urządzenie na 25 minut, temp. 95⁰C i prędkość 3. Otwór w pokrywie ustawiamy na minimum parowania. Po sygnale zakończenia pracy dodajemy gałkę muszkatołową, mleczko kokosowe wymieszane z odrobiną zupy oraz przyprawy. Zdejmujemy całkowicie otwór z pokrywy. Ponownie włączamy urządzenie na 5 minut, temp. 100⁰C i prędkość 6. 30 sekund przed końcem pracy zwiększamy obroty do 12. Zupę podajemy(...)Drugą część pora siekamy na drobne niteczki i rumienimy w piekarniku w temp. 160⁰C przez kilka minut. Gdy warzywa zmiękną dodajemy gałkę muszkatołową, mleczko kokosowe wymieszane z odrobiną zupy oraz przyprawy. Zdejmujemy całkowicie pokrywkę i gotujemy zupę przez ok 5 minut. Gotową miksujemy na gładki krem i podajemy z groszkiem ptysiowym oraz niteczkami pora
Kuchnia w czekoladzieProsty i szybki sposób na przygotowanie wykwintnego obiadu. Zupa jest przepyszna! Koniecznie musicie kiedyś spróbować. To nie tylko pyszny, ale też zdrowy obiad, który zaskoczy Was smakiem. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 1 brokuł (500 g) 1 cukinia (500 g) 3 ziemniaki (500 g) 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 200 g wędzonego łososia mały pęczek natki pietruszki sól(...)różyczki brokuł i pokrojoną w kostkę cukinię. Całość gotować do momentu, aż warzywa zmiękną. Następnie wyłowić liście laurowe i ziele angielskie, po czym zblendować warzywa (najlepiej blenderem ręcznym). Zupę doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać z łososiem i posiekaną natką pietruszki. Uwagi: Moja zupa miała rzadką konsystencję, ale jeżeli wolicie, to można dodać mniej wody i zrobić
Passions hobbies lifeZupa pomidorowa to klasyk domowej kuchni. Przepis jest banalnie prosty i wystarczy zaopatrzyć się w dobre pomidory, i wywar, a zupka będzie jak marzenie :).Zupę pomidorową najczęściej przygotowuje się z ugotowanego dzień wcześniej rosołu i tak było w moim przypadku. SKŁADNIKI 750 ml rosołu lub bulionu ok.10 średnich pomidorów sól,pieprz łyżka koncentratu pomidorowego łyżeczka masła łyżka śmietany(...)ładnie odejdzie od pomidora. Po obraniu pomidorków ze skóry kroimy je na ćwiartki i w rondelku podsmażamy je na masełku aż całkowicie się rozpadną.Takie podsmażone pomidory dadzą naszej zupie niepowtarzalny aromat. Podgrzewamy nasz rosół lub bulion i gdy jest już bardzo gorący nad garnek dajemy sitko i przecieramy nasze podsmażone pomidory.Gotujemy jeszcze chwilę dodajemy przyprawy,mieszamy.Na sam koniec dodajemy
Mała w garnku mieszacebulę oraz 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę. Dodajemy pomidory, doprawiamy sol ą i pieprzem. Na koniec dolewamy gorący bulion oraz 2-3 gałązki tymianku. Zupę gotujemy ok. 15 minut. Do zupy dodajemy oliwki, kapary oraz pokrojone w kostkę kromki chleba (bez skórki). Zupę gotujemy kolejne 5 minut. Przygotowaną zup ę miksujemy
La grande e la piccola cuocaWitajcie :-) Widać już, że lato się kończy choć by po tym, że już dynie można kupić w sklepach i po tym, że zupy zaczęłam robić he he :-).Tak, tak jakoś w lecie zupy bardzo rzadko robię, bo gorąco. Jak się zrobi troszkę chłodniej, to szuka się czegoś co rozgrzeje, a wtedy taka zupa jest idealna. W mojej znajdziecie dynię, ziemniaki(...)przyprawy. Przypraw musicie dodać pod siebie, ja dałam tak delikatnie, bo moje 17 miesięczne dziecię robi degustacje wszystkiego co jemy i musiałam dostosować pod nią i starszego syna. Zupę wcinała i ona i syn, więc spokojnie możecie podać ją dzieciom. Nam również bardzo smakowała :-) Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: około 350 g dyni Hokkaido 3 średnie ziemniaki
kruche babeczkiZupa zacierkowa to jeden z klasyków polskiej kuchni. Jest niezwykle sycąca i pożywna. Doskonale sprawdzi się na chłodniejsze dni. U nas w domu duży garnek takiej zupy znika błyskawicznie i nikogo nie trzeba namawiać do jedzenia. 300 g surowego boczku 1 cebula 3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 mały por 6 ziemniaków 5 kulek ziela angielskiego 2 listki(...)kostkę boczek. Gdy tłuszcz trochę się wytopi dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy, aż się nie zeszkli. Boczek z cebulką solimy, a następnie przelewamy do garnka z zupą i mieszamy. Dodajemy pęczek posiekanego drobno koperku. Gotowe
Dieta bez mlekaGdyby przyszło nam urządzić plebiscyt na najbardziej uniwersalne warzywo, cukinia zdecydowanie znalazłaby się w jego czołówce. A pozycja obowiązkowa wśród sezonowych dań z cukinią? Zupa! Najlepiej krem z dodatkiem zielonych brokułów, pełen esencjonalnego smaku krótko gotowanych warzyw. To zdrowe, odżywcze, pełne wartości danie – do przygotowania w nieco ponad kwadrans. Składniki na 2 – 3 porcje: około 150 g różyczek brokuła(...)małym ogniu, pod przykryciem, przez 5 minut. Następnie dodać różyczki brokuła (większe wcześniej przekroić) i gotować kolejne 2 minuty. Na koniec pokroić cukinię w małą kostkę, wrzucić do zupy i gotować jeszcze 2 minuty. Zupę zdjąć z ognia, wyłowić liść laurowy i ziele angielskie, dodać natkę pietruszki i zblendować całość ręcznym blenderem na gładki krem. Dodać jogurt/śmietanę, doprawić
Even Better Foodporze roku papryka jest najlepsza i najtańsza, więc zajadamy się nią do woli pod różną postacią, ja pierwszy raz zrobiłam z niej zupę krem, jest dobrze pikantna i rozgrzewająca a zarazem delikatna dzięki serze mascarpone, dodatek ryżu sprawia, że jest sycąca jednym słowem, bardzo smaczna zupa krem. Składniki: ½ kg czerwonej papryki 2 cebule ½ szklanki ryżu basmati 4 ząbki czosnku(...)doprawiamy do smaku jarzynką lub zwykłą solą, gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut od czasu do czasu mieszając, gdy ryż będzie miękki, wyjmujemy listek laurowy a zupę miksujemy blenderem, gdyby okazała się za gęsta można dolać trochę bulionu, dodajemy serek mascarpone o temp pokojowej, mieszamy aż się połączy z zupą, wsypujemy chili oraz szczyptę
Wanilia i KardamonPięknie pachnąca koprem, letnia zupa. Krewetki okazały się znakomitym dodatkiem, ale jeżeli nie będziecie ich używać, posypcie zupę przed podaniem pokrojonymi w drobną kostkę warzywami - ogórkiem, pomidorem i cebulą. I koniecznie dajcie zupie czas - dopiero po nocy w lodówce, aromat kopru będzie wyraźny. Polecam. składniki 1 dojrzały pomidor 2 żółte papryki 1 zielona papryka 3 - 4 ząbki czosnku(...)lodówki, aby smaki dobrze się przegryzły. Następnego dnia przetrzeć przez sito, doprawić raz jeszcze, mocno schłodzić przed podaniem. Krewetki, całkowicie obrane, obsmażyć na oliwie z obu stron, ostudzić. Zupę rozlać do miseczek, polać oliwą, posypać papryką w płatkach i przybrać krewetkami. Smacznego
Stare GaryMuszę przyznać, że tak dobrej zupy dawno nie jadłam. Jest bardzo prosta i szybka, a smakuje poprostu rewelacyjnie. Moje dzieci już dopytują kiedy znowu ją ugotuję :) Przepis znalazłam tutaj . Polecam i życzę smacznego :) Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 500g batatów 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 2 litry bulionu 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki(...)jeszcze przez minutę. Wlać bulion i zagotować. Następnie dodać kurczaka pokrojonego w kostkę. Doprawić pieprzem i jeśli trzeba to również solą. Gotować około 15 minut na średnim ogniu. Zestawić zupę z ognia i zaprawić śmietaną. Przed podaniem posypać natką pietruszki i pokrojoną papryczką chilli. Smacznego
kuchnia doskifont:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ile domów tyle przepisów. Jedne w przepisie podają zupę z makaronem gdzie indziej bez mięsa. U nas z ziemniakami a moi panowie nie wybaczyliby mi zupy bez mięsnej wkładki :) A na dodatek pyszne chrupiące placki ziemniaczane :) Składniki(...)smażyć aż się ładnie zeszkli następnie przygotowane kurki. Duże pokroić drobniej, małe w całości. Razem smażyć przez kilka minut. Tak przygotowane kurki oraz pozostałą włoszczyznę dodać do gotującej się zupy i dalej gotować około 15 minut. Gdy zupa będzie już gotowa zabielić ją śmietanką oraz dodać drobno posiekany koperek
W garach u Gosizmiksować, czas 30 sek, obroty 6. Przesuwać obroty od 1 do 6 powoli dodać gałkę muszkatołową, ser, gotować 5 minut, obroty 2, temp 100C otworzyć i pozwolić żeby zupa lekko odparowała zmiksować, zaczynając powoli zwiększać obroty do 8. Miksować 15 sekund wlać śmietanę, w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmiksować czas 5 sek, obroty 6 dodać posiekany
Kuchnia PokoleńUwielbiam pierożki tortellini. Często wykorzystuję je do zrobienia sałatek . Pierożkami tortellini można też zastąpić z powodzeniem makaron . Zupa jest wtedy jeszcze bardziej gęsta i sycąca. Zupa wyszła przepyszna, kremowa i dzięki kwaśnym pomidorowym wyraźna w smaku. Robi się ją bardzo szybko a podana gościom zachwyca smakiem i wyglądem. Spróbujcie i pokochajcie ją tak jak my:) Składniki(...)się wywaru wsypujemy pierożki. Gotujemy przez ok. 7 minut. Dokładamy przekrojone na pół pomidorki i przecier. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Dodajemy mięso, szpinak, odcedzoną z zalewy fasolę. Zupę zabielamy śmietaną. Dodajemy ser. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Czekamy aż ser dokładnie się rozpuści. Uwaga: Jeśli zupę gotujesz poprzedniego dnia, ser dodaj dopiero następnego dnia
Pobite gary BarbaryZupa owocowa – któż z nas jej ne jadł? Chyba każdy ją zna no i oczywiście w jej przypadku wszystkie wariacje dopuszczone. Tak mnie napadło na zupę owocową – wieki jej nie jadłam i o dziwo moje dzieci nie wiedzieć dlaczego jadły ją dopiero pierwszy raz. Nie mam pojęcia jak to się mogło stać no ale chyba im smakowała(...)zamówiły ją ponownie :). Zupa owocowa makaron dowolne kompoty u mnie jagody, wiśnie, jeżyny z malinami i mrożone truskawki Ugotować makaron na miękko, nie odlewać wody, dolać owoce ( oczywiście wraz z sokiem ) i chwilkę pogotować. Smacznego Artykuł Zupa owocowa pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaZaprezentowana włoska zupa z ciecierzycy jest bardzo aromatyczna, zdecydowanie wyczuwa się w niej smak czosnku, pomidorów oraz ziół. Przepis zaczerpnęłam z tej strony. Nieco ją zmodyfikowałam-podałam ją w formie zupy nie kremu oraz zrobiłam ją na bazie wywaru z żeberek z racji tego, iż jesteśmy rodziną zdecydowanie mięsożerną :). Włoska zupa z ciecierzycy 1,5 l wywaru ( u mnie(...)gotującego się wywaru, dodajemy cieciorkę oraz natkę pietruszki. Gotujemy około 5 min, doprawiamy według własnego uznania i podajemy koniecznie z makaronem – u mnie papardelle. Smacznego Artykuł Włoska zupa z ciecierzycy pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchnia