zupa - 39309 przepisów (strona:514/2621)

Rozgrzewająca zupa dyniowo-warzywna z ciecierzycą 173

Przyjemnie rozgrzewająca i zarazem sycąca zupa idealna na zimne, jesienne dni. Można ją podawać jako zupę krem lub w postaci rzadkiej. SKŁADNIKI 200 g suchej ciecierzycy 2 łyżeczki sody 1 kg dyni (waga już bez skóry, pestek i białego miąższu) 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 cukinia 1 cebula 2 niewielkie ziemniaki 3 ząbki czosnku mielony imbir, mielona kurkuma, sól(...)Zalać niewielką ilością wody i zagotować. Gotować pod przykryciem około 30 minut, aż warzywa odpowiednio zmiękną. Następnie wyłączyć palnik i zmiksować wszystkie warzywa na jednolitą masę (najlepiej blenderem ręcznym). Zupę doprawić imbirem, kurkumą, pieprzem i solą. Imbir i kurkuma muszą być wyczuwalne w zupie. Na koniec wsypać ciecierzycę, wymieszać i podawać

Passions hobbies life
Zupa krem z pieczarek i topinamburu 146

Thermomix przepisy. Zupa krem z pieczarek i topinamburu Składniki: 250 g topinamburu 250 g ziemniaków 150 g pieczarek 500 g bulionu 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 4 łyżki śmietany sól, pieprz Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy cebulę, czosnek. Siekamy czas 15s/obr.4 . Cebulę z czosnkiem zgarniamy ze ścianek naczynia, dodajemy masło i podduszamy czas 4 min/Varoma/obr.1 Topinambur obieramy(...)Ziemniaki kroimy na 4 kawałki. Całość zalewamy bulionem. Gotujemy czas 20 min/100 stopni/obr.1. Doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy śmietanę. Miksujemy na krem czas 30s/obr.10. Przepisy Thermomix. Zupa krem z pieczarek i topinamburu. Wykonanie: Do naczynia Thermomix The post Zupa krem z pieczarek i topinamburu appeared first on Thermomix przepisy

Themo przepisy
Krem z dyni 183

Opis: Zupa krem z dyni to pyszna, pożywna i bardzo zdrowa zupa. Pod koniec sierpnia lub na początku września zaczyna się sezon na dynie i jest to idealny moment na krem z dyni. Zupa w smaku jest delikatna, łagodna i kremowa. Nie jest trudna w przygotowaniu. Składniki: 1-2 kg dyni 3 szklanki bulionu drobiowego 1 cebula 3 ząbki czosnku(...)dodajemy do garnka bulion i ponownie gotujemy przez ok. 30 minut pod przykryciem. Sprawdzamy czy warzywa są miękkie i następnie całość blendujemy na jednolitą masę, aż nabierze konsystencję kremu. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy krem z dyni przelewamy do misek i przed podaniem dodajemy łyżkę śmietany. Podajemy ciepłą zaraz po ugotowaniu

CookMag
Najprostsza zupa z grzybów leśnych 545

kolejny pomysł na wykorzystanie grzybów leśnych - zupa przygotowana na wywarze z gotowanych podgrzybków ("czarnych łebków"). Prosta do przygotowania i bardzo aromatyczna. Obowiązkowo należy ją podawać z drobnym makaronem i posiekaną, zielona pietruszką.  Składniki na 6 porcji: 2 l przecedzonego wywaru z gotowania grzybów leśnych co najmniej 0,5 kg ugotowanych grzybów, np. podgrzybków ("czarnych łebków") 3/4 l wody(...)międzyczasie do dużego kubka wsypać mąkę, wlać zimną wodę i śmietanę. Składniki bardzo dokładnie wymieszać ze sobą (mąka musi się rozpuścić!). Do przygotowanej masy dodawać po łyżce gorącej zupy. Cały czas mieszać. Zahartowaną śmietanę (powoli!) wlać do zupy. Wymieszać i gotować jeszcze 1-2 minuty. Gotową zupę posmakować i ewentualnie doprawić. Podawać z drobnym makaronem i posiekaną, zieloną pietruszką

Ugotować
Zupa grzybowa ze świeżych leśnych grzybów 149

Ostatni weekend był udany pod względem grzybobrania. Z części moich ostatnich zbiorów zrobiłam zupę. Żałuję, że tak późno ją poznałam. Rewelacja! Naprawdę pyszna zupka :-) Składniki: 300-400 g świeżych grzybów (u mnie podgrzybki, prawdziwki, maślaki, kurki, turki) 2 ziemniaki 1 marchewka kawałek selera garść suchego makaronu np. pełnoziarnistego świderki 1 cebula 1,5 litra dowolnego bulionu siekana natka selera sól(...)liść laurowy. Gotować ok 10 minut. Po tym czasie dodać suchy makaron i grzyby z warzywami z patelni i nadal gotować 10 minut. 5. Do śmietany dodać chochelkę gorącej zupy, dokładnie wymieszać, po czym dodać mieszankę do zupy. Dodać siekaną natkę selera oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Zupę doprowadzić do wrzenia i wyłączyć. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Zupa z awokado 94

Urwanie głowy robi swoje. Gdzieś pomiędzy bieganiem do pracy a innymi obowiązkami i sprawami, stosuję odżywiająco-wzmacniającą kurację. Muszę doprowadzić się do porządku na wiosnę... Zapraszam więc na zdrową zupę z awokado ;-) Składniki (1 porcja) -1 dojrzałe awokado -bulion (może być z kostki) -150 ml wody -pół małej cebuli -łyżeczka oleju słonecznikowego lub szafranowego -szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu(...)małym ogniu ok. 2 minuty, nie dopuszczając do zrumienienia. Awokado obrać, przekroić na pół i usunąć pestkę. Miąższ pokroić na kawałki i zmiksować z bulionem, wodą i cebulą. zupa powinna mieć konsystencję śmietany. Jeśli jest nieco gęstsza można dodać wody. Przelać zupę do garnka i podgrzewać 3 minuty. Doprawić do smaku i podawać z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa. Zupę należy

Zielona Kuchnia
Krem z zielonego groszku z miętą 159

Opis: Lekka zupa z groszku z odrobiną mięty to idealne orzeźwiające danie na ciepłe dni ale nie tylko. Przygotowanie tej zupy jest bardzo szybkie i proste. Najlepszy jest groszek mrożony lub świeży. Zdecydowanie odradzam używania groszku z puszki. Dodając do zupy odrobinę śmietany, sprawimy, że nasza zupa stanie się jeszcze bardziej kremowa. Składniki: 1 l bulionu warzywnego 3 szklanki mrożonego

CookMag
Zupa cebulowa z bagietką i gorgonzolą - najlepsza! 357

Prezentuję jedno z najlepszych połączeń smakowych jakie udało mi się uzyskać w mojej kulinarnej karierze:). Dodatkowo to najlepsza zupa cebulowa spośród tych które przygotowywałam. Zupa: 1 kg cebuli (waga po obraniu) 2 marchewki  3 średnie ziemniaki  około 1/2-1 łyżeczka gałki muszkatołowej  2 łyżki vegety 2 łyżki śmietany sól, pieprz 3 łyżki masła  Dodatki: bagietka ser żółty(...)rozgrzanym maśle, posypujemy vegetą. Smażymy aż się zeszkli. Wtedy zalewamy 2 litrami wody, dosypujemy przyprawy, dodajemy pokrojoną marchew i ziemniaki. Gotujemy przez około 1 godzinę.  2. Kiedy zupa przestygnie blendujemy ją na gładki krem. Dosypujemy gałkę muszkatołową (zaczynamy od 1/2 łyżeczki, próbujemy i wtedy ewentualnie dosypujemy więcej), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  3. Bagietki kroimy na kawałki

Szefowa kuchni
Zupa z soczewicą, świeżymi pomidorami, imbirem i makaronem 144

oznacza, że na dobre zawitała do Nas jesienna aura, brrrrrr.... Nadszedł więc czas na pożywne i sycące potrawy, jakże inne od tych letnich, lekkich i orzeźwiających, ale... równie pyszne!!! 😋 Zupa ze świeżych pomidorów z dodatkiem czerwonej soczewicy na pewno Nas nasyci i rozgrzeje od wewnątrz- tym bardziej, że została subtelnie podkręcona imbirem, który dodaje orientalnego akcentu, ale także i zdrowia(...)imbir w tym okresie, to podstawa- z nim wirusy Nam nie groźne!). No i ten ☀️ kolor... od razu robi się cieplej również i na duszy! 😉 4 porcje zupy: * rosół/ bulion warzywny- 1,2 litra * soczewica czerwona- 2/3 szklanki * świeże pomidory- 350 g (użyłam żółtych lima) * cebula- 1 średniej wielkości * starty imbir- 1/3 łyżeczki* * masło klarowane- 1 łyżka * makaron- do podania

Kraina Miodem Płynąca
Krem kalafiorowy z gruszką i porem 142

urządzenie na 25 minut, temp. 95⁰C i prędkość 3. Otwór w pokrywie ustawiamy na minimum parowania. Po sygnale zakończenia pracy dodajemy gałkę muszkatołową, mleczko kokosowe wymieszane z odrobiną zupy oraz przyprawy. Zdejmujemy całkowicie otwór z pokrywy. Ponownie włączamy urządzenie na 5 minut, temp. 100⁰C i prędkość 6. 30 sekund przed końcem pracy zwiększamy obroty do 12. Zupę podajemy(...)Drugą część pora siekamy na drobne niteczki i rumienimy w piekarniku w temp. 160⁰C przez kilka minut. Gdy warzywa zmiękną dodajemy gałkę muszkatołową, mleczko kokosowe wymieszane z odrobiną zupy oraz przyprawy. Zdejmujemy całkowicie pokrywkę i gotujemy zupę przez ok 5 minut. Gotową miksujemy na gładki krem i podajemy z groszkiem ptysiowym oraz niteczkami pora

Kuchnia w czekoladzie
Zielona zupa z brokuła, cukinii i ziemniaków podana z wędzonym łososiem i natką pietruszki 177

Prosty i szybki sposób na przygotowanie wykwintnego obiadu. Zupa jest przepyszna! Koniecznie musicie kiedyś spróbować. To nie tylko pyszny, ale też zdrowy obiad, który zaskoczy Was smakiem. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 1 brokuł (500 g) 1 cukinia (500 g) 3 ziemniaki (500 g) 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 200 g wędzonego łososia mały pęczek natki pietruszki sól(...)różyczki brokuł i pokrojoną w kostkę cukinię. Całość gotować do momentu, aż warzywa zmiękną. Następnie wyłowić liście laurowe i ziele angielskie, po czym zblendować warzywa (najlepiej blenderem ręcznym). Zupę doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać z łososiem i posiekaną natką pietruszki. Uwagi: Moja zupa miała rzadką konsystencję, ale jeżeli wolicie, to można dodać mniej wody i zrobić

Passions hobbies life
ZUPA POMIDOROWA 164

Zupa pomidorowa to klasyk domowej kuchni. Przepis jest banalnie prosty i wystarczy zaopatrzyć się w dobre pomidory, i wywar, a zupka będzie jak marzenie :).Zupę pomidorową najczęściej przygotowuje się z ugotowanego dzień wcześniej rosołu i tak było w moim przypadku. SKŁADNIKI 750 ml rosołu lub bulionu ok.10 średnich pomidorów sól,pieprz  łyżka koncentratu pomidorowego łyżeczka masła łyżka śmietany(...)ładnie odejdzie od pomidora. Po obraniu pomidorków ze skóry kroimy je na ćwiartki i w rondelku podsmażamy je na masełku aż całkowicie się rozpadną.Takie podsmażone pomidory dadzą naszej zupie niepowtarzalny aromat. Podgrzewamy nasz rosół lub bulion i gdy jest już bardzo gorący nad garnek dajemy sitko i przecieramy nasze podsmażone pomidory.Gotujemy jeszcze chwilę dodajemy przyprawy,mieszamy.Na sam koniec dodajemy

Mała w garnku miesza
Krem z pomidorów, oliwek i kaparów (Crema di pomodoro, olive e capperi) 118

cebulę oraz 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę.  Dodajemy pomidory,  doprawiamy sol ą i  pieprzem.  Na koniec dolewamy gorący bulion oraz 2-3 gałązki tymianku. Zupę gotujemy ok. 15 minut. Do zupy dodajemy oliwki, kapary oraz pokrojone w kostkę kromki chleba (bez skórki). Zupę gotujemy kolejne 5 minut. Przygotowaną zup ę miksujemy

La grande e la piccola cuoca
Pyszna zupa z dynią, ziemniakiem i soczewicą 131

Witajcie :-) Widać już, że lato się kończy choć by po tym, że już dynie można kupić w sklepach i po tym, że zupy zaczęłam robić he he :-).Tak, tak jakoś w lecie zupy bardzo rzadko robię, bo gorąco. Jak się zrobi troszkę chłodniej, to szuka się czegoś co rozgrzeje, a wtedy taka zupa jest idealna. W mojej znajdziecie dynię, ziemniaki(...)przyprawy. Przypraw musicie dodać pod siebie, ja dałam tak delikatnie, bo moje 17 miesięczne dziecię robi degustacje wszystkiego co jemy i musiałam dostosować pod nią i starszego syna. Zupę wcinała i ona i syn, więc spokojnie możecie podać ją dzieciom. Nam również bardzo smakowała :-) Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: około 350 g dyni Hokkaido 3 średnie ziemniaki

kruche babeczki
Klasyczna zupa zacierkowa 375

Zupa zacierkowa to jeden z klasyków polskiej kuchni. Jest niezwykle sycąca i pożywna. Doskonale sprawdzi się na chłodniejsze dni. U nas w domu duży garnek takiej zupy znika błyskawicznie i nikogo nie trzeba namawiać do jedzenia. 300 g surowego boczku 1 cebula 3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 mały por 6 ziemniaków 5 kulek ziela angielskiego 2 listki(...)kostkę boczek. Gdy tłuszcz trochę się wytopi dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy, aż się nie zeszkli. Boczek z cebulką solimy, a następnie przelewamy do garnka z zupą i mieszamy. Dodajemy pęczek posiekanego drobno koperku. Gotowe

Dieta bez mleka