dzięki czemu idealnie podkreśla smak drobiu, czerwonego mięsa, sosów i dipów oraz zup. Należy ją stosować na krótko przed serwowaniem potrawy. W sklepie Kuchnie Świata znalazłam Maldon Sea Salt także w postaci wędzonej - Maldon Smoked Sea Salt . Fleur
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamoja kolejna propozycja na wykorzystanie dyni,tym razem zrobiłam aromatyczny krem dyniowy z dodatkiem imbiru i soku z pomarańczy. Do zupy można dodać ser mozzarella lub śmietankę, a całość posypać prażonymi pestkami ,które zostaną nam po oczyszczeniu dyni. Składniki: 500 g dyni 1 pomarańcza 2 łyżeczki startego imbiru 1 l bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku(...)kostkę. Do garnka dodaj 1 łyżkę masła wrzuć dynię, imbir, ząbki czosnku i smaż przez 3 minuty. Następnie wyciśnij sok z pomarańczy i dodaj wraz z bulionem. Zupę dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż dynia będzie miękka, zupę zmiksuj na gładki krem. Podaj z prażonymi pestkami dyni lub grzankami
Kukuleczkipaleo. Możemy je wykorzystać solo, takie, które są bazą do innych przepisów lub eksperymentów własnych :-). Znajdziemy tutaj przepisy na domowy bulion, naleśniki kokosowe, kasztanowe bez jaj i wiele innych. zupy - znajdziemy tutaj zupy ze wszystkich pór roku z warzyw sezonowych np. zupa z jarmużu, jarzynowa, czy żurek kasztanowy - mniam :-))) dania bezmięsne - znajdziemy tutaj przepis na chleb paleo bez zbóż, jarmuż
kruche babeczkilubi zupę pomidorową , co?! Na to pytanie chyba większość odpowie JA! I ja te z ją uwielbiam! Z czasów dzieciństwa pamiętam taką robioną na żeberkach, z lanym ciastem albo makaronem. Taka domowa, gęsta i sycąca. Dziś mam dla Was przepis na bardziej nowoczesne wydanie, ale równie pyszne! Zrobiłam zupę krem z pieczonych pomidorów. Wyszła obłędna! Dodatek czosnku nadaje jej niezwykłego
Ostra na SłodkoSkładniki: 1 kabaczek 70 dkg papryki 4 duże cebule 4 całe pomidory mały koncentrat pomidorowy 2 kiełbasy zwyczajne pieprz sól vegeta olej mąka 2,5 l
Przepisy kulinarne babci AntoninyJesień robi się coraz chłodniejsza,dziś nawet padał zmarznięty deszcz. Nie ma nic lepszego w takie dni niż koc, książka, kot i kubek… kubek z herbatą, kawą lub zupą. Koty mruczą, stosik z nowymi, nieprzeczytanymi książkami rośnie. Do tego zrobimy sobie pyszną zupę ziemniaczano-cebulową. Doprawimy na ostro mieszanką Cajun i podamy z „bekonem” pieczarkowym. Do ... [Read more
Gotuj z Blue RavenZamiast padającego śniegu jest deszcz. Jest mi zimno i rozgrzewam się zupą. Aromatyczną, lekką. Przepyszną. Do przygotowania zupy potrzebujemy: – 500 – 600 ml bulionu warzywny – 1 marchewkę – różyczki 1 brokuła – 1 opakowanie pieczarek (500g) – 1 garść kaszy jaglanej Do ugotowanego bulionu dodajemy pokrojone marchewki, pieczarki i różyczki brokułów. Dodać kaszę jaglaną (zamiast kaszy jaglanej można
Szybko Tanio SmacznieJeśli Wasze dzieci nie lubią warzyw takich jak dynia i cukinia a lubią zupę pomidorową to taka zjedzą z apetytem. Dzięki zmiksowaniu warzyw zupa nabiera fajnej konsystencji. Taką zupę podajemy z makaronem. Pisałam Wam o zaletach garnka Fissler więc teraz słów kilka o pojemniczkach Glasslock . Świetnie nadają się do przechowywania małych porcji żywności idealnych szczególnie dla małych dzieci. Pojemniki
Ewa w kuchniKotlety warzywne Ostatnio robiłam Zupę szczawiową i zostało mi trochę warzyw, a że nie lubię wyrzucać jedzenia postanowiłam, że wykorzystam te warzywa na zrobienie smacznych kotletów. Oczywiście jeśli macie ochotę na takie warzywne kotlety a nie macie w planie gotowania zupy, to można warzywa specjalnie ugotować. Przepis jest bardzo prosty, ja do warzyw dodałam parę dodatków(...)prawdę można kombinować ze smakami i dodatkami. A uwierzcie kotleciki na pewno wam zasmakują. Dzisiaj w wersji wegańskiej. Zobaczcie koniecznie przepis. Przepis: Składniki: (15 kotletów) warzywa z zupy - w moim przypadku były to: połowa selera 4 białe części pora 2 nacie pietruszki dodatkowo: 2 łyżeczki chrzanu pół szklanki słoneczniku pół szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki bułki tartej sól
Mój pomysł nahansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 szt. podwójny filet z kurczaka 2 szt. zupa francuska cebulowa Knorr 250 ml. śmietany 30% 1 szt. serek (bloczek ) topiony z ziołami Hochland olej do smażenia pieprz mielony, natka pietruszki Sos sojowo-grzybowy TaoTao średnio(...)delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Każdy kawałek oprószamy pieprzem ( nie solimy!!! )od wewnętrznej strony posypujemy posiekaną natką pietruszki. Na każdym układamy po kawałku serka i zawijamy w zgrabne roladki, lekko dociskając. Zupę cebulową wysypujemy na tackę, zrolowane roladki obtaczamy w sproszkowanej zupie. Układamy roladki na rozgrzanym oleju, smażymy na złoty kolor w między czasie każdą roladkę skrapiamy sosem sojowo-grzybowym( tylko
W garach u GosiButternut to chyba najbardziej ‘uniwersalna’ dynia; miękka, ułatwiająca obieranie skórka, bardzo małe gniazdo nasienne (więc stosunkowo niewiele ‘odpadów’ ), a do tego dobrej jakości miąższ i przyjemny
Kuchnia Pokoleńsicie syrop od posiekanych gałązek. Młode majowe gałązki sosny oraz młode męskie kwiatostany są pyszne na surowo. Zawierają bardzo dużo witaminy C. Można też dodawać je do zup i sosów. Nadają się również na sos do spaghetti, świetnie imitujący pesto Taki sos robimy zalewając drobno posiekane młode pędy oliwą i soląc do smaku (możemy też domieszać garść drobno
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCzasami jedyne na co mam ochotę do jedzenia to zupa. I często mam tylko siłę, żeby obrać kilka warzyw aby taki płynny posiłek przygotować. Jak byłam mała to często w domu była zupa... Źródło
Szybko Tanio SmacznieOwsianka gotowana na wodzie, jogurt naturalny, banan, winogrona i nasiona chia. II Śniadanie 10:30 Sok a'la kubuś wyciśnięty z marchewki, banana i truskawek (korzystamy z mrożonych zapasów). Zupa 13:00 Zielona zupa, którą można przygotować na dwa sposoby. Świetna porcja warzyw dla zapracowanych - bez mycia, obierania i krojenia. Z tego co wiem, są jeszcze dwie wersje: czerwona(...)żółta. Mrożonkę wrzucamy do gotującej się wody, przyprawiamy i gotujemy do miękkości. Do miseczki wlałam odrobinę jogurtu naturalnego i oleju lnianego (zamiast oleju możesz dodać masło). Na drugi dzień zupa została zmiksowana na krem, który smakował Lilianie jeszcze bardziej. II Danie 16:00 Kasza kuskus z cebulką, słonecznikiem, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Super szybkie i super lekkie danie
lady-och-mistrzyni.blogspot.com