zupa - 39132 przepisów (strona:535/2609)

Krem z kalafiora i soczewicy 153

się w tej kuchnie nie pozabijały. Dziewczyny nalewały wody, wkładały poszczególne składniki do garnka, odmierzały co trzeba i ile trzeba. A na końcu wszystko miksowały i oto powstała zupa, kremowa, bardzo dobra. Smacznego! Kremowa zupa z kalafiora i soczewicy. składniki: 400 g kalafiora 200 g czerwonej soczewicy 50 g mascarpone 1 łyżka curry kolendra cytryna sól wykonanie: Kalafiora wkładamy(...)przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy do niego soczewicę oraz curry i gotujemy kolejne 20 minut. Po tym czasie ściągamy garnek z ognia i wszystko dokładnie miksujemy. Do zupy dokładamy serek mascarpone, podgrzewamy ją aż mascarpone się rozpuści. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy wodę. Doprawiamy do smaku sola i sokiem z cytryny. Możemy posypać posiekaną kolendrą

Przysmaki Karolki
Barszcz ukraiński 146

Dziś polecam Wam pyszną, zdrową i pożywną zupę. Aby przygotować ją szybciej dodałam do niej fasolkę z puszki. Zaoszczędziłam w ten sposób czas na długie moczenie i gotowanie ;)  3 buraki 4 duże ziemniaki 1 pietruszka 2 marchewki kawałek selera kawałek kapusty włoskiej 2 małe cebulki ząbek czosnku puszka białej fasoli 1/2 szkl śmietany 1-2 łyżki octu/soku z cytryny(...)kostkę ziemniaki i poszatkowaną kapustę, doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości ziemniaków (ok 15 minut). Pod koniec gotowania wrzucić fasolkę i starte na tarce buraki. Uważać aby zupa się nie zagotowała bo buraczki stracą kolor. Na koniec dodać ocet i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Zupę można zabielić śmietaną przed podaniem lub rozlać na talerze i podawać z kleksem

Smakołyki Asi
KREM PIECZARKOWY, BEZGLUTENOWY 157

Pyszna zupa- krem z pieczarek... bez dodatku mąki (rzadko dodaję ją do zup), więc i bez glutenu. Mnóstwo pieczarek, kilka ziemniaków, bulion warzywny i pyszny, wegetariański, może być i wegański, bezglutenowy obiad gotowy. Gdy dodamy np.makaron powstanie nam danie obiadowe, u nas z dodatkiem grzanek, jako pierwsze danie. Tak najczęściej bywają u nas właśnie zupy, w bulionówce jako część obiadu(...)Następnie dodać tymianek. Zdjąć z palnika i zblendować na gładki krem. Uzupełnić gorącą wodą do uzyskania pożądanej konsystencji, doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, śmietanką, zamieszać. Ja otrzymałam 2 litry zupy-krem. Podawać sam lub z grzankami*, posypany szczypiorem... pycha :-) * 2-3 kanapki smaruję delikatnie olejem kokosowym, kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanej patelni, posypuję delikatnie solą, czosnkiem mielonym

Smaczne Zdrowe
Zimowa zupa jarzynowa ze śweżych warzyw 164

laurowy, odrobinę pokruszonej papryczki ( uważać, bo jest bardzo ostra ) i kilka ziaren pieprzu czarnego,pokrojoną drobno cebulę, gotować  Pokroić kawałek selera i w pół krążki pora, wsypać do zupy Startą marchew przesmażyć na maśle klarowanym, dołożyć do ziemniaków, posolić Startą pietruszkę ( oddzielnie) również obsmażyć na maśle i dodać do zupy Umyty i podzielony na różyczki brokuł dołożyć do zupy(...)gotować do miękkości ( uważać, by nie rozgotować ziemniaków i brokuła, ja lubię brokuł chrupiący ) Doprawiamy pieprzem mielonym, majerankiem. Pomysły na zupy przychodzą mi w momencie kiedy oceniam czym dysponuje na jej przyrządzenie. A, że nie gotuję ich na mięsie to ich przygotowanie nie zabiera mi dużo czasu :) Kto lubi, może już na talerzu dodać łyżkę śmietany

Proste Potrawy
Zupa z KONOPI na zakwasie 203

łuskane z konopi smakują trochę jak sezam, więc są bardzo smaczne. Idealne do wypiekania chlebów, twarożków a nawet do zrobienia pesto. Postanowiłam z nich przygotować siemieniotkę (konopiankę) tradycyjną śląską zupą wigilijną. Gotowana jest z suszonych nasion konopi z dodatkiem mleka i słodkiej śmietanki. Przygotowana do spożycia potrawa przypomina wyglądem gęste, białe mleko. Podawana jest najczęściej(...)prażoną kaszą jęczmienną. A więc…nudy. Zupę z konopi postanowiłam zaostrzyć domowym zakwasem żytnim. Myślę, że tak zmodyfikowana wigilijna zupa może stanowić świetną propozycję na Wielkanoc. Dlaczego konopie? Ziarno konopne łuskane lub niełuskane zapewnia: • wszystkie potrzebne aminokwasy i niezbędne kwasy tłuszczowe  (Omega 3,6 i 9) • łatwostrawne białko wysokiej jakości (lepsze niż sojowe) – ok. 35% zawartości nasion • w oleju

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa z dynią, kurkumą i kaszą jaglaną 106

Zupa z dynią, kurkumą i kaszą jaglaną Składniki: 1 dynia 4 ziemniaki 5 marchewek 1 korzeń pasternaku kawałek selera kawałek pora 2 ząbki czosnku pół szklanki kaszy jaglanej natka pietruszki i selera 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka nasion chia 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól lubczyk koperek suszony Warzywa(...)obrałam i pokroiłam. Do wody wrzuciłam warzywa, dodałam oliwę, nasiona chia, siemię lniane, przyprawy i zioła. Kaszę jaglaną wypłukałam na sicie. Po ok. 45 - ciu minutach gotowania zupy, dodałam kaszę jaglaną i gotowałam całość do miękkości warzyw oraz kaszy.  Zupa jest smaczna i zdrowa. To również dobra opcja dla tych, którzy nie przepadają za zupami - krem

nietadieta
Zupa czosnkowa z serem i grzankami Czyli česneková polévka 130

Pyszna zupa Czeska mocno rozgrzewająca i bardzo smaczna. Szybko się ją robi i szybko znika Doskonała zupa na zimowe chłody i przeziębienia Składniki • 6 dużych ząbków czosnku • 1 szklanka śmietany • 2 łyżki mąki • 2 l rosołu • kilka kromek z chleba słonecznikowego • olej rzepakowy • ser tarty lub pokrojony w kostkę Sposób przygotowania 1. Czosnek obrać zetrzeć na drobnej tarce Rosół doprowadzić(...)wrzenia  wrzucić czosnek. Śmietanę wymieszać z mąką wlać do zupy zaraz po zagotowaniu, ponownie  doprowadzić do wrzenia i więcej nie gotować Na patelnię wlać olej,  podgrzać troszeczkę ,wrzucić pokrojony w kostkę chleb,smażyć aż się zrumieni  cały czas mieszać Zupę podawać z tartym serem i grzankami. &l          alt="Kuchnia czeska

W królestwie smaków Beaty
Zupa z kukurydzą i serkiem topionym 156

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Pyszna i szybka zupa, którą możecie przyrządzić "po swojemu". Jeśli lubicie bardziej kremową - dodajcie więcej serka.  Jest niezwykle syta, rozgrzewająca i idealnie nadaje się na chłodne dni. mięso drobiowe na wywar (*) 3 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 puszka kukurydzy (polecam Develey ) 100g serka topionego 2 listki laurowe 2 ziarna ziela(...)soli, ziela angielskiego i listków laurowych.   Do garnka wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera). Kilka minut przed końcem gotowania dodać kukurydzę (z zalewą). Na końcu w zupie rozpuścić serek topiony.   Całość doprawić do smaku (gałką muszkatołową, solą, pieprzem) i posypać natką pietruszki. Po nalaniu do miseczek - każdą porcję posypać żółtym serem.    (*) Zupę można przyrządzić

Di gotuje
Flaczki z boczniaków 130

Wyglądały ładnie, ale na tym się kończyło. Kiedyś próbowałam coś z ich zrobić i po prostu jakoś mi nie podeszło. Teraz podjęłam decyzję, że ponownie wrócę do boczniaków. Zrobiłam zupę. I jakie było moje zaskoczenie, że to bardzo smaczne grzyby. Wcześniej jakoś inaczej zapamiętałam. Do zupy idealne. Pewnie jeszcze coś z nich kiedyś zrobię. Składniki(...)wody Kawałek mięsa do zupy ( idealnie pasuje antrykot ) 2 -3 marchewki Korzeń pietruszki Kawałek selera 1 cebula Opakowanie boczniaków ( 500 gram ) Sól Pieprz Majeranek Liść laurowy Ziele angielskie Odrobina oleju Wykonanie: Mięso gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. W trakcie szumujemy. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Boczniaki myjemy, osuszamy

Smaki Ewy
Lekka zupa ogórkowa na masełku. 129

Witajcie :) Po tłustym czwartku polecam  lekką zupkę ogórkową na masełku.Uwielbiam takie lekkie zupy bez mięsa.  Do zupy użyłam przepysznych suszonych warzyw od firmy Becla.   Składniki: 1 łyżka suszonego korzenia lubczyku  1 łyżka  mieszanki warzywnej   1 łyżka  suszonego koperku   2 łyżki masła 2 litry wody 2 marchewki kawałek selera i pora malutka(...)zagotuje zmniejszyć ogień, dodać, ziemniaki , starte na tarce jarzynowej ogórki, masło,resztę przypraw i czosnek. Gotować aż wszystko zmięknie, na końcu przyprawić do smaku  vegetą i pieprzem, Gdy zupa przestygnie lekko zabielić śmietanką.Jeśli chcecie bardziej rzadszą zupę dolejcie więcej wody, jeśli gęściejszą dodajcie więcej warzyw. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa z bobem, szpinakiem , makaronem i jajkiem 140

roku odwiedzić Portugalię. Na razie pocieszam się gotując dania z tamtych stron. "Sopa de feijão com espinafres, massa e ovo"   - to portugalska nazwa  tej  zupy. Prawda, że ładna? A na dodatek zupa jest   bardzo szybka do ugotowania. Pyszna, sycąca, z dodatkiem fasoli lub bobu, szpinaku, makaronu i jajka. W portugalskim przepisie , na podstawie którego(...)przygotowałam  była dodana fasola z puszki. Ja miałam akurat w domu puszkę gotowanego, brązowego bobu - znakomicie zastąpił fasolę. Bardzo zupę polecam, zwłaszcza na zimne dni.  składniki 250 g pęczek szpinaku 1 pęczek kolendry  400 g puszka gotowanego bobu 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 900 ml wywaru na wołowych kościach (użyjcie dowolnego) oliwa papryka mielona sól

Stare Gary
Kwaśnica na żeberkach lub golonce- tradycyjna i najlepsza! 236

Kwaśnica na żeberkach lub golonce Ponieważ pochodzę z gór, nie mogłabym nie podzielić się z wami przepisem na tradycyjną, domową kwaśnicę. Ta zupa należy zdecydowanie do moich ulubionych. Jest to oryginalna receptura mojej mamusi i nie wyobrażam sobie życia bez tej zupy, szczególnie w jesienno - zimowe dni, kiedy na zewnątrz wieje i mrozi. Zupa jest treściwa i bardzo syta(...)minutach od czasu gotowania wywaru. W międzyczasie obrać ziemniaki i je ugotować. Cebulę obrać, pokroić na pół i przypiec na piecu, po czym dodać do gotującej się zupy - cebula taka podkreśli smak kwaśnicy. Jak już mięso zmięknie, dodać do garnka poszatkowaną kiszoną kapustę razem z sokiem. Gotować kolejne 15 minut aż kapusta zmięknie. Na koniec doprawić kwaśnicę jeszcze solą, świeżo

Calzonella.com
Zupa curry z zieloną soczewicą i szpinakiem 199

połączenia smakowe, lekko orientalne - dlatego bardzo często używam curry, kurkumy, gałki muszkatołowej, kolendry, cynamonu, kuminu, czy imbiru. Nadają one potrawom wyjątkowy aromat i bardzo pozytywnie wpływają na procesy trawienne! Zupa na bazie takich smaków jest rozgrzewająca, a wzbogacona dodatkowo czosnkiem, papryką ostrą, zieloną soczewicą i szpinakiem - naprawdę wyśmienita!  W sam na szaro-bury i chłodny obraz za oknami :) Zupa(...)czosnku 3 cm korzenia imbiru 150 ml śmietany (12%) 50 g kaszy jęczmiennej przyprawy: sól himalajska, gałka muszkatołowa, curry, kurkuma, cynamon, papryka ostra, papryka słodka, kumin, kolendra (mielona) Przygotowanie zupy jest naprawdę łatwe i szybkie, dlatego nie będę się zbyt rozpisywać :) Drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek szklimy na patelni z dodatkiem 1 łyżki oleju kokosowego. Następnie dodajemy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Wegańska wersja zupy Harira 199

Jest to bardzo rozgrzewająca i sycąca zupa, która szczyci się marokańskim rodowodem. Jest to moja wersja, w której zrezygnowałam z kolendry, której nie znoszę jak i z kuminu, gdyż jak już wiecie, za dużo przypraw według mnie zabija smak. O dziwo, ta zupa bardzo smakowała Miśce, która wykorzystała moment, kiedy wieszałam pranie, a moja porcja miała lekko przestygnąć (im zupa(...)cieplejsza, tym bardziej wydaje się pikantna, a ja mam wrażliwy żołądek) i wciągnęła mi połowę. Składniki na 6-8 porcji (zupa jest bardzo sycąca): 2-3 gałązki selera naciowego 2 puszki po 400 g pomidorów lub 6-8 szt. świeżych (ja na dostępnych obecnie w sklepach nawet nie patrzę, dla nie niejadalne) 100 g czerwonej soczewicy 2 cebule

greenscarf
Krem ziemniaczano-marchewkowy 127

Choć nie należę do fanek ziemniaków, tę zupę zjadłam ze smakiem. Jest dość gęsta i kleista a co za tym idzie bardzo treściwa i sycąca. Ważne są dodatki w postaci sera, boczku i świeżego szczypiorku. Uzupełniają smak w taki sposób, że zupie niczego już nie brakuje. :-) Gęstość zupy możemy w dowolny sposób regulować poprzez dodanie mniejszej lub większej ilości bulionu(...)pieprzem. Miksujemy na gładką masę, przelewamy do miseczek. 3. Szczypiorek i koperek drobno siekamy, boczek kroimy na małe kawałki, ser żółty ścieramy na tarce. Posypujemy nimi każdy talerz zupy

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania