lubi tradycyjnych flaczków, dlatego postanowiłam przygotować flaczki drobiowe z udek, które są równie smaczne. Nie wszyscy czują się komfortowo spożywając krowi żołądek, dlatego takie flaczki są świetną alternatywą. Zupa jest bardzo smaczna, w smaku nie różni się zbytnio od tradycyjnej wersji. [the_ad id="7001"] Składniki: 4 duże udka 2 średnie marchewki pietruszka kawałek selera kawałek pora około 2 łyżki(...)będą miękkie, wyjmujemy je z wody, czekamy aż lekko przestygną. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, marchew w kostkę, seler i pietruszkę ścieramy na tarce. Składniki wsypujemy z powrotem do zupy, dodajemy sos sojowy, przyprawy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy przez chwilę, następnie wlewamy kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zasmażkę wlewamy do zupy
e-PrzepisyKulinarneViolaPassion Następna inna zupa . To że wymyślam i rzucam się z kuchni na kuchnię (z Tajskiej na Hinduską z Hinduskiej na Włoską itp) To tylko dlatego że ja i moja rodzina lubimy se jeść. A ja ciekawa jestem nowych smaków . Nie zawsze wychodzi tak jak bym chciała ,czasem moje eksperymenty ida do kosza,ale wszytko co dobre trafia(...)bloga , a zreszta dań dumam co poszło nie tak . ViolaPassion Prawda że wygląda dobrze??? Naprawdę smakuje jeszcze lepiej ;-) Ta zupa jest również ekspresowa w ciągu 20 minut możemy przenieść sie na daleki wschód bez wychodzenia z domu . Składniki:2-3 talerze 1 filet z piersi kurczaka pokrojona w grubsza kostkę 2 garście krewetek tygrysich (dużych) -mogą być mrożone
Viola cooks with passionprodukty charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej z racji tego, że w Chinach obchodzono ostatnio Nowy Rok :) A jako, że jestem wielkim fanem mleka kokosowego i nigdy nie robiłem z nim zupy, to czas najwyższy spróbować! Zacznijmy od przygotowania warzywnego bulionu z marchewki, selera, pietruszki i pora oraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Do zupy poza tym będziemy potrzebowali: duża(...)ćwiartki. Dodajemy do cebuli. Podsmażamy około 5 minut. Dodajemy odsączoną kukurydzę i smażymy jeszcze około 2-3 minut. Do wrzącego bulionu dodajemy nasze warzywa, gotujemy ok 10 minut. Zdejmujemy zupę z gazu, dodajemy mleko kokosowe i posiekaną natkę pietruszki. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i po 15 minutach odsączamy. Zupę podajemy gorącą z makaronem. Świetnie pasuje do tego
Taste of imaginationDzisiaj mamy dla Was propozycję na zupę krem dla dzieci z udziałem kalafiora i batata. Zupy krem to naszym zdaniem jeden z najlepszych sposobów na przemycenie dzieciom sporej ilości warzyw (zwłaszcza tym, które za warzywami nie przepadają:)) Tym razem postawiłyśmy na kalafior oraz batat. Dodatek tego drugiego nadaje zupce fajny kolor oraz sprawia, że jest nieco słodka w smaku(...)dorosłego może wydawać się nieco nie doprawiona, ale dla małych amatorów zup będzie w sam raz. Polecamy! Ilość porcji: 3 małe miseczki (takie jak na zdjęciu)* Składniki: 350ml bulionu 7-8 różyczek kalafiora 1 mały batat albo ½ dużego ½ cebuli Masło Przyprawy: odrobina pieprzu, sól *Mimo dwójki dzieci, zawsze szykujemy nieco więcej zupy by starczyło na ewentualną dokładkę. Tym razem okazało
Kolizje Smakówminie rok od mojego ostatniego wpisu tutaj. Dlaczego? Nie wiem, Jestem leniwy, może dlatego :) Powracam po 362 dniach z prostym przepisem na zupę krem z grochu i selera naciowego z ziołowymi grzankami, zapraszam! Składniki na zupę: seler naciowy opakowanie mrożonego groszku 3 marchewki 2 pietruszki 5 dużych ziemniaków mała cebula kilka listków mięty biały pieprz, sól, liść laurowy, ziele(...)angielskie Składniki na grzanki: 5 kromek chleba oliwa z oliwek majeranek, sól Zupa: Groch rozmrażamy. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego do miękkości. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. W międzyczasie seler kroimy w większe kawałki, cebulę w kostkę. Podsmażamy na oleju. Pod koniec
Taste of imaginationZima ciągle trzyma, więc chce Was namówić na kartoflankę. Bardzo dobra, rozgrzewająca zupa, myślę,że w sam raz na chłodne dni. Drugie danie nie będzie potrzebne. SKŁADNIKI: 2 kawałki żeberek 20 dag. wędzonego boczku parka dobrej wędzonej kiełbasy 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 liścia laurowe 4 ziela angielskie 10 ziarenek pieprzu kilka suszonych grzybow(...)ziele angielskie, gotujemy do miękkości mięsa, wszystkie warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru, na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną w półkrążki kiełbasę, wrzucamy do zupy, na pozostałym tłuszczu smażymy na złoto cebulę, dodajemy do zupy, zupę można podprawić śmietanką z dodatkiem musztardy (podpatrzyłam to w rewolucjach Magdy Gessler
Kuchnia BeatyZdecydowanie za mało na moim blogu jest przepisów na zupy, a szkoda, więc czas to nadrobić. Zupy to ważny element naszej diety, mający wpływ na nasze zdrowie. Co jakiś czas wrzucać więc będę przepisy na proste i łatwe zupki. Bez kostek rosołowych, bez wegety, tego w mojej kuchni nie używam. Składniki: Porcja rosołowa z kurczaka 1 podudzie(...)różyczki kalafiora i fasolkę szparagową. Jeśli jest potrzeba jeszcze doprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy porcję rosołową i udko. Z udka oddzielamy mięso, kroimy na mniejsze kawałki, dokładamy do zupy. * Gotową zupę możemy zabielić, podajemy z posiekanym koperkiem
Z Majeczką w kuchniZupa jest pyszna i dzięki podsmażonym pieczarkom - bardziej aromatyczna. Przeważnie robię ją z ziemniakami - klik , ale z makaronem również świetnie smakuje. Można ją zabielić śmietaną lub dodać serek topiony. Wszystko zależy od naszego gustu. Polecam! mięso na wywar 300-400g pieczarek 1 cebula (duża) 1 marchewka (duża) 1 pietruszka kawałek selera kawałek białej części pora 3 czubate łyżki(...)selera). Całość gotować do miękkości. W międzyczasie pieczarki należy obrać, umyć i pokroić w paseczki, natomiast cebulę drobno posiekać. Pieczarki z cebulą podsmażyć na maśle, a następnie przełożyć do zupy - około 10-15 minut przed końcem jej gotowania. Kilka minut później wrzucić makaron lub ugotować go osobno w osolonej wodzie. Można go dodać na końcu albo umieścić w miseczkach
Di gotujeGrochówka to zdecydowanie moja najbardziej ukochana zupa. Mama może potwierdzić, bo ilekroć pyta, co ma zrobić na obiad, gdy u Niej jestem, mówię "grochówkę". No i wtedy zaczyna się kłopot, bo obije z Tatą nie lubią łusek grochowych. Pomyślałam, że przygotuję wersję idealną dla Nich, bo czemuż nie zmiksować grochówki?! A ponieważ to wersja dla Nich, w zupie musi się(...)czasie obrać warzywa i pokroić je na małe kawałki (żeby się szybciej ugotowały). Do garnka dodać pokrojone warzywa. Gdy warzywa zmiękną, dodać ugotowany groch wraz z resztą wody. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać dużą ilością suszonego majeranku. Po wyłączeniu palnika pod zupą dodać do niej czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość zmiksować. Podawać z natką pietruszki i kawałkami
Weekendy w domu i ogrodzieZupa z groszku bez gotowania ze szpinakiem, imbirem, chilli, świeżą miętą, mlekiem kokosowym i wodą kokosową to przepyszna, rozgrzewająca i sycącą zupa. Na dodatek bardzo zdrowa i odżywcza. Przygotowywana jest w blenderze, a następnie lekko i krótko podgrzewana. Bez podgrzewania otrzymacie “ Chłodnik z groszku “, który idealnie sprawdzi się latem, podczas upałów. Przepis na tę zupę z groszku pochodzi(...)najnowszej FIT książki Gordona Ramsay’a “Ultimate Fit Food”. The post Zupa z groszku bez gotowania ze szpinakiem i mlekiem kokosowym appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaAromatyczny krem paprykowy z białą czekoladą – moja propozycja kolacji na Walentynki dla lubiących niebanalne połączenia smakowe Zupa, która zaskakuje prawdziwą fuzją smaków i aromatów – podsmażana papryka i kokos, a do tego niesamowitą słodycz wprowadza czekolada, a pikanterii dodaje pikantny olej z chili. Jeśli szukasz dania pod tytułem „co ugotować na romantyczną kolację?” to zapewniam(...)białą czekoladę. Wyłącz ogień i zamieszaj kilkukrotnie czekoladę, żeby jej ułatwić roztapianie Do garnka z papryką wlej 150 ml mleczka kokosowego. Wyłącz ogień. Całość zblenduj na gładki krem. Przelej zupę do miseczek. Zamocz łyżkę w białej czekoladzie i polewaj cienkim strumieniem zupę w talerzach. Zupę możesz udekorować orzechami, wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Składniki 800 g czerwonej papryki (4 duże
Eat me! Fit me!znam nikogo kto jadałby zupę pomidorową z ziemniakami zamiast makaronu czy ryżu. Pomyślałam - dlaczego nie?;) I wyszło pysznie! Zupę ugotowałam na filecie, który rozdrobniłam po ugotowaniu. 1 duży filet z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 por 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mąki 1 łyżka śmietany 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 kulek(...)czosnek drobno siekamy. Filet z kurczaka zalewamy 2 litrami wody, zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Dodajemy warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę. 2. Z zupy wyciągamy filet, za pomocą dwóch widelców rwiemy go na małe kawałki. Wrzucamy do garnka. 3. Mąkę mieszamy z odrobiną zimnej wody. Dodajemy śmietanę. Wlewamy do zupy, doprawiamy do smaku
Szefowa kuchniOkres zimowy jest świetną porą roku na gotowanie różnorodnych zup, dlatego u nas często się one pojawiają :) Zachęcamy do zrobienia zupy z czerwonej soczewicy ze szpinakiem i fasolką szparagową – pyszna, sycąca a do tego szybka w wykonaniu :) Składniki na zupę z soczewicy: – 160 g czerwonej soczewicy – 200 g zielonej fasolki
Kuchenne WariacjeZupa krem z marchewki z dodatkiem startego imbiru, skórki i soku z pomarańczy jest moj ą propozycj ą na rozgrzewającą zupę na zimowe, długie wieczory. Zupa nie tylko cieszy oko swoim pięknym, żywym kolorem, ale również podniebienie słodko-pikantnym smakiem. Krem jest idealny w sezonie grypowym, sprawdza si ę przy przeziębieniach(...)czosnku, starty imbir oraz marchewkę . Doprawiamy sol ą i pieprzem. Na koniec dolewamy gorący bulion. Całość mieszamy, gotujemy pod przykryciem ok. 15-20 minut. Przygotowaną zupę miksujemy z sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Przed podaniem oprószamy natką pietruszki oraz ziarnami czerwonego pieprzu. **** PREPARAZIONE Pelate le carote, poi tagliatele a cubetti. In una grande casseruola riscaldate
La grande e la piccola cuocaDawno nie było tu żadnej zupy! A przecież parujący talerz płynnej dobroci nie raz rozlewał po trzewiach troskliwe ciepło w zimowe popołudnia, kiedy dotarło się w końcu do domu labiryntem śnieżnych, ulicznych zasp ;) Dziś prawdziwa zimowa ostoja zmarzniętych brzuchów! Kremowa zupa z selerem korzeniowym i ziemniakami, a do tego gruszki skąpane w białym winie. Słodkie i doskonale uzupełniające całość(...)macie ochotę, możecie dorzucić sobie zeskwierczone, cienkie i pokruszone plasterki boczku lub zwieńczyć całość kleksem śmietany. Dla każdego coś dobrego...i ciepłego...i właściwie, robi się samo! :D Kremowa zupa z selerem i winnymi gruszkami Potrzebujesz: 300g selera korzeniowego 500g ziemniaków 200g pora 1l bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku duża szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz, sok z cytryny
Kuchnia w Słońcu Skąpana