zaprawy to nie to samo, co własne. Na pewno na blogu pojawią się przepisy na te marynaty, ale nie chciałam zamęczać Was tylko i wyłącznie zaprawami, więc dzisiaj zupa z dorszem. Smaczne danie jednogarnkowe w zasadzie, bo to dość gęsta zupa. Można ją bardziej "rozwodnić", jednak ja zdecydowanie bardziej tę zupę wolę w gęstszej formie. Pulpety są dość delikatne(...)pomidorowy). Gotować kilka minut na niewielkim ogniu. Pod koniec gotowania wlać sok pomidorowy i gotować razem jeszcze jakieś 2-3 minuty. Doprawić całość do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną posiekaną natką pietruszki
Codzienna kuchnia niecodziennaZupy uwielbiamy więc skoro takiej zupy jeszcze nie jadłam to czas było spróbować tym bardziej że bazylię uwielbiam. Zupa jest bardzo aromatyczna i bardzo smakowita. Jest bardzo pożywna i doskonale zaspokoi głód. Prowansalska zupa bazyliowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDanie pochodzi ze wschodu Europy Uwielbiam ta zupę Składniki: 1 kg flaków ciętych wołowych lub wieprzowych Dzięki takim flakom mamy z głowy zapach tak intensywny i wielogodzinne gotowanie kindziuka 2 marchewki 1 cebula 1 korzeń pietruszki 1 seler korzeń Smalec 2 -3 łyżki Mąka (w zależności jak chcemy zagęścić zupę) 4 kostki(...)dodatku tłuszczu musimy ja spalić delikatnie Dzięki temu zapach i smak wzmocniony Dodajemy do garnka i wrzucamy kostki wołowe Wszytko gotujemy około 30 min Teraz zagęszczamy zupę *Na gorąca patelnie dajemy smalec i mąkę ciągle mieszamy musimy spalić nasza mąkę na brązowy kolor Podlewamy mąkę naszą zupą energicznie mieszając musimy połączyć
Viola cooks with passionViolaPasssion Uwielbiam "KAPUŚNIAK" ODSŁON TEJ POWSZECHNIE ZNANEJ ZUPY W POLSCE JEST WIELE. Ja jednak lubię z kapusty kiszonej zapalaną gotowaną na golonce. Jak już wspominałam przy przepisie na "golonkę pieczoną" zostawiłam wywar. Ale również możecie ugotować taką zupę na kurczaku. Sładniki: Wywar około 3 litrów 1 kg kapusty kiszonej 2 marchwie 6 ziemniaków średniej wielkości 3 listki laurowe sól, pieprz(...)Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Marchew tarkujemy na drobnych oczkach. Kapustę wyciskamy z soku i kroimy drobno. Zostawiamy kwas z kapusty bo może nam się przyda do redukcji zupy dodając jej więcej kwasowości. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna radzę przepłukać ciepłą wodą, zimną nie wypłukamy kwasu!!! Umyte ziemniaki wkładamy do zimnego bulionu i zagotowujemy, Nigdy nie wkładamy
Viola cooks with passionViolaPa Jedna z ulubionych zup w moim domu. I nie oznacza to że jest przerabiana ze znanego nam rosołu. Zupę ugotowałam na kaczce. Składniki: Pozostałe części z kaczki który został nam po poprzednim daniu. ( Kręgosłup, skrzydła ,szyjka ,nadmiar tłustej skóry z udek) 1 cebula opalona nad ogniem 2 kostki rosołowe 4 marchewki obrane i przecięte na 4 wzdłuż(...)pory 1 Seler korzeń 2 korzenie pietruszki Pieprz, Koncentrat pomidorowy cała tubka Śmietana 18% do zupy 3 listki laurowe Sposób: Myjemy i oczyszczamy naszą kaczkę. Gotujemy na średnim ogniu około 45 minut. Zbieramy szum . Przecedzamy wywar jeśli jest taka potrzeba. Gotujemy dodając obrane i umyte warzywa plus opalona cebulę i liść laurowy Gotujemy na małym ogniu zupa nasza ma dosłownie
Viola cooks with passionZupa powstała po "zawieszeniu" się w sklepie...co by tu :P Nie wiemy czy tylko u nas pojawia się taka "magnezja"... w każdym bądź razie, przede wszystkim spodobał się nam makaron ryżowy, świderki. Fajny, delikatny w smaku, sprawia wrażenie, że lekko rozgotowany jest. No i jest...zupa z pekinki, niesamowicie warzywna, pomimo wołowego wywaru. Składniki 300-400 g szpondra(...)pora w krążki, pieczarki tak, jak lubimy. Wrzucamy do wywaru razem z pokrojonym mięsem, gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą al dente. Paprykę kroimy w paski, dodajemy do zupy. Chwilę gotujemy i wrzucamy grubo pokrojoną kapustę pekińską. Gotujemy dalej 5-7 min, po czym wrzucamy makaron. Całość podgrzewamy na małym ogniu do miękkości makaronu. Zupę do smaku doprawiamy solą, pieprzem
R'n'G KitchenWęgierskie słowo gulyas oznacza zupę. Dosyć gęstą, treściwą i mięsną, ale zawsze zupę, a nie potrawkę, czy sos. Pełna nazwa tej potrawy to gulyasleves lub bogracsgulyas . Sam bogracs jest kociołkiem zawieszanym nad ogniskiem, w którym tradycyjnie przygotowywało się takie potrawy. Określenia bogracsgulyas używa się czasami również wtedy, gdy zupa powstała w zwykłym garnku na kuchence. W Polsce przejęliśmy węgierskie słowa(...)wiem, jak Madziarzy nazwaliby moje danie, to sam powiedziałem rodzinie, że zrobiłem na obiad bogracz ;) A tak właściwe, to nie wiem co mieszkańcy Debreczyna, czy Miszkolca powiedzieliby o mojej zupie. Starałem się, zachowując smak, przyrządzić danie maksymalnie uproszczone i odtłuszczone. Nie powiem, że dietetyczne, ale z pewnością nieco lżejsze od klasycznego. Odniosłem zamierzony efekt, bo żonie bardzo smakowało
zadanie-gotowanieDawno zupy nie było, a ja lubię, częściej robię w okresie jesienno - zimowo - wiosennym, bo wtedy tak przyjemnie jest jak zje się coś ciepłego, co rozgrzewa, a zupy na ten okres są idealne. Tym razem zupa z kurczakiem, porem, ziemniaczków troszkę, marchewka i groszek. Do tego natka pietruszki, śmietana i powiem Wam, że zupa smaczna bardzo była :-). Nawet młody mlaskał
kruche babeczkiTrochę do francuskiej zupy cebulowej jej daleko, ale jest zadziwiająco smaczne. Trochę się obawiałam przed jej zrobieniem, jak widać niepotrzebnie. Minusem tej zupy jest jej długie i uwagochłonne przygotowanie, ale warto spróbować. Proporcje na 2 porcje. 500 gram cebuli 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 2 1/2 szklanki wody 2 kromki chleba 2 plasterki sera włoszczyzna Warzywa obrać, pokroić, zalać(...)następnie powoli do niej dodawać wywar. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika. W międzyczasie rozgrzać piekarnik na niewielką temperaturę. Ułożyć tosty z chleba i sera i zapiec. Zupę podawać z zapieczonym chlebem, można go też ułożyć na zupie. marcelina
Czerwony GupikZupa z tradycyjnego przepisu "jak u Mamy". Najlepsza z mocno ukiszonych ogórków, a więc w sezonie jesienno-zimowym, jednakże sporządzona z ogórków małosolnych też smakowała dobrze. Proporcje na około 2 litry zupy. 4 ziemniaki kawałek selera 4 marchewki 3 pietruszki 3 małe cebule 1 por 1 kostka rosołowa 1 słoik ogórków kiszonych Marchewki i pietruszki obrać i pokroić w plastry(...)wierzchniej warstwy i odciąć dół. Wrzucić warzywa do dużego garnka, zalać około 2 litrami wody i zagotować. Gotować na małym ogniu/ Ziemniak obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Ogórki zetrzeć na grubej tarce. Gdy ziemniaki będą ugotowane wyłowić z zupy cebule, dodać kostkę rosołową. Na koniec dodać starte ogórki. Jeżeli są to mocno kiszone ogórki można dodać również
Czerwony GupikZupa kurkowa to nowość w moim domu. Jakoś wcześniej nie wpadłam na to, by z kurek, które zajadamy w sezonie dość często, przygotować zupę. A szkoda, bo zupka wyszła meeega, bardzo delikatna, aromatyczna i przepyszna. Można ją przygotować także w wersji wegetariańskiej (wówczas pomijamy boczek), ale można tak jak ja z dodatkiem wędzonego boczku, który podkręcił smak zupki. Polecam bardzo(...)dowolny inny bulion, rosół, itp. Doprawiłam całość solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Gotowałam ok.15 minut (do miękkości ziemniaków). Na samym końcu dodałam śmietanę. Do śmietany wlałam kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie wymieszałam i dopiero wówczas wlałam ją do zupy. Całość zamieszałam. Przed podaniem posypałam świeżym koperkiem i/lub natką pietruszki, każdemu wedle uznania. Osobiście najbardziej smakowała mi wersja z jednym
Smaczne Zdroweskwakrami 1 cebula Do garnka wlać bulion i zagotować. Szczaw drobno posiekać i wrzucić do gotującego bulionu. Gotować ok 10 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru z zupy. Zabielić zupę, do smaku dosolić. Gotową zupę zmiksować blenderem dla uzyskania jednolitego koloru. Ziemniaki obrać i ugotować. Smalec ze skwarkami rozpuścić na patelni. Na tłuszczu zrumienić pokrojoną cebulę(...)ugotowanych i odcedzonych ziemniaków dodać zawartość patelni i utłuc tłuczkiem. Na talerz nałożyć kopczyki utłuczonych ziemniaków, obok wlać zupę szczawiową i podawać
Monia miesza i gotujeZupa pomidorowa jest przepyszna, można je robić na różne sposoby. Jednym z nich jest dodanie ciecierzycy, która jest bardzo zdrowa. Do garnka wlać olej i wrzucić obrane i pokrojone drobno warzywa, lekko je podsmażyć. Wlać wodę i wywar, lub kostkę rosołową. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować, dodać pomidory z puszki, passatę. Gotować na małym ogniu 15-20 minut(...)jakiś czas mieszając. Gdyby zupa wyszła trochę za gęsta dolać wody, zagotować i doprawić w razie potrzeby. Na koniec można dodać śmietanę, ale to nie jest konieczne. Smacznego
Kuchnia Pokoleńwysokich żywopłotów i kutych bram. I choć ten nie wymaga zaginionego klucza, ani nie jest tylko mój, jestem nim zachwycona do granic możliwości. Dzisiaj znów mam dla Was zupę. Tym razem - zdecydowanie na obiad (no chyba, że ktoś tyle czekał na młode ziemniaczki, że ma ochotę je jeść nawet na deser). Przepis z Hjemmets bedste mad , nr 6/2016 zaintrygował mnie(...)dodatkiem wędzonego sera i zachęcił rzodkiewkami, które w sezonie jem codziennie w ilościach naprawdę zaskakujących. W oryginalnym przepisie autorzy proponują podanie zupy mocno schłodzonej - świetna wersja na upalne dni. Kiedy jednak słonko się obrazi i schowa za grubą warstwą chmur, warto zupę podgrzać i jeść na ciepło. Jest chyba jeszcze lepsza! Krem z młodych ziemniaków z wędzonym serem i rzodkiewkami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRemontu ciąg dalszy. Ale zjeść coś trzeba. Chociażby zupę. I najlepiej taką, która robi się błyskawicznie. A że mamy sezon na mnóstwo warzyw powstała u mnie zupa z cukinii. Najprostsza z możliwych :) Składniki: (na 3-4 porcje) 1 duża cukinia (500g) 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze 0,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz, vegeta koperek(...)złoty kolor. Następnie dodać czosnek i smażyć 2 minuty. Dorzucić cukinię i nadal smażyć, około 10 minut. Dolać bulion i całość gotować na małym ogniu aż cukinia zmięknie. Wówczas zupę zmiksować za pomocą blendera. Doprawić do smaku solą, pieprzem i vegetą. Koperek drobno posiekać i dodać do zupy. Przed podaniem udekorować kleksem śmietany i gałązką koperku
My simple kitchen