pracy następnego dnia wstawiam go do zagotowania. Gotuję groch do miękkości - ok 20-30 minut. Trzeba sprawdzać na bieżąco. Po ugotowaniu groch można z wodą z gotowania przelać do zupy, o ile nie zostało jej za dużo. Do garnka wlać rosół, uzupełnić wodą, dodać ziemniaka obranego i pokrojonego w kostkę i gotować do miękkości. W międzyczasie na patelni podsmażyć kiełbasę(...)pokrojoną na półplasterki. I dorzucić do zupy. Kiedy ziemniaki są już prawie miękkie dodać groch i dalej gotować. Dodać majeranek - ok 2 łyżeczki. Bardzo lubię majeranek w grochówce więc dodaję nawet więcej. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę smalcu, wrzucić cebulkę pokrojoną w kostkę i zrumienić. Zrumienioną cebulkę przełożyć do zupy, zbierając jak najmniej tłuszczu z patelni. Na patelnię dodać
Ze smakiem bez glutenuKiedyś nadchodzi ten dzień, w którym parowane warzywa nie robią już wrażenia na naszych maluchach. I dobrze ! To znak, że możemy zaszaleć, zamieszać i zagotować choćby taką zupę w stylu orientalnym. Dziubasek siorbie łyżkę za łyżką ! Pamiętaj żeby zapoznać się z metodą BLW: Jak skutecznie rozszerzać dietę niemowlakowi? BLW (Baby Led Weaning, Bobas Lubi Wybór) Na drugie danie proponuję też(...)coś orientalnego: Czy przyprawiać niemowlakowi jedzenie? Złociste, orientalne udka z kurczaka zagrodowego. Orientalna, warzywna zupa curry 1 szklanka wody/wywaru warzywnego 1 marchewka 1/2 pasternaka (można pominąć) 1/4 selera 1 pietruszka 1/2 szklanki mleka kokosowego (o dobrym składzie) 1 łyżeczka curry (bez soli) 1 centymetr korzenia imbiru (można pominąć, albo zastąpić skórką z 1/3 cytryny (sparzonej)) Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy
Krupeczkiwywaru dodaje pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w słupki marchew i pietruszkę, dwa ząbki czosnku i cebulę w całości. Gotuję na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie do zupy dodaję przepłukaną na sicie soczewicę i drobniutko pokrojoną papryczkę chili. Całość gotuję jeszcze około 15 minut, do miękkości. Ugotowane skrzydełka i cebulę wyjmuję z zupy. Zupę miksuję przy pomocy blendera(...)krem. Na końcu doprawiam słodką i ostra papryką. Gotową zupę podaję z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródWiosenna zupa z pierwszymi zielonymi szparagami. Użyłam wcześniej ugotowanego bulionu z kurczaka. Warto zupę podostrzyć, już na talerzu, papryką w płatkach lub harissą. Można też dodać nieco śmietany. Ale i bez niej jest smaczna. Polecam! składniki 350 g ziemniaków 400 g - 1 średnia cukinia 500 g - pęczek zielonych szparagów 2 średnie młode białe cebule(...)samej patelni obsmażać na małym ogniu cebulę aż lekko zmięknie, a następnie dodać do niej pokrojoną w kostkę cukinię i posiekany czosnek. Obsmażyć, dodać do gotującej się zupy. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki (wyrzucić), odkroić łebki, pozostałą część pokroić w plasterki. Wszystko dodać do zupy. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą
Stare GaryUwielbiam zupy z krewetkami, zazwyczaj robiłam ją po tajsku, z mleczkiem kokosowym i trawą cytrynową, tym razem postawiłam na polską wersję, wiem, nie będę skromna ale jest przepyszna a całość przygotowania zajmuje pół godzinki, ważne w tej zupie są krewetki ja używam zawsze Vannamei . Zupę ugotowałam w garnku Royal ze sklepu Galicja Dla Twojego Domu , cechą(...)zalewy kukurydzę, dodać rozmrożone i opłukane krewetki, oraz serek topiony, doprawić do smaku oregano, gałką muszkatołową, świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą , gotować jeszcze chwile do rozpuszczenia serka. Zupa jest gotowa. Smacznego
Wanilia i KardamonPrzepisów na zupę pieczarkową jest wiele. Dziś chciałabym zaproponować przepis na krem pieczarkowy - smaczny i sycący. Pieczarki są delikatne i same w sobie nieco mdłe, dlatego też dania z ich udziałem powinny być dobrze doprawione. Jednocześnie nie należy przesadzić, aby nie zabić smaku tych delikatnych grzybów. Na blogu możecie znaleźć już jeden przepis na zupę pieczarkową , ten jest jednak zupełnie(...)inny, a w planach mam jeszcze kilka do wypróbowania. Zupę - krem z pieczarek przygotowałam w związku z kulinarną akcją Mopsika - Pieczarkowy Tydzień . Składniki : 1 cebula 3-4 średnie ziemniaki 600-700g pieczarek 2 ząbki czosnku sól, pieprz słodka i ostra papryka sok z połowy cytryny masło i oliwa do smażenia natka pietruszki Przygotowanie : W garnku rozgrzać
Codzienne Gotowaniesumie nie wiadomo czy odchudzić już codzienne menu czy jeszcze nie. Choć zielono za oknem to na talerzach jeszcze nie do końca. Na takie zachmurzone niebo pomarańczowa, słoneczna zupa jest jak znalazł. Akurat za zupa powstała na wyraźne wręcz życzenie moich dzieci, które uwielbiają marchewki. Aby jednak nie pozostała to taka zwyczajna papka dla dzieci nico ją podkręciłam dodając imbir(...)800ml wody. Do wrzątku wkładamy pokrojoną w plastry marchew oraz ziemniaki, dodajemy też cebulę z czosnkiem i imbir. Gotujemy do chwili aż warzywa zmiękną. Odstawiamy do przestygnięcia, a gdy zupa nie będzie już tak gorąca miksujemy ją na krem, dodajemy mleczko kokosowe oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Do mięsa mielonego dodajemy pozostałą cebulę, koncentrat pomidorowy
Przysmaki KarolkiZazwyczaj zupę brokułową przygotowuję w formie kremu i podaję ją z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Dzisiaj brokułowa z różyczkami tego zielonego warzywa w towarzystwie ziemniaków, marchwi i selera, z koperkiem. Składniki: 2 litry bulionu lub wody 1/2 selera 1 duża marchew 3 ząbki czosnku pół cebuli lub pora 3 średnie ziemniaki 1 duży brokuł 2/3 szklanki słodkiej śmietanki sól(...)grubej tarce. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą (porem) i czosnkiem. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Brokuła umyć, podzielić na różyczki i dodać do zupy. Gotować aż wszystkie warzywa i będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać oregano, sól i pieprz i przyprawę warzywną do smaku. Śmietankę zahartować gorącym
Czerwień i błękitświątecznymi zupami wielkanocnymi najbardziej kojarzę żurek albo zupę chrzanową. Podaje się je zamiennie w zależności od regionu. Przepis na szybki żurek znajdziecie tu , a poniżej zupa krem o smaku chrzanowym. ZUPA KREM CHRZANOWY Składniki: 1 l bulionu 4-5 ziemniaków 1 cebula 1/2 szkl śmietany 2-3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka sól, pieprz do smaku grzanki lub chipsy
Bon appetit mon amieDodać dynię i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować tak długo aż dynia będzie miękka. podczas gotowania wywar może się wygotować więc trzeba uzupełnić wlewając wodę. Zupa krem powinna być dość gęsta. Jak już dynia jest miękka zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Podawać z pieczywem. Smacznego
Kuchnia PokoleńŻurek to tradycyjna zupa wielkanocna, wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej świąt. W niektórych domach podawany jest już na śniadanie wielkanocne, w innych w porze obiadu. U mnie na obiad, na śniadaniu królują jajka, wędliny i sałatki. Mój żurek gotuję na wędzonce, przeważnie jest to szynka wędzona do gotowania, swojskim boczku i białej kiełbasie, podaję z jajkami ugotowanymi(...)laurowy i ziele angielskie, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam gaz. Następnie dodaję pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i seler, cebulę i czosnek w całości. Kiedy warzywa są już miękkie do zupy wlewam zakwas, dodaję śmietanę i gotuję jeszcze około 5 minut, na końcu zupę doprawiam majerankiem.Z gotowego żurku wyjmuję wędzonki i kiełbasę, kroję w plasterki. Gotową zupę podaję z ziemniakami ( ugotowanymi
Kuchnia z widokiem na ogródprzepisów. Co króluje na waszych stołach? Z pewnością u wielu z was jest to żurek wielkanocny ! A gdyby tak w tym roku wprowadzić jakąś innowację? Na przykład zupę chrzanową? Idealnie będzie się komponować ze świątecznymi jajkami ! A sam chrzan, mnie osobiście bardzo mocno kojarzy się z tymi świętami ... :) Składniki: 2 l bulionu ok. 300 g białej kiełbasy(...)warzywa do bulionu. Dodajemy sporą ilość majeranku. Całość gotujemy ok 30 minut - aż zmiękną ziemniaki. Pod koniec dodajemy chrzan oraz śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy zupę. Boczek smażymy na rozgrzanej, suchej patelni - tworząc w ten sposób chrupiący bekon. Zupę podajemy z kawałkami bekonu i jajkiem na twardo. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Taste TherapyŚwięta Wielkanocne - to była taka nasza rodzinna tradycja; ten świąteczny żurek zawsze gościł na naszym stole i bardzo kojarzy mi się z domem rodzinnym. Wspaniałego smaku nadaje tej zupie długo gotowana cebula, a niezwykłego aromatu wędzony boczek. Polecam ten przepis - nie tylko na święta :) SKŁADNIKI: 2 duże cebule 250g wędzonego boczku 0,5kg dobrej białej kiełbasy 2 litry wywaru(...)tego przepisu >>> ) chleb ( przygotowany np. z tego przepisu >>> ) pieczone ziemniaki małe, grillowane kiełbaski PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy siekamy, w garnku na zupę rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę, podsmażamy około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy obrany, zmiażdżony płaską stroną noża czosnek, majeranek, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy, suszonego grzybka, kilka
Moja Książka KucharskaZupa idealna na każdy dzień roku, ale najlepsza będzie na rozgrzanie w chłodny deszczowy wieczór, kremowa, wyrazista w smaku i niezwykle sycąca :) Składniki: 1,5 l bulionu 300 g białej kiełbasy 2 pory (białe części) 1 marchewka pół małego selera 1 cebula 250 g ziemniaków 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Grzanki: 1 bagietka(...)rozgrzać oliwę i przesmażyć warzywa do zeszklenia. Zawartość patelni dodać do bulionu i gotować ok. 15 minut, a na patelni przesmażyć kiełbasę. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy i gotować ok 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zaprawić śmietaną, dodać sól i pieprz. Bagietkę pokroić na grube plastry, na każdym kawałku położyć plaster wędzonego sera, zapiec
Malinowo w kuchniPrzepyszna zupa rybna, której warto spróbować. Jest sycąca i ma bardzo bogaty smak. Myślę, że jej rybny smak jest na tyle łagodny, że zasmakuje nawet przeciwnikom zup rybnych ;-) SKŁADNIKI 1/2 dużego korzenia selera 1 średniej wielkości korzeń pietruszki 3 średniej wielkości marchewki 1 mała cebula 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 duży por 400 g filetu z dorsza(...)pokrojoną w kostkę rybę, umyte na sitku krewetki i gotować około 15 minut. Na koniec wsypać ugotowany ryż, pogniecioną widelcem marchewkę, umytą i drobno posiekaną natkę pietruszki i doprawić zupę solą i pieprzem. Uwagi: Jeżeli zupa jest za gęsta, to dolać przegotowanej wody
Passions hobbies life