Zupa powstała po "zawieszeniu" się w sklepie...co by tu :P Nie wiemy czy tylko u nas pojawia się taka "magnezja"... w każdym bądź razie, przede wszystkim spodobał się nam makaron ryżowy, świderki. Fajny, delikatny w smaku, sprawia wrażenie, że lekko rozgotowany jest. No i jest...zupa z pekinki, niesamowicie warzywna, pomimo wołowego wywaru. Składniki 300-400 g szpondra(...)pora w krążki, pieczarki tak, jak lubimy. Wrzucamy do wywaru razem z pokrojonym mięsem, gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą al dente. Paprykę kroimy w paski, dodajemy do zupy. Chwilę gotujemy i wrzucamy grubo pokrojoną kapustę pekińską. Gotujemy dalej 5-7 min, po czym wrzucamy makaron. Całość podgrzewamy na małym ogniu do miękkości makaronu. Zupę do smaku doprawiamy solą, pieprzem
R'n'G KitchenWęgierskie słowo gulyas oznacza zupę. Dosyć gęstą, treściwą i mięsną, ale zawsze zupę, a nie potrawkę, czy sos. Pełna nazwa tej potrawy to gulyasleves lub bogracsgulyas . Sam bogracs jest kociołkiem zawieszanym nad ogniskiem, w którym tradycyjnie przygotowywało się takie potrawy. Określenia bogracsgulyas używa się czasami również wtedy, gdy zupa powstała w zwykłym garnku na kuchence. W Polsce przejęliśmy węgierskie słowa(...)wiem, jak Madziarzy nazwaliby moje danie, to sam powiedziałem rodzinie, że zrobiłem na obiad bogracz ;) A tak właściwe, to nie wiem co mieszkańcy Debreczyna, czy Miszkolca powiedzieliby o mojej zupie. Starałem się, zachowując smak, przyrządzić danie maksymalnie uproszczone i odtłuszczone. Nie powiem, że dietetyczne, ale z pewnością nieco lżejsze od klasycznego. Odniosłem zamierzony efekt, bo żonie bardzo smakowało
zadanie-gotowanieDawno zupy nie było, a ja lubię, częściej robię w okresie jesienno - zimowo - wiosennym, bo wtedy tak przyjemnie jest jak zje się coś ciepłego, co rozgrzewa, a zupy na ten okres są idealne. Tym razem zupa z kurczakiem, porem, ziemniaczków troszkę, marchewka i groszek. Do tego natka pietruszki, śmietana i powiem Wam, że zupa smaczna bardzo była :-). Nawet młody mlaskał
kruche babeczkiTrochę do francuskiej zupy cebulowej jej daleko, ale jest zadziwiająco smaczne. Trochę się obawiałam przed jej zrobieniem, jak widać niepotrzebnie. Minusem tej zupy jest jej długie i uwagochłonne przygotowanie, ale warto spróbować. Proporcje na 2 porcje. 500 gram cebuli 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 2 1/2 szklanki wody 2 kromki chleba 2 plasterki sera włoszczyzna Warzywa obrać, pokroić, zalać(...)następnie powoli do niej dodawać wywar. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika. W międzyczasie rozgrzać piekarnik na niewielką temperaturę. Ułożyć tosty z chleba i sera i zapiec. Zupę podawać z zapieczonym chlebem, można go też ułożyć na zupie. marcelina
Czerwony GupikZupa z tradycyjnego przepisu "jak u Mamy". Najlepsza z mocno ukiszonych ogórków, a więc w sezonie jesienno-zimowym, jednakże sporządzona z ogórków małosolnych też smakowała dobrze. Proporcje na około 2 litry zupy. 4 ziemniaki kawałek selera 4 marchewki 3 pietruszki 3 małe cebule 1 por 1 kostka rosołowa 1 słoik ogórków kiszonych Marchewki i pietruszki obrać i pokroić w plastry(...)wierzchniej warstwy i odciąć dół. Wrzucić warzywa do dużego garnka, zalać około 2 litrami wody i zagotować. Gotować na małym ogniu/ Ziemniak obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Ogórki zetrzeć na grubej tarce. Gdy ziemniaki będą ugotowane wyłowić z zupy cebule, dodać kostkę rosołową. Na koniec dodać starte ogórki. Jeżeli są to mocno kiszone ogórki można dodać również
Czerwony GupikZupa kurkowa to nowość w moim domu. Jakoś wcześniej nie wpadłam na to, by z kurek, które zajadamy w sezonie dość często, przygotować zupę. A szkoda, bo zupka wyszła meeega, bardzo delikatna, aromatyczna i przepyszna. Można ją przygotować także w wersji wegetariańskiej (wówczas pomijamy boczek), ale można tak jak ja z dodatkiem wędzonego boczku, który podkręcił smak zupki. Polecam bardzo(...)dowolny inny bulion, rosół, itp. Doprawiłam całość solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Gotowałam ok.15 minut (do miękkości ziemniaków). Na samym końcu dodałam śmietanę. Do śmietany wlałam kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie wymieszałam i dopiero wówczas wlałam ją do zupy. Całość zamieszałam. Przed podaniem posypałam świeżym koperkiem i/lub natką pietruszki, każdemu wedle uznania. Osobiście najbardziej smakowała mi wersja z jednym
Smaczne Zdroweskwakrami 1 cebula Do garnka wlać bulion i zagotować. Szczaw drobno posiekać i wrzucić do gotującego bulionu. Gotować ok 10 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru z zupy. Zabielić zupę, do smaku dosolić. Gotową zupę zmiksować blenderem dla uzyskania jednolitego koloru. Ziemniaki obrać i ugotować. Smalec ze skwarkami rozpuścić na patelni. Na tłuszczu zrumienić pokrojoną cebulę(...)ugotowanych i odcedzonych ziemniaków dodać zawartość patelni i utłuc tłuczkiem. Na talerz nałożyć kopczyki utłuczonych ziemniaków, obok wlać zupę szczawiową i podawać
Monia miesza i gotujeZupa pomidorowa jest przepyszna, można je robić na różne sposoby. Jednym z nich jest dodanie ciecierzycy, która jest bardzo zdrowa. Do garnka wlać olej i wrzucić obrane i pokrojone drobno warzywa, lekko je podsmażyć. Wlać wodę i wywar, lub kostkę rosołową. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować, dodać pomidory z puszki, passatę. Gotować na małym ogniu 15-20 minut(...)jakiś czas mieszając. Gdyby zupa wyszła trochę za gęsta dolać wody, zagotować i doprawić w razie potrzeby. Na koniec można dodać śmietanę, ale to nie jest konieczne. Smacznego
Kuchnia Pokoleńwysokich żywopłotów i kutych bram. I choć ten nie wymaga zaginionego klucza, ani nie jest tylko mój, jestem nim zachwycona do granic możliwości. Dzisiaj znów mam dla Was zupę. Tym razem - zdecydowanie na obiad (no chyba, że ktoś tyle czekał na młode ziemniaczki, że ma ochotę je jeść nawet na deser). Przepis z Hjemmets bedste mad , nr 6/2016 zaintrygował mnie(...)dodatkiem wędzonego sera i zachęcił rzodkiewkami, które w sezonie jem codziennie w ilościach naprawdę zaskakujących. W oryginalnym przepisie autorzy proponują podanie zupy mocno schłodzonej - świetna wersja na upalne dni. Kiedy jednak słonko się obrazi i schowa za grubą warstwą chmur, warto zupę podgrzać i jeść na ciepło. Jest chyba jeszcze lepsza! Krem z młodych ziemniaków z wędzonym serem i rzodkiewkami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRemontu ciąg dalszy. Ale zjeść coś trzeba. Chociażby zupę. I najlepiej taką, która robi się błyskawicznie. A że mamy sezon na mnóstwo warzyw powstała u mnie zupa z cukinii. Najprostsza z możliwych :) Składniki: (na 3-4 porcje) 1 duża cukinia (500g) 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze 0,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz, vegeta koperek(...)złoty kolor. Następnie dodać czosnek i smażyć 2 minuty. Dorzucić cukinię i nadal smażyć, około 10 minut. Dolać bulion i całość gotować na małym ogniu aż cukinia zmięknie. Wówczas zupę zmiksować za pomocą blendera. Doprawić do smaku solą, pieprzem i vegetą. Koperek drobno posiekać i dodać do zupy. Przed podaniem udekorować kleksem śmietany i gałązką koperku
My simple kitchenzalać wodą wsypać cukier brązowy lub biały, sok z cytryny, cynamon, goździki i gotowac na średnim ogniu z 10 minut kisiel wiśniowy wymieszać w szklance wody i wlać do zupy, mieszać do zagotowania zupy, odstawić do wystygnięcia wodę, mleko wlać do rondla, wsypać cukier, sól, masło i gdy zacznie się gotować wsypywać kaszkę manną mieszając, gotować na mniejszym ogniu(...)minuty i mieszać aby się nie przypaliła, kaszkę mannę przelać do miski, nakryć folią spożywczą, nie zrobi się kożuch, wystudzić zupę wiśniową podać z kaszką manną, śmietaną lub jogurtem - zupa pyszna na upały............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięZupę fasolową również uwielbiam. Jest to moja pierwsza zupa, którą sama zrobiłam. Ten przepis jest u nas od zawsze i w ogóle się nie zmienił. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu na pyszną i pożywną zupę ;) Składniki: 1 - 1,5 litra wody 1 kostka rosołowa duży słoik fasolki po bretońsku 3 większe marchewki 3 większe ziemniaki sól, pieprz, słodka(...)kostkę. Wodę zagotowujemy i dodajemy do niej kostkę rosołową. Gdy się rozpuści dodajemy cały duży słoik fasolki po bretońsku. Dodajemy warzywa i gotujemy około godziny. W między czasie doprawiamy zupę i dodajemy koncentrat. Smacznego
Wołowina od rekinafont-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Nic tak nie rozgrzewa w chłodne dni jak miseczka gęstej, gorącej zupy. Dziś na biało, bo brakuje mi światła ;) Składniki: 6 łyżek ziarna białej quinoy 1 pierś z kurczaka. 1 mały kalafior 1 biała cebula por (biała część) 2 korzenie pietruszki pół małego(...)warzywa zmiękną. W międzyczasie wrzucamy podsmażony na maśle por i czosnek. Gdy warzywa są już prawie miękkie, dodajemy pierś z kurczaka, gotujemy 5 minut, po czym dorzucamy do zupy wypłukane ziarno quinoy, gotujemy kolejne 10 - 15 minut (woda powinna trochę odparować, żeby zupa była gęsta) po tym czasie wyjmujemy kurczaka i liść laurowy, do zupy dolewamy mleko i całość blendujemy
Quinoa Raz!już zapewne wiecie, jestem fanką takich lekkich, zdrowych, dietetycznych zup, a ta jest jedną z moich ulubionych. Jeśli macie okazję kupić świeże grzyby shitake, wypróbujcie koniecznie. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2 małe marchewki 1 kalarepka 3-4 liście kapusty kawałek pora (około 5 cm) 2/3 szklanki mrożonego zielonego groszki 8 świeżych grzybów shitake szczypiorek 2 łyżki oliwy(...)warzywa zaczną mięknąć, dorzucamy groszek, doprawiamy pieprzem, lubczykiem, w razie potrzeby jeszcze raz solimy. Gotujemy kolejne pięć minut, na koniec dodajemy grzyby shitake pokrojone w paseczki i wyłączamy zupę i odstawiamy ją na 5 minut (wystarczy jak grzyby postoją chwilę w gorącej zupie, shitake nie należy długo gotować, aby nie ). W tym czasie nakładamy na talerze ugotowaną quinoę, zalewamy
Quinoa Raz!przedszkolu zupa cebulowa z grzankami była jedną z moich ulubionych. Sentyment do zupy pozostał, ale tej przedszkolnej nie umiem odtworzyć. Grzanek nie mogę jeść, chyba, że bezglutenowe, ale od czego jest quinoa? Ona nada się do wszystkiego do zupy cebulowej również ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 700 gram cebuli 0,75 litra wywaru warzywnego pół szklanki białego wytrawnego wina(...)czosnek, krótko mieszamy i zalewamy całość gorącym wywarem, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem, aż cebula zmięknie. Dodajemy wino, gotujemy jeszcze 5 - 10 minut. Na talerze nakładamy quinoę zalewamy ją zupą i posypujemy startym serem. Możemy podawać
Quinoa Raz!