zupa - 39353 przepisów (strona:527/2624)

Warzywny krem koperkowy 181

Obiad w Błyskawiczny Piątek - szybko i na temat! :) Bez zbędnego gadania, zapraszam dziś na zupę-krem o przyjemnym, koperkowym smaku . Bogata i gęsta warzywami, aromatyczna dodatkiem czosnku i świeżego koperku, przybrana chrupiącym groszkiem ptysiowym od firmy BRZEŚĆ . Do ugotowania w 20-25 minut. Idealna na błyskawiczny i nieskomplikowany obiad, gdy akurat nie chce się zbyt długo "stać przy garach(...)kuchni ;) Zupa ta idealnie wpasowuje się w trend akcji Błyskawiczny Piątek - szybko i na temat :) Składniki na porcje dla 4 osób: 3/4 litra wody 1 kostka rosołowa 3 ziemniaki - średnie 1/2 kalafiora - małego 2 pietruszki - średnie kawałek bulwy selera - wielkości ćwiartki jabłka 2 ząbki czosnku 1 pęczek świeżego koperku - mały sól, pieprz cytrynowy, chilli w proszku - do smaku masło

Grunt to przepis!
ZUPA SEROWA Z PARÓWKAMI I PIECZONĄ CUKINIĄ 201

Zupa serowa, kremowa podana z podpieczonymi, pysznymi parówkami Henryk Kania, jest idealna na jesienne wieczory, smaczna i sycąca. Dodatkowo podałam ją z pieczoną cukinią i papryką, wyszła super pyszna(...)PRZYGOTOWANIE :  Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka z masłem i mieszając lekko podpiekamy. Po kilku minutach wlewamy bulion i gotujemy zupę 20 minut aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony serek, mieszamy aż się rozpuści.  Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy przeciśnięty czosnek.   Całość blendujemy na gładki krem. Podgrzewamy

Kulinarne Fantazje Marioli
jesienna zupa dyniowa 179

Jesienna zupa dyniowa  Z czym, w sensie kulinarnym, kojarzy nam się późne lato i wczesna jesień? Okres zbiorów jabłek, gruszek, śliwek, ziemniaków, buraków, cebuli, papryki, cukinii, kabaczków i wielu innych warzyw, a co się z tym wiąże, z produkowaniem wszelkiej maści przetworów z tych płodów natury, które pozwolą nam przetrwać zimę, racząc się mało przetworzonymi, naturalnymi i pozbawionymi chemii(...)czas zbiorów przepysznego, uniwersalnego i bardzo przydatnego warzywa: dyni... Na blogu publikowaliśmy już kilka innych przepisów z zastosowaniem dyni, dziś zajmiemy się przepisem podstawowym i naszym ulubionym- na pyszną zupę dyniową:) Składniki: 1 kg obranej i pokrojonej w dowolne kawałek dynii  2 litr bulionu, rosołu lub ostatecznie może być również kostka rosołowa  szklanka jogurtu naturalnego  kilka ząbków

Aromatyczne Podróże
Zupa z pora, pomidorów i soczewicy z serwatką 193

litrów mleka, serwatki oddziela się naprawdę dużo.. Wlewam ją do pojemniczków, o czym pisałam we wpisie o twarogu i mrożę. Później rozmrażam odpowiednią jej ilość i dodaję do zup, sosów, chlebów i ciast. Zupa z soczewicy, pora i pomidorów dzięki serwatce zyskała głębszy, kwaskowaty smak, który zrównoważyłam odrobiną cukru. Zupa z pora, pomidorów i soczewicy z serwatką(...)dużych oczkach. Dodać do pora. Wlać też przecier pomidorowy i serwatkę. Gotować 10 minut na małym ogniu. Wsypać soczewicę i gotować 25 minut. Doprawić solą i cukrem. Gotowe porcje zupy posypać natką pietruszki

Posadzone i zjedzone
Żurek z mąki razowej z kaszą i szpinakiem 206

kaszanką z kaszy gryczanej niepalonej. W związku z tym, że jestem insulinką czyli choruję na insulinoopornosć zakwas zrobiłam z mąki razowej i żeby nie mieć insulinowego zjazdu dodałam szpinak. Zupa wyszła wyborna. Taki powrót do szczęśliwego dzieciństwa....Zupa może nie jest atrakcyjna i nie nadaje się na okładkę Kukbuka albo magazynu Jamiego Olivera, no ale liczy się przecież wnętrze ;) Składniki(...)Odstawiamy go na parę dni w ciepłe miejsce. Musi się zakisić. Od 3 do 5 dni w zależności jaką mamy temperaturę w mieszkaniu. Po ukiszeniu wlewamy żurek do przygotowywanej zupy i zostawiamy odrobinę zakwasu w słoiku, który chowamy do lodówki. Gdy będziemy ponownie zakwas kisić wystarczy dodać 5 czubatych łyżek mąki żytniej i dolać kolejny 1 litr ciepłej wody

Bon Appetit Małgorzaty
Żurek w chlebie 167

Opis: Żur, czyli powrót do polskiej tradycji. Jest to zupa przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej. Często podawany jest z wędzonym boczkiem, kiełbasą, żeberkami lub też z dodatkiem białej kiełbasy. Żurek ma charakterystyczny kwaśny smak. W Polsce żurek jest tradycyjnym daniem wielkanocnym. Polecam przyrządzać w specjalnych chlebkach, wyglądem i smakiem zachwyci każdego. Składniki: Włoszczyzna 2 ząbki czosnki Gałązki(...)Dodajemy wstrząśnięty i wymieszany zakwas. Na początek najlepiej dodać tylko 1 szklankę, a później można dodać więcej do smaku. Do smaku dodajemy majeranek oraz zmielony pieprz. Na koniec zabielamy zupę śmietaną. Czas na przygotowanie chlebka. Ostrym nożem odcinamy górną część (odkładamy na bok, będzie to pokrywką dla naszej zupy). Z pozostałej części wydrążamy środek, aby powstała nam miseczka. Chlebek najlepiej

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Zupa pomidorowa z pomidorów pieczonych w piekarniku 162

kocha pomidorowej? Dzisiejszy przepis troszkę mniej klasyczny. Aromatyczna, pięknie czerwona i bardzo pomidorowa zupa ze świeżych pomidorów, pieczonych w piekarniku. Charakteru tej zupie nadaje czosnek, bazylia i dobrej jakości oliwa. Podałam ją z ziołowymi grzankami . Niebo w buzi  :) Składniki: 1,5 kg bardzo dojrzałych pomidorów 8 dużych ząbków czosnku kilka łyżek oliwy extra vergine 1 szklanka bulionu warzywnego(...)garnka. Dolewamy bulion, dodajemy rozdrobnione listki bazylii i gotujemy 10 minut.  Całość miksujemy blenderem, solimy oraz pieprzymy do smaku, dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 10 minut.  Zupę rozlewamy do talerzy.  Na talerzu, do każdej porcji wlewamy płaską łyżeczkę oliwy i wrzucamy grzanki. Zupę można ozdobić małym listkiem bazylii. Smacznego

Smak mojego domu
Krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym 183

Kolejna pyszna zupa wylądowała na naszym stole. Uwielbiamy zupy i niezła kolekcja pysznych uzbierała się na blogu, zajrzyjcie pod zakładkę ZUPY. Dzisiejsza zupa jest rewelacyjna, treściwa i aromatyczna, z serii kremowej. Użyłam do niej wywaru z gotowania ośmiornicy ale równie dobrze nada się wywar z warzyw czy tylko woda. Polecam gorąco, popróbujcie. Krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
zupa wzmacniajaca pełna warzyw i ziół na pobudzeniu układu odpornościowego 141

zupa pełna  warzyw i ziół na pobudzeniu układu odpornościowego, curry, kurkuma, czosnek itp..   Składniki 2 słodkie cebule 4 filiżanki brokułów (posiekane) 2 marchewki (obrane i pokrojone w plastry) 1 łodyga selera (posiekane) 1 łyżeczka curry w proszku ⅛ łyżeczki kurkumy ¼ łyżeczki kolendry ⅛ łyżeczki cynamonu ¾ łyżeczki czosnku w proszku ¼ łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki mielonego cebula suszona(...)garnka i dodać wszystkie pozostałe składniki oraz pozostałe 4 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut z pokrywką. Po 15 minutach odlać 2 szklanki zupy i zblęndować Niech zupa ostygnięcia na kilka minut w lodówce. Następnie połączyć obie zupy w garnku.Gotować przez 5 do 10 minut ,do połączenia smaków

w mojej kuchni
Zupa pomidorowa z pulpecikami z dorsza 150

zaprawy to nie to samo, co własne.  Na pewno na blogu pojawią się przepisy na te marynaty, ale nie chciałam zamęczać Was tylko i wyłącznie zaprawami, więc dzisiaj zupa z dorszem. Smaczne danie jednogarnkowe w zasadzie, bo to dość gęsta zupa. Można ją bardziej "rozwodnić", jednak ja zdecydowanie bardziej tę zupę wolę w gęstszej formie. Pulpety są dość delikatne(...)pomidorowy). Gotować kilka minut na niewielkim ogniu. Pod koniec gotowania wlać sok pomidorowy i gotować razem jeszcze jakieś 2-3 minuty. Doprawić całość do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną posiekaną natką pietruszki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Prowansalska zupa bazyliowa 170

Zupy uwielbiamy więc skoro takiej zupy jeszcze nie jadłam to czas było spróbować tym bardziej że bazylię uwielbiam. Zupa jest bardzo aromatyczna i bardzo smakowita. Jest bardzo pożywna i doskonale zaspokoi głód. Prowansalska zupa bazyliowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa- Flaki 161

Danie pochodzi ze wschodu Europy Uwielbiam ta zupę Składniki: 1 kg flaków ciętych wołowych lub wieprzowych Dzięki takim  flakom mamy z głowy zapach tak intensywny i wielogodzinne  gotowanie  kindziuka  2 marchewki 1 cebula 1 korzeń  pietruszki 1 seler korzeń  Smalec 2 -3 łyżki Mąka  (w zależności jak chcemy zagęścić zupę) 4 kostki(...)dodatku tłuszczu musimy ja spalić delikatnie Dzięki temu zapach i smak wzmocniony Dodajemy do garnka i wrzucamy kostki wołowe Wszytko gotujemy około  30 min Teraz  zagęszczamy zupę *Na gorąca  patelnie dajemy smalec i mąkę  ciągle mieszamy musimy spalić nasza  mąkę na brązowy kolor Podlewamy mąkę naszą  zupą  energicznie  mieszając musimy połączyć

Viola cooks with passion
Zupa-kapuśniak na golonce 161

ViolaPasssion Uwielbiam "KAPUŚNIAK" ODSŁON TEJ POWSZECHNIE ZNANEJ ZUPY W POLSCE JEST WIELE. Ja jednak lubię z kapusty kiszonej zapalaną gotowaną na golonce. Jak już wspominałam przy przepisie na "golonkę pieczoną" zostawiłam wywar. Ale również możecie ugotować taką zupę na kurczaku. Sładniki: Wywar około 3 litrów 1 kg kapusty kiszonej 2 marchwie 6 ziemniaków średniej wielkości 3 listki laurowe sól, pieprz(...)Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Marchew tarkujemy na drobnych oczkach. Kapustę wyciskamy z soku i kroimy drobno. Zostawiamy kwas z kapusty bo może nam się przyda do redukcji zupy dodając jej więcej kwasowości. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna radzę przepłukać ciepłą wodą, zimną nie wypłukamy kwasu!!! Umyte ziemniaki wkładamy do zimnego bulionu i zagotowujemy, Nigdy nie wkładamy

Viola cooks with passion
Zupa pomidorowa 124

ViolaPa Jedna z ulubionych zup w moim domu. I nie oznacza to że  jest przerabiana ze znanego nam rosołu. Zupę ugotowałam na  kaczce. Składniki: Pozostałe części z kaczki który został nam po poprzednim daniu. ( Kręgosłup, skrzydła ,szyjka ,nadmiar tłustej skóry z udek) 1 cebula opalona nad ogniem 2 kostki rosołowe 4 marchewki obrane i przecięte na 4 wzdłuż(...)pory 1 Seler korzeń 2 korzenie pietruszki Pieprz, Koncentrat pomidorowy cała tubka Śmietana 18% do zupy 3 listki laurowe Sposób: Myjemy i oczyszczamy naszą kaczkę. Gotujemy na średnim ogniu około 45 minut. Zbieramy szum . Przecedzamy wywar jeśli jest taka potrzeba. Gotujemy dodając obrane i umyte warzywa plus opalona cebulę i liść laurowy Gotujemy na małym ogniu zupa nasza ma dosłownie

Viola cooks with passion
Zupa z kapusty pekińskiej 122

Zupa powstała po "zawieszeniu" się w sklepie...co by tu :P Nie wiemy czy tylko u nas pojawia się taka "magnezja"... w każdym bądź razie, przede wszystkim spodobał się nam makaron ryżowy, świderki. Fajny, delikatny w smaku, sprawia wrażenie, że lekko rozgotowany jest. No i jest...zupa z pekinki, niesamowicie warzywna, pomimo wołowego wywaru.   Składniki 300-400 g szpondra(...)pora w krążki, pieczarki tak, jak lubimy. Wrzucamy do wywaru razem z pokrojonym mięsem, gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą al dente. Paprykę kroimy w paski, dodajemy do zupy. Chwilę gotujemy i wrzucamy grubo pokrojoną kapustę pekińską. Gotujemy dalej 5-7 min, po czym wrzucamy makaron. Całość podgrzewamy na małym ogniu do miękkości makaronu. Zupę do smaku doprawiamy solą, pieprzem

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania