Dzisiaj wariacja na temat pomidorówki. Wersji tej zupy jest mnóstwo i chyba każdy wśród tych rozmaitości jest w stanie znaleźć coś dla siebie. Ja nie mam tej ulubionej, bo pomidory uwielbiam pod każdą postacią, no może jednak najlepsza jest pomidorówka mojej mamy... :) Połączenie, które chcę Wam zaproponować wcale nie jest jakoś wyjątkowo odkrywcze. Rzadko spotyka się je w formie zupy(...)już choćby w postaci fasolki po bretońsku- stosowane jest nagminnie. Myślę, że ta zupa może zaintrygować zarówno miłośników pomidorowej, jak i tych, którzy kochają fasolę. Zatem do dzieła! Do przygotowania około 4-6 porcji zupy potrzebujecie: 4 marchewek sporej pietruszki pora selera 3 ząbków czosnku cebuli 4-5 średnich ziemniaków ok. 300 g ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki
PichceniomaniaKsiążki te są naprawdę super! Pomału wypróbowuje przepisy w nich zawarte, więc co jakiś czas będą tu wrzucała przepis, który wywarł na mnie wrażenie smakowe 😉 Na pierwszy ogień idzie zupa według Karola Okrasy z zielonego groszku z miętą i prażoną gruszką. Tę zupę trzeba koniecznie wypróbować bo brak mi słów, żeby ją opisać. Jest doskonała! Od siebie dodałam grzanki(...)zacznie się pienić dodajemy ocet oraz imbir. Gotujemy aż całość nabierze konsystencji syropu. Następnie dodajemy gruszki i chwilę prażymy, ale uważamy aby się nie rozgotowały. Na talerz nalewamy gorącą zupę i wierzch posypujemy prażonymi gruszkami. Podajemy z grzankami
Kuchnia MagdaLenynaleśnikowe tiramisu. Tak w ogóle chce więcej sam gotować i korzysta z przepisów z mojego bloga. Napisał jeszcze : ” Noo fajne pomysły dajesz więc grzech nie spróbować. Może jakieś zupy też dodasz z czasem Tyle tego jest…” Braciszku, biorąc Twoją uwagę do serca – dziś dodaję przepis na zupę. SKŁADNIKI : wędzone frankfuterki – 4 sztuki ziemniaki – 4 sztuki(...)pieprz olej do smażenia cukier – opcjonalnie pół łyżeczki PRZYGOTOWANIE : Frankfuterki gotować przez 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć z wody, pokroić w krążki i zostawić na koniec do zupy. Cebulę obrać, posiekać i przesmażyć na oleju. Gdy będzie gotowa dodać do wywaru z frankfuterek wraz z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Dodać soli, pieprzu i gotować 10 minut
kuchniabellissima.wordpress.comZupa z dyni, kolejna ale za to jak inna niż wszystkie i bardzo aromatyczna, polecam, spróbujcie. Dynię i pomidory należy upiec a potem to już szybko i pyszna zupa na talerzach. Do zupy jako dodatek podałam kukurydzę upieczoną z chili, rewelacja. Zupa z pieczonej dyni i pomidorów z kukurydzą z chili. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSłyszeliście już, że dziś Dzień pikantnych potraw? Ja zetknęłam się z tym pierwszy raz ale zupa, z którą dzisiaj do Was przychodzę świetnie wpasowuje się w klimat dzisiejszego dnia i zimowej aury. Słodko- pikantny krem z kukurydzy sprawdzi się wspaniale podczas zimowego obiadu, czy kolacji :) Rozgrzeje i zaskoczy trójwymiarowym smakiem, zaczynając od kremowej słodyczy słodkich ziemniaków i kukurydzy, przechodząc łagodnie(...)pikantności chili i rozgrzewającego imbiru. Do tego delikatny cytrusowy aromat kolendry- bez glutenu i bez mięsa! Zimowa poezja dla podniebienia! Nie czekajcie dłużej i rozjaśnijcie swój poniedziałek ekspresową zupą z kukurydzy w kolorze słońca. :) Pikantna zupa krem z kukurydzy Potrzebujesz: 300g batatów 2 puszki kukurydzy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 1 łyżka oleju 1 łyżeczka
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPożywna, smaczna i kolorowa zupa dla amatorów wszelkich rodzajów fasoli. Doprawiona czosnkiem wspaniale rozgrzewa i uodparnia. Składniki 1 puszka mix fasoli z cieciorką firmy Bonduelle 1 puszka fasoli gotowanej na parze firmy Bonduelle 1 marchewka 1/2 pietruszki kawałek selera 4-5 ziemniaków 1 czerwona papryka koncentrat pomidorowy 1 ząbek czosnku 1,5 l bulionu warzywnego sól pieprz natka pietruszki kurkuma(...)dorzucamy dopiero po 15 minutach. 3. Dokładamy przeciśnięty czosnek, koncentrat pomidorowy, curry i kurkumę. 4. Kiedy ziemniaki będą miękkie, wrzucamy opłukaną fasolę i mix z cieciorką. 5. Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem i zagęszczamy mąką wymieszaną w 1/5 szklanki wody. 6. Podajemy z poszatkowaną, świeżą natką pietruszki. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Zupy Tagged: Bonduelle , ciecierzyca , fasola , na szybko , zupy
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyspytałam Emilkę, jaką zupę lubi, bez namysłu odpowiedziała: z frykadelkami. Przyznam, że i ją lubię i pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Już kiedyś podawałam na blogu przepis na zupę z frykadelkami, ta jednak jest nieco inna, ale równie pyszna. Sądząc po zostawionym pustym talerzu Emilce smakowała;) Najlepsze dania to wcale nie są te wymyślne, artystycznie poukładane na talerzu. Dla mnie(...)litry wody, dodać liść laurowy, ziele, zagotować, wrzucić warzywa, gotować na małym ogniu ok 10 minut. Z mięsa uformować okrągłe frykadelki (najlepiej mokrymi dłońmi), wrzucać do zupy. Gotować ok 10 minut. Po ugotowaniu wyjąć cebulę i por, zupę doprawić do smaku, dodać masło, posiekaną natkę pietruszki. Smacznego
Obiad gotowyJeśli lubicie zupy - kremy, mam dla Was propozycję na krem z ziemniaków. Kolory ziemi, delikatna nuta kminku i chrupiące nasiona. Tak trochę przaśnie się zrobiło :) Składniki : 4 łyżki oliwy z oliwek 0,5 kg ziemniaków 1 duża cebula mały kawałek selera (40 g) biała część niewielkiego pora 4 ząbki czosnku 500 ml - 750 ml bulionu warzywnego (może być(...)patelni zebrać cały smak. W tym celu na patelnię wlewamy trochę bulionu lub wody i wszystko przelewamy do garnka) W międzyczasie dodajemy kminek, Maggi, majeranek oraz pieprz do smaku. Zupę miksujemy blenderem, jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta, można dolać więcej bulionu lub gorącej wody. Ziarna słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni. Zupę
Smak mojego domuZupę koperkową zazwyczaj robię z ziemniakami, ale tym razem postanowiłam zrobić z innym dodatkiem i padło na ryż. Następnym razem wypróbuję kaszę jaglaną. Zupę możemy zrobić czystą, zaprawioną śmietaną, ale tez zaprawioną również mąką. Do wyboru... Jeśli robimy ją zimową porą i nie mamy świeżego koperku, zupę możemy z powodzeniem przygotować z mrożonego, będzie równie smaczna! Składniki(...)ugotowanego wcześniej na udkach z kurczaka z warzywami - duży pęczek kopru, czym więcej tym lepiej - 100 śmietanki 30% - 3 łyżki śmietany 18% - sól, pieprz do smaku - ryż basmati do zupy Przygotowanie: Ugotowany wcześniej i odmierzony wywar, podgrzewamy do temperatury wrzenia. Wrzucamy ryż i gotujemy 5-6 minut, następnie dodajemy posiekany koperek, sól, pieprz. Gotujemy do momentu ugotowania się ryżu, czyli
Życie zaczyna się w kuchniInspirację na przygotowanie tej zupy znalazłam na stronie wielkiezarcie.com , przepis dodany przez Olusię23. Ale nie byłabym sobą gdybym nie wprowadziła pewnych modyfikacji. Biorąc pod uwagę fakt, że powoli odliczamy dni do końca konkursu Dogadamy się w kuchni? ZaRYŻykujmy do zupy pod hasłem "Marokańska zupa z soczewicą i ciecierzycą" dodałam ryż ;) Składniki: - 2 puszki pomidorów bez skóry(...)łyżeczki ziaren kolendry - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżki świeżej kolendry - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1/2 łyżeczki chili w proszku - sól, pieprz czarny świeżo mielony do smaku Przygotowanie: Marokańska zupa z soczewicą i ciecierzycą to prawdziwa eksplozja smaków i aromatów. Pikantna i gęsta. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy cynamon, chili, posiekany czosnek, słodką paprykę i utłuczone
Życie zaczyna się w kuchniKrupnik możemy gotować na wiele sposobów, klasyczna wersja to taka z kaszą jęczmienną, ale modyfikacje są tutaj bardzo wskazane. Warto zmienia coś, dodawać nowego, innego żeby zupy nabrały nowego wymiaru. Dzisiejsza zupa jest taka typowo vege, bo na bulionie warzywnym. Ale czasami przychodzi też czas krupniku na kurczaku, udkach, skrzydłach indyczych. Składniki: - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/4 korzenia selera(...)Warzywa wkładamy do garnka zalewamy 2 litrami wody. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem i zielem. Gotujemy około 20 minut. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gdy ziemniaki są prawie miękkie, dodajemy ryż, gotujemy do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Posypujemy świeżą natką pietruszki, zagotowujemy i wyłączamy zupę
Życie zaczyna się w kuchniKolejna odsłona zupy pomidorowej na moim blogu, tym razem ze świeżych pomidorów z dodatkiem koncentratu, natki pietruszki czosnku. Składniki na 3 porcje zupy: 1 duże udko z kurczaka lub 2 mniejsze 2 marchewki 1 pietruszka ½ dużego selera kawałek pora nać pietruszki 3 ząbki czosnki 3 listki laurowe czarny pieprz 1 łyżeczka soli 1 kg pomidorów 1 łyżeczka cukru(...)się na wierzchu. W tym czasie musimy sparzyć pomidory i obrać ze skórki, wykrawamy zielone części, a następnie miksujemy. Ale uwaga! Pomidory miksujemy razem z warzywami z zupy, wszystkimi lub tymi ulubionymi. Dodajemy koncentrat pomidorowy, przelewamy wszystko do bulionu warzywno mięsnego. Zaprawiamy rozmieszaną śmietaną z mąką. Możemy wyjąć udko z zupy przed włożeniem pomidorów. Doprawiamy
Życie zaczyna się w kuchnipomyślałam że po tych wszystkich mięsno rybnych przysmakach z przyjemnością spróbujemy czegoś lżejszego. Szukałam, myślałam co by tu zrobić... może kotlety, może gulasz, sałatkę aż w końcu padło na zupę. Jeszcze takiej nie jadłam. Podobno brązowa odmiana soczewicy jest najtwardsza. Przed gotowaniem warto namoczyć ją na kilka godzin, a jak zwykle najlepiej całą noc, wtedy jej gotowanie nie powinno przekroczyć(...)obieramy, ścieramy na jarzynówce o grubych oczkach, przekładamy do garnka, gotujemy do miękkości. w między czasie doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Majeranek i oregano rozcieramy w dłoni, dodajemy do zupy. Czas gotowania zupy jest dość długi ok 1h, ale nie pracochłonny więc w tym czasie możemy poczytać książkę z kubkiem gorącej czekolady. Zupę podajemy z łyżką kwaśnej śmietany
Życie zaczyna się w kuchniKartoflanka, zupa ziemniaczana, absolutnie doskonała. Prosta, sycąca, bardzo pożywna i idealna na zimową porę. Nisko kłania się polska tradycja i aż się dziwię, że to tej pory nie znalazła się na blogu. Domowa, tradycyjna, idealna na ekonomiczny obiad. Możesz ją przygotować na wywarze z wędzonki, na koniec dodać jeszcze ulubioną kiełbasę lub pokrojoną wędzonkę z wywaru, a otrzymasz pyszne jednogarnkowe(...)danie. Ja zapraszam na wersję fit, ugotowaną na bulionie warzywnym, zagęszczoną zblendownymi ziemniakami zamiast ciężkiej zasmażki. Zupie smaku i uroku dodaje wspaniały boczniak królewski. W zastępstwie możesz użyć pieczarek lub borowika. Zapraszam na kartoflaną ucztę! Składniki: około1 kg ziemniaków 1 cebula 2-3 marchewki 1 pietruszka por 1/4 selera 2 listki laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!