Zupa krem z grillowanej cukinii i szpinaku Razem z Natalią vel WegePanna i Agatą vel Wege Smaki postanowiliśmy przygotować dla czytelników naszych blogów obiad kompletny na bazie cukinii. Jest to nasza wspólna akcja pod nazwą „WEGE TOGETHER” zainicjowana przeze mnie. Było mi bardzo miło wirtualnie gotować razem z dziewczynami. Co z tego wyszło – zobaczycie poniżej. W skład(...)naszej obiadowej propozycji wchodzi oczywiście zupa (na którą przepis znajdziecie w tym wpisie), drugie danie ugotowane przez Agatę ( przepis ) oraz deser ( przepis ) upieczony przez Natalię. To co zarówno mi wyszło, jak i dziewczynom przerosło moje najśmielsze oczekiwania. Dania smakowite, ciekawe (taka skromność) oraz stosunkowo proste do przygotowania! Cukinia nie jest drogim warzywem, dlatego też myślę, że wymówek typu
Blendmanjuż pisałam o tym kiedy pisałam o sałatce marchewkowej. Marchewki zakupiłam w Fusion Gusto więc jeśli macie ochotę to zajrzyjcie tam. Wyglądają nieziemsko, marchewki oczywiście, jedyny problem przy gotowaniu zupy miałam taki że marchew fioletową i czarną musiałam ugotować oddzielnie bo inaczej zupa miałby kolor ciemnofioletowy. Zupa jest zjawiskowa, pyszna i pożywna, zachęcam do zabawy. Kolorowa zupa z czterech marchewek
Moje Małe CzarowanieZupa, niektórzy jej nie lubią, niektórzy mówią że jest mało treściwa i że się nie najadają, to oczywiście rzecz gustu. Ta zupa z łososiem na pewno zaspokoi głód niejednego głodomora więc zachęcam do gotowania i polecam gorąco. Zupa smakowita, aromatyczna i treściwa dzięki ziemniakom i rybie, polecam. Zupa ziemniaczana ze smażonym łososiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekawałeczki, cebulę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy. Na oliwie z oliwek szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy warzywa i masło. Podsmażamy chwilkę. Dodajemy koncentrat. Zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Zupę gotujemy. W tym samym czasie, kiedy zupa się gotuje przygotowujemy pulpeciki. Ze składników podanych wyżej formujemy kulki wielkości piłki golfowej i smażymy na gorącej patelni z oliwą. Kiedy się zrumienią(...)dodajemy je do zupy i gotujemy jeszcze kilka minut. Zupę można doprawić śmietaną kremówką:) Podawać z ulubionym makaronem lub bez. Wlewamy do słoika
AZgotuj!korzysta z tzw. szybkich dań. Dziś i ja chciałabym zaproponować Wam szybką alternatywę tradycyjnego obiadu. Z tą znaczącą różnicą, że będzie zdrowo (! naturalne, suszone składniki) i smacznie (jak domowa zupa). Jeśli jeszcze nie spotkaliście się z Daniami Babci Zosi SyS, to zachęcam do przejrzenia oferty firmy . Składniki: 1 opakowanie zupy pomidorowej Dania Babci Zosi SyS * 1 litr wody zielona pietruszka(...)makaron świderki * w opakowaniu znajdziecie dołączony ryż, ale u mnie domownicy wolą pomidorową z makaronem Przygotowanie: Przygotowanie zupy jest szybkie i proste. Zawartość torebki wsypujemy do 1 litra zimnej wody. Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy gaz i gotujemy około 15 minut. Zupę pomidorową podajemy z ugotowanym makaronem świderki. Po wierzchu posypujemy świeżą zieloną pietruszką. Smacznego
Słodkie okruszkiChciałem, żeby zupa serowa miała naprawdę serowy smak. Dlatego brokuły przygotowałem osobno i połączyłem z resztą dania tuż przed podaniem. Dzięki temu ten zielony, zdrowy składnik dodaje zupie struktury i odżywczych wartości, ale jej smak pozostaje wybitnie czysto serowy. Szczególnie, jeśli użyjemy wyrazistego, ostrego gatunku sera. Dzięki takiemu sposobowi przyrządzania także kolor pozostaje niezmącony - kremowo-żółty. Zupę można podać(...)drobną kostkę ziemniaki oraz serek topiony i gotować około 20 minut. Dodać przyprawy oraz żółty ser i poczekać aż zacznie się rozpuszczać. Garnek zdjąć z ognia i zmiksować zupę blenderem. Dodać brokuła i (jeśli chcemy) grzanki i podawać
zadanie-gotowaniewiem co ma w sobie zupa pomidorowa. Kochają ją wszyscy. Bynajmniej ja nie znam osoby, która nie lubiłaby zupy pomidorowej. Powstała nawet piosenka sławiąca tą zupę! Przygotowałam ją na sposób hinduski. Pomidorowa o smaku curry. Aromatyczna. Kremowa konsystencja. Pyszna na ciepło i zimno. Składniki: 2 puszki pomidorów krojonych Łowicz cebula 2 ząbki czosnku 1 mała puszka mleczka kokosowego(...)białej imbiru suszonego lub świeżego papryki słodkiej gałki muszkatołowej mielonego ziela angielskiego szczypta chili szczypta cynamonu 1 goździk Do garnka w którym będzie gotowała się zupa wsyp wszystkie przyprawy. Zacznij podgrzewać aby uwolniły swój aromat. Następnie wlej olej, cebulę pokrojone w piórka i zmiażdżony czosnek smaż kilka minut dodając koncentrat pomidorowy. Następnie dodaj zawartość
AZgotuj!Klasyk domowej kuchni w nowej odsłonie. Wegańska zupa pomidorowa z fasolką szparagową, papryką i kaszą jęczmienną. Pożywna i zdrowa. Czas przygotowania: 45 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI na wywar warzywny: 500 g pomidorów krojonych bez skórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki fasolki szparagowej 1/2 czerwonej papryki 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2 litry wody(...)wyłącznie marchewkę. Do wywaru dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i fasolkę szparagową. Gotujemy na średnim ogniu. Na oliwie przesmażamy pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę, a następnie dodajemy do zupy. W między czasie gotujemy kaszę jęczmienną w proporcjach 1 szklanka kaszy/ 1 litr wody ok. 12 min. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 15 min. na małym ogniu. Do talerza
kulinarnyJaPośród wszystkich żurków, barszczyków wielkanocnych i zup chrzanowych tym razem na moim stole wielkanocnym znalazła się kulejba chrzanowa. To pyszna zupa na bazie kremu z ziemniaków z dodatkiem chrzanu. Starty chrzan dodaje tutaj smaku ale ostrości niekoniecznie. Zapraszam zatem na pyszną zupę, teraz też do wykorzystania. Kulejba chrzanowa - wielkanocna zupa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePrzejrzałem mnóstwo skandynawskich przepisów na zupy i z pewnym zdziwieniem stwierdziłem, że duża ich część to dania owocowe. Zupę rabarbarowo-waniliową oraz z jagodowo-cytrynową z pewnością zrobię latem! W odpowiednim czasie przyjdzie też kolej na klasyczną - różaną. Teraz pora na typowo zimową szwedzką zupę z owoców suszonych oraz jabłek i gruszek. Jest ona smaczna, szybka, rozgrzewająca i daje(...)zastrzyk pozytywnej energii. Szczerze polecam! Tak sobie pomyślałem, że we współczesnych dziwnych czasach, to dorośli bardziej niż dzieci lubią zupy owocowe. Potwierdzacie, czy jestem w błędzie? Składniki: 3 jabłka 2 gruszki garść rodzynek garść suszonych żurawin garść posiekanych suszonych śliwek 1 kawałek kory cynamonowej 1 gwiazdka anyżu sok wyciśnięty z 2 pomarańczy brązowy cukier 1 litr wody Wykonanie: Jabłka
zadanie-gotowanieKulajda to jedna z ulubionych czeskich zup. Różni się nieco smakiem od polskich wersji grzybowej (bo de facto jest to grzybowa). Jest maślano śmietankowa, lekko kwaśna i słodkawa. Obowiązkowym dodatkiem jest koperek, a jajko w koszulce wieńczy dzieło. Jeżeli nie chcemy się stresować możemy dodać jajko na twardo lub nawet sadzone. Istnieją też odmiany tej zupy z surowymi żółtkami, które(...)kostkę. Ugotować osobno. Suszone grzyby zalać wywarem z gotowania ziemniaków i zostawić pod przykryciem na 15 minut. Jeżeli używamy pieczarek - pokroić je na plasterki i podsmażyć na złoto. Do zupy dodać ziemniaki, grzyby i posiekany koperek. Wlać śmietanę i wymieszać. Gotować jeszcze kilka minut. Przygotować jajko w koszulce: Jajko wbić ostrożnie do małej miseczki. Zagotować wodę i zdjąć garnek
zadanie-gotowaniePyszna, zdrowa zupa z dodatkiem brązowego ryżu Cenos poleca się na poświąteczny lekki obiad. Jeśli został Wam rosół z wielkanocnego obiadu polecam taką pyszną i lekką zupę. Będzie w sam raz aby zregenerować organizm po poświątecznym łakomstwie. Na dodatek robi się ją błyskawicznie co jest dodatkowym plusem po tylu godzinach stania w kuchni przy garnkach ;) Zupę podałam na talerzu(...)krem. Dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Całość podgrzewać na małym ogniu do momentu zawrzenia. W razie potrzeby przyprawić do smaku. Ryż zagotować w osobnym garnku wg przepisu na opakowaniu. Zupę podawać z ryżem i ewentualnie kleksem śmietany jeśli lubicie
Smakołyki AsiBardzo wiosenna w kolorze zupa. Niewielki dodatek ziemniaków powoduje że zupa jest całkiem sycąca. Jeżeli po ugotowania wyda się nam zbyt gęsta, można ją rozrzedzić dodając nieco więcej bulionu. Możemy użyć bulionu mięsnego lub warzywnego - i jeden i drugi będzie dobry. A najlepszy oczywiście domowej produkcji :) składniki 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 średnia cebula, posiekana 150 g ziemniaków(...)bulionu z ziemniakami dodać zawartość patelni i groszek, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, przykryte, ok 4 - 5 minut - aż groszek będzie miękki. Wyłowić część groszku do ozdobienia zupy. Resztę trochę przestudzić i zmiksować blenderem. Zupę doprawić solą i pieprzem, można też doprawić śmietaną. Podawać z grzankami, posypaną pestkami dyni i podsmażoną kiełbasą chorizo. Smacznego
Stare GaryZupa chrzanowa to bardzo prosta aromatyczna zupa. Z dodatkiem białej kiełbaski jest bardzo sycąca. Do zupki można też podać gotowane jajko. Polecam wszystkim miłośnikom chrzanu i nie tylko. składniki: 1,5 l bulionu mięsnego (u mnie wywar z warzyw i kości wieprzowych) 600 g obranych ziemniaków 3 białe sparzone kiełbaski 1-2 łyżki majeranku 3 łyżki tartego chrzanu 4 łyżki(...)międzyczasie sparzone białe kiełbaski pokroić w plasterki. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać chrzan. Zupkę gotować jeszcze 5 minut i zestawić z ognia. Śmietanę zahartować gorącym wywarem z zupy. Wlać do garnka i dokładnie wymieszać. Dodać pokrojoną białą kiełbasę i wymieszać. Poczekać ok 10 minut aby kiełbaska się zagrzała w gorącej zupie i można nakładać na talerze
Monia miesza i gotujeŻurek na zakwasie, z wędzonką i jajkami. Pyszny! Uwielbiam, gdy jest gęsty i pełen aromatów. Moim specjalnym składnikiem jest jedno surowe jajko wbite do zupy. Składniki: 650g zakwasu na żurek 2l bulionu warzywnego 100g boczku wędzonego 100g szynki wędzonej 1 surowe jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki chrzanu majeranek liść laurowy sól, pieprz jajka ugotowane na twardo(...)obieramy, opalamy nad palnikiem na czarno. Do bulionu wkładamy pocięty w kostkę boczek, szynkę pokrojoną w paski, opaloną cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku, majeranek, liść laurowy. Na wolnym ogniu gotujemy zupę przez około 30minut. Dodajemy chrzan, zakwas na żurek, mieszamy i doprowadzamy zupę do wrzenia. Wbijamy surowe jajko, intensywnie mieszamy by porządnie rozdrobnić jajko w zupie. Doprawiamy solą i pieprzem
Gotowanie i blogowanie