właśnie 25 października czyli już wkrótce będziemy świętować Światowy Dzień Makaronu. W ogóle makaron jest mi bardzo bliski, bo jest chyba najczęściej wykorzystywanym przeze mnie produktem, zarówno w zupach jak i daniach głównych. Uwielbiamy makaron pod każdą postacią. A wy? Jeśli tak to przypadnie wam do gustu poniższa zupa. To wariacja na temat meksykańskiej potrawy enchilady. Domowy wywar połączony(...)mlekiem, śmietaną, intensywnymi przyprawami, fasolą, kukurydzą i mięsem. Takie nasze flaczki tylko bardziej na bogato. Zamiast tortilli do zupy użyłam makronu łazanki Lubella , który dodatkowo zagęścił zupę. Wyszła przepyszna kombinacja, jednogarnkowe danie, które zniknęło w oka mgnieniu. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPyszna i rozgrzewająca zupa krem z pora, z dodatkiem serka topionego oraz grzanek, posypana czarnuszką. Idealna zupa na chłodne jesienne dni. SKŁADNIKI 1 duży ziemniak, 1 por, 2 szkl. bulionu, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, majeranek, 1 łyżka masła, 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie, 50 g serka topionego śmietankowego Grzanki: 3 łyżki masła, 3 kromki chleba, czosnek granulowany Dodatkowo(...)ziele, gotujemy do miękkości pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, serek topiony, doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Wyjmujemy liść laurowy i ziele, zupę blendujemy. Grzanki: chleb kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy chleb, doprawiamy do smaku. Smażymy aż grzanki będą chrupiące. Zupę podajemy z grzankami oraz posypaną czarnuszką
słodki bratekLatem jadam zupy lekkie . Kiedy nadchodzi jesień czy zima stawiam na te bardziej konkretne . Kiedy pogoda nas nie rozpieszcza lubię po pracy udać się do domu i zjeść coś pysznego i rozgrzewającego. Taka właśnie jest ta zupa porowa. Podana z makaronem i mięsem mielonym tak napełnia żołądek, że nawet nie trzeba już jeść kolacji. Składniki: 2-3 duże pory(...)garnka. Zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy do miękkości (ok. 30 minut). Miksujemy za pomocą blendera. Mięso solimy i pieprzymy. Smażymy do czasu aż przestanie być surowe. Dokładamy do zupy. Gotujemy jeszcze przez kwadrans. Dodajemy kukurydzę. Zabielamy śmietaną. Doprawiamy curry. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z makaronem przygotowanym według przepisu na opakowaniu. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Ilość porcji: 4 Czas
Pobite gary Barbarywiem, nie jestem zwolenniczką gotowych produktów, ale i mi się zdarza czasami mieć takie w lodówce jako tzw "wyjście awaryjne". Jakiś czas temu dostałam do przetestowania zupy marki Potlino , są to mrożone, gotowe kremy z warzyw, które wystarczy tylko połączyć z wywarem i ma się szybką, konkretną zupę. Byłam sceptycznie nastawiona do takich gotowców, ale po przeczytaniu składu(...)zupy, który okazał się być nie taki straszny ( kalafiory, ziemniaki, pietruszka, selery, cebula, masło, skrobia kukurydziana, bulion wegetariański, cukier, olej roślinny rzepakowy, przyprawy, woda) postanowiłam ją wypróbować . Połączyłam ją z moim wywarem, dodałam warzyw, coś do smaku i wyszła naprawdę dobra zupa. A do tego ekspresowa. Więc może nie warto tak od razu mówić nie, dopóki się nie przekonamy
Bernika - moj kulinarny pamietnikPowiecie że oszalałam bo ugotowałam zupę z muchomorów, no dobrze może nie wszyscy ale większość by tak powiedziała, Do swej zupy dodałam muchomorki rdzawobrązowe które są jak najbardziej jadalne i pyszne, bardzo delikatne i aromatyczne. Jeśli jednak nie znacie tych grzybów to lepiej iść do lasu ze specjalistą albo nie zrywać ich wcale. Natomiast jeśli już macie je w domu(...)gotujemy pyszną zupę z kluskami, polecam. Zupa z muchomorów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKażdy z nas zna i przynajmniej raz w życiu jadł zupę ogórkową:). Najczęściej są w niej ziemniaki, nie spotkałam się wcześniej z zupą ogórkową z ryżem. A szkoda, bo jest naprawdę pyszna, moim zdaniem lepsza od wersji z ziemniakami. Do tego obowiązkowo dużo koperku. Pożywny i bardzo smaczny obiad. Zupy nie trzeba zabielać ani zaprawiać mąką, bo gęstości dodaje(...)dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 40 minut. 2. Seler naciowy, koper i por drobno siekamy, ogórki, marchew i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do zupy wszystkie warzywa poza ogórkami. Gotujemy kolejne 30 minut, po tym czasie dodajemy ryż, gotujemy kolejne 15 minut. 3. Na samym końcu dodajemy ogórki wraz z sokiem, który puściły. Gotujemy jeszcze
Szefowa kuchnimnie gąska pobija wszystkie grzyby. Ma bardzo intensywny smak i aromat. Zupa z gąsek jest przepyszna. Gąski dokładnie umyć, zdjąć skórkę z kapeluszy i oskrobać nóżki grzybków. Pokroić i plasterki. Do garnka wlać wodę, dodać pokrojoną w słupki marchewkę i korzeń pietruszki. Dodać listek laurowy i ziele angielskie, vegetę. Na palniku opalić cebulę i wrzucić do zupy. Dodać grzyby, doprawić(...)smaku solą i pieprzem. Gotować aż marchewka i pietruszka będą miękkie, około 20 minut. Lane kluski patrz Zupa pieczarkowa z lanymi kluskami Powili za pomocą widelca wlewać ciasto na kluseczki, zagotować. Wlać śmietanę i wrzucić posiekaną natkę pietruszki
Kuchnia PokoleńZupa pieczarkowa to pomysł na szybki i prosty do przygotowania obiad. Do przyrządzenia poniższej zupy będziecie potrzebować kilka składników: pieczarek, cebulki, wywaru i świeżej zielonej pietruszki. Aby zupa była bardziej sycąca możecie ją podać z makaronem, np. nitkami lub grzankami. Składniki: 1,25 l wywaru warzywnego lub rosołu* 0,5 kg pieczarek 2 średniej wielkości cebule 1/2 szklanki śmietany(...)solą oraz pieprzem. Do gotującego się wywaru dodać podsmażone pieczarki. Całość chwilę gotować. Na sam koniec wlać śmietanę wcześniej zahartowaną w gorącym wywarze (do śmietany powoli wlewać gorący wywar). Zupę posmakować i ewentualnie doprawić. Przed podaniem obficie posypać zieloną pietruszką
UgotowaćAmpedSense.OptimizeAdSpot('AP'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IR'); Opis: Zupa – krem z kukurydzy to smaczny i sycący sposób na domowy obiad. Krem z kukurydzy to pyszna meksykańska zupa. Na pewno przypadnie do gusty każdemu kto lubi kukurydzę. Kukurydza nadaję wspaniały słodki smak oraz delikatność. Dla zaostrzenia smaku można dodać papryczki chili lub pieprz cayenne. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); AmpedSense.OptimizeAdSpot(...)imbirem oraz kurkumą. Całość gotujemy przez ok. 30 minut. Gdy ziemniaki i kukurydza będą już miękkie, całość blendujemy na jednolita masę. Dodajemy 2 łyżki śmietany i całość ponownie mieszamy. Zupę krem rozlewamy na talerze, dodajemy łyżkę śmietany na środek i posypujemy odrobina słodkiej papryki. AmpedSense.OptimizeAdSpot('3L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('3C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('3R'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('BP') Artykuł Zupa krem z kukurydzy pochodzi z serwisu
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneKremowa zupa z dyni i jabłek ma aksamitną konsystencję i lekko kwaskowy smak. Dodatek pesto rosso dodaje jej charakteru. Moje pesto rosso jest bardzo wyraziste, kwaśne i pikantne. Składniki: 1 kg dyni (użyłam hokkaido ) 2 średnie, kwaśne jabłka (antonówka lub szara reneta) 1 duża cebula 1 łyżka oleju lub masła 2 płaskie łyżeczki cukru 1-2 łyżki(...)kwaśnej śmietany (opcjonalnie) kilka szklanek wody lub bulionu warzywnego - tyle ile potrzeba do zakrycia warzyw sól do smaku pesto rosso do przybrania zupy Przygotowanie: Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę: dynie i jabłka, jeszcze chwilę smażyć. Dodać wodę w takiej ilości, aby zakryć warzywa, doprowadzić do zagotowania. Gotować pod przykryciem do czasu
Codziennik Kuchennyczerwcu w kuchni Regionalnych Smaków przygotowałam Chłodnik litewski - zupę dobrą na upały, pełną młodych, chrupiących warzyw i aromatycznej zieleniny. Przepis na tą zupę zapożyczyliśmy od Litwinów, dziś jest ona szczególnie popularna na terenach Suwalszczyzny i Podlasia. Chłodnik litewski przygotowuje się z młodych buraczków lub botwiny i buraczków. Stare przepisy podają, że wywar z buraków należy rozprowadzić śmietaną. Dziś zastępuje(...)się ją mniej kalorycznym kefirem, maślanką lub jogurtem naturalnym. Obowiązkowym składnikiem są również świeże ogórki pokrojone w kosteczkę, a dla zaostrzenia smaku dodaje się rzodkiewkę. Zupa ta powinna pachnieć koprem i nie powinno się go żałować. Chłodnik litewski podaje się z gotowanymi na twardo jajkami, szyjkami rakowymi oraz z kawałkami pieczonej cielęciny, indyka lub kurczaka. W wersji wegetariańskiej
Codziennik KuchennyMamy już jesień i oczywiście okres grypowy rozpoczęty. Dzisiaj postanowiłam ugotować pyszną zupę kalafiorową z papryką i papryczką chili. W sam raz na chłodne deszczowe dni:) Zapraszam :) Składniki : 3 skrzydełka z kurczaka kawałek pora kawałek selera 1 mała papryka czerwona 1 malutka papryczka chili bez pestek domowa vegeta do smaku pieprz do smaku 4 ziemniaki duże(...)małym ogniu około 20 minut następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę, dolewamy resztę wody i gotujemy tak długo aż warzywa będą miękkie. Z zupy wyjmujemy zielone części oraz skrzydełka, mięso oddzielamy od kości i kroimy, przekładamy do zupy. Dodajemy śmietankę i przyprawiamy ewentualnie do smaku solą, lub pieprzem. Gęstość zupy zależy już od waszego upodobania
Sama słodycz i szczypta chiliostatnim czasie na blogach kulinarnych pojawiło się wiele kuszących przepisów na zupy kremy z dyni. Tak mnie nęciły, że sama zabrałam się do roboty :) Zwykle robiłam zupę na bazie dyni, ziemniaków i dużej ilości curry, która jest pyszna, ale tym razem miałam ochotę coś zmienić i kiedy znalazłam ten przepis wiedziałam, że muszę go wypróbować. Krem wyszedł wyśmienity, bardzo gęsty(...)wrzucić listki laurowe, ziele angielskie i wlać bulion. Gotować, aż warzywa zmiękną. Na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dodać do zupy. Doprawić curry, kurkumą, pieprzem i solą. Wyjąć z garnka listki laurowe oraz ziele angielskie i zblendować zupę na krem. Podawać na ciepło
Simply FoodParę dni temu otrzymałam zaproszenie do wzięcia udziału w konkursie dla blogerów na danie regionalne. Jako rodowita Bydgoszczanka natychmiast pomyślałam o naszej wspaniałej, cudownej i co najważniejsze - regionalnej zupie - o żurku kujawskim! U mnie koniecznie na własnym zakwasie, na który przepis również tu znajdziecie! :) Żur ma bardzo ciekawą historię! To potrawa spożywana na Kujawach od wieków, szczególnie na wsi. Mówiło(...)spróbowała swojej strawy. Oniemiała z zachwytu. To, co ugotowała było bardzo smaczne i sycące. Mąż, wróciwszy z pola, liczył na parę ziemniaków w łupinach, a tu dostał pyszną zupę. Opowiadał później w okolicy, jak to mu żona nagotowała takiej dobrej strawy, że ją potem stale „żor”. Ludzie zaś lekko przekręcili to słowo, i tak powstała nazwa „żur”. Składniki
Garniec MagaliePyszna zupa, na wiosnę, na jesień...na cały rok! :) Potrzebujesz: Zupa: 400 g ziemniaków 2 cebule 100 g wędzonego boczku 1 l bulionu drobiowego 500 ml mleka 1 łyżeczka masła sól pieprz gałka muszkatołowa Pesto: 50 g żółtego sera ( np: gouda) 100 ml oleju rzepakowego 30 g łuskanego słonecznika pęczek pietruszki sól i pieprz Sposób przygotowania: pesto: 1. Ser, słonecznik(...)pietruszkę włóż do wysokiego, wąskiego naczynia. 2. Zalej wszystko olejem, dopraw solą i pieprzem. 3. Zblenduj i odstaw na 15 min. zupa: 1. Boczek pokrój i podsmaż w garnku. 2. Pokrój ziemniaki w średnią kostkę, pokrój cebulę i dodaj do boczku. 3. Wymieszaj dokładnie całość i smaż przez ok. 10min. 4. Do mięsa i ziemniaków dodaj bulion, mleko i masło
Kuchnia w Słońcu Skąpana