zupa - 38908 przepisów (strona:529/2594)

Zupa prawie cygańska. 100

poszukiwaniu dobrej zupy natknęłam się dziś na  zupę cygańską, pomyślałam, że taka zupa pewnie idealnie nadaje się do jedzenia w okresie zimowym, z pewnością jest dobrze doprawiona i potrafi rozgrzać nawet w najzimniejsze dni. Być może teraz to nie najlepszy czas na nią, ale nie mogłam się powstrzymać. Przyrządziłam ją na swój sposób, ale nie mogłam odnaleźć oczekiwanego smaku(...)dopiero Viktoria - dodałam 3 kiszone ogórki, 1/2 szkl. soku z kiszonych ogórków i nareszcie! Mam nadzieję, że Was też zadowoli ta zupa. SKŁADNIKI: około 30 dag. mięsa z szynki 50 dag. boczku wędzonego 3 marchewki 2 pietruszki kawałek pora kawałek selera 2 małe cebule 2-3 dojrzałe pomidory 2-3 ogórki kiszone 1/2 szkl. soku z kiszonych ogórków

Kuchnia Beaty
Zupa śmietankowo-kalafiorowa z zielonym groszkiem 146

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com    Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, a dodatkowo niezwykle smaczna, delikatna i taka śmietankowa... Lubię takie! A Wy?   mięso na wywar (u mnie z kurczaka) 400g kalafiora 1 szklanka zielonego groszku (mrożonego, może być w puszce) 4 ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora + 1 łyżeczka masła 2 łyżki natki(...)wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Do garnka wrzucić pokrojone ziemniaki, marchew pietruszkę, selera oraz podduszonego na maśle pora. Około 10 minut przed końcem gotowania się zupy - dodać różyczki kalafiora oraz mrożony groszek. (Korzystając z groszka w puszce - należy dodać go na samym końcu.) Obie śmietany rozmieszać z odrobiną zimnej wody i połączyć z zupą. Całość doprawić

Di gotuje
Zupa ogórkowa z ryżem i ziemniakami 85

lepszego, jak polskie, tradycyjne zupy. Te smaki są nie do podrobienia. Przypominają nam domową atmosferę sprzed lat. Może dlatego, z taką chęcią i sentymentem, do nich wracamy. Tym razem postanowiliśmy zrobić zupę ogórkową z ryżem i ziemniakami, zabielaną śmietaną. Składniki 400 g kości wieprzowych 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 mały seler(...)smażymy i zalewamy mięsnym wywarem, dodajemy mięso. Gdy warzywa będą półtwarde dodajemy ryż, gotujemy dalej od czasu do czasu mieszając. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości. Zupę zabielamy śmietaną, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem

R'n'G Kitchen
Z suszonymi pomidorami i kaszą jęczmienną 125

Dziś moja ulubiona zupa w wersji troszkę innej niż zwykle. Dziś podam ją z suszonymi pomidorkami z oleju i z kaszą jęczmienną. Zupa będzie wykonana na bulionie z warzyw. Smacznego. SKŁADNIKI: 2.5 litra bulionu warzywnego -- TU 500 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 7 Pomidorków suszonych w oleju 100 kaszy jęczmiennej średniej  przyprawy do smaku : 1/2 łyżeczki pieprzu(...)pomidorki a następnie koncentrat i przecier.  Wszystko mieszam.  Dodaję przyprawy.  Na koniec dodaję kaszę. Zmniejszam ogień i gotuję ok 15 min aż kasza będzie miękka a zupa zgęstnieje.   Zupę podaję z natką pietruszki.  SMACZNEGO

Gotowanie Patki
Delikatna zupa krem z dyni 149

Czas przedstawić kolejny przepis na zupę krem. Tym razem proponuje Wam dynie jako główny produkt. Zupa ta jest delikatna, nie zawiera wielu przypraw, dlatego można ją przygotować również dla małych dzieci. Czas przygotowania i ilość porcji 40 minut, 5 porcje. Produkty 500 g dyni, 1 litr wody, 2 x marchewka, 3 x ziemniaki, 3 x żółtko jaj, łyżeczka masła, płatki(...)obierz i pokrój w kostkę. Następnie marchewkę i ziemniaki wrzuć do garnka z wodą. Gdy warzywa trochę się podgotują do garnka wrzuć pokrojoną dynię. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Następnie zupę odstaw na chwilę, aby ostygła i zmiksuj blenderem. Do zmiksowanego kremu wrzuć żółtka jaj i zagotuj. Przed podaniem posyp wierzch zupy szczyptą gałki muszkatołowej i migdałowymi płatkami. Wiem

Fit&Fast Kitchen
Zupa pieczarkowa inaczej 136

oliwą z oliwek, obsypać dowolnymi ziołami i wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wrzucić kostki chleba i smażyć, aż staną się chrupiące. Cały czas mieszać, żeby nie przypalić. Szczypiorek posiekać. Wlać zupę do bulionówek, obsypać skwarkami z boczku i grzankami. Dodać troszeczkę szczypiorku, Jak ktoś nie lubi szczypiorku można dodać posiekaną natkę pietruszki. Dla mnie ze szczypiorkiem było super. Jadłam tak pierwszy

Kuchnia Pokoleń
ZUPA KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW 177

Krem ze białych szparagów to jedna z najlepszych i najdelikatniejszych zup w sezonie wiosenno-letnim. Prosty do zrobienia, zachwyca smakiem i aksamitną konsystencją. Zwykle składniki dają niezwykły smakowy efekt i naprawdę warto pokusić się o przygotowanie tej zupy w sezonie choć raz :)  Do podania proponuję proste grzanki na maśle, smażone chrupiące kawałki szynki szwarcwaldzkiej lub bekonu albo groszek ptysiowy(...)Warto również zostawić podczas gotowania główki szparagów, aby moc później udekorować nimi zupę. Polecam!  SKŁADNIKI: 1 pęczek białych szparagów 2 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 0,8 l bulionu (warzywnego lub drobiowego) 3/4 łyżeczki masła kilka łyżek śmietany kremówki odrobina tartej gałki muszkatołowej sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz WYKONANIE: Umyte i obrane

Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa krem z pieczonego selera i marchewki z bazylią 123

Aksamitna konsystencja zupy krem podbija podniebienie prawie każdego. Jest to danie  wykwintne,  delikatne a zarazem bardzo pożywne i aromatyczne. Na dodatek można je zrobić z każdego warzywa.  Zupy krem są zazwyczaj najbardziej popularne jesienią. Ja natomiast najbardziej lubię je jeść wiosną z dodatkiem świeżych ziół. Dziś przygotowałam dla Was gęsty  krem z pieczonego selera(...)marchewki z dodatkiem świeżej bazylii. Myślę, że takie danie idealnie sprawdzi się jako lekki lunch lub obiad, szczególnie u osób dbających o linię. Zupa krem z pieczonego selera i marchewki z bazylią Składniki: 1 duży seler 1 średnia marchewka 1 średni ziemniak sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru szczypta gałki  muszkatołowej 1,5 litra wody świeża bazylia Przygotowanie: Obrać

wegujemy
Zupa koperkowa z ziemniakami 233

dodajemy pozostałe przyprawy.  Ugotowane mięso i warzywa odławiamy. Do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę surowe ziemniaki i gotujemy do miękkości.  Gdy ziemniaki będą już gotowe, wrzucamy do zupy ugotowane wcześniej w wywarze mięso z kurczaka (obrane z kości) oraz  2 marchewki pokrojone w kostkę. W oddzielnej miseczce mieszamy śmietanę z odrobiną gorącej zupy a następnie wlewamy(...)całości. Koper drobno siekamy i dodajemy do zupy.  Gotujemy powoli do momentu aż zupa delikatnie się zagotuje

Qchnia po prostu
pomidorowa bez ryżu i makaronu 162

już czwarta wersja zupy pomidorowej bez ryżu i makaronu, czyli coś dla fanów kuchni bezglutenowej, przynajmniej częściowo. ale akurat nie to było najistotniejszym warunkiem tym razem. nie ma tych najpopularniejszych dodatków, gdyż u mnie pomidorowa jest pełna warzyw i czasem bardziej przypomina eintopf, niż klasyczną zupę. poprzednie pomidorówki ze względu na swoje składniki były bardziej jesienne, także jak się pojawią(...)grzyby i dynie wypróbujcie je koniecznie: - zupa pomidorowa z dynią , - pomidorowa z grzybami i pęczakiem , - z cieciorką i kaszą jaglaną zupa pomidorowa z piersią kurczaka i zieloną papryką 1 duża marchew, 0,5 niedużego selera, 1 zielona papryka, 250 g piersi z kurczaka, 1-2 łyżeczki suszonego oregano, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, 1 karton przecieru pomidorowego Łowicz

Eksperyment sobotni
Krem z buraczków 108

Pyszna zupa krem wyszła,tym razem nawet nie miałam czasu na robienie zdjęć.Zupa poszła w mig.Powinnam się cieszyć bo znaczy, że była dobra. Składniki: buraczki 1 kg  czosnek 4 ząbki sól i pieprz do smaku jabłko 1 duże marchew 4 szt ziemniaki 3 szt skrzydełka drobiowe 4 sz śmietana 30% 150 ml sok z cytryny   Krok(...)wodę około 2.1/2 litra, włożyłam skrzydełka marchew,ziemniaki i jabłko pokrojone w ćwiartki bez skórki  oraz buraczki upieczone.Czosnek starłam i przesmażyłam go na patelni i dodałam do zupy,doprawiłam solą i pieprzem. Gotowałam, aż warzywa zmiękły.Na końcu dodałam soku z cytryny do smaku . Krok 2 Przestudzone warzywa zblenderowałam,wlewając wywar z zupy,kiedy konsystencja była akurat dodałam

Różowa kuchnia
Orientalna zupa krem pomidorowa z aromatyczną mleczną pianką 130

Zupa krem pomidorowa z czerwoną soczewicą i aromatyczną mleczną pianką z dodatkiem kurkumy. Zupę doprawiłam suszonym imbirem, kminem rzymskim, kurkumą i odrobiną cynamonu, dzięki którym nabrała orientalnego smaku i aromatu. Jest rozgrzewająca i sycąca, idealna na chłodne dni Składniki: 500 g przecieru pomidorowego „Łowicz” 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 cebula 3 ząbki czosnku 2,5 litra bulionu(...)wlać bulion, przecier pomidorowy i doprowadzić do wrzenia. Dodać soczewicę, szczyptę cukru i zawartość patelni. Gotować na małym ogniu (pod przykryciem) do miękkości soczewicy, od czasu do czasu mieszając. Zupę zmiksować na gładki krem i doprawić solą i pieprzem. Mleczna pianka: Mleko wymieszać z kurkumą, szczyptą soli i mocno podgrzać (nie zagotować!). Ubijać, aż powstanie pianka. Gotową pianką udekorować zupę

Oryginalny smak
ZUPA KREM Z SELERA 157

SELER ZUPA KREM Składniki : 1 cały korzeń selera Biała część pora Kilka łodyg selera naciowego 1,5 litra bulionu warzywnego Łyżeczka masła lub łyżka oliwy Sól Pieprz Kilka gałązek koperku Zupa krem z selera, łatwa do wykonania. Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojony w drobną kostkę korzeń selera. Dodajemy po chwili pokrojone drobno białe części pora(...)dodajemy do gorącego bulionu i zagotowujemy całość. Po przestygnięciu dodajemy posiekany koperek i blendujemy na gładką masę. Przed podaniem doprawiamy do smaku i ozdabiamy nacią z selera. Wierzcie mi zupa zupełnie nie przypomina smakiem rozgotowanego selera. Jest pyszna i delikatna w smaku. Smacznego ! Artykuł ZUPA KREM Z SELERA pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM

Markowy smak
ZUPA Z PORA I IMBIRU 142

ZUPA Z PORA I IMBIRU Szybka w przygotowaniu, rozgrzewająca i sycąca zupa, idealna na jesienno- zimową porę. Mimo, że por nie jest moim ulubionym warzywem, to tę zupę wyjątkowo polubiłam.   4-6 porcji Czas przygotowania: 20 min. Czas gotowania: 30 min.   Składniki: • 3 pory • 4 duże ziemniaki • 1 l bulionu drobiowego z kostki (bio) • 40 g masła(...)Mały kawałek świeżego korzenia imbiru • ¼ czerstwej bagietki (lub kawałek innego chleba)   • ½ pęczka drobnego szczypiorku • 20 cl gęstej śmietany do zup i sosów* • Sól, pieprz   Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę. Z porów usuń wierzchnie liście, umyj je i drobno posiekaj na cienkie talarki lub w drobną kostkę, przecinając je wzdłuż na pół i jeszcze raz wzdłuż

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
KOPER WŁOSKI ZUPA KREM 112

jasną bulwę oraz charakterystyczny zapach anyżu. Ich żywo zielone pędy oświetlone promieniami wiosennego słońca, zachęciły mnie do kupna. Fenkuł ma bardzo wiele zastosowań, pochodzi z południa Europy, a zupa krem … z mojej kuchni, opowiem więc jak ją przygotowałem. Muszę nadmienić że, zupa jest pyszna, co potwierdza apetyt z jakim zjada ją moja córka (nie łatwo zyskać Jej uznanie). Do przygotowania(...)zupy będzie Ci potrzebne : Fenkuł 2 bulwy 1 duża marchew Por białe części 2 ząbki czosnku Pietruszka korzeń Kawałek selera Liść laurowy Ziele angielskie Łyżka masła 2 ziemniaki Marchew, pietruszkę i selera obrane, zalewamy ok. 1 litrem wody, dokładamy liść, ziele i gotujemy. Bulwy kopru kroimy na pół wzdłuż, a następnie w poprzek w piórka. W plastry kroimy pora, czosnek

Markowy smak