zupa - 38908 przepisów (strona:500/2594)

ZUPA Z BOBEM I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI 99

osób które dbają o linię. Bób zawiera w sobie witaminy (C, A, B1 i kwas foliowy) minerały wapń, żelazo, magnez, cynk)  Dzisiaj zapraszam Was na niezwykle smaczną propozycję zupy z bobem i ziemniakami. Zupa jest pożywna, lekka i smaczna. Można ją przygotować zarówno ze świeżego jak i mrożonego bobu. Składniki: 2/3 szklanki bobu ugotowanego i obranego 1/2 kg młodych(...)dolać gorący bulion oraz przyprawić. Gotować 15 minut. aż ziemniaki zmiękną. Dodać bób i gotować 2-3 minuty. Na sam koniec dodać szczypiorek. Wymieszać. Do śmietany dodać 2 łyżki zupy. Wymieszać aby zahartować śmietanę i dolać do zupy.  Gotowe! MOJA RADA: Ja wykorzystuje bulion rosołowy

Kuchnia w oparach
Zupa koperkowa z klopsikami 83

Prosta i pyszna zupa. Klasyka. Zupa, koperek, pulpeciki. Zawsze wychodzi idealnie. A czy wy lubicie koperek? Ja nie przepadam za nim za bardzo, ale wyjątkiem są pyszne zupy, wtedy mi on wyjątkowo nie przeszkadza. I ta zupa taka jest, mogę ją jeść bez problemów. Mimo że na co dzień koperkowi mówię stanowcze Nie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa warzywna z kukurydzą, chili i makaronem nitki 85

Szybka i lekka zupa warzywna w letnim klimacie. Bez marchewek, pietruszki i ziemniaków natomiast z cukinią, bakłażanem, papryką i kukurydzą. Z lekko ostrą i ziołową nutą, idealnie nadaje się na wakacyjny posiłek. Podaję ją z delikatnym makaronem nitki Lubella Jajeczna 5 jaj. Dzięki temu, że jest przygotowywany z 5 jaj i do tego trzykrotnie wałkowany, smakuje i wygląda jak domowy(...)smaku łyżka oleju Przygotowanie: Warzywa myjemy. Cukinie i bakłażana kroimy w półplasterki, paprykę w paseczki, z kukurydzy obkrajamy ziarna. Papryczkę chili drobno siekamy. Ilość dodajemy wg uznania. Jeśli zupę mają jeść dzieci, wystarczy około 1 cm kawałek. Przekładamy warzywa do garnka, dodajemy olej i podsmażamy 5 minut, ciągle mieszając. Dodajemy bulion i świeże zioła. Gotujemy około 15-20 minut

Mienta blog
Barszcz czerwony 110

fasoli dorzuć wszystkie warzywa i starte buraki. Doprowadź do zagotowania i gotuj nadal pod przykryciem około 30 minut. 2 minuty przed końcem gotowania warzyw i buraków dodaj do zupy posiekany drobno świeży majeranek. Następnie zmniejsz ogień na bardzo mały, wlej 1 szkl. wrzącej wody, sok z buraków, ocet i sok z cytryny. Zamieszaj i podgrzewaj przez kilka minut(...)doprowadzaj barszczu do zagotowania. Do niedużego naczynia przełóż śmietanę, dodaj do niej małą chochelkę gorącego płynu z zupy i dokładnie wymieszaj. Dolej kolejną chochelkę zupy i potem jeszcze jedną. Gdy śmietana dokładnie połączy się z zupą wlej ją do barszczu i szybko ją zamieszaj. Mocno podgrzej, ale NIE GOTUJ. Zdejmij garnek z ognia. Dopraw cukrem, pieprzem oraz, jeśli potrzeba, solą

Delicious Place
Krem ze świeżych pomidorów 142

garnka dodajemy oliwę z oliwek, wrzucamy czosnek i cebulę.Wszystko podsmażamy i dodajemy pomidory. Wszystko zalewamy bulionem warzywnym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem całość zagotowujemy. Następnie tak przygotowaną zupę wlewamy do blendera i miksujemy na głądką zupę krem. Gotowe Podajemy z grzankami, kleksem gęstej śmietany i liściami świeżej bazylii. Artykuł Krem ze świeżych pomidorów pochodzi z serwisu I LOVE

I LOVE LIFE
Wiśniowa z pierożkami 106

domowymi pierożkami z wiśniami. Ma być wiśniowo, pysznie i kolorowo. Takie moje ulubione smaki lata i dzieciństwa. Moja mama zawsze go robiła, i może dlatego jestem wielką fanką owocowych zup. Podałam go z jogurtem greckim bo jest fajny gęsty i  kwaskowy. Zupa: 500 g wiśni 1 kisiel żurawinowy 1,5 litra wody szczypta kwasku cytrynowego cukier, sól do smaku(...)jogurt grecki Pierogi: 150 g mąki pszennej 100 ml wody gorącej sól szczypta 2 łyżki oleju szklanka wiśni Zupa: Do garnka wlewam wodę, dodaje wiśnie, kwasek i gotuję na wolnym ogniu aż wiśnie się zagotowują, i od tego czasu gotuję trzy minuty. Do gotujących wiśni dodaję rozrobiony w 1/2 szklance zimnej wody kisiel i zagotowuję. Zupę doprawiam solą, cukrem

wesoła kuchnia
Szybka zupa meksykańska z quinoą 112

niestety widać po ilości wpisów na blogu, aż żal, bo same pyszności na straganach. Mam nadzieję, że mimo wszystko mnie odwiedzać tutaj i korzystacie z moich przepisów.  Dzisiejsza zupa jest bardzo prosta i szybka w zrobieniu, czas przygotowania całości, łącznie z ugotowaniem quinoy (co proponuję zrobić w międzyczasie), to maksymalnie 30 minut. W dodatku jest przepyszna, więc jeśli macie(...)niż 2 domowników w domu to zróbcie z podwójnej porcji, bo dokładki są pewniakiem. Nie miałam akurat świeżej kolendry, ale jeśli macie i lubicie, to polecam obficie posypać nią zupę, będzie jeszcze pyszniejsza ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 200-250 gram mielonej wołowiny 1 cebula 1 puszka białej fasoli 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 2 łyżki

Quinoa Raz!
Zupa fasolowa z bobem 111

Letnia, lekka zupa warzywna z fasolką i bobem w roli głównej. Zupę zrobimy bardzo szybko. Jest syta. Możemy zabrać ja do pracy, będzie idealna na lunch. Bardzo lubię takie sezonowe zupy. Tak niewiele trzeba a można wyczarować coś pysznego. 500 g bobu 300 g fasolki szparagowej żółtej koper i natka pietruszki 5 dkg sera feta 125 ml śmietany(...)Wlewam bulion, dodaję pokrojoną fasolkę, liść laurowy, ziele i gotuję 15 minut aż fasola będzie miękka. Na końcu dodaję bób, wlewam śmietanę, dodaję pokrojona natkę, koper, doprawiam solą, pieprzem. Zupę podaję z serem feta

wesoła kuchnia
Zupa warzywna z kalarepą i kaszą jaglaną 115

Zupa warzywna przygotowana na mięsie drobiowym wraz z dodatkiem młodej marchewki, ziemniaków, cebuli, kalarepy i kaszy jaglanej jest łatwa do przygotowania oraz bardzo smaczna. Ponadto zupa jest idealna dla osób, które dbają o swoją figurę, ponieważ zawiera dużo warzyw. Na sam koniec dodam, że kasza jaglana rozgotuje się przypominając mini zacierki i  jestem pewna, że nikt z domowników(...)zorientuje się, że zupa zawiera w sobie właśnie taką kaszę.  Składniki na porcję dla 4 osób: 2 l wody + 3 łyżeczki domowej wegety 1 ćwiartka z kurczaka 3 młode marchewki 1 średniej wielkości cebula 1 kalarepa 4 średniej wielkości ziemniaki 1 woreczek kaszy jaglanej (100 g) 3 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz odrobina oleju natka pietruszki

Ugotować
ZUPA Z BOBU Z KIEŁBASĄ I ZIEMNIAKAMI 127

Sezon na bób trwa, więc warto zrobić z niego zupę... z dodatkiem ziemniaków oraz kiełbasy. Jest to pyszna i kremowa zupa, w której część ugotowanego bobu blendujemy, a resztę zostawiamy w całości. Dodatek ziemniaków i kiełbasy idealnie pasuje do zupy z bobu, a poza tym staje się ona również bardziej treściwa. Jest naprawdę znakomita! Sama mile zaskoczyłam się jej smakiem(...)patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną kiełbasę. Chwilę smażymy i dodajemy ziemniaki. Całość podsmażamy około 4-5 min., a następnie zawartość patelni przenosimy do garnka z zupą. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy śmietankę oraz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na końcu dodajemy posiekany koperek oraz resztę ugotowanego bobu. Trzymamy na ogniu

Kuchnia MagdaLeny
Zupa z młodych ziemniaków z serkiem topionym. 159

Uwielbiam prawie wszystkie zupy, a najbardziej te przygotowywane na warzywach smażonych na maśle. Podczas smażenie wydobywa się z nich cały smak i aromat. I takie zupy właśnie są najlepsze. Zupka jest tania, łatwa i szybka w wykonaniu. Serek topiony nadaje jej kremowej konsystencji i smaku. Dodam, że można dodać ulubiony smak serka topionego, u mnie akurat był szczypiorkowy. Macie ochotę(...)wszystko ze sobą rozcieramy. 4. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy do nich roztarte składniki i zagotowujemy kilka minut dodając koperek i przyprawiając do smaku solą i pieprzem. 5. Gotowa zupę podajemy. Smacznego życzę. Rady: Z przepisu wyszło mi około 3 litry zupy

Izabelawkuchni
Kwaśna zupa kurkowa na wędzonce 147

dzisiaj na obiad? Bardzo smaczna i pożywna zupa z kiszonymi kurkami , pęczakiem, młodymi warzywami, na wywarze z wędzonych kości. Trochę krupnik, trochę żurek, a przecież też zupa grzybowa . Domowa, gęsta i kwaśna zupa kurkowa, która na pewno będzie Wam smakować. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Letnia zupa z fasolką szparagową i czerwonym buraczkiem 134

ojej kuchni nastała pora na zupy warzywne. Oto pomysł na jedną z nich:) Składniki : 2-3 garście fasolki szparagowej 2-3 ziemniaki 1 czerwony średniej wielkości młody buraczek 1 cebula 2 młode marchewki, 1 młoda pietruszka kawałek młodego selera listek laurowy, kilka ziaren pieprzu czarnego suszone zioła : tymianek, majeranek,zioła prowansalskie sól, olej do smażenia ewentualnie śmietana, natka pietruszki, koperek(...)kostkę Do wrzątku wrzucić fasolkę, cebulę, liść laurowy, pieprz, gotować do lekkiej miękkości fasolki, wtedy dorzucić pokrojone ziemniaki i pokrojony drobno buraczek Startą marchew przesmażyć na oleju, dołożyć do zupy, wsypać pokrojoną pietruszkę i seler, dodać zioła Doprawić do smaku solą, mielonym pieprzem Już na talerzu posypać zupę natką, koperkiem, można dołożyć łyżkę śmietany

Proste Potrawy
ZUPA Z BOBEM I ZIEMNIAKAMI 77

osób które dbają o linię. Bób zawiera w sobie witaminy (C, A, B1 i kwas foliowy) minerały wapń, żelazo, magnez, cynk)  Dzisiaj zapraszam Was na niezwykle smaczną propozycję zupy z bobem i ziemniakami. Zupa jest pożywna, lekka i smaczna. Można ją przygotować zarówno ze świeżego jak i mrożonego bobu. Składniki: 2/3 szklanki bobu ugotowanego i obranego 1/2 kg młodych(...)dolać gorący bulion oraz przyprawic. Gotować 15 minut. aż ziemniaki zmiękną. Dodać bób i gotować 2-3 minuty. Na sam koniec dodać szczypiorek. Wymieszać. Do śmietany dodać 2 łyżki zupy. Wymieszać aby zahartować śmietanę i dolać do zupy.  Gotowe! MOJA RADA: Ja wykorzystuje bulion rosołowy

Kuchnia w oparach
Zupa z groszku na żołądkach drobiowych 67

może troszkę roboty przy tej zupie jest, jednak czas poświęcony przygotowaniu wynagrodzi Wam smak <3 Delikatny, wiosenny, boski. Składniki 1/2 kg żołądków drobiowych 700 g zielonego groszku w strąkach 4 ziemniaki średniej wielkości 2 marchewki 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka masła 1 pełna łyżka mąki koperek sól, pieprz Przygotowanie K Żołądki drobiowe oczyszczamy, osuszamy papierowym(...)wolnym ogniu, od momentu zawrzenia. Zbieramy szumowiny. Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Groszek wyjmujemy ze strączków. Po godzinie wszystkie składniki dodajemy do zupy, gotujemy do ich miękkości. Mąkę podsmażamy na maśle, dolewamy wywaru z zupy, rozprowadzamy i dodajemy do całości. Szybko łączymy i zagotowujemy. Zupę do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy

R'n'G Kitchen