gotować chwilę Startą marchew wrzucić na rozpuszczone masło klarowane i mieszając chwilę smażyć, aż tłuszcz zabarwi się na piękny pomarańczowy kolor, tak przesmażona marchew dodać do wrzącej zupy starając się pozostawić jeszcze trochę tłuszczu na patelni Gdyby masła pozostało zbyt mało to dodać jeszcze i wrzucić na nie startą pietruszkę, smażyć chwilę, potem dodać do zupy Wszystko razem pogotować(...)miękkości wszystkich warzyw, doprawić solą, pieprzem, magi i resztą ziół. Na talerzu posypać zupę natką pietruszki. Od dłuższego czasu w ten sposób gotuję większość zup, np. grochową, kapuśniak, fasolową, krupnik czy pomidorową Nie gotuję ich na wywarze z mięsa, a jedynie na warzywach
Proste PotrawyMoje dzieci uwielbiają zupę pomidorową. Szczególnie teraz jest pyszna, bo można przygotować ją z malinówek, które są wspaniałe, jędrne i słodkie. Zatem dziś u mnie na obiad słoneczna pomidorówka! Składniki Pomidory malinowe marchewka, seler, moc koperku kasza jaglana Skworcu sól do smaku bazylia świeża pieprz prosto z młynka Zupa jest prosta w przygotowaniu. Najpierw gotujemy kaszę jaglaną na sypko(...)Warto ugotować nieco więcej, gdyż świetnie przechowuje się w lodówce kilka dni. Pomidory trzeba umyć i sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skóry. Do gotowania zupy użyłam rewelacyjnego garnka z kolekcji MGHome Garnek znakomicie sprawdza się nie tylko do zup, ale do gotowania przede wszystkim mleka i owsianki. I jako, że ma 20 cm średnicy jest idealny do wszystkiego co się
Z Kuchni Do KuchniPyszna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa dyniowa z dodatkiem kompotu żurawinowego i pieczonych orzechów włoskich. Ma piękny żółto-pomarańczowy kolor, cudowny zapach i niesamowity smak. Pamiętajcie, że kolor zupy zależy od koloru dyni jakiej użyjecie. Najbardziej pomarańczowa i mączysta jest mała dynia Hokkaido. Pozostałe odmiany mają mniej intensywny kolor, ale są równie smaczne ( wybierajcie mniejsze okazy). W wersji wegetariańskiej możecie(...)podgrzejcie w rondelku. Upieczone i obrane ze skórki orzechy włoskie możecie dodatkowo cienko pokroić, podsmażyć na 1-2 łyżkach masła i odsączyć na papierowym ręczniku. SKŁADNIKI / 6 porcji ZUPA 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki startego imbiru 1 kg dyni / obranej, oczyszczonej z nasion i pokrojonej w 1,5 cm. kostkę . 1 litr bulionu (wywaru warzywnego lub wody
cool and mintySzybka i łatwa w przygotowaniu zupa krem z zielonego groszku. Z dodatkiem gorgonzoli, kiełków brokuła, pestek granatu i oliwy truflowej. Opcjonalnie także z opieczoną bagietką lub usmażoną na patelni kanapką z cheddarem. Ugotowanie jej nie zajmie Wam więcej niż 15 minut. Jeśli zupa będzie za gęsta możecie dodać więcej bulionu lub wody. Ewentualnie można dolać też mleko lub słodką(...)doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Miksujemy z dodatkiem sera gorgonzola i opcjonalnie także z mlekiem lub śmietanką. 3 łyżki groszku odkładamy do dekoracji. Opcjonalnie zmiksowaną zupę można przetrzeć przez sitko. Porcje zupy dekorujemy pestkami granatu, świeżymi kiełkami, pokruszonym serem gorgonzola i oliwą truflową
cool and mintyŚwięta tuż tuż, więc warto przygotować żurek na białej kiełbasie z jajkami w pysznym chlebku. Chlebki pieczemy dzień wcześniej, przed podaniem należy wydrążyć środek i nalać gorącą zupę. Efekt rewelacyjny, polecam(...)kiełbasy białej 1 łyżeczka majeranku 1 liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach sól, pieprz do smaku 3 ząbki czosnku 4 jajka ugotowane na twardo 4 chlebki do zupy
Kulinarne Fantazje MarioliSoczewica jest jedną z najzdrowszych roślin strączkowych. Można z niej przygotować bardzo bogaty repertuar dań. Dzisiaj przygotowałam zupę z dodatkiem świeżych warzyw. Wprawdzie można ją przygotować z różnymi składnikami jak wędzonki, mięsa, sery lub tylko warzywa. Ja dodałam jeszcze kabanosy i ser. Zupa wyszła bardzo smaczna i bardzo pożywna. Polecam(...)ucieramy w moździerzu, czosnek przeciskamy przez praskę. Do jarzyn dodajemy soczewicę, wlewamy bulion, pokrojone kabanosy, dodajemy liść, ziele i pieprz. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie zupę doprawiamy do smaku. czosnkiem, solą, kminem, kolendrą i pieprzem. Kiedy już znacznie zgęstnieje dodajemy pokrojony serek w kostkę. Chwilkę gotujemy ciągle mieszając. Zupę studzimy i podajemy posypaną natką pietruszki
Kulinarne Fantazje Marioliwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Uwielbiam zupę dyniową - bez względu na porę roku. Odpowiednio doprawiona może być naprawdę przepyszna. . Czasami nie wszystkie warzywa rozdrabniam blenderem. Bywa, że część miksuję, a resztę kroję. mięso drobiowe na wywar 1 kg dyni 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła(...)laurowych. Miękkiego kurczaka odłożyć do miseczki. Do garnka wrzucić kawałki dyni, marchewkę, pietruszkę oraz selera. Na maśle poddusić cebulę z porem oraz wyciśniętym ząbkiem czosnku. Miękkie warzywa dodać do zupy, a całość zmiksować blenderem. Wrzucić serek topiony, kawałki kurczaka oraz wlać mleko z jogurtem. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku (solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową). Zupę można posypać prażoną
Di gotujeKlasyczna ZUPA KREM Z BROKUŁÓW ma piękny, zielony kolor i... Artykuł ZUPA KREM Z BROKUŁÓW pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEDziś szybciutka propozycja - kapuśniak ze świeżej kapusty. Delikatny, wspaniały, z przepisu i z poradami od mojej mamy :) Taki kapuśniak jest naprawdę lekką zupą w sam raz na lato i wiosnę. Smacznego! Składniki: cebula 1 marchew pół niedużej główki kapusty 1,5 l wody lub bulionu łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany do zup koperek 2 łyżki masła sól, pieprz(...)rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę i marchew i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy bulion, kapustę i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, posiekany koperek i śmietanę do zup. Zagotowujemy zupę ponownie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
psgotujemymecz Mistrzostw Europy w piłce nożnej. Na stadionie w Paryżu mecz otwarcia rozegrają Francja i Albania. Z tej okazji proponuję jedno z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej - sycącą i rozgrzewającą zupę cebulową. Pierwsze przepisy powstały w XVII wieku i początkowo uznawana była za potrawę najuboższych. Po pewnym czasie zyskała popularność i zaczęła królować na francuskich stołach. Zupa cebulowa trafiła także(...)tymianku i smażymy, aż cebula będzie miękka. Następnie dodajemy białe wino, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż odparuje. Dodajemy bulion drobiowy lub warzywny i gotujemy 10 minut. Następnie zupę blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem i przelewamy do kokilek. Na wierzchu układamy grzanki i posypujemy startym serem gruyère. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni i zapiekamy, żeby ser się
My Chcemy JeśćZupy krem są bardzo łatwe w przygotowaniu. Można do nich wrzucić jakie warzywo tylko chcesz i na jakie masz ochotę. Najfajniejsze jest to, że możesz łączyć ze sobą warzywa w różnych proporcjach do woli. Są zdrowe i dzieci z łatwością je jedzą. Dziś postanowiłam zrobić zupę krem z batatów i brokułów. Zupa jest z dodatkiem ziół, cebuli i świeżego koperku(...)miękną zdecydowanie szybciej niż zwykłe ziemniaki) dodaj do nich brokuły, ziele, liście i 1,5-2 płaskie łyżki vegety natur, gotuj na średnim ogniu. Gdy składniki się połączą zmiksuj zupę na gładki krem, dopraw do smaku. Smacznego zdrowego
Zasmakuj KuchniTaką zupę często przyrządzam wiosenną porą kiedy pojawia się młoda kapusta i warzywa. Kapuśniak jest smaczny i delikatny, moja rodzina go uwielbia. Składniki: 0,5 kilogram wędzonych żeberek 1 małą główka młodej kapusty 3 młode marchewki 1 pietruszka 5 młodych ziemniaków pęczek kopru 3 listki laurowe 5 ziaren pieprzu 3 ziela angielskie 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki pszennej sól(...)wyjmujemy żeberka i cebulę, dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości warzyw, musimy uważać żeby się nie rozgotowały. Na patelni roztapiamy smalec wsypujemy mąkę i lekko przesmażamy, dodajemy do zupy. Umyty koperek drobno siekamy,dodajemy do zupy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Ostudzone żeberka oddzielamy od kości i kroimy w kostkę, lekko podsmażamy, dodajemy do zupy
Bajeczna KuchniaSycąca, lekka i prosta do przygotowania zupa z dodatkiem młodych ziemniaków, botwinki i udek z kurczaka. Całość przed podaniem warto posypać posiekanym koperkiem. Poniższą zupę możecie podać z drobnym makaronem :) Składniki: kilka młodych ziemniaków (około 0,3 kg przed obraniem) 1 pęczek botwinki wraz z burakami 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka 2 ząbki czosnku 5 szklanek wody(...)smażyć. Następnie zalać wodą. Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu. W międzyczasie udka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane mięso przełożyć do garnka. Zupę gotować tak długo, aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie dodać pokrojoną botwinkę (tj. liście). Chwilę gotować. Na sam koniec wlać śmietanę (wcześniej zahartowaną wywarem z garnka). Zupę posmakować, ewentualnie
UgotowaćZapowiedziany przepis na zupę ze szparagów i botwinki. Polecam wszystkim, jest lekka, ale sycąca i w dodatku bardzo smaczna. Moje buraczki były mikroskopijnej wielkości dlatego też kolor zupy mało buraczkowy. Wiosenna zupa ze szparagami i botwinką 12 szt szparagów 4 młode buraczki wraz z łodygami i liśćmi 6 młodych ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera koperek natka pietruszki łyżka(...)Następnie zalewamy około 750 ml wody i zagotowujemy. Gdy warzywa zaczną robić się miękkie dodajemy buraczki i sok z cytryny. A na końcu (ok. 4 minut przed końcem gotowania zupy) dodajemy szparagi. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy koperek i pietruszkę. Smacznego
MiksturownikZupa boczniakowa Kilka dni temu kupiłem kilka paczek boczniaków. Jak tu się nie skusić, jeśli tablica z ceną pokazuje -50%? A boczniaki wciąż piękne i świeże! Chociaż w ich przypadku piękno nie jest takie oczywiste, zwłaszcza gdy są pokryte białym nalotem. Po wizycie w Lokal Vegan Bistro myślałem nad zrobieniem z nich nuggetsów lub ewentualnie czegoś a’la śledzie(...)jednak po chwili zastanowienia wybrałem trzecią opcję jaką była… zupa boczniakowa. Zupa boczniakowa jest delikatna, kremowa z delikatną nutą tymiankową. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jedynym niecodzienny składnikiem są właśnie boczniaki. Obecnie jednak możemy je spotkać w większości supermarketów, a czasami nawet w małych osiedlowych sklepikach! Przy okazji przygotowałem nagranie z mojego gotowania. Sami sprawdźcie jakie to proste
Blendman