Zupę tę robiłam już jakiś czas temu, ale w sobotę będąc na zakupach widziałam kilka jej rodzai w sprzedaży, więc przepis ciągle jeszcze na czasie. Korzystajcie zatem, bo zupa jest przepyszna. Składniki; 700 g dyni hokkaido ( po wyjęciu pestek ) 1 litr wywaru drobiowego 100 ml śmietanki do zup 18 % 100 ml mleka kokosowego 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki(...)koniec doprawić gałką muszkatołową, dodać śmietankę, mleko kokosowe i zmiksować. Bułkę pokroić w kosteczkę i usmażyć na rumiano na maśle. Zdjąć z patelni i przełożyć na ręcznik papierowy. Zupę podawać z grzankami i świeżym tymiankiem. Smacznego
Gosia gotujepewnego czasu gotuję podwójne obiadki. Bardzo dietetyczne i delikatne w smaku oraz takie z "pazurem" na ostro (jakie lubię). Taką delikatną w smaku jest dość pożywna z zarazem dietetyczna zupa do przygotowania której użyłam soku pomidorowego Hortex (bardzo dobrej jakości :))) Ta dietetyczna i szybka w przygotowaniu zupka to Pomidorówka jaglana z kurczakiem Sok pomidorowy "Hortex" 4 łyżki płatków jaglanych(...)odstaw na chwilę. W garnu rozgrzej łyżkę oleju. dodaj startą marchewkę - przesmaż przez chwilę. Podlej szklanka wody i wsyp płatki jaglane. Gdy się zaczną gotować dodaj kurczaka. Trzymaj zupę przez kilka minut na małym ogniu. Sprawdź czy kawałeczki kurczaka i płatki są już ugotowane. Jeśli tak, podlej zupę sokiem pomidorowym, dodaj łyżeczkę papryki słodkiej, dopraw
Gotuj Sam!Pyszna, rozgrzewająca zupa na chłodne dni. Bardzo sycąca. Przygotujemy ją szybko, a baranina nie musi być najlepszej jakości. Moja łopatka była poprzerastana, ale na to danie nadawała się idealnie. Można ją zastąpić jagnięciną, zupa będzie wówczas nieco delikatniejsza. Skorzystałam z ciecierzycy i pomidorów w puszkach.To duża wygoda i szybkie gotowanie. Bardzo polecam! inspiracja tutaj i tutaj składniki(...)posolić. Podsmażać przez 1 minutę, następnie dodać pomidorową pastę i podsmażać jeszcze krótką chwilę. Dodać marchew, ciecierzycę, pomidory, cukinię i bulion. Wymieszać, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przykrytą zupę przez ok 30 minut. Dodać opłukany szpinak, gotować jeszcze chwilę, do czasu aż szpinak zwiędnie. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie ostrą papryką. Zupę rozlać do talerzy, do każdego dodać
Stare GaryKrem z batata to coś co ostatnio zagościło na stałe w moim codziennym menu. Zupę bardzo pokochałam za jej oryginalność dzięki dodatku w postaci masła orzechowego. Ten krem jest świetny zwłaszcza w chłodne dni ponieważ super rozgrzewa i dodaje energii. Natomiast aksamitny lekko słodkawy smak batata idealnie komponuje się z delikatnym masłem orzechowym – aż ciężko jest się oprzeć dlatego(...)garnku na rozgrzanej oliwie , aż por zmięknie. Dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę batata i marchew. Smażymy aż warzywa lekko się zeszklą. Dolewamy bulion warzywny i czekamy aż nasza zupa się zagotuje i warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy masło orzechowe i świeży imbir. Ściągamy z ognia i miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z grzankami
I LOVE LIFEPyszna, rozgrzewająca zupa z kapusty włoskiej i białej fasoli. Ja dodatkowo dodałam do zupy ryżu p rzez co zupa stała się bardzo sycąc. Idealna na mroźne dni. Składniki: 2 L bulionu 1/2 główki kapusty włoskiej 1 puszka białej fasoli 1/2 szklanki ryżu 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego majeranek(...)półksiężyce a marchewkę w talarki.W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę z marchewką i czosnkiem, podsmażyć. Dodać poszatkowaną kapustę, przesmażyć całość. Zalać bulionem, dodać przyprawy, zagotować. Następnie do gotującej zupy wsypać ryż. Gotować do miękkości ryżu. Na sam koniec dodać fasolę, zagotować. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Smaczneg
magiczna kuchnia KasiSezon brukselkowy jeszcze trwa, więc warto korzystać z niego póki można. Dzisiaj połączyliśmy jedną z naszych ulubionych zup z mini kapustką. Do tego jajko na miękko i rozpływamy :P Składniki 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 3-4 ziemniaki 1 łyżka masła 1,5 l bulionu warzywnego 200 g brukselki 70 ml śmietany 18% 1 łyżka mąki(...)smażymy warzywa. Następnie zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na średnim ogniu przez 15 min. W tym czasie brukselki oczyszczamy, usuwając zwiędłe liście, większe kroimy na pół. Kapustki wrzucamy do zupy, gotujemy kolejny kwadrans na średnim ogniu. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody, hartujemy wywarem z zupy i dodajemy do całości, dokładnie mieszając. Podgrzewamy, nie zagotowujemy. Następnie dodajemy posiekany
R'n'G KitchenZupa, która powstała trochę z braku czasu, nieco z lenistwa, z niechęci do krojenia i mycia dużej ilości warzyw oraz z wymagań żywieniowych najmłodszego członka rodziny. Dzięki tym powyższym warunkom wykreowałam doskonałą zupę. Nieprzyprawioną karmiona jest nasza Malwinka. Dla reszty rodziny dodaję kilku magicznych dodatków, które wyczarowują cudo, a nie - zupę. Kremowa, nieco słodka dzięki dyni, troszkę pikantna(...)imbiru. Idealnie rozgrzewa w te mroźne, zimowe dni. Po co buliony, wywary, kostki rosołowe, kilogramy włoszczyzny, kiedy z niedbale pokrojonej dyni i kilku przypraw wychodzi taka wyśmienita zupa? Polecam! Składniki na 3 duże porcje lub 4 mniejsze : 1/4 dyni hokkaido o średnicy 20 cm, 2 szklanki wody, Kawałek imbiru wielkości opuszka palca, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka oleju
Jeść, by żyć w zdrowiulubi tradycyjnych flaczków, dlatego postanowiłam przygotować flaczki drobiowe z udek, które są równie smaczne. Nie wszyscy czują się komfortowo spożywając krowi żołądek, dlatego takie flaczki są świetną alternatywą. Zupa jest bardzo smaczna, w smaku nie różni się zbytnio od tradycyjnej wersji. [the_ad id="7001"] Składniki: 4 duże udka 2 średnie marchewki pietruszka kawałek selera kawałek pora około 2 łyżki(...)będą miękkie, wyjmujemy je z wody, czekamy aż lekko przestygną. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, marchew w kostkę, seler i pietruszkę ścieramy na tarce. Składniki wsypujemy z powrotem do zupy, dodajemy sos sojowy, przyprawy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy przez chwilę, następnie wlewamy kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zasmażkę wlewamy do zupy
e-PrzepisyKulinarneViolaPassion Następna inna zupa . To że wymyślam i rzucam się z kuchni na kuchnię (z Tajskiej na Hinduską z Hinduskiej na Włoską itp) To tylko dlatego że ja i moja rodzina lubimy se jeść. A ja ciekawa jestem nowych smaków . Nie zawsze wychodzi tak jak bym chciała ,czasem moje eksperymenty ida do kosza,ale wszytko co dobre trafia(...)bloga , a zreszta dań dumam co poszło nie tak . ViolaPassion Prawda że wygląda dobrze??? Naprawdę smakuje jeszcze lepiej ;-) Ta zupa jest również ekspresowa w ciągu 20 minut możemy przenieść sie na daleki wschód bez wychodzenia z domu . Składniki:2-3 talerze 1 filet z piersi kurczaka pokrojona w grubsza kostkę 2 garście krewetek tygrysich (dużych) -mogą być mrożone
Viola cooks with passionprodukty charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej z racji tego, że w Chinach obchodzono ostatnio Nowy Rok :) A jako, że jestem wielkim fanem mleka kokosowego i nigdy nie robiłem z nim zupy, to czas najwyższy spróbować! Zacznijmy od przygotowania warzywnego bulionu z marchewki, selera, pietruszki i pora oraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Do zupy poza tym będziemy potrzebowali: duża(...)ćwiartki. Dodajemy do cebuli. Podsmażamy około 5 minut. Dodajemy odsączoną kukurydzę i smażymy jeszcze około 2-3 minut. Do wrzącego bulionu dodajemy nasze warzywa, gotujemy ok 10 minut. Zdejmujemy zupę z gazu, dodajemy mleko kokosowe i posiekaną natkę pietruszki. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i po 15 minutach odsączamy. Zupę podajemy gorącą z makaronem. Świetnie pasuje do tego
Taste of imaginationDzisiaj mamy dla Was propozycję na zupę krem dla dzieci z udziałem kalafiora i batata. Zupy krem to naszym zdaniem jeden z najlepszych sposobów na przemycenie dzieciom sporej ilości warzyw (zwłaszcza tym, które za warzywami nie przepadają:)) Tym razem postawiłyśmy na kalafior oraz batat. Dodatek tego drugiego nadaje zupce fajny kolor oraz sprawia, że jest nieco słodka w smaku(...)dorosłego może wydawać się nieco nie doprawiona, ale dla małych amatorów zup będzie w sam raz. Polecamy! Ilość porcji: 3 małe miseczki (takie jak na zdjęciu)* Składniki: 350ml bulionu 7-8 różyczek kalafiora 1 mały batat albo ½ dużego ½ cebuli Masło Przyprawy: odrobina pieprzu, sól *Mimo dwójki dzieci, zawsze szykujemy nieco więcej zupy by starczyło na ewentualną dokładkę. Tym razem okazało
Kolizje Smakówminie rok od mojego ostatniego wpisu tutaj. Dlaczego? Nie wiem, Jestem leniwy, może dlatego :) Powracam po 362 dniach z prostym przepisem na zupę krem z grochu i selera naciowego z ziołowymi grzankami, zapraszam! Składniki na zupę: seler naciowy opakowanie mrożonego groszku 3 marchewki 2 pietruszki 5 dużych ziemniaków mała cebula kilka listków mięty biały pieprz, sól, liść laurowy, ziele(...)angielskie Składniki na grzanki: 5 kromek chleba oliwa z oliwek majeranek, sól Zupa: Groch rozmrażamy. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego do miękkości. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. W międzyczasie seler kroimy w większe kawałki, cebulę w kostkę. Podsmażamy na oleju. Pod koniec
Taste of imaginationZima ciągle trzyma, więc chce Was namówić na kartoflankę. Bardzo dobra, rozgrzewająca zupa, myślę,że w sam raz na chłodne dni. Drugie danie nie będzie potrzebne. SKŁADNIKI: 2 kawałki żeberek 20 dag. wędzonego boczku parka dobrej wędzonej kiełbasy 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 liścia laurowe 4 ziela angielskie 10 ziarenek pieprzu kilka suszonych grzybow(...)ziele angielskie, gotujemy do miękkości mięsa, wszystkie warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru, na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną w półkrążki kiełbasę, wrzucamy do zupy, na pozostałym tłuszczu smażymy na złoto cebulę, dodajemy do zupy, zupę można podprawić śmietanką z dodatkiem musztardy (podpatrzyłam to w rewolucjach Magdy Gessler
Kuchnia BeatyZdecydowanie za mało na moim blogu jest przepisów na zupy, a szkoda, więc czas to nadrobić. Zupy to ważny element naszej diety, mający wpływ na nasze zdrowie. Co jakiś czas wrzucać więc będę przepisy na proste i łatwe zupki. Bez kostek rosołowych, bez wegety, tego w mojej kuchni nie używam. Składniki: Porcja rosołowa z kurczaka 1 podudzie(...)różyczki kalafiora i fasolkę szparagową. Jeśli jest potrzeba jeszcze doprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy porcję rosołową i udko. Z udka oddzielamy mięso, kroimy na mniejsze kawałki, dokładamy do zupy. * Gotową zupę możemy zabielić, podajemy z posiekanym koperkiem
Z Majeczką w kuchniZupa jest pyszna i dzięki podsmażonym pieczarkom - bardziej aromatyczna. Przeważnie robię ją z ziemniakami - klik , ale z makaronem również świetnie smakuje. Można ją zabielić śmietaną lub dodać serek topiony. Wszystko zależy od naszego gustu. Polecam! mięso na wywar 300-400g pieczarek 1 cebula (duża) 1 marchewka (duża) 1 pietruszka kawałek selera kawałek białej części pora 3 czubate łyżki(...)selera). Całość gotować do miękkości. W międzyczasie pieczarki należy obrać, umyć i pokroić w paseczki, natomiast cebulę drobno posiekać. Pieczarki z cebulą podsmażyć na maśle, a następnie przełożyć do zupy - około 10-15 minut przed końcem jej gotowania. Kilka minut później wrzucić makaron lub ugotować go osobno w osolonej wodzie. Można go dodać na końcu albo umieścić w miseczkach
Di gotuje