zupa - 38908 przepisów (strona:523/2594)

Zupa kalafiorowa 188

Brakuje Wam pomysłu na szybki obiad? Jeśli tak, to zupa kalafiorowa z dodatkiem marchewki, pora, pietruszki, selera i koperku to świetny pomysł na lekki, a zarazem błyskawiczny do przygotowania obiad. Aby zupa była bardziej sycąca to możecie podać ją z drobnym makaronem lub zacierkami. Obowiązkowo przed podaniem, zupę kalafiorową należy posypać posiekanym koperkiem. Składniki na porcje dla 4 osób(...)gotującej się włoszczyzny dodać kalafiora. Nadal gotować na małym ogniu. Gdy kalafior będzie lekko miękki i część różyczek zacznie opadać na dno to garnek zdjąć z ognia. Przed podaniem zupę posypać posiekanym koperkiem. Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki

Ugotować
zupa z pieczonych buraków i jabłka 132

zupa z buraków Nieodmiennie  dziwi mnie, że jesteśmy w stanie zachwycać się rożnymi zagranicznymi specjałami, a nie dostrzegamy tego dobra które rośnie tuż obok nas. W czymże są bowiem lepsze, zagraniczne delicje od plonów zebranych z naszych pól. Uważam, iż to już najwyższy czas, by pozbyć się kompleksów i miast chwalić zupy z karczocha, czy z francuskiej cebuli zając(...)się kremem z naszych swojskich buraków. Tym bardziej że jesień w pełni,  a z taką zupą z pewnością lepiej zniesiemy jej chłody i słoty.  składniki dla czterech osób 1,5 litra bulionu drobiowego, lub  warzywnego 5  czerwonych buraków średniej  wielkości 1 jabłko ( najlepiej odmiany szara reneta) niewielki korzeń chrzanu 1/2 cytryny

Miód i pieprz
Zupa rybna z amura! 152

Najlepsza zupa rybna! Bo z polskiej ryby, z polskich stawów, dzisiaj na talerzu wita Was- amur! Amur to ryba słodkowodna, podobna w smaku do karpia, ale jest bardziej delikatniejsza. Ma jasne, subtelne mięso. Jest bardzo łatwa w obróbce i w przygotowaniu. Ryby z polskich stawów możecie już zakupić w ramach nowej oferty sklepów Lidl, dostępne podczas Polskiego Tygodnia(...)znajdują się m.in.: świeże ryby słodkowodne z polskich stawów takie jak: jesiotr, amur, karp, ale także aromatyczne wędliny, zdrowy nabiał i soki 100% z polskich owoców. Dzisiaj postanowiłam przygotować zupę rybną, którą możecie zjeść będąc na Mazurach czy to pomorzu. Zupa rybna jest bardzo delikatna w smaku, lekko słodkawa, ale smak przełamują kwaskowate pomidory. Ma przepyszny i odświeżający smak

SMYKWKUCHNI
Tajska zupa Tom Yum Goong 145

najbardziej znana tajlandzka zupa, znana w samej Tajlandii jak i na całym świecie. Dzisiaj przygotowałam Tom Yum Goong czyli wersję z krewetkami. Zupa jest słodko-kwaśna, lekko ostra i bardzo aromatyczna. Składniki: 15 średnich krewetek (obranych, oczyszczonych) 500ml bulionu warzywnego 6 pomidorków koktajlowych 8 liści kaffiru House of Asia 4 plastry imbir 2 łodygi trawy cytrynowej 1 papryczka chili(...)liście kaffiru, gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i oczyszczone krewetki, gotujemy 5 minut. Pomidorki koktajlowe kroimy wzdłuż. Składniki zaprawy mieszamy w szklance, wlewamy do zupy, dodajemy pomidorki i mieszamy. Gotujemy jeszcze 5 minut. Zupę podajemy posypaną świeżą kolendrą

Gotowanie i blogowanie
Zagraj z fasolką 136

Warmińska zupa , właściwie to powinna nazywać się śmieciowa bo wszystko ląduje w zupie co mamy. Można ją robić na wiele sposobów i na wiele smaków. Składniki: Fasolka konserwowa biała Jamar (Fasolka w naturalnej zalewie, gotowa do spożycia tuż po otwarciu puszki.) seler 100 g por 100 g ziemniaki 4 duże pietruszka natka parę gałązek marchew 3 szt buraczki starte(...)dodajemy do włoszczyzny.Zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym , zielem angielskim .Kiełbaskę kroimy w kosteczkę, smażymy z pokrojonym czosnkiem i dodajemy do zupy. Kiedy ziemniaki nam zmiękną dodajemy buraczki starte i fasolkę konserwową i pomidory z puszki. Całość gotujemy i smakujemy jeśli brakuje kwasku dodajemy trochę soku z cytryny. Zupy mamy około 3 litry

Różowa kuchnia
Zupa krem z modrej kapusty i quinoy 141

Kolor mega, ale trochę dziwna ta zupa, chociaż domownik twierdzi, że całkiem smaczna ;) Skoro tak mówi, to podaję przepis! Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy pół główki modrej kapusty 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek  2/3 szklanki kefiru 1 litr wywaru warzywnego* zakwas z buraków ocet winny miód liść laurowy ziele angielskie pieprz sól  Wykonanie: Cebulę kroimy(...)czasu. Gdy kapusta lekko zmięknie dolewamy resztę bulionu dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy, aż kapusta będzie całkiem miękka. Na koniec wrzucamy quinoę, chwilę gotujemy i wyłączamy zupę. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem i kilkoma łyżkami zakwasu z buraków (przypraw używamy według uznania, dlatego nie podałam ilości). Gdy zupa trochę przestygnie dodajemy kefir i blendujemy ją na gładki krem. Zupę

Quinoa Raz!
Zupa krem z dyni. Zupa dyniowa z imbirem, serem feta i mietą. 176

Zapraszam na typowo jesienną zupę. Dyniowa.... z dodatkiem imbiru, z serem feta i miętą to idealna propozycja na chłodne jesienne dni, świetna w smaku, mocno rozgrzewająca, sycąca, pożywna i zdrowa, a przy tym w słoneczno-pomarańczowym poprawiającym nastrój kolorze. :) Składniki - 2,5 kg dyni - 1 duża cebula - 1 duży ziemniak - 1 marchewka - 1 pietruszka - kawałek selera - kawałek świeżego imbiru(...)koniec gotowania dodaje starty na tarce imbir, pokrojony serek topiony i tymianek. Całość miksuję przy pomocy blendera aż do uzyskania jednolitego kremu. na koniec w razie potrzeby gotową zupę doprawiam solą i pieprzem. Gorącą zupę rozkładam do miseczek, do zupy dodaję drobno pokrojoną w kosteczkę fetę, listki mięty i groszek ptysiowy. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
zupa-krem z brokuła 145

Szczęśliwie co prawda niejadkiem nie jest, ale ma swoje "ulubione" produkty i dania, którymi wg niej, próbuję ją podstępnie otruć. Na czele stoi ciecierzyca, potem wątróbka oraz wszystkie zupy-kremy. Także w momencie, gdy przyszła i zażyczyła sobie kremu z brokułów, lekko zbaraniałam i spytałam inteligentnie "co to?". Jak już ustaliłyśmy, że zupa to zaczęłam wnikać, czemu(...)akurat ta, odpowiedziała, że przecież sama mówiłam, że zielone warzywa mają magnez, na skurcze, więc potrzebuje magnezu. No cóż... mówiłam akurat o żelazie, ale grunt, że w końcu zupa krem przeszła bez oporów! zupa krem z brokuła 1 brokuł, 4-5 ziemniaków, 1 pietruszka, 1 kawałek selera, zielona część pora, pęczek koperku, 2 litry bulionu, 2 łyżki oleju, sól, pieprz

Eksperyment sobotni
KRUPNIK 127

Typowo polska zupa - u Nas pojawia się dosyć często,zwłaszcza w okresie jesienno - zimowym,gdyż jest pożywna,zdrowa i rozgrzewająca.Najlepszy jest na wywarze z golonki wieprzowej ( ewen z indyka) która nadaje zupie dodatkową kleistość.Sekretem udanego krupniku jest jego długie gotowanie ok 4h ,ma "pyrkać" jak rosół. No i na końcu mój tajny składnik - czosnek - wzbogaca smak i sprawia(...)przyjemnością sięga się po kolejny talerz tej zdrowej zupy.   Składniki: 1 golonka wieprzowa ( lub z indyka) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera mała cebula  3 liście laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego 5-6 ziemniaków 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej 3 ząbki czosnku Gotujemy wywar: umyte mięso włożyć do garnka ( u mnie najczęściej 5 l),zalać zimną wodą,dodać

Niespełnione zdolności kulinarne
Zupa pomidorowa z krewetkami 137

Aromatyczna zupa pachnąca świeżymi pomidorami, ziołami i krewetkami. Jeśli chcecie możecie na koniec dodać do niej nieco soku z limonki. Zawsze to nowy smak zupy pomidorowej. Zamiast krewetek możecie dodać kawałki ulubionej ryby - jeśli chcemy zupę pomidorowo - rybną, zaś kawałki kurczaka, by uzyskać zupę pomidorową z kawałkami mięsa. Zamiast natki proponuję wtedy drobny szczypiorek. Składniki: 1 kg świeżych pomidorów

Zasmakuj Kuchni
Zupa szparagowa 151

łyżki mąki Wykonanie; Wstawić w garnku skrzydełka wraz z pokrojonymi warzywami, przyprawami ( oprócz szparagów ) oraz jednym pęczkiem drobno posiekanego koperku. Można również dodać pokrojone w kostkę ziemniaki . W mojej zupie ich nie było.   Gotować wywar na małym ogniu około 30 minut po tym czasie dodać obrane i pokrojone w cząstki szparagi. Gotować jeszcze chwilę dodać drugi drobno pokrojony koperek(...)koniec kiedy zupa jest już gotowa i już się nie gotuje zaciągnąć śmietaną. Ja do przygotowania zupy wykorzystałam śmietankę 30% Mlekovita . Bardzo ładnie zagęszcza, nadaje pyszny smak i daje stuprocentową pewność, że zupa nigdy się nie zważy

W garach u Gosi
Zupa biala enchilada z indykiem 131

właśnie 25 października czyli już wkrótce będziemy świętować Światowy Dzień Makaronu. W ogóle makaron jest mi bardzo bliski, bo jest chyba najczęściej wykorzystywanym przeze mnie produktem, zarówno w zupach jak i daniach głównych. Uwielbiamy makaron pod każdą postacią. A wy? Jeśli tak to przypadnie wam do gustu poniższa zupa. To wariacja na temat meksykańskiej potrawy enchilady. Domowy wywar połączony(...)mlekiem, śmietaną, intensywnymi przyprawami, fasolą, kukurydzą i mięsem. Takie nasze flaczki tylko bardziej na bogato. Zamiast tortilli do zupy użyłam makronu łazanki Lubella , który dodatkowo zagęścił zupę. Wyszła przepyszna kombinacja, jednogarnkowe danie, które zniknęło w oka mgnieniu. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
KREM Z PORA Z GRZANKAMI I CZARNUSZKĄ 137

Pyszna i rozgrzewająca zupa krem z pora, z dodatkiem serka topionego oraz grzanek, posypana czarnuszką. Idealna zupa na chłodne jesienne dni. SKŁADNIKI 1 duży ziemniak, 1 por, 2 szkl. bulionu, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, majeranek, 1 łyżka masła, 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie, 50 g serka topionego śmietankowego Grzanki: 3 łyżki masła, 3 kromki chleba, czosnek granulowany Dodatkowo(...)ziele, gotujemy do miękkości pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, serek topiony, doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Wyjmujemy liść laurowy i ziele, zupę blendujemy. Grzanki: chleb kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy chleb, doprawiamy do smaku. Smażymy aż grzanki będą chrupiące. Zupę podajemy z grzankami oraz posypaną czarnuszką

słodki bratek
Zupa porowa 153

Latem jadam zupy lekkie . Kiedy nadchodzi jesień czy zima stawiam na te bardziej konkretne . Kiedy pogoda nas nie rozpieszcza lubię po pracy udać się do domu i zjeść coś pysznego i rozgrzewającego. Taka właśnie jest ta zupa porowa. Podana z makaronem i mięsem mielonym tak napełnia żołądek, że nawet nie trzeba już jeść kolacji. Składniki: 2-3 duże pory(...)garnka. Zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy do miękkości (ok. 30 minut). Miksujemy za pomocą blendera. Mięso solimy i pieprzymy. Smażymy do czasu aż przestanie być surowe. Dokładamy do zupy. Gotujemy jeszcze przez kwadrans. Dodajemy kukurydzę. Zabielamy śmietaną. Doprawiamy curry. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z makaronem przygotowanym według przepisu na opakowaniu. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Ilość porcji: 4 Czas

Pobite gary Barbary
Chrzanowy krem z bialych warzyw 131

wiem, nie jestem zwolenniczką gotowych produktów, ale i mi się zdarza czasami mieć takie w lodówce jako tzw "wyjście awaryjne". Jakiś czas temu dostałam do przetestowania zupy marki Potlino , są to mrożone, gotowe kremy z warzyw, które wystarczy tylko połączyć z wywarem i ma się szybką, konkretną zupę. Byłam sceptycznie nastawiona do takich gotowców, ale po przeczytaniu składu(...)zupy, który okazał się być nie taki straszny ( kalafiory, ziemniaki, pietruszka, selery, cebula, masło, skrobia kukurydziana, bulion wegetariański, cukier, olej roślinny rzepakowy, przyprawy, woda) postanowiłam ją wypróbować . Połączyłam ją z moim wywarem, dodałam warzyw, coś do smaku i wyszła naprawdę dobra zupa. A do tego ekspresowa. Więc może nie warto tak od razu mówić nie, dopóki się nie przekonamy

Bernika - moj kulinarny pamietnik