zupa - 39309 przepisów (strona:506/2621)

Zupa z kalarepą 112

Zupa z młodych kalarep jest rewelacyjna. Jeśli jeszcze nie gotowaliście to polecam. Ogólnie moja rodzina nie przepada za zupami, ale od czasu do czasu gotuję. Więcej przepisów na dania z kalarepą znajdziecie na moim blogu. Polecam kalarepę faszerowaną, duszoną i inne. Jeżeli przygotowaliście coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Składniki(...)skrzydełka z kurczaka 2 duże kalarepy 2 średnie marchewki kawałek selera 1 pietruszka 3 średnie ziemniaki 200 g śmietany do zupy 1 łyżka masła klarowanego 1/2 łyżeczki cząbru sól pieprz koperek Do garnka włożyć skrzydełka i zalać zalać wodą.i zagotować. Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, kalarepę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i lekko zeszklić na nim pokrojone

O kuchni z uczuciem
Delikatna zupa ze szpinakiem i szparagami 194

Danie idealne na obecnie panującą aurę, czyli lekka i delikatna warzywna zupa. Składniki na 4 porcje: 200-300 g szpinaku pęczek szparagów 300-400 g 2 marchewki (200-300 g) 3-6 ziemniaki (3 duże/6 małych) korzeń pietruszki (150-200 g) kawałek selera (150-200 g) 2-3 liście laurowe pół łyżeczki kurkumy płaska łyżeczka mielonej kozieradki płaska łyżeczka(...)warzywa będą prawie miękkie.   Następnie dodaj 0,5 litra wody i gotuj pod przykryciem przez 10-15 minut, aż warzywa będą prawie miękkie. Po tym czasie dopraw zupę łyżeczką soli, dodaj szpinak i gotuj jeszcze 3-5 minut. Gotowe! Smacznego   Artykuł Delikatna zupa ze szpinakiem i szparagami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
ZUPA KREM Z BROKUŁÓW I CUKINII 112

Kiedyś taką zupę przygotowała mama na tzw. spontanie. Nie było pomysłu na obiad, nie było chęci aby wyjść do sklepu w poszukiwaniu inspiracji ale zjeść coś było trzeba. Poszła więc mama do lodówki wyciągnęła kilka składników i w kilkanaście minut powstała kremowa, sycąca ale zarazem delikatna zupa krem z cukinii i brokułów . Dzięki dodanie sera gran padano zupa nabiera charakteru(...)rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Dodać cukinię oraz różyczki brokuła. Podsmażać ok 6 minut na małym ogniu. Warzywa zalać bulionem. Gotować do miękkości. Zupę zblendować. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać starty ser i gotować jeszcze 2 minuty

Kuchnia w oparach
WEGE POMIDOROWA 146

Uwielbiam zupy.  Dziś postanowiłam zrobić zupę pomidorową z makaronem muszelki na wywarze z warzyw. Idealna zupa dla osób , które nie jedzą mięsa.  Polecam :) SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: ➤2 Marchewki  ➤2 Łodygi Selera naciowego ➤1 Pietruszka ➤3 łyżki drobno siekanej natki pietruszki ➤250 g makaronu muszelki ugotowanego  ➤500 ml przecieru pomidorowego ➤ 3 łyżki koncentratu pomidorowego ➤sól(...)dodaję koncentrat.  5. Doprawiam solą i pieprzem oraz lubczykiem.  6. Dodaję marchewkę ugotowaną i pokrojoną w plastry lub kostkę.  7. Dodaję do miski makaron , wlewam zupę oraz posypuję świeżą natką pietruszki.  SMACZNEGO

Gotowanie Patki
ZIELONA ZUPA CUKINIOWO - SZPINAKOWA 134

Zupa z makaronem tudzież makaron z sosem. Ilość dodanej wody zadecyduje o konsystencji i zadaniu tego dania. Dacie mniej wody - uzyskacie kremowy sos, więcej - zupę. W obu wersjach wyjdzie zdrowo, odżywczo i bardzo smacznie. Osobiście uwielbiam szpinak, szczególnie, gdy idzie w parze z czosnkiem. Dzieciom też smakuje. Mogą jedynie wybrzydzać, gdy zobaczą pływające liście szpinaku. Można je więc pominąć(...)Wykonanie : W rondlu umieszczamy wyszorowane ziemniaki i cukinię. Zalewamy wodą na 3/4 wysokości warzyw. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy garść szpinaku.  W międzyczasie,  podczas gotowania zupy, rumienimy na patelni pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy posiekany szpinak, zdejmujemy z palnika.  Zupę/sos blendujemy na gładki krem. Dodajemy cebulkę ze szpinakiem. Zjadamy z makaronem lub kaszą. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Rewelacyjna zupa krem z kalafiora 119

Patrząc na to, co ostatnimi czasy publikuję na blogu, bardzo łatwo można domyślić się, że uwielbiam zupy – kremy. Zupa – krem z brokułów, czy zupa z czerwonej soczewicy to jedne z moich ulubionych przepisów. Zupy kocham za to, że można je bardzo szybko przygotować

Vegan Taste
Szczawiowo botwinkowa 139

Wiosenna zupa z botwiną i szczawiem, czyli dwa w jednym. Wyszło fajne połączenie, lekko kwaskowe. Zupę podałam z jogurtem bo bardzo go lubię dodawać zamiast śmietany. Można do zupy dodać ziemniaki ale ja postawiłam na botwinę i buraczki więc wersja bez.   1 pęczek botwiny z buraczkami 2 garście szczawiu 1 marchewka 2 gałązki selera naciowego koper świeży sól(...)wolnym ogniu około 10 minut. Dodaję łodyżki i liście botwiny, liście pokrojone szczawiu i dalej gotuję pięć minut. Na końcu doprawiam solą, pieprzem, cukrem. Wlewam zakwas i jogurt. Zupę podaję z koperkiem i jajkami

wesoła kuchnia
ZUPA GOŁĄBKOWA Z MALUTKIMI KULKAMI MIĘSNYMI 143

bloga. Co raz częściej będę Wam pokazywać, jak najwiecej kulis blogowych. Możecie od dłuższego czasu podpatrywać jak i co gotuję. A teraz co raz częściej jak fotografuję. Dzisiejsza zupa gołąbkowa to jest hicior! To danie musisz zrobić. Gwarantuje Ci, że się w nim rozkochasz. Jest przepyszna, bardzo prosta i idealna na obiad dla całej rodziny. Jadłam taką zupę na uroczystości(...)zalej całość wodą, przykryj pokrywką i gotuj przez około 40 minut - do miękkości kapusty. W tym czasie mięso mielone dopraw solą i łyżką majeranku. Uformuj malutkie kuleczki. Dodaj do zupy i gotuj przez 35 minut. Dodaj koperek i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą (soli dodaj dość sporo, młoda marchewka jest słodka, młoda kapusta również, dodajemy koncentrat pomidorowy więc tej soli troszkę

SMYKWKUCHNI
zupa meksykańska 160

jest taka, że odkąd  worek z sianem do zjazdów z górki rozpadł się, to zima przestała sprawiać mi tyle radości ;) Na nadchodzące ponoć prawdziwie zimowe wieczory mam propozycję zupy mocno rozgrzewającej. Myślę, że po takiej strawie nie będzie potrzebny grzaniec :D Zupa meksykańska. No wcale ona polska nie jest. Meksykańska ...hmmm, no są w niej składniki charakterystyczne dla ichniej(...)kuchni. Jednak zwał jak zwał, popiszę dziś o mojej zupie meksykańskiej. Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego * 1 puszka czerwonej fasoli * 1 puszka pomidorów krojonych ew. 5 szt. świeżych * 1/2 puszki kukurydzy * 1 marchew * 2 średniej wielkości ziemniaki * 1/2 czerwonej papryki świeżej * 1 duża cebula * 4 - 5 ząbków czosnku * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * 1-2 łyżki oleju * przyprawy: sól

Pieprzyć z Fantazją
Krem z końcówek zielonych szparagów z migdałami i miętą 110

ogonkami szparagów, które odcinamy przyrządzając te wszystkie szparagowe pyszności? Często wyrzucamy je do kosza, a przecież one także są pełne wiosennego smaku! I właśnie o tym śpiewa moja dzisiejsza zupa w kremowych uniesieniach zieleni :) Końcówki zielonych szparagów, ziemniaki i dymka niosą podniebieniu smaki wiosny, mięta orzeźwia i uzupełnia smaki razem z prażonymi płatkami migdałów. Całość stanowi pyszną i kremową propozycję(...)pokrojone w kostkę ziemniaki i przekrojoną na pół dymkę - gotuj do miękkości ziemniaków. 3. Zblenduj/ zmiksuj całość na gładki krem (jeśli jest zbyt gęsty, rozrzedź wodą), a następnie przetrzyj zupę przez sito, aby pozbyć się ewentualnego łyka szparagów. 4. Dopraw zupę solą, pieprzem i tymiankiem. 5. Migdały upraż na suchej patelni. 6. Posiekaną miętę wymieszaj z olejem. 7. Podawaj zupę

Kuchnia w Słońcu Skąpana
BARSZCZ Z WARZYWAMI I PEŁNOZIARNISTYM MAKARONEM 175

Gęsta, sycąca i przepyszna zupa ❤ Kwintesencja smaków i aromatów pochodzących od wielorakich warzyw.  Jeśli wolimy zupy z ziemniakami, zastąpmy nimi makaron - też będzie pysznie! 👌 Składniki: bulion drobiowy (u mnie ugotowany na skrzydełkach i podudziach) 4-5 szt ugotowanych wcześniej buraków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera korzeniowego 1 por 2 łodygi selera naciowego sól pieprz majeranek sok z cytryny(...)około 20-30 minut na małym ogniu. następnie doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, cukrem, zakwaszamy sokiem z cytryny lub octem, dodajemy roztarty w dłoniach majeranek. Jeśli lubimy ( my - tak) zupę zabielany zahartowaną śmietaną 18% i obficie posypujemy koperkiem. Mięso z gotowanego bulionu obieramy i wrzucamy do zupy.  Podajemy z pełnoziarnistym makaronem, ugotowanym osobno

Walijskie Pichcenie
Chłodnik z buraków (dieta dr Dąbrowskiej) 185

chęcią przerzucamy się na lżejsze i mniej przetworzone potrawy. Na naszych stołach coraz częściej goszczą sałatki, a znikają  duszone i gotowane warzywa. Tak samo dzieje się z zupami, coraz chętnej jadamy chłodniki, zamiast gotowanych zup. Identyczne zasady dotyczą naszych dań, gdy jesteśmy na diecie. Dlatego dziś mam dla Was pyszny chłodnik z buraków, przygotowany zgodnie z zasadami diety warzywno(...)cudnie orzeźwia. Oczywiście możecie go też podać, jeśli tak wolcie, na ciepło. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: ryż z kalafiora z marchewką wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti

Kulinarne przygody Gatity
Oberiba 162

Oberiba, jest to przepyszna śląska zupa przygotowywana tylko wiosną, dlaczego bo to zupa z świeżej kalarepy. Składniki : ok 30 dag żeberek wieprzowych  3,5 l wody 3 kalarepy 2 marchewki 3 średnie ziemniaki korzeń pietruszki kawałek selera 3 liście laurowe ziele angielskie 1 kostka rosołowa warzywna sól, pieprz 2 łyżki masła klarowanego 2 czubate łyżki mąki Przygotowanie : Umyte żeberka(...)kostkę, podobnie z marchewką i pietruszką choć warzywa kroję w pół plastry. Pokrojone liście, mięso oraz warzywa wkładam z powrotem do wywaru i zagotowujemy. Do zasmażki dodajemy chochlę zupy, mieszamy i wlewamy całość do zupy ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zasmażka: Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszając smażymy aż się zarumieni

Mechanik w kuchni
AVGOLEMONO CZYLI GRECKA ZUPA JAJECZNO-CYTRYNOWA 127

oknem mamy lato chociaż w kalendarzu wiosna. Niedługo jednak zaczną się wakacyjne wojaże i będziemy zajadali się arabską baklawą czy greckimi souvlaki. Dzisiaj zapraszam więc Was na grecką zupę jajeczno-cytrynową. Zupa jest orzeźwiająca, kremowa i delikatna. Ugotowana na bulionie mięsnym. Idealnie sprawdzi się u osób które lubią zupę ogórkową lub szczawiową. Składniki: 1 porcja rosołowa 2 marchewki 2 pietruszki(...)łyżki gorącego bulionu aby zahartować jajka. Następnie do gorącego pozostałego bulionu z ryżem dodajemy jajka z 2 łyżkami bulionu. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do momentu kiedy zupa delikatnie zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. Przyprawiamy solą i pieprzem

Kuchnia w oparach
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu 118

Chyba każdy zna tą zieloną, lekko kwaskowatą i... pyszną zupę. W moim domu bywa bardzo często. W sezonie gotuję ją ze świeżego szczawiu, a poza - z gotowego ze słoiczków, którego zawsze mam ogromny zapas. A Wy lubicie zupę szczawiową? mięso na wywar około 200g świeżego szczawiu (*) 5-6 ziemniaków 1 marchewka (duża) 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora(...)dodatkiem soli, listków laurowych oraz ziela angielskiego. Następnie do garnka należy wrzucić uprzednio pokrojone warzywa.  Całość gotować do miękkości jarzyn. Szczaw dokładnie umyć, drobno posiekać i przełożyć do zupy - około 10 minut przed końcem jej gotowania. Na końcu zupę doprawić do smaku i podawać z pokrojonymi jajkami oraz śmietaną. (Jajka można posiekać i wraz ze śmietaną wymieszać jeszcze

Di gotuje