Lekka, zdrowa i pożywna jesienna zupa na rozgrzanie. Kukurydza z dynią w towarzystwie krewetek. Zupa jest aksamitna, lekko słodka za sprawą kukurydzy, pikantna dzięki chili. Taki smak właśnie lubię. Zupę zrobiłam z pieczonych warzyw. Kukurydzę dodatkowo nasmarowałam masłem. Jaki efekt wyszedł sami spróbujcie. składniki: 3 kolby kukurydzy 70 dkg dyni hokkaido papryczka chili żółta 25 dkg krewetek sól, pieprz(...)miękka. Cebule i czosnek drobno kroję i przesmażam na maśle. Dodaję dynię. Kukurydze obkrawam nożem z kolby i też dodaję. Wlewam bulion, dodaję sól, pieprz i gotuję pięć minut. Zupę miksuję blenderem. Dodaję chili pokrojone. Krewetki przesmażam na maśle, posypuje solą, pieprzem, natką. Zupe podaję z krewetkami, chili, natką, pieprzem czerwonym, i kukurydzą
wesoła kuchniaDziś połączyłam w mojej zupie wszystko co uwielbiam: żółtą fasolkę szparagową, kalafiora i pierwsze malutkie kurki, które udało mi się kupić 😍 Zupa wyszła przepyszna ... Jest bardzo gęsta i aromatyczna, dlatego nie dodaję już do niej dodatkowo ziemniaków czy makaronu (zbędne węglowodany 😉). Składniki: 1 skrzydło z indyka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej(...)garnku, solimy, wrzucamy liść laurowy i gotujemy do miękkości. Następnie wyjmujemy na talerz, a do wywaru dodajemy pokrojoną w kawałki fasolkę, włoszczyznę i różyczki kalafiora. W czasie kiedy zupa się gotuje na patelni podsmażamy na klarowanym maśle cebulkę, a następnie dodajemy oczyszczone kurki. Smażamy całość chwilę, po czym przekładamy do gotującej się zupy. Gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą
Walijskie Pichcenieseler, por i ziemniaki - przyprawić solą i pieprzem. Wszystko razem gotować do miękkości. Ilość wody podałam orientacyjnie. Można jej dodać mniej, a podczas gotowania i pęcznienia kaszy, dolać. Kiedy zupa będzie ugotowana można jeszcze ewentualnie doprawić ją solą i świeżo mielonym pieprzem. Zupa najlepszy smak ma na drugi dzień. Podawać z posiekaną natką pietruszki i ewentualnie ze śmietaną lub naturalnym(...)jogurtem. Spróbuj także i tych zup z kaszami: Zupa ziemniaczana z kaszą jęczmienną i jarmużem Krupnik z kaszy owsianej
Codzienna kuchnia niecodziennarozdrabniaczu lub bardzo drobno pokroić. Do wywaru wsypać włoszczyznę, kucharka, pokrojone grzyby i gotować z 40 minut na mniejszym ogniu. Śmietanę wymieszać z mąką i wodą, wlać do zupy, mieszać do zagotowania zupy, wsypać mielony pieprz, sól do smaku, podawać z ugotowanym makaronem - pyszna, aromatyczna, esencjonalna zupa z grzybów leśnych - podgrzybków jest najlepszą zupą o tej porze roku.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPyszna zupa krem z cukinii i pora – prosta do przygotowania, sycąca, tania. Por duszony na maśle znakomicie podbija smak dania. Do zupy użyłam cukinii zielonej i żółtej. Wybierając młode, małe cukinie, nie musimy ich obierać ani pozbawiać pestek. PRZEPIS NA KREM Z CUKINII I PORA Składniki na krem z cukinii i pora: 1 por 3 łyżki masła 4 duże(...)ziemniaki pokrojone w kostkę, natkę pietruszki, przyprawy, zalewamy litrem wody i gotujemy 10 min. Dodajemy cukinię pokrojona w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, gotujemy jeszcze 5-8 min. Z zupy wyławiamy ziele angielskie i liść laurowy,. Zupę miksujemy na krem, doprawiamy do smaku (ja lubię dodać łyżkę soku z cytryny). Artykuł Krem z cukinii i pora pochodzi z serwisu Dorota
Dorota Smakujepulpeciki tylko z mięsa, albo wykorzystać jakieś pulpety zalegające w zamrażalniku. I jeszcze jedna uwaga: flaczki po warszawsku zagęszczane są zasmażką. My z niej zrezygnowaliśmy, ale, jeśli lubicie zawiesiste zupy, dodajcie ją do flaczków. Polecamy Wam flaczki z boczniaków, bo to danie proste do zrobienia, smaczne i zdrowe. Składniki: Flaczki 500 g boczniaków 2 małe marchewki 1 pietruszka Mamy kawałek(...)tłuszcz pulpety i smaż na złoty kolor z każdej strony. Smaż na dość dobrze rozgrzanym oleju żeby pulpety ładnie się przysmażyły, były zwarte i nie rozpadły się potem w zupie. Zdejmij pulpety z patelni. Krok 2 Warzywa (włoszczyznę) umyj, obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Pokrój boczniaki na cienkie paski w poprzek blaszek (wtedy faktycznie przypominają flaczki). Posiekaj
Niedzielny kucharzMięso dusić pod przykryciem, aż odparuje sos sojowy. Później krótko podsmażyć i wyłączyć palnik. Seler obrać i pokroić w dużą kostkę. Korzenie pietruszki i marchewki ostrugać. Warzywa dodać do zupy wraz z podsmażonym mięsem. Wywar gotować około 35 minut, aż mięso i warzywa zmiękną. W międzyczasie cukinię pokroić w niewielkie słupki. Z ugotowanego wywaru wyłowić lubczyk, wszystkie warzywa, skrzydełka(...)kości, po czym dodać cukinię i gotować około 7 minut, aż zmięknie. Marchewkę pokroić w słupki i wrzucić ponownie do zupy. Zupę doprawić sosem sojowym, świeżo mielonym pieprzem i imbirem. W osobnym garnku zagotować wodę, wyłączyć palnik, osolić ją i dodać makaron ryżowy. Zostawić go na około 3 minuty, aż lekko zmięknie. Następnie nałożyć makaron do miseczek, zalać zupą
Passions hobbies lifeukrywam też, że do gotowania bez soli podchodzę lekko sceptycznie. Oczywiście wachlarz dostępych przypraw jest ogromny, a sól dodaję pod koniec gotowania w minimalnych ilościach, jednak mięso lub zupa bez soli nie brzmi jak dobry pomysł na obiad. Podjęłam próbę, chociaż dość bezpieczną, bo jako główne składniki dania bez soli wybrałam dojrzałe pomidory i indyka, czyli produkty, które świetnie się(...)Danie jest z pewnością dużo zdrowsze, a kubki smakowe mogą się otworzyć na inne doznania *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie ZUPA Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz i posiekaj dość drobno. W garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć cebulę, smaż aż zacznie się szklić
Eat me! Fit me!Zdrowa zupa dla dzieci, bezglutenowa i bardzo smaczna. Kluseczki są przepyszne a do tego treściwe. zupa krem: 1 ziemniak 1 marchewka 1 cukinia żółta 1 kawałek selera 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka mąka ryżowa natka pietruszki kluski: 2 łyżki mąka ryżowa 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 jajko woda kilka łyżek Zupa: Ziemniak, marchewkę, seler obieram i kroję(...)końcu dodaję wody odrobinę żeby ciasto było lekko lejące. W garnku zagotowuje litr wody. Na specjalna praskę wylewam ciasto i wyciskam kluski. Gotuję na wolnym ogniu około trzy minuty. Zupę podaję z kluskami i natką pietruszki
wesoła kuchniaZupa grochowa na boczku i kiełbasie… wiadomo, jest pyszna. Ale trzeba też liczyć kalorie i ograniczać tłuszcz. Dlatego potrawy, które nie mogą obejść się bez wędzonki, niekiedy gotujemy na wędzonym kurczaku. Jest dużo lżej i co najmniej tak samo pysznie. Przepis na lżejszą grochówkę Składniki: dwie wędzone nogi z kurczaka, 500 gramów grochu łuskanego, 2 duże cebule, 2 ząbki(...)seler oraz posiekany czosnek, dopraw solą, pieprzem i dużą ilością majeranku. Gotuj pod przykryciem kolejne 10 minut, dorzuć pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, po kolejnych 5 minutach gotowania zupa jest gotowa. Na koniec dodaj oddzielone od kości i pokrojone mięso z kurczaka. Jeśli zupa wyszła bardzo gęsta, dodaj wodę, zagotuj i w razie potrzeby ponownie dopraw. Artykuł Lżejsza grochówka
Kulinarna PolskaSzybka włoska zupa pomidorowa – najlepsza z dojrzałych, słodkich pomidorów <3 Szybka włoska zupa pomidorowa – Składniki: 800g dojrzałych pomidorów (najlepiej jakaś słodka odmiana) 250ml bulionu (u mnie rosół drobiowy) 50 The post Szybka włoska zupa pomidorowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeZupa szparagowa. Krem z białych szparagów – czyli obowiązkowa zupa w sezonie szparagowym! :) Ma ona delikatną, kremową konsystencję i wyjątkowy smak białych szparagów, a całość przyozdobiona jest aromatycznym, świeżym koperkiem. Zachęcam równie The post Zupa szparagowa. Krem z białych szparagów. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeniż zawartość garnka. Dodałam ziele i liść i gotowałam tak ok. 5 minut. Dolałam śmietankę i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Chwilę jeszcze podgrzewałam. Do talerzy nakładałam zupę i dokładałam tortellini. Wolałam to zrobić przed samym podaniem, żeby makaron nie napuchł i nie wciągnął zupy. Notatki: *można zupę przed podaniem posypać boczkiem pokrojonym w kostkę, wcześniej podsmażonym(...)patelni, wyostrzy to smak potrawy. *jeśli zupa jest za gęsta podlać wodą. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z FantazjąZupa minestrone jest włoską zupą do której możemy wkładać warzywa bez ograniczeń. Ogranicza nas jedynie ilość posiadanych warzyw, świeżych bądź mrożonych. Chipsy z salami i bruschetta dopełniają całości. Aromat unosi się w całej kuchni i mieszkaniu, zachęcając do zaglądania w garnek:) Doskonały smak, bardzo syta, zaspokoi głód na długo nawet największego głodomora. Zachęcam do … Czytaj dalej Zupa minestrone(...)chipsami z salami i bruschettą Artykuł Zupa minestrone z chipsami z salami i bruschettą pochodzi z serwisu gotuj-ze-mna-blog
gotuj ze mną