zupa - 38908 przepisów (strona:515/2594)

Zupa chrzanowa 183

przepisów. Co króluje na waszych stołach?  Z pewnością u wielu z was jest to żurek wielkanocny ! A gdyby tak w tym roku wprowadzić jakąś innowację?  Na przykład zupę chrzanową? Idealnie będzie się komponować ze świątecznymi jajkami ! A sam chrzan, mnie osobiście bardzo mocno kojarzy się z tymi świętami ... :)  Składniki: 2 l bulionu ok. 300 g białej kiełbasy(...)warzywa do bulionu. Dodajemy sporą ilość majeranku. Całość gotujemy ok 30 minut - aż zmiękną ziemniaki. Pod koniec dodajemy chrzan oraz śmietanę.  Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy zupę.  Boczek smażymy na rozgrzanej, suchej patelni - tworząc w ten sposób chrupiący bekon. Zupę podajemy z kawałkami bekonu i jajkiem na twardo. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.  Smacznego

Taste Therapy
AROMATYCZNY ZUREK NA WEDZONCE MOJEJ MAMY 115

Święta Wielkanocne - to była taka nasza rodzinna tradycja; ten świąteczny żurek zawsze gościł na naszym stole i bardzo kojarzy mi się z domem rodzinnym.  Wspaniałego smaku nadaje tej zupie długo gotowana cebula, a niezwykłego aromatu wędzony boczek. Polecam ten przepis - nie tylko na święta :) SKŁADNIKI: 2 duże cebule 250g wędzonego boczku 0,5kg dobrej białej kiełbasy 2 litry wywaru(...)tego przepisu >>> ) chleb ( przygotowany np. z tego przepisu >>> )  pieczone ziemniaki małe, grillowane kiełbaski PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy siekamy, w garnku na zupę rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę, podsmażamy około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy obrany, zmiażdżony płaską stroną noża czosnek, majeranek, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy, suszonego grzybka, kilka

Moja Książka Kucharska
Rozgrzewająca zupa porowa z białą kiełbasą 132

Zupa idealna na każdy dzień roku, ale najlepsza będzie na rozgrzanie w chłodny deszczowy wieczór, kremowa, wyrazista w smaku i niezwykle sycąca :)  Składniki: 1,5 l bulionu 300 g białej kiełbasy 2 pory (białe części) 1 marchewka pół małego selera 1 cebula 250 g ziemniaków 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Grzanki: 1 bagietka(...)rozgrzać oliwę i przesmażyć warzywa do zeszklenia. Zawartość patelni dodać do bulionu i gotować ok. 15 minut, a na patelni przesmażyć kiełbasę. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy i gotować ok 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zaprawić śmietaną, dodać sól i pieprz.  Bagietkę pokroić na grube plastry, na każdym kawałku położyć plaster wędzonego sera, zapiec

Malinowo w kuchni
Zupa rybna z ryżem w wersji de luxe 120

Przepyszna zupa rybna, której warto spróbować. Jest sycąca i ma bardzo bogaty smak. Myślę, że jej rybny smak jest na tyle łagodny, że zasmakuje nawet przeciwnikom zup rybnych ;-) SKŁADNIKI 1/2 dużego korzenia selera 1 średniej wielkości korzeń pietruszki 3 średniej wielkości marchewki 1 mała cebula 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 duży por 400 g filetu z dorsza(...)pokrojoną w kostkę rybę, umyte na sitku krewetki i gotować około 15 minut. Na koniec wsypać ugotowany ryż, pogniecioną widelcem marchewkę, umytą i drobno posiekaną natkę pietruszki i doprawić zupę solą i pieprzem. Uwagi: Jeżeli zupa jest za gęsta, to dolać przegotowanej wody

Passions hobbies life
ZUPA KREM Z PIECZAREK I KALAFIORA 178

Mojego pierwszego podejścia do zupy krem z pieczarek nie wspominam najlepiej ... Była ona taka "nijaka" w smaku , a niestety ze względu na nietolerowanie przez mój organizm nabiału , dodatek mleka czy jogurtu nie wchodził w grę . W efekcie wyszła wodnista breja bez wyrazu :/  Dzisiaj z racji , że "zalegała" u mnie w lodówce paczka pieczarek podjęłam ponowną próbę zrobienia z nich(...)zupy . Wpadłam na pomysł aby dorzucić kilka różyczek kalafiora i był to strzał w 10 !!  Zupa wyszła -genialna :) Aksamitna i kremowa , bez zbędnych dodatków . Miseczka takiej zupy posypanej suszonym cząbrem to wspaniały pomysł na lekki obiad czy kolację . Coś czuję , że będzie częstym gościem na moim stole.  Zapraszam do gotowania ! SKŁADNIKI: Paczka pieczarek 500 g kilka różyczek kalafiora

Marcepanowa kuchnia
Zupa krem z batatów 207

Batat - inaczej wilec ziemniaczany. Smakuje ugotowany (zupy, puree, ziemniaki tłuczone lub talarki do obiadu), upieczony (w piekarniku, nawet z grilla) lub usmażony - frytki. Oprócz tego wytwarza się z nich mąkę, płatki, alkohol. Bataty zawierają około 20% skrobi i około 3% cukrów. Są pożywne i zdrowe. Ale charakterystyczne w smaku, słodki, nie każdemu smakują. Nie każdy chętnie sięgnie(...)pasuje, nie smakuje. .Co kto lubi. Puree z batatów pasują (jak dla mnie) do drobiu, zaś do wołowiny lub wieprzowiny wybierałabym inne ziemniaki, kaszę lub ryż.   Moja zupa krem wygląda i smakuje podobnie jak słodka zupa z marchewki, może także z dyni? Można się nabrać;) Jest delikatna, słodkawo - pieprzna z dodatkiem odrobiny octu winnego i czerwonej pasty

Zasmakuj Kuchni
Wege fasolka po bretońsku 140

bardzo popularna w Polsce. Jest pyszna, rozgrzewająca i bardzo sycąca. W moim domu przygotowuje zawsze wersje wegetariańską, którą uwielbiam! Tylko dla mojego męża smażę dodatkowo bekon lub dodaje wołowinę. Zupę obowiązkowo jem z pieczywem, najlepiej świeżo upieczonym, pachnącym z chrupiącą skórką... Miseczka takiej zupy to świetny sposób na rozgrzanie:-) Zapraszam na wypróbowanie mojej wersji wegetariańskiej. Składniki: fasola Jaś(...)marchew i pozostałe przyprawy. Cebule drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Do smażącej się cebulki dodajemy mąkę pszenną i smażymy do lekkiego zrumienienia. Następnie cebulkę z mąką dodajemy do zupy. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę przyprawiamy do smaku i podajemy

kulinarne odsłony pati
Krem szpinakowo jarmużowy 114

Pożywna zielona zupa krem. Szpinak można wykorzystać nie tylko w farszach ale dodawać go można do zup. Tworzą świetny duet z jarmużem. Oba piękne zielone, pełne witamin a często niedoceniane. Polecam taką zupę z chipsami z jarmużu i migdałami. 100 g jarmużu 100 g szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 800 ml bulionu warzywnego sól, pieprz 1 liść(...)gotuję aż ziemniaki zmiękną a warzywa nie stracą koloru. Wyjmuję liść laurowy i miksuję wszystko blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Na patelni na oleju przesmażam liście jarmużu aż będą chrupiące. Zupę podaję ze śmietaną,chipsami z jarmużu i migdałami

wesoła kuchnia
Ziemniaczany krem z boczkiem 90

chrupiące. Warzywa i jabłka razem z wywarem, w którym się gotowały zmiksować na głodki krem. Z pozostałej części jabłek wycisnąć sok. Dodać do zupy i ponownie zagotować. Śmietanę zahartować i dodać do gotującej się zupy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualne dosłodzić cukrem. Krem podawać(...)boczku. Krok po kroku: 1. Zeszklić cebulę 2. Pokroić warzywa 3. Przełożyć warzywa do garnka, zalać wodą i gotować 4. Boczek podsmażyć w piekarniku 5. Zupę zblenderować 6. Dodać soku jabłkowego 7. Zahartować śmietanę i połączyć z zupą Pobierz wersję do druku: Pobierz Ziemniaczany krem z boczkiem Artykuł Ziemniaczany krem

KuchniaWeDwoje.pl
Pho 110

Zupa pho to flagowe danie kuchni wietnamskiej, esencjonalny rosół z mięsem, makaronem i innymi dodatkami, doprawiony aromatycznymi korzennymi przyprawami. Spośród innych bulionów, pho wyróżnia niesamowita koncentracja mięsnego smaku umami  oraz anyżkowo-korzenny aromat. Swój smak zawdzięcza dużej ilości mięsa oraz długiemu czasowi gotowania. Opalona nad ogniem lub grillem cebula dodaje zupie dymnego aromatu. Taką cebulę dodaję nie tylko(...)wkładamy ponownie do garnka, zalewamy świeżą wodą. Dodajemy opalone cebule, imbir pokrojony w plastry. Czosnek i pozostałe przyprawy prażymy na suchej patelni, aż zaczną intensywnie pachnieć. Dodajemy je do zupy razem z solą, cukrem i sosem rybnym. Gotujemy na wolnym ogniu około 5 godzin. Po tym czasie wywar przecedzamy. Ugotowane mięso kroimy w kawałki. Do miski na zupę wkładamy makaron

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa pomidorowa z chili 170

Faza na chili w kuchni trwa:) Aromatyczna, esencjonalna, mocno mięsna pomidorowa zupa. Przygotowana z rosołu. Podaję ją z makaronem lub ryżem. Obowiązkowo zawsze na koniec coś świeżego zielonego - pietruszka, koperek. Prawie zawsze przygotowuję ją z rosołu, który jedliśmy dzień lub dwa dni wcześniej. Pycha! Składniki: szponder wołowy (500 g) - ma wyrazisty, lekko słodkawy smak. Jest to partia mięsa otaczająca(...)ziela angielskie, świeżo zmielony pieprz, 1,5 łyżki lubczyku, 4 ziarenka pieprzu natka pietruszki lub koper do podania opcjonalnie 2 łyżki śmietany / jogurtu naturalnego - dodajemy na koniec do zupy Przygotowanie rosołu: mięso myjemy, wkładamy do garnka razem z obraną włoszczyzną, zalewamy zimną wodą do około 2 cm powyżej warzyw i mięsa, dodajemy liście, ziele, pieprz ziarnisty, chili, gotujemy delikatnie

Zasmakuj Kuchni
Zupa pomidorowa z fasolą, soczewicą i szpinakiem 139

Zupa pomidorowa to temat rzeka. Pamiętamy pomidorówkę z naszego dzieciństwa i przeważnie są to dobre wspomnienia. Warto jednak czasami zrobić wersję inną niż tradycyjna pomidorówka. Moja dzisiejsza zupa to bogactwo białka, żelaza i błonnika, na styl indyjski, dlatego polecam ją serdecznie. Zupa przygotowana z półproduktów i dzięki temu szybki obiad podamy na stół. Zupa pomidorowa z fasolą, soczewicą i szpinakiem

Moje Małe Czarowanie
Zupa szczawiowa z jajkiem w koszulce 150

Zupa szczawiowa z jajkiem, u mnie akurat z jajkiem w koszulce..można także jajka ugotować w skorupkach, obrać i pokroić,a  następnie dodać do zupy. ziemniaki marchewka słoiczek szczawiu lub w sezonie 2 duże garście szczawiu 1/2 szkl. śmietany 2 łyżki kaszy manny sól, domowa vegeta listek, ziele Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą.Dodać przyprawy(...)gotować , aż zmiękną ziemniaki.Pod koniec wsypać kaszę manną, mieszając , aby nie porobiły się grudki.Dodać także szczaw i jeszcze kilka minut gotować.Śmietanę wlać do zupy i zagotować.Podawać z jajkiem. 1 jajko 1 l wody 2 łyżki octu Wodę zagotować i dodać ocet. Przy pomocy łyżki zamieszać wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir i do środka

Moje domowe kucharzenie
Zupa rybna 223

białe wino reńskie (Liebfrauenmilch) pęczek koperku 1 por 2 szalotki 2 ząbki czosnku gałązka tymianku gałązka rozmarynu oliwa z oliwek sól, pieprz Wstaw piekarnik na 180 stopni. Tak, tą zupę będziemy piekli. Bo to nie miała być zupa. Jeśli obczaiłeś link ze wstępu, już to wiesz :). Ponieważ nie miałem pod ręką papieru do pieczenia, użyłem dwóch małych kamionkowych naczyń żaroodpornych(...)wierzyć youtubowi. Ale koniec końców, uznaliśmy z żoną, że w sumie to i tak wyszło zajebiście :D. Zjadłszy to danie ze smakiem, byliśmy całkiem ukontentowani niespodziewaną, bądź co bądź, zupą. Bo wyszła mi zupa. Marchewka i por puściły wodę, wino zamiast wyparować, zagotowało się i wytraciło alkohol. Ryba, która leżała powyżej poziomu cieczy ugotowała się na parze. Ogólnie rzecz ujmując

manslogblog
Rosół wołowo-drobiowy z chili 173

Esencjonalny, mięsny i tradycyjny rosół z nutką pikanterii dzięki dodaniu chili. Podobny do rosołu mojej Mamy - z kilkoma talarkami chili. Jest wspaniałą bazą do dalszych zup, np. pomidorowej, grzybowej, ogórkowej, warzywnej, a z rosołu warzywnego nawet zup krem (po dodaniu większej ilości np. marchewki). Składnikiem rosołu (także niektórych innych zup) decydującym o smaku i aromacie jest mięso(...)jakim ugotujemy naszą zupę. Rosół przygotowuję różnie, raz wyłącznie warzywny, następnie mięsny. Ile kucharek, ile przyzwyczajeń i smaków tyle rosołów;) Ja zamiennie przygotowuję takie rosoły: - warzywny / wegetariański - wykorzystuję duże ilości warzyw, marchewki, pietruszki, cebulę, pora, selera, natki pietruszki (najczęściej cały pęczek), lubczyku, pasternaku; - z kury - używam całej lub połówki kury, jest żółty i intensywny w smaku; - wołowy

Zasmakuj Kuchni