gańsiego fetu, prziprawōw i niech sie to powarzi 18 , aż kartołfle bajōm 19 miynke 20 . Bez tyn czas mogecie sie pokrołć wyndzōnka we kosteczka i jōm podpiyc. Potyn ta zupa trocha ochōdźcie 21 , wciepcie tam syrek i to wszyjsko 22 blynderym zmiksujcie. Podgrzyjcie jeszcze trocha, dosmakujcie i biercie sie za jedzynie- po wiyrchu 23 mogecie sie to posypać tōm podpiyczōnōm(...)kawałek 13 boczku wędzonego 14 wlejcie 15 dajcie 16 wrzućcie 17 pokrojone 18 pogotuje 19 będą 20 miękkie 21 ostudźcie 22 wszystko 23 na górze Artykuł Baniowoł inspiracja- zupa (Dyniowa inspiracja- zupa) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchnitaką pogodę szukamy potraw, które nie tylko zaspokoją nasz głód, ale także nas rozgrzeją. Najlepsze są gęste zupy o intensywnym smaku i aromacie. Pełne pikantnych przypraw, które oprócz tego, że nas rozgrzeją, to wspomogą układ trawienny przyspieszając przemianę materii. Dzisiaj mam dla Was dość pikantną zupę ugotowaną na żeberkach, z kukurydzą i fasolą. Zupa jest sycąca, więc nie wstaniecie(...)obsmażyć (ze wszystkich stron) oprószone mąką żeberka. Kiedy będą już dobrze zrumienione dodać najpierw 1 łyżkę słodkiej mielonej papryki i przesmażyć ją krótko (to nada ciekawego smaku i koloru zupie), a następnie obraną i pokrojoną w grubą kostkę lub piórka cebulę oraz posiekany niezbyt drobno czosnek. Wszystko razem udusić. Kiedy mięso będzie miękkie dodać posiekaną ostrą papryczkę (dla lubiących bardzo
Codzienna kuchnia niecodziennaMiałam duże kapelusze opieniek i postanowiłam je wykorzystać w tej zupie Wyszła z tego pyszna zupa Składniki • 3 średnie marchewki • 1 duża pietruszka • 1/2 dużego selera • ok 25 dag kapeluszy z opieniek • 1 duże udko z kurczaka • 1 cebula • 2 łyżki masła • 1 łyżka mąki przyprawy • sól • pieprz • 1/2 łyżeczki chili • 2 łyżki papryki słodkiej • 2 łyżki przyprawy uniwersalnej(...)opłukać w garnku, zalać wodą, gotować 10 minut od zagotowania, odcedzić dodać do gotujących się warzyw. 4. Mięso z udka obrać i pokroić na małe kawałki,dać do zupy dodać resztę przypraw.Cebulę pokroić w kostkę,usmażyć na maśle,gdy się zrumieni dodać mąkę,chwilkę przesmażyć, rozprowadzić troszkę z wywarem i wlać wszystko do zupy. Gotować jeszcze
W królestwie smaków Beatyoknem zimno i szaro, wtedy często przygotowuj ę rozgrzewające zupy. Nasza ulubiona to aromatyczna zupa cebulowa, którą modyfikuj ę w zależności od upodobań. Z upę w wersji wegetariańskiej przygotowuj ę z wywaru warzywnego, bez dodatku mięsa, za to z du ż ą ilością świeżego tymianku i szałwii(...)pieprzem. Cebulę dusimy na małym ogniu ok. 15 minut, po czym posypujemy 1 łyżką mąki. Mieszając, podgrzewamy jeszcze 5 minut. Dodajemy gorący wywar, gotujemy zupę pod przykryciem ok. 30 minut. Zupę podajemy z grzankami z bagietki z dodatkiem ementalera, gruyere lub innego sera. **** PREPARAZIONE Sbucciate le cipolle e affettatele al velo. In una casseruola
La grande e la piccola cuocajuż przedostatnia zupa do odczarowania zrobiona, a nieeee jeszcze ze dwie, ehhh, co zrobić. Nie lubię, nie, i jeszcze raz nie lubię kwaśnych smaków, wiec moja ogórkowa jest przełamana i tu Was zaskoczę, nie mlekiem kokosowym a „śmietaną słonecznikową”, oraz dużą ilością warzyw. Nina jako fanka wszelkich kwasiorów była recenzentką i jej ocena to 5/5, ale mam nadzieję(...)przykryciem około 10 minut. W międzyczasie zblenduj słonecznik z 200-300 ml wody na idealnie gładką papkę, jeżeli przeszkadza Ci efekt lekkiego „trafienia”/zważenia się zupy, to możesz przecisnąć śmietanę przez gazę, wtedy będzie idealnie gładka. Dodaj do zupy, udekoruj koperkiem i gotowe! Smacznego! Artykuł Wegańska zupa ogórkowa pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfBrakuje Wam pomysłu na szybki obiad? Jeśli tak, to zupa kalafiorowa z dodatkiem marchewki, pora, pietruszki, selera i koperku to świetny pomysł na lekki, a zarazem błyskawiczny do przygotowania obiad. Aby zupa była bardziej sycąca to możecie podać ją z drobnym makaronem lub zacierkami. Obowiązkowo przed podaniem, zupę kalafiorową należy posypać posiekanym koperkiem. Składniki na porcje dla 4 osób(...)gotującej się włoszczyzny dodać kalafiora. Nadal gotować na małym ogniu. Gdy kalafior będzie lekko miękki i część różyczek zacznie opadać na dno to garnek zdjąć z ognia. Przed podaniem zupę posypać posiekanym koperkiem. Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki
Ugotowaćzupa z buraków Nieodmiennie dziwi mnie, że jesteśmy w stanie zachwycać się rożnymi zagranicznymi specjałami, a nie dostrzegamy tego dobra które rośnie tuż obok nas. W czymże są bowiem lepsze, zagraniczne delicje od plonów zebranych z naszych pól. Uważam, iż to już najwyższy czas, by pozbyć się kompleksów i miast chwalić zupy z karczocha, czy z francuskiej cebuli zając(...)się kremem z naszych swojskich buraków. Tym bardziej że jesień w pełni, a z taką zupą z pewnością lepiej zniesiemy jej chłody i słoty. składniki dla czterech osób 1,5 litra bulionu drobiowego, lub warzywnego 5 czerwonych buraków średniej wielkości 1 jabłko ( najlepiej odmiany szara reneta) niewielki korzeń chrzanu 1/2 cytryny
Miód i pieprzNajlepsza zupa rybna! Bo z polskiej ryby, z polskich stawów, dzisiaj na talerzu wita Was- amur! Amur to ryba słodkowodna, podobna w smaku do karpia, ale jest bardziej delikatniejsza. Ma jasne, subtelne mięso. Jest bardzo łatwa w obróbce i w przygotowaniu. Ryby z polskich stawów możecie już zakupić w ramach nowej oferty sklepów Lidl, dostępne podczas Polskiego Tygodnia(...)znajdują się m.in.: świeże ryby słodkowodne z polskich stawów takie jak: jesiotr, amur, karp, ale także aromatyczne wędliny, zdrowy nabiał i soki 100% z polskich owoców. Dzisiaj postanowiłam przygotować zupę rybną, którą możecie zjeść będąc na Mazurach czy to pomorzu. Zupa rybna jest bardzo delikatna w smaku, lekko słodkawa, ale smak przełamują kwaskowate pomidory. Ma przepyszny i odświeżający smak
SMYKWKUCHNInajbardziej znana tajlandzka zupa, znana w samej Tajlandii jak i na całym świecie. Dzisiaj przygotowałam Tom Yum Goong czyli wersję z krewetkami. Zupa jest słodko-kwaśna, lekko ostra i bardzo aromatyczna. Składniki: 15 średnich krewetek (obranych, oczyszczonych) 500ml bulionu warzywnego 6 pomidorków koktajlowych 8 liści kaffiru House of Asia 4 plastry imbir 2 łodygi trawy cytrynowej 1 papryczka chili(...)liście kaffiru, gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i oczyszczone krewetki, gotujemy 5 minut. Pomidorki koktajlowe kroimy wzdłuż. Składniki zaprawy mieszamy w szklance, wlewamy do zupy, dodajemy pomidorki i mieszamy. Gotujemy jeszcze 5 minut. Zupę podajemy posypaną świeżą kolendrą
Gotowanie i blogowanieWarmińska zupa , właściwie to powinna nazywać się śmieciowa bo wszystko ląduje w zupie co mamy. Można ją robić na wiele sposobów i na wiele smaków. Składniki: Fasolka konserwowa biała Jamar (Fasolka w naturalnej zalewie, gotowa do spożycia tuż po otwarciu puszki.) seler 100 g por 100 g ziemniaki 4 duże pietruszka natka parę gałązek marchew 3 szt buraczki starte(...)dodajemy do włoszczyzny.Zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym , zielem angielskim .Kiełbaskę kroimy w kosteczkę, smażymy z pokrojonym czosnkiem i dodajemy do zupy. Kiedy ziemniaki nam zmiękną dodajemy buraczki starte i fasolkę konserwową i pomidory z puszki. Całość gotujemy i smakujemy jeśli brakuje kwasku dodajemy trochę soku z cytryny. Zupy mamy około 3 litry
Różowa kuchniaKolor mega, ale trochę dziwna ta zupa, chociaż domownik twierdzi, że całkiem smaczna ;) Skoro tak mówi, to podaję przepis! Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy pół główki modrej kapusty 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 2/3 szklanki kefiru 1 litr wywaru warzywnego* zakwas z buraków ocet winny miód liść laurowy ziele angielskie pieprz sól Wykonanie: Cebulę kroimy(...)czasu. Gdy kapusta lekko zmięknie dolewamy resztę bulionu dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy, aż kapusta będzie całkiem miękka. Na koniec wrzucamy quinoę, chwilę gotujemy i wyłączamy zupę. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem i kilkoma łyżkami zakwasu z buraków (przypraw używamy według uznania, dlatego nie podałam ilości). Gdy zupa trochę przestygnie dodajemy kefir i blendujemy ją na gładki krem. Zupę
Quinoa Raz!Zapraszam na typowo jesienną zupę. Dyniowa.... z dodatkiem imbiru, z serem feta i miętą to idealna propozycja na chłodne jesienne dni, świetna w smaku, mocno rozgrzewająca, sycąca, pożywna i zdrowa, a przy tym w słoneczno-pomarańczowym poprawiającym nastrój kolorze. :) Składniki - 2,5 kg dyni - 1 duża cebula - 1 duży ziemniak - 1 marchewka - 1 pietruszka - kawałek selera - kawałek świeżego imbiru(...)koniec gotowania dodaje starty na tarce imbir, pokrojony serek topiony i tymianek. Całość miksuję przy pomocy blendera aż do uzyskania jednolitego kremu. na koniec w razie potrzeby gotową zupę doprawiam solą i pieprzem. Gorącą zupę rozkładam do miseczek, do zupy dodaję drobno pokrojoną w kosteczkę fetę, listki mięty i groszek ptysiowy. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródTypowo polska zupa - u Nas pojawia się dosyć często,zwłaszcza w okresie jesienno - zimowym,gdyż jest pożywna,zdrowa i rozgrzewająca.Najlepszy jest na wywarze z golonki wieprzowej ( ewen z indyka) która nadaje zupie dodatkową kleistość.Sekretem udanego krupniku jest jego długie gotowanie ok 4h ,ma "pyrkać" jak rosół. No i na końcu mój tajny składnik - czosnek - wzbogaca smak i sprawia(...)przyjemnością sięga się po kolejny talerz tej zdrowej zupy. Składniki: 1 golonka wieprzowa ( lub z indyka) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera mała cebula 3 liście laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego 5-6 ziemniaków 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej 3 ząbki czosnku Gotujemy wywar: umyte mięso włożyć do garnka ( u mnie najczęściej 5 l),zalać zimną wodą,dodać
Niespełnione zdolności kulinarneAromatyczna zupa pachnąca świeżymi pomidorami, ziołami i krewetkami. Jeśli chcecie możecie na koniec dodać do niej nieco soku z limonki. Zawsze to nowy smak zupy pomidorowej. Zamiast krewetek możecie dodać kawałki ulubionej ryby - jeśli chcemy zupę pomidorowo - rybną, zaś kawałki kurczaka, by uzyskać zupę pomidorową z kawałkami mięsa. Zamiast natki proponuję wtedy drobny szczypiorek. Składniki: 1 kg świeżych pomidorów
Zasmakuj Kuchniłyżki mąki Wykonanie; Wstawić w garnku skrzydełka wraz z pokrojonymi warzywami, przyprawami ( oprócz szparagów ) oraz jednym pęczkiem drobno posiekanego koperku. Można również dodać pokrojone w kostkę ziemniaki . W mojej zupie ich nie było. Gotować wywar na małym ogniu około 30 minut po tym czasie dodać obrane i pokrojone w cząstki szparagi. Gotować jeszcze chwilę dodać drugi drobno pokrojony koperek(...)koniec kiedy zupa jest już gotowa i już się nie gotuje zaciągnąć śmietaną. Ja do przygotowania zupy wykorzystałam śmietankę 30% Mlekovita . Bardzo ładnie zagęszcza, nadaje pyszny smak i daje stuprocentową pewność, że zupa nigdy się nie zważy
W garach u Gosi