zupa - 39309 przepisów (strona:512/2621)

Zupa z czerwoną soczewicą 151

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE   Jako, że moja rodzina należy do mięsożerców zazwyczaj zupy gotuję na wywrze mięsnym i każdy dostaje wkładkę do swojej porcji :) Ale równie dobrze ta zupa smakuje przygotowana na bulionie warzywnym. Składniki: 300g-400g mięsa wieprzowego z łopatki 200g czerwonej soczewicy 1-2 ząbki czosnku 1 nieduża cebula(...)używamy może być olej pęczek zielonej pietruszki sól, pieprz, maggi do smaku Przygotowanie: W garnku ugotować mięso z przyprawami do miękkości. W osobnym garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzać masło na nim podsmażyć drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Do tego dodać marchewkę pokrojoną w plasterki, seler, pietruszkę, paprykę w kosteczkę. Razem chwilę podsmażać na maśle. Zalać wcześniej przygotowanym wywarem

W garach u Gosi
KREM BROKUŁOWO-POROWY 129

Jesienią częściej robię zupy niż latem czy wiosną. Jedną z moich ulubionych jest krem brokułowo-porowy, który podany z czosnkowymi grzankami doskonale smakuje oraz rozgrzewa w chłodne dni. Zupa w odcieniach blednących opadających liści doskonale pasuje do jesiennego klimatu, a pikantny smak (dużo pieprzu i czosnek) zachwyci najbardziej wybrednych. Krem z brokułów należy do moich ulubionych zup, jest lekki, pyszny(...)podsmażamy warzywa. Zalewamy bulionem, dodajemy  pieprz, ziele i liście laurowe.gdy  warzywa zmiękną, dodajemy brokuła podzielonego na różyczki. Gotujemy do miękkości, następnie wyjmujemy pieprz, ziele i liście laurowe. Zupę blendujemy, uzupełniamy wodą w zależności od tego jaką chcemy uzyskać konsystencję, doprawiamy przyprawami (dużo pieprzu dla rozgrzania). Podajemy z grzankami i kleksem jogurtu oraz koperkiem. Grzanki: na patelni rozgrzewamy masło

słodki bratek
Zupa z łososiem, batatem i dynią na mleku kokosowym 115

Pyszna i sycąca zupa na bazie mleka kokosowego, kolendry i kurkumy z dodatkiem łososia, batata, dyni, papryki, glonów wakame, grzybów shitake i makaronu ryżowego. Uwielbiam kuchnię orientalną, tak mocno aromatyczną, dlatego to danie idealnie wpisuje się w jedno z moich ulubionych dań. Jest przy tym szalenie proste i szybkie do wykonania, co ostatnio bardzo sobie cenię.  Składniki(...)sojowego. Dodaj warzywa i smaż kilka minut, następnie wlej bulion. Gotuj składniki 10-12 minut. Dodaj namoczone glony i grzyby. Gotuj jeszcze 5 minut. Wlej mleko kokosowe i dopraw zupę sosem sojowym. Gotuj jeszcze kilka minut. Łososia pokrój w kostkę i wrzuć do zupy. Dodaj makaron. Gotuj całość jeszcze minutę. Podawaj ciepłą zupę z odrobiną kiełków.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Krem z dyni z jabłkiem i pomarańczą 139

Kremowa zupa z dyni na słodko, z dodatkiem jabłka oraz pomarańczy. Oprócz soku z pomarańczy polecam dodać też na talerz odrobinę startej skórki dzięki temu zupa zyska mocniejszy aromat pomarańczy. składniki: 700 g dyni, u mnie hokkaido bez pestek i skóry (skórę obrałam bo nie była zbyt ładna) 1 duże kwaskowe jabłko 1 duża pomarańcza ok 1,5 szklanki bulionu(...)nasienne. Pokrojone składniki przełożyć do garnka. Zalać bulionem, ja najpierw wlałam 1 szklankę. Gotować do miękkości. Następnie dodać sok wyciśnięty z pomarańczy. Całość zmiksować blenderem na gładką masę. Gdyby zupa wyszła za gęsta dolać jeszcze bulionu. Do smaku zabielić zupę śmietanką lub mleczkiem kokosowym. Można to zrobić od razu w garnku lub na talerzu. Przed podaniem posypać jeszcze odrobiną drobno

Monia miesza i gotuje
Zupa krem z buraków 198

moim domu zapanowała ostatnio zdecydowanie moda na zupy krem. Doszłam do wniosku, że teraz pora na buraka. Zupa jest smaczna i sycąca. Koniecznie polecam podawać ją z jogurtem naturalnym, a im więcej go dodacie, tym smaczniejsza będzie zupa. SKŁADNIKI 1 kg buraków 1 korzeń selera 1 korzeń pietruszki 2 marchewki 1 czerwona cebula 2-3 gałązki natki selera 3 liście(...)cukier, po czym gotować godzinę na średnim ogniu. W wywaru wyciągnąć korzeń pietruszki i selera, liście laurowe, ziele angielskie, natkę selera, a pozostałe warzywa zmiksować blenderem na jednolity krem. Zupę doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać z jogurtem naturalnym i opcjonalnie można dodać odrobinę umytej i posiekanej natki pietruszki

Passions hobbies life
Zupa gulaszowa z wołowiny 164

Zupa gulaszowa rodem z kuchni chorwackiej. Taka zupa jest znakomitym posiłkiem na jesienno - zimowe dni, rozgrzewa i pobudza organizm do działania. Bardzo treściwa zupa i znakomicie zaspokaja głód, polecam. Zupa gulaszowa z wołowiny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa brokułowo – porowa z kiełkami rzodkiewki 143

Zupa to danie, które gości na naszym stole niestety bardzo rzadko. A szkoda. Bardzo lubię zupy i to o każdej porze roku. Latem są to zdecydowanie chłodniki w dodatkiem jajka czy warzyw, które znakomicie ochładzają organizm. Jesienią i zimą ciepłe, kremowe, doprawione rozgrzewającymi przyprawami stanowią świetny pomysł na posiłek. Dzisiaj postanowiłam przygotować zupę, która chyba na dobre zagości w naszym(...)pół miękki. Do wywaru z brokułem dodajemy serek i mieszamy aby się rozpuścił. Dodajemy por z cebulką oraz czosnek i chwilę wszystko gotujemy. Przyprawiamy do smaku i blendujemy. Do zupy dodajemy kiełki rzodkiewki i mieszamy. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Smacznego

Życie ze smakiem
Żurek 130

Uwielbiam zupy i powtarzam to przy każdej możliwej okazji. W zasadzie mógłbym się samymi zupami żywić (i czasami - w ramach drugiego dania - czipsami solonymi). Nadeszła więc pora na kolejną zupę na blogu, a konkretnie żurek. Czym właściwie różni się żurek od białego barszczu? Wbrew pozorom pytanie nie jest takie proste, spora grupa osób stosuje te nazwy zamiennie. Mi się wydaje(...)zakwasie z mąki żytniej, a biały barszcz na zakwasie z mąki pszennej. Dodatkowo jest zabielany śmietaną. Zresztą różnice w nazewnictwie wynikają też zapewne z regionu, w którym owe zupy są przygotowywane. Ale do rzeczy misiu, do rzeczy. Przede wszystkim rzecz całą trzeba zacząć od przygotowania zakwasu. Można taki zakwas oczywiście kupić, ale po co? »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Tajska zupa z kurczakiem 194

dzisiejszy dzień na rozgrzanie będzie idealna. Zupa tajska to pyszny obiad a dodatki powodują że jest mniej lub bardziej treściwa. Moja zupa jest bardzo treściwa i ma cudowny smak, ja uwielbiam takie zupy, dlatego i Wam polecam. Można zjeść nawet 2 miseczki hi hi, jako dodatek pieczony kalafior. Polecam koniecznie wypróbujcie. Tajska zupa z kurczakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa krem serowa z grzankami i koperkiem. 122

Przepyszna zupa krem serowa z grzankami. Idealna na obiad. Do tego grzanki z nutą czosnku i oregano. Mniam ! Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowego 1-2 marchewki 1 por 3 łyżki masła 150g sera żółtego 200g sera topionego śmietankowego 300ml śmietany kremówki 30% sól pieprz gałka muszkatołowa koperek do posypania GRZANKI: oregano czosnek granulowany 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy(...)plastry. W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy por, a kiedy już się zeszkli dodajemy pokrojoną marchewkę. Wlewamy 1,5 litra bulionu. Przykrywamy garnek i gotuj przez 10-15 minut. Do zupy dodajemy sery cały czas mieszając zupę, aby dobrze się rozpuściły. Robimy to na małym ogniu. Kiedy sery rozpuszczą się wlewamy śmietany, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmujemy garnek

Gotuj z Mąką
Zupa dyniowa Ewy wg Aleex 134

uzasadniona, pewność, że TO nie będzie dobre. Widać do dyni musiałam dojrzeć, choć zajęło mi to naprawdę dużo czasu. Aż wreszcie trafiłam na odpowiednie przepisy. Jednym z nich była zupa, gotowana przez moją koleżankę, Ewę (Ewo – dziękuję za przepis i wskazówki). Zupa dyniowa smakowała rewelacyjnie. Bardzo chętnie ją jadłam, ale nie miałam odwagi, by ją przygotować w domu(...)Trochę niepewnie podchodziłam do tej decyzji, ale moje wątpliwości rozwiała właśnie Ewa, która ofiarowała mi dynię. Nie pozostało mi nic innego, tylko brać się za gotowanie. I zrobiłam to. Zupa dyniowa udała się znakomicie – była gęsta, aromatyczna, lekko pikantna, po prostu świetna. Kiedy podałam ją na stół, Dario popatrzył sceptycznie i stwierdził: Wolałbym ogórkową. Powiedziałam zdecydowanie – dziś zjesz dyniową

W mojej kuchni
Zupa z pieczonej dyni z warzywami 149

Zupa z pieczonych warzyw chyba najbardziej oddaje jesienny nastrój. Reklamować jej wiele nie muszę, bo jest wyśmienita, ale Wy żeby jej spróbować sami musicie poświęcić kilka chwil na jej przygotowanie. Jest tylko jedna trudność, a mianowicie trzeba się oprzeć warzywom zaraz po upieczeniu i w całości ich nie zjeść, żeby coś jednak zostało na zupę. Składniki(...)Kiedy wszystko trafi do wspólnego garnka blendujemy warzywa z wywarem na gładki krem. Dodajemy przyprawy do smaku, doprowadzamy do wrzenia i chwilę razem gotujemy.  Smak obłędny!!!. Podając zupę można na wierzch dodać łyżkę słodkiej śmietanki lub oliwę z oliwek. Jeśli lubicie pikantne smaki, podkręćcie smak zupy ajwarem lub chili

Apetyczna babeczka
Rozgrzewająca i sycąca zupa z dynią, kurczakiem i makaronem 142

szaro-buro i ponuro, dosyć chłodno i wilgotno. Liści na drzewach coraz mniej, ale za to ich barwa dodaje jesieni miłego akcentu. A u mnie dla poprawy nastroju rozgrzewająca zupa dyniowa. Tym razem z dodatkiem mięsa z kurczaka i makaronem pełnoziarnistym. Jest bardzo pyszna i sycąca. SKŁADNIKI 2 udka z kurczaka 1/2 dużego korzenia selera 1 korzeń pietruszki 2 marchewki(...)innego garnka przez sitko. Samego wywaru powinno zostać około 1,5 do 2 litrów. Do czystego wywaru wlać mleczko kokosowe, dodać puree z dyni i zagotować. Do gotującej się zupy wrzucić makaron i gotować go o połowę krócej niż podaje opakowanie. Następnie do zupy dodać również mięso z kurczaka, dużą szczyptę chilli i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupa

Passions hobbies life
Zupa porowa z parówkami 108

Prosta i niebywale smaczna zupa. Jedna z pierwszych zapisanych w moim kulinarnym zeszycie. Zawsze gdy tylko ją zrobię zajadamy się nią ze smakiem. I choć ogólnie rzecz biorąc fanką zup nie jestem, tą zwykle zjadam podwójną porcję, bo smakuje wyśmienicie. ok. 2 l bulionu 2 duże lub 3 mniejsze pory 2 cebule 3 ziemniaki 2 serki topione (po 100g każdy(...)gotujemy do miękkości. Gdy ziemniaki są półmiękkie dorzucamy pokrojone plastry parówek. Na sam koniec w małym garnuszku mieszamy rozdrobnione na mniejsze kawałki serki topione razem z chochelką gorącej zupy. Mieszamy, aż do rozpuszczenia się serków. Gdy to nastąpi, mieszankę tą wlewamy do garnka z zupą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ewentualnie przyprawą w płynie

Smaki Na Talerzu
Zupa kurkowa 127

Cześć! Znacie zupę kurkową? Ostatnio stała się jedną z moich ulubionych i często gości na moim stole. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę a warto ją przygotować podczas trwającego właśnie sezonu kurkowego. Zrób ją raz a gwarantuję, że będzie często gościć na Twoim stole. Składniki (4 porcje): 400 g kurek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego(...)ziemniaki będą miękkie). W razie potrzeby – dopraw ponownie. Dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki. Czas na dodanie śmietany. W garnuszku wymieszaj śmietanę z 2 – 3 małymi chochelkami zupy – do dokładnego połączenia się. Śmietanę dodaj do garnka, mieszając. Zupę wyłóż na talerze, udekoruj koperkiem. Smacznego! Artykuł Zupa kurkowa pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku

Moja pasja smaku