zupa - 39309 przepisów (strona:530/2621)

Żurek w chlebie 161

Opis: Żur, czyli powrót do polskiej tradycji. Jest to zupa przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej. Często podawany jest z wędzonym boczkiem, kiełbasą, żeberkami lub też z dodatkiem białej kiełbasy. Żurek ma charakterystyczny kwaśny smak. W Polsce żurek jest tradycyjnym daniem wielkanocnym. Polecam przyrządzać w specjalnych chlebkach, wyglądem i smakiem zachwyci każdego. Składniki: Włoszczyzna 2 ząbki czosnki Gałązki(...)Dodajemy wstrząśnięty i wymieszany zakwas. Na początek najlepiej dodać tylko 1 szklankę, a później można dodać więcej do smaku. Do smaku dodajemy majeranek oraz zmielony pieprz. Na koniec zabielamy zupę śmietaną. Czas na przygotowanie chlebka. Ostrym nożem odcinamy górną część (odkładamy na bok, będzie to pokrywką dla naszej zupy). Z pozostałej części wydrążamy środek, aby powstała nam miseczka. Chlebek najlepiej

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Zupa pomidorowa z pomidorów pieczonych w piekarniku 151

kocha pomidorowej? Dzisiejszy przepis troszkę mniej klasyczny. Aromatyczna, pięknie czerwona i bardzo pomidorowa zupa ze świeżych pomidorów, pieczonych w piekarniku. Charakteru tej zupie nadaje czosnek, bazylia i dobrej jakości oliwa. Podałam ją z ziołowymi grzankami . Niebo w buzi  :) Składniki: 1,5 kg bardzo dojrzałych pomidorów 8 dużych ząbków czosnku kilka łyżek oliwy extra vergine 1 szklanka bulionu warzywnego(...)garnka. Dolewamy bulion, dodajemy rozdrobnione listki bazylii i gotujemy 10 minut.  Całość miksujemy blenderem, solimy oraz pieprzymy do smaku, dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 10 minut.  Zupę rozlewamy do talerzy.  Na talerzu, do każdej porcji wlewamy płaską łyżeczkę oliwy i wrzucamy grzanki. Zupę można ozdobić małym listkiem bazylii. Smacznego

Smak mojego domu
Krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym 170

Kolejna pyszna zupa wylądowała na naszym stole. Uwielbiamy zupy i niezła kolekcja pysznych uzbierała się na blogu, zajrzyjcie pod zakładkę ZUPY. Dzisiejsza zupa jest rewelacyjna, treściwa i aromatyczna, z serii kremowej. Użyłam do niej wywaru z gotowania ośmiornicy ale równie dobrze nada się wywar z warzyw czy tylko woda. Polecam gorąco, popróbujcie. Krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
zupa wzmacniajaca pełna warzyw i ziół na pobudzeniu układu odpornościowego 134

zupa pełna  warzyw i ziół na pobudzeniu układu odpornościowego, curry, kurkuma, czosnek itp..   Składniki 2 słodkie cebule 4 filiżanki brokułów (posiekane) 2 marchewki (obrane i pokrojone w plastry) 1 łodyga selera (posiekane) 1 łyżeczka curry w proszku ⅛ łyżeczki kurkumy ¼ łyżeczki kolendry ⅛ łyżeczki cynamonu ¾ łyżeczki czosnku w proszku ¼ łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki mielonego cebula suszona(...)garnka i dodać wszystkie pozostałe składniki oraz pozostałe 4 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut z pokrywką. Po 15 minutach odlać 2 szklanki zupy i zblęndować Niech zupa ostygnięcia na kilka minut w lodówce. Następnie połączyć obie zupy w garnku.Gotować przez 5 do 10 minut ,do połączenia smaków

w mojej kuchni
Zupa pomidorowa z pulpecikami z dorsza 138

zaprawy to nie to samo, co własne.  Na pewno na blogu pojawią się przepisy na te marynaty, ale nie chciałam zamęczać Was tylko i wyłącznie zaprawami, więc dzisiaj zupa z dorszem. Smaczne danie jednogarnkowe w zasadzie, bo to dość gęsta zupa. Można ją bardziej "rozwodnić", jednak ja zdecydowanie bardziej tę zupę wolę w gęstszej formie. Pulpety są dość delikatne(...)pomidorowy). Gotować kilka minut na niewielkim ogniu. Pod koniec gotowania wlać sok pomidorowy i gotować razem jeszcze jakieś 2-3 minuty. Doprawić całość do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną posiekaną natką pietruszki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Prowansalska zupa bazyliowa 158

Zupy uwielbiamy więc skoro takiej zupy jeszcze nie jadłam to czas było spróbować tym bardziej że bazylię uwielbiam. Zupa jest bardzo aromatyczna i bardzo smakowita. Jest bardzo pożywna i doskonale zaspokoi głód. Prowansalska zupa bazyliowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa- Flaki 147

Danie pochodzi ze wschodu Europy Uwielbiam ta zupę Składniki: 1 kg flaków ciętych wołowych lub wieprzowych Dzięki takim  flakom mamy z głowy zapach tak intensywny i wielogodzinne  gotowanie  kindziuka  2 marchewki 1 cebula 1 korzeń  pietruszki 1 seler korzeń  Smalec 2 -3 łyżki Mąka  (w zależności jak chcemy zagęścić zupę) 4 kostki(...)dodatku tłuszczu musimy ja spalić delikatnie Dzięki temu zapach i smak wzmocniony Dodajemy do garnka i wrzucamy kostki wołowe Wszytko gotujemy około  30 min Teraz  zagęszczamy zupę *Na gorąca  patelnie dajemy smalec i mąkę  ciągle mieszamy musimy spalić nasza  mąkę na brązowy kolor Podlewamy mąkę naszą  zupą  energicznie  mieszając musimy połączyć

Viola cooks with passion
Zupa-kapuśniak na golonce 153

ViolaPasssion Uwielbiam "KAPUŚNIAK" ODSŁON TEJ POWSZECHNIE ZNANEJ ZUPY W POLSCE JEST WIELE. Ja jednak lubię z kapusty kiszonej zapalaną gotowaną na golonce. Jak już wspominałam przy przepisie na "golonkę pieczoną" zostawiłam wywar. Ale również możecie ugotować taką zupę na kurczaku. Sładniki: Wywar około 3 litrów 1 kg kapusty kiszonej 2 marchwie 6 ziemniaków średniej wielkości 3 listki laurowe sól, pieprz(...)Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Marchew tarkujemy na drobnych oczkach. Kapustę wyciskamy z soku i kroimy drobno. Zostawiamy kwas z kapusty bo może nam się przyda do redukcji zupy dodając jej więcej kwasowości. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna radzę przepłukać ciepłą wodą, zimną nie wypłukamy kwasu!!! Umyte ziemniaki wkładamy do zimnego bulionu i zagotowujemy, Nigdy nie wkładamy

Viola cooks with passion
Zupa pomidorowa 111

ViolaPa Jedna z ulubionych zup w moim domu. I nie oznacza to że  jest przerabiana ze znanego nam rosołu. Zupę ugotowałam na  kaczce. Składniki: Pozostałe części z kaczki który został nam po poprzednim daniu. ( Kręgosłup, skrzydła ,szyjka ,nadmiar tłustej skóry z udek) 1 cebula opalona nad ogniem 2 kostki rosołowe 4 marchewki obrane i przecięte na 4 wzdłuż(...)pory 1 Seler korzeń 2 korzenie pietruszki Pieprz, Koncentrat pomidorowy cała tubka Śmietana 18% do zupy 3 listki laurowe Sposób: Myjemy i oczyszczamy naszą kaczkę. Gotujemy na średnim ogniu około 45 minut. Zbieramy szum . Przecedzamy wywar jeśli jest taka potrzeba. Gotujemy dodając obrane i umyte warzywa plus opalona cebulę i liść laurowy Gotujemy na małym ogniu zupa nasza ma dosłownie

Viola cooks with passion
Zupa z kapusty pekińskiej 113

Zupa powstała po "zawieszeniu" się w sklepie...co by tu :P Nie wiemy czy tylko u nas pojawia się taka "magnezja"... w każdym bądź razie, przede wszystkim spodobał się nam makaron ryżowy, świderki. Fajny, delikatny w smaku, sprawia wrażenie, że lekko rozgotowany jest. No i jest...zupa z pekinki, niesamowicie warzywna, pomimo wołowego wywaru.   Składniki 300-400 g szpondra(...)pora w krążki, pieczarki tak, jak lubimy. Wrzucamy do wywaru razem z pokrojonym mięsem, gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą al dente. Paprykę kroimy w paski, dodajemy do zupy. Chwilę gotujemy i wrzucamy grubo pokrojoną kapustę pekińską. Gotujemy dalej 5-7 min, po czym wrzucamy makaron. Całość podgrzewamy na małym ogniu do miękkości makaronu. Zupę do smaku doprawiamy solą, pieprzem

R'n'G Kitchen
Węgierska zupa gulaszowa. 945

Węgierskie słowo gulyas oznacza zupę. Dosyć gęstą, treściwą i mięsną, ale zawsze zupę, a nie potrawkę, czy sos. Pełna nazwa tej potrawy to gulyasleves lub bogracsgulyas . Sam bogracs jest kociołkiem zawieszanym nad ogniskiem, w którym tradycyjnie przygotowywało się takie potrawy. Określenia bogracsgulyas używa się czasami również wtedy, gdy zupa powstała w zwykłym garnku na kuchence. W Polsce przejęliśmy węgierskie słowa(...)wiem, jak Madziarzy nazwaliby moje danie, to sam powiedziałem rodzinie, że zrobiłem na obiad bogracz ;) A tak właściwe, to nie wiem co mieszkańcy Debreczyna, czy Miszkolca powiedzieliby o mojej zupie. Starałem się, zachowując smak, przyrządzić danie maksymalnie uproszczone i odtłuszczone. Nie powiem, że dietetyczne, ale z pewnością nieco lżejsze od klasycznego. Odniosłem zamierzony efekt, bo żonie bardzo smakowało

zadanie-gotowanie
Zupa z kurczakiem i warzywami 132

Dawno zupy nie było, a ja lubię, częściej robię w okresie jesienno - zimowo - wiosennym, bo wtedy tak przyjemnie jest jak zje się coś ciepłego, co rozgrzewa, a zupy na ten okres są idealne. Tym razem zupa z kurczakiem, porem, ziemniaczków troszkę, marchewka i groszek. Do tego natka pietruszki, śmietana i powiem Wam, że zupa smaczna bardzo była :-). Nawet młody mlaskał

kruche babeczki
Zupa cebulowa 138

Trochę do francuskiej zupy cebulowej jej daleko, ale jest zadziwiająco smaczne. Trochę się obawiałam przed jej zrobieniem, jak widać niepotrzebnie. Minusem tej zupy jest jej długie i uwagochłonne przygotowanie, ale warto spróbować. Proporcje na 2 porcje. 500 gram cebuli 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 2 1/2 szklanki wody 2 kromki chleba 2 plasterki sera włoszczyzna Warzywa obrać, pokroić, zalać(...)następnie powoli do niej dodawać wywar. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika. W międzyczasie rozgrzać piekarnik na niewielką temperaturę. Ułożyć tosty z chleba i sera i zapiec. Zupę podawać z zapieczonym chlebem, można go też ułożyć na zupie. marcelina

Czerwony Gupik
Zupa ogórkowa 119

Zupa z tradycyjnego przepisu "jak u Mamy". Najlepsza z mocno ukiszonych ogórków, a więc w sezonie jesienno-zimowym, jednakże sporządzona z ogórków małosolnych też smakowała dobrze. Proporcje na około 2 litry zupy. 4 ziemniaki kawałek selera 4 marchewki 3 pietruszki 3 małe cebule 1 por 1 kostka rosołowa 1 słoik ogórków kiszonych Marchewki i pietruszki obrać i pokroić w plastry(...)wierzchniej warstwy i odciąć dół. Wrzucić warzywa do dużego garnka, zalać około 2 litrami wody i zagotować. Gotować na małym ogniu/ Ziemniak obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Ogórki zetrzeć na grubej tarce. Gdy ziemniaki będą ugotowane wyłowić z zupy cebule, dodać kostkę rosołową. Na koniec dodać starte ogórki. Jeżeli są to mocno kiszone ogórki można dodać również

Czerwony Gupik
ZUPA KURKOWA Z ZIEMNIAKAMI I ŚMIETANĄ 229

Zupa kurkowa to nowość w moim domu. Jakoś wcześniej nie wpadłam na to, by z kurek, które zajadamy w sezonie dość często, przygotować zupę. A szkoda, bo zupka wyszła meeega, bardzo delikatna, aromatyczna i przepyszna. Można ją przygotować także w wersji wegetariańskiej (wówczas pomijamy boczek), ale można tak jak ja z dodatkiem wędzonego boczku, który podkręcił smak zupki. Polecam bardzo(...)dowolny inny bulion, rosół, itp. Doprawiłam całość solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Gotowałam ok.15 minut (do miękkości ziemniaków). Na samym końcu dodałam śmietanę. Do śmietany wlałam kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie wymieszałam i dopiero wówczas wlałam ją do zupy. Całość zamieszałam. Przed podaniem posypałam świeżym koperkiem i/lub natką pietruszki, każdemu wedle uznania. Osobiście najbardziej smakowała mi wersja z jednym

Smaczne Zdrowe