Zapraszam na smaczną i bardzo prostą w przygotowaniu zupę grzybową. Podałam ją z makaronem Lubella Wstążki długie Nr 11. Polecam serdecznie #lubelloveinspiracje #lubella #lubellaikoszgrzybów Składniki: 400 g makaronu Lubella Wstążki długie Nr 11 1 kg pieczarek 20 g suszonych borowików 1 łyżka oleju 1 cebula 1,5 l bulionu 1 szkl śmietanki 30% sól, pieprz Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy gorącą(...)wtedy wlewamy bulion i wodę od moczenia grzybów i zagotowujemy ( gotujemy przez 10 minut).Śmietankę hartujemy dodając do niej pół szklanki gorącego bulionu, potem wlewamy ją do zupy, Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ugotowany makaron przecedzamy i wkładamy na talerze. Wlewamy gorącą zupę. Smacznego Przepis na 4 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarneOstatnio wpadła w moje ręce pokaźna główka kalafiora. Od razu pomyślałam o zupie krem, którą robiłam TUTAJ . Jednak po chwili zastanowienia wpadłam na inny pomysł, w końcu dlaczego nie zrobić by czegoś nowego 😃 Kalafiora wraz z ziemniakami oczyściłam, wymieszałam z olejem i solą oraz najważniejsza kwestia - upiekłam! Pieczenie warzyw nadało im niesamowitego smaku, którego nie uzyskacie poprzez jedynie gotowanie. Smak(...)czosnkiem, a cudownej kremowości nadało mleko sojowe. Ten krem to mistrzostwo świata 😂 Coś przepysznego, koniecznie przygotujcie w swoich domach, będziecie zachwyceni! Na chwilę obecną jest to moja ulubiona zupa krem. Składniki: 1 duży kalafior (u mnie po oczyszczeniu 1,1 kg) 4 średnie ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 750 ml wody 250 ml mleka sojowego bez cukru
Zdrowie na języku :Pkardamon i goździki. Doprawiam nim poranne owsianki, kawę i wszystkie pieczone wieczorami ciasta. Myślę nad zrobieniem syropów do kawy. Coraz częściej myślę o lepieniu pierogów, pieczeniu makowców i gotowaniu zup...A ja o zupie chciałam dzisiaj właśnie Wam nadawać - o soczewicowo-groszkowej z dodatkiem boczku i tymianku. P. ochrzcił ją po prostu jako grochową,którą można się najeść. Zapraszam więc(...)aromatyczną groszkowo-soczewicową zupę z tymiankiem i boczkiem. Czytaj więcej
U FiolkiŁatwe Tanie Przepis na szybką sałatkę z zupą japońską OYAKATA. Składniki: 2 opakowania zup japońskich OYAKATA (MISO) 3 jajka 1 średnia papryka podwójna pierś z kurczaka ogórki konserwowe (u mnie 4 średnie) natka pietruszki majonez Sposób przyrządzenia 1 Pierś z kurczaka umyć i oczyścić. Pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Do […] Artykuł Sałatka z zupą japońską OYAKATA pochodzi
PysiaGotuje.plwieloma rzeczami jak brokuły, jajka, kremowe serki - można powiedzieć że jest uniwersalny. Mając do dyspozycji tą rybę możemy sporo eksperymentować w kuchni, zaczynając od dań obiadowych, poprzez przystawki, zupy i sałatki. Dzisiaj przygotowałam dla Was pyszną, zdrową i kolorową sałatkę. Sałatka z brokułem i jajkiem w połączeniu z łososiem jest bardzo zdrową kombinacją. Jest idealna dla osób odżywiających się zdrowo
Kuchnia Pełna PasjiPrzy takiej pogodzie jaką mamy za oknem, nie sposób nie zrobić zupy paprykowej bardzo rozgrzewającej. To wcale nie przesada. Zupa sprawia, że lepiej się czujemy. Jest bardzo prosta, a jeśli jeszcze macie rosół, to grzech nie zrobić. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieLubicie kanie? Domyślam się, że nie wszyscy ale dla tych, którzy ją jadają mam fajną propozycję. Coś jakby gęsta zupa grzybowa z mięsem ale my mówimy na to flaczki. Dlatego, że pokrojone długie kawałki kani bardzo je przypominają. W ostatnich dniach był u nas wysyp taki, że w jednym miejscu było ponad sto więc taki obiad był obowiązkowy. Najlepsze "flaczki(...)kani" robi moja Mama i to jej przepis dziś Wam przedstawię. P.S. tą zupę robimy na rosole więc polecam na poniedziałek- będzie fajnym pomysłem na wykorzystanie mięsa i rosołu z niedzieli. Składniki: 2 litry rosołu mięso z rosołu (najlepiej kurczak- ilość dowolna) 4-5 kani 4-5 ziemniaków marchewka cebula majeranek sól, pieprz 2 łyżki mąki łyżka smalcu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawarzywo, gdy już przestaniecie się zajadać nim surowym, to koniecznie spróbujcie kremu z mango. To połączenie jest cudowne. Lekko kwaskowaty i orzeźwiający smak mango idealnie dopełnia słodycz żółtego buraka. Zupę doprawiłam odrobiną kurkumy. Podałam z kaszą kuskus, którą doprawiłam mieloną kolendrą. Nadal nie jestem pewna, czy zjadłam danie wytrawne, czy deser ;) 2 porcje ok. 300 g 0,5 litra wody(...)buraki będą miękkie, całość miksujemy na krem. Kuskus doprawiamy kolendrą, zalewamy wodą tak, by sięgała ok. 1 cm ponad warstwę kaszy. Drugą połowę mango kroimy w plastry lub kostkę. Zupę przelewamy do talerzy, podajemy z kaszą i mango. Smacznego
Kucharzycainternecie jest wiele, a ja w związku z tym postanowiłam tak je wykorzystać, że posprawdzałam co zazwyczaj się dodaje i dodałam to co faktycznie sama dodaję przy robieniu zup. Dodaję teraz zawsze do zup i w smaku gotowanie bez kostek jest jeszcze łatwiejsze (gotowych kostek nie używam już od bardzo dawna). Moją robiłam w Thermomixie, ale i w maszynce(...)mięsa też można zmielić. Jedyne o czym trzeba pamiętać, to to, że nabierając porcję do zupy (daję 2-3 łyżeczki) zawsze należy brać czystą i nieubrudzoną niczym innym łyżeczkę :) przepis na ok 8 średnich słoiczków - takich jak na zdjęciach Składniki: 1 duży por 500 g marchwi 500 g pietruszki 1 seler 3 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 duże
Gotowanie z pasjąprzykład indyka lub kurczaka. Przygotowując zupkę z mięsem używajcie wyłącznie warzyw, które dziecko wcześniej już jadło i nie miało po nich niepożądanych reakcji alergicznych. Składniki na 3 porcje zupy: 50 g mięsa z piersi indyka 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka 1 nieduży ziemniak 2 łodygi koperku W małym garnuszku gotujemy oczyszczone z błon i pokrojone drobno mięsko. Odcedzamy(...)odkładamy. Do pierwszej zupki dla malucha dodajemy jedynie 2 łyżeczki ugotowanego mięska (na 1 porcję zupy). Po miesiącu zwiększamy tą ilość do 3 łyżeczek. W drugim garnuszku zagotowujemy wodę i wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa. Gdy będą już miękkie dodajemy ugotowane mięso i zagotowujemy. Potem dodajemy koperek i po minucie wyłączamy. Odlewamy wodę i blendujemy na gładką masę. Dla starszych
Dieta bez mlekajesienno-zimowe ochłody gotuję zawsze coś pysznego.Takim przepisem jest zupa ze śliwek suszonych lub ze słoika z migdałami.Poprawia humor i daje pozytywne wibracje.Jest pyszna i pożywna. 1 paczka śliwek suszonych lub ze słoika 5 goździków 0.5 łyżeczki cynamonu 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 duża łyżka z mąki rozrobiona w 100ml.wody(...)migdały do posypania ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~Śliwki gotujemy w wodzie .Dodajemy goździki,cynamon,cukry,sól.Wsypujemy makaron i gotujemy do miękkości lub gotujemy go osobno jeśli nie lubimy go zbyt miękkiego.Zaprawiamy zupę śmietaną z mąką i wodą.Przed podaniem posypujemy zupę migdałami.Możemy je np.uprażyć na suchej patelni na złoty kolor.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkirównie dobrze, o ile nie lepiej… niestety jeden mały kawałeczek to za mało by stwierdzić to z całkowitym przekonaniem;) około 500 g filetów z kurczaka 1 op. francuskiej zupy cebulowej Knorr 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko 100 ml mleka 100 g startego żółtego sera garść ziaren łuskanego słonecznika Umyte i oczyszczone mięso kroimy na małe kawałeczki. Do garnuszka(...)wlewamy mleko, wbijamy 1 jajko, dodajemy mąkę, zupę cebulową w proszku i mieszamy. Na końcu dodajemy starty żółty ser i ziarna słonecznika. Do przygotowanego ciasta wkładamy fileciki z kurczaka. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy otoczone ciastem piersi kurczaka – mniej więcej po 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe wykładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem
Smaki Na Talerzupozostawić do ostygnięcia:)) Zioło to jest stosowane w omletach, w potrawach z makaronów, we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zup, duszonych mięs, drobiu, oraz do potraw mięsnych z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, cielęciny. Lebiodka pospolita bogata jest w takie wartości jak olejki eteryczne, które głównie złożone są z tymolu, gorycze oraz garbniki(...)Wchodzi w skład ziół prowansalskich. Zioło to jest stosowane w omletach, w potrawach z makaronów, we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zup, duszonych mięs, drobiu, oraz do potraw mięsnych z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, cielęciny. Lebiodka pospolita bogata jest w takie wartości jak olejki eteryczne, które głównie złożone są z tymolu, gorycze
w mojej kuchniPodczas gotowania tej zupy pachnie wspaniale w całym domu. Spróbujcie – jest pyszna. Składniki: 4 pomidory 2 papryki czerwone 1 marchewka 1 pietruszka korzeń 1 kostka rosołowa 1/2 łyżeczki soli pieprz 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka serka mascarpone 1/2 cebuli 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek Do garnka z wodą wrzucam kostkę rosołową, pokrojoną marchewkę(...)Dodaję pokrojone pomidory sparzone, bez skórki, bez gniazd nasiennych. Dodaję sól, pieprz, wszystko blenduję. Dodaję śmietanę i mascarpone, znów blenduję. Podaję z grzankami i kleksem śmietany 18%. Artykuł Zupa krem paprykowo-pomidorowa pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.pl