Mojego pierwszego podejścia do zupy krem z pieczarek nie wspominam najlepiej ... Była ona taka "nijaka" w smaku , a niestety ze względu na nietolerowanie przez mój organizm nabiału , dodatek mleka czy jogurtu nie wchodził w grę . W efekcie wyszła wodnista breja bez wyrazu :/ Dzisiaj z racji , że "zalegała" u mnie w lodówce paczka pieczarek podjęłam ponowną próbę zrobienia z nich(...)zupy . Wpadłam na pomysł aby dorzucić kilka różyczek kalafiora i był to strzał w 10 !! Zupa wyszła -genialna :) Aksamitna i kremowa , bez zbędnych dodatków . Miseczka takiej zupy posypanej suszonym cząbrem to wspaniały pomysł na lekki obiad czy kolację . Coś czuję , że będzie częstym gościem na moim stole. Zapraszam do gotowania ! SKŁADNIKI: Paczka pieczarek 500 g kilka różyczek kalafiora
Marcepanowa kuchniaBatat - inaczej wilec ziemniaczany. Smakuje ugotowany (zupy, puree, ziemniaki tłuczone lub talarki do obiadu), upieczony (w piekarniku, nawet z grilla) lub usmażony - frytki. Oprócz tego wytwarza się z nich mąkę, płatki, alkohol. Bataty zawierają około 20% skrobi i około 3% cukrów. Są pożywne i zdrowe. Ale charakterystyczne w smaku, słodki, nie każdemu smakują. Nie każdy chętnie sięgnie(...)pasuje, nie smakuje. .Co kto lubi. Puree z batatów pasują (jak dla mnie) do drobiu, zaś do wołowiny lub wieprzowiny wybierałabym inne ziemniaki, kaszę lub ryż. Moja zupa krem wygląda i smakuje podobnie jak słodka zupa z marchewki, może także z dyni? Można się nabrać;) Jest delikatna, słodkawo - pieprzna z dodatkiem odrobiny octu winnego i czerwonej pasty
Zasmakuj Kuchnibardzo popularna w Polsce. Jest pyszna, rozgrzewająca i bardzo sycąca. W moim domu przygotowuje zawsze wersje wegetariańską, którą uwielbiam! Tylko dla mojego męża smażę dodatkowo bekon lub dodaje wołowinę. Zupę obowiązkowo jem z pieczywem, najlepiej świeżo upieczonym, pachnącym z chrupiącą skórką... Miseczka takiej zupy to świetny sposób na rozgrzanie:-) Zapraszam na wypróbowanie mojej wersji wegetariańskiej. Składniki: fasola Jaś(...)marchew i pozostałe przyprawy. Cebule drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Do smażącej się cebulki dodajemy mąkę pszenną i smażymy do lekkiego zrumienienia. Następnie cebulkę z mąką dodajemy do zupy. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę przyprawiamy do smaku i podajemy
kulinarne odsłony patiPożywna zielona zupa krem. Szpinak można wykorzystać nie tylko w farszach ale dodawać go można do zup. Tworzą świetny duet z jarmużem. Oba piękne zielone, pełne witamin a często niedoceniane. Polecam taką zupę z chipsami z jarmużu i migdałami. 100 g jarmużu 100 g szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 800 ml bulionu warzywnego sól, pieprz 1 liść(...)gotuję aż ziemniaki zmiękną a warzywa nie stracą koloru. Wyjmuję liść laurowy i miksuję wszystko blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Na patelni na oleju przesmażam liście jarmużu aż będą chrupiące. Zupę podaję ze śmietaną,chipsami z jarmużu i migdałami
wesoła kuchniachrupiące. Warzywa i jabłka razem z wywarem, w którym się gotowały zmiksować na głodki krem. Z pozostałej części jabłek wycisnąć sok. Dodać do zupy i ponownie zagotować. Śmietanę zahartować i dodać do gotującej się zupy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualne dosłodzić cukrem. Krem podawać(...)boczku. Krok po kroku: 1. Zeszklić cebulę 2. Pokroić warzywa 3. Przełożyć warzywa do garnka, zalać wodą i gotować 4. Boczek podsmażyć w piekarniku 5. Zupę zblenderować 6. Dodać soku jabłkowego 7. Zahartować śmietanę i połączyć z zupą Pobierz wersję do druku: Pobierz Ziemniaczany krem z boczkiem Artykuł Ziemniaczany krem
KuchniaWeDwoje.plZupa pho to flagowe danie kuchni wietnamskiej, esencjonalny rosół z mięsem, makaronem i innymi dodatkami, doprawiony aromatycznymi korzennymi przyprawami. Spośród innych bulionów, pho wyróżnia niesamowita koncentracja mięsnego smaku umami oraz anyżkowo-korzenny aromat. Swój smak zawdzięcza dużej ilości mięsa oraz długiemu czasowi gotowania. Opalona nad ogniem lub grillem cebula dodaje zupie dymnego aromatu. Taką cebulę dodaję nie tylko(...)wkładamy ponownie do garnka, zalewamy świeżą wodą. Dodajemy opalone cebule, imbir pokrojony w plastry. Czosnek i pozostałe przyprawy prażymy na suchej patelni, aż zaczną intensywnie pachnieć. Dodajemy je do zupy razem z solą, cukrem i sosem rybnym. Gotujemy na wolnym ogniu około 5 godzin. Po tym czasie wywar przecedzamy. Ugotowane mięso kroimy w kawałki. Do miski na zupę wkładamy makaron
Smakowity Blog KulinarnyFaza na chili w kuchni trwa:) Aromatyczna, esencjonalna, mocno mięsna pomidorowa zupa. Przygotowana z rosołu. Podaję ją z makaronem lub ryżem. Obowiązkowo zawsze na koniec coś świeżego zielonego - pietruszka, koperek. Prawie zawsze przygotowuję ją z rosołu, który jedliśmy dzień lub dwa dni wcześniej. Pycha! Składniki: szponder wołowy (500 g) - ma wyrazisty, lekko słodkawy smak. Jest to partia mięsa otaczająca(...)ziela angielskie, świeżo zmielony pieprz, 1,5 łyżki lubczyku, 4 ziarenka pieprzu natka pietruszki lub koper do podania opcjonalnie 2 łyżki śmietany / jogurtu naturalnego - dodajemy na koniec do zupy Przygotowanie rosołu: mięso myjemy, wkładamy do garnka razem z obraną włoszczyzną, zalewamy zimną wodą do około 2 cm powyżej warzyw i mięsa, dodajemy liście, ziele, pieprz ziarnisty, chili, gotujemy delikatnie
Zasmakuj KuchniZupa pomidorowa to temat rzeka. Pamiętamy pomidorówkę z naszego dzieciństwa i przeważnie są to dobre wspomnienia. Warto jednak czasami zrobić wersję inną niż tradycyjna pomidorówka. Moja dzisiejsza zupa to bogactwo białka, żelaza i błonnika, na styl indyjski, dlatego polecam ją serdecznie. Zupa przygotowana z półproduktów i dzięki temu szybki obiad podamy na stół. Zupa pomidorowa z fasolą, soczewicą i szpinakiem
Moje Małe CzarowanieZupa szczawiowa z jajkiem, u mnie akurat z jajkiem w koszulce..można także jajka ugotować w skorupkach, obrać i pokroić,a następnie dodać do zupy. ziemniaki marchewka słoiczek szczawiu lub w sezonie 2 duże garście szczawiu 1/2 szkl. śmietany 2 łyżki kaszy manny sól, domowa vegeta listek, ziele Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą.Dodać przyprawy(...)gotować , aż zmiękną ziemniaki.Pod koniec wsypać kaszę manną, mieszając , aby nie porobiły się grudki.Dodać także szczaw i jeszcze kilka minut gotować.Śmietanę wlać do zupy i zagotować.Podawać z jajkiem. 1 jajko 1 l wody 2 łyżki octu Wodę zagotować i dodać ocet. Przy pomocy łyżki zamieszać wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir i do środka
Moje domowe kucharzeniebiałe wino reńskie (Liebfrauenmilch) pęczek koperku 1 por 2 szalotki 2 ząbki czosnku gałązka tymianku gałązka rozmarynu oliwa z oliwek sól, pieprz Wstaw piekarnik na 180 stopni. Tak, tą zupę będziemy piekli. Bo to nie miała być zupa. Jeśli obczaiłeś link ze wstępu, już to wiesz :). Ponieważ nie miałem pod ręką papieru do pieczenia, użyłem dwóch małych kamionkowych naczyń żaroodpornych(...)wierzyć youtubowi. Ale koniec końców, uznaliśmy z żoną, że w sumie to i tak wyszło zajebiście :D. Zjadłszy to danie ze smakiem, byliśmy całkiem ukontentowani niespodziewaną, bądź co bądź, zupą. Bo wyszła mi zupa. Marchewka i por puściły wodę, wino zamiast wyparować, zagotowało się i wytraciło alkohol. Ryba, która leżała powyżej poziomu cieczy ugotowała się na parze. Ogólnie rzecz ujmując
manslogblogEsencjonalny, mięsny i tradycyjny rosół z nutką pikanterii dzięki dodaniu chili. Podobny do rosołu mojej Mamy - z kilkoma talarkami chili. Jest wspaniałą bazą do dalszych zup, np. pomidorowej, grzybowej, ogórkowej, warzywnej, a z rosołu warzywnego nawet zup krem (po dodaniu większej ilości np. marchewki). Składnikiem rosołu (także niektórych innych zup) decydującym o smaku i aromacie jest mięso(...)jakim ugotujemy naszą zupę. Rosół przygotowuję różnie, raz wyłącznie warzywny, następnie mięsny. Ile kucharek, ile przyzwyczajeń i smaków tyle rosołów;) Ja zamiennie przygotowuję takie rosoły: - warzywny / wegetariański - wykorzystuję duże ilości warzyw, marchewki, pietruszki, cebulę, pora, selera, natki pietruszki (najczęściej cały pęczek), lubczyku, pasternaku; - z kury - używam całej lub połówki kury, jest żółty i intensywny w smaku; - wołowy
Zasmakuj KuchniDziś przedstawiam Wam moją wersję węgierskiej zupy gulaszowej-tym razem gotowanej w domu-ale latem "zaproszę: Was na prawdziwy Bogracz, czyli pikantną zupę gotowaną w kociołku (bogracz) gotowaną nad paleniskiem.Składniki te same a smak zupełnie inny. SKŁADNIKI: 600-800 g. mięsa wołowego (u mnie zrazowe) 1 większa cebula 2-3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 5-6 ziemniaków(...)pomidorowy,czyli na patelnię dajemy troszkę oliwy lub masła (małą łyżeczkę), dodajemy koncentrat i podsmażamy.Powstałą pastę dodajemy do garnka. Doprawiamy solą, papryką słodką, ostrą, majerankiem oraz kminkiem. Zupa powinna być pikantna i wyrazista w smaku. Na koniec można wsypać kilka ziaren cukru. Do gotującej się zupy wykruszamy chleb,żeby ją zagęścić. WSKAZÓWKI: podawać można z różnymi chlebkami
Kopystką po garachzawsze tę zupę darzyłam ogromna sympatią. W czasach, kiedy nawet jajecznicę potrafiłam przypalić, uważałam,że zupa z fasolki szparagowej (po poznańsku szabel) i barszcz- to dwie najtrudniejsze zupy na świecie. Dziś się uśmiecham na samą myśl o tamtych dniach. SKŁADNIKI: Kawałek żeberek do nagotowania 0,5 kg fasolki szparagowej 3 młode marchewki 4-5 średnich ziemniaków Bulion warzywny/lub kostki(...)śmietany-ewentualnie PRZYGOTOWANIE: Gotujemy mięsny wywar. Fasolkę kroimy na 2-3 cm kawałki, marchew i ziemniaki w kostkę. Wrzucamy w gotowy wywar. Gdy warzywa są miękkie-ale nie rozgotowane, zupę doprawiamy cząbrem, cukrem, octem. Smak powinien być słodko-kwaśny. Na koniec dodajemy śmietanę
Kopystką po garachZupa z kuchni włoskiej. W oryginalnej wersji używa się fasoli tej z kolorem różowym. Składniki 1 szklanka mieszanej fasoli, grubej i drobnej sól 300 g wędzonego boczku 1 łyżka oleju 1 cebula 2 marchewki 3 ząbki czosnku 1 l bulionu drobiowego pół litra gorącej wody puszka pomidorów pelati szklanka ulubionego makaronu ( wskazany drobny) pieprz szczypta cukru suszona bazylia tarty(...)gotowania dodałem sól. Odcedziłem. Boczek pokroiłem w paski, obsmażyłem na oleju. Dodałem pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę, posiekany czosnek, chwilę podsmażyłem. Całość zalałem gorącym bulionem i wodą. Gdy zupa zawrzała dodałem fasolę, przykryłem, gotowałem 1 godzinę. Po tym czasie dodałem pomidory i makaron, gotowałem jeszcze ok. 15 minut. Zupę doprawiłem solą, pieprzem i cukrem. Przed podaniem każdy talerz zupy
R'n'G KitchenZupa szczawiowa kiedyś wydawała mi się niemożliwa do zrobienia poza okresem wiosenno-letnim. Potem jednak przypadkiem odkryłam istnienie szczawiu w słoiku. Producent na opakowaniu zapewnia, że w składzie jest tylko szczaw, woda i sól, tyle wystarcza aby "w środku zimy" mieć pyszną szczawiową na talerzu. Liczba porcji: 8 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 2 cebule 5 ziemniaków 1 słoiczek(...)Ugotować do miękkości, czyli około 20 minut. Cebule wyciągnąć i wyrzucić. Resztę warzyw wraz z wywarem przetrzeć blenderem lub mikserem. Doprawić pieprzem i majerankiem. Podawać z ryżem lub chlebem. Zupę można "zabielić" dodając śmietanę - śmietanę zahartować, czyli do kubeczka ze śmietaną wlać 2-3 chochle zupy, wymieszać i dopiero wtedy wlać do garnka z zupą. marcelina
Czerwony Gupik