zupa - 38908 przepisów (strona:517/2594)

Zupa z soczewicą i kiełbasą. 111

obecnego hasła tygodnia, pierwszym co przyszło mi na myśl to "będzie ostro!". Niestety próg tolerancji ostrości potraw w mojej rodzinie jest dość niski. Dlatego też postawiłam na sytość. W zupie znalazły się kiełbasa, soczewica i makaron. To one pozwoliły mi spełnić wspomniany wcześniej warunek. Danie zrodziło się w mojej głowie, choć zapewne odniesień w sieci znajdziecie wiele. Przeglądam sporo przepisów(...)udaną ;) Składniki: 3/4 szkl. czerwonej soczewicy  3/4 szkl. drobnego makaronu 300 g kiełbasy wieprzowej 1 cebula 2-3 marchewki 1 korzeń piertuszki 1/2 papryczki chili (lub więcej, jeśli zupa ma być ostrzejsza) 400 g passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1/3 łyżeczki kminu natka pietruszki 2 l bulionu warzywnego (lub wody) sól pieprz oliwa Wykonanie: Cebulę oraz

zadanie-gotowanie
Zupa fasolowa z soczewicą i wędzoną papryką na boczku 137

Mróz w nocy nie odpuszcza, choć w dzień już temperatura na plusie. Wiosny na razie nie widać, ale w końcu mamy środek lutego. Zupa, którą ugotowałam w ubiegły weekend bardzo smakowała mi i moim trzem facetom. Moje ostatnie odkrycie to wędzona papryka w proszku. Nadała zupie ciekawy smak. Ponadto soczewica sprawiła, że zupa była bardzo pożywna. Polecam! Składniki(...)minutach ok. pół godziny. Warzywa umyć. Umytego selera naciowego pokroić w paski, a korzeniowego obrać, umyć i pokroić w kostkę. Marchew obrać, umyć i pokroić w talarki. Dodać do zupy wraz z przepłukaną soczewicą. Po 10 minutach wrzucić obrane, umyte pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju, pod koniec smażenia dodać

Czerwień i błękit
Barszcz ukraiński 158

już dobrze wiecie, u mnie w domu zupa pojawia się minimum 1 raz w tygodniu, a przeważnie jest tak że nagotuję tyle, że jednego dnia jest daniem głównym, a kolejnego szaleństwo bo jest obiad dwudaniowy, czyli zupa z poprzedniego dnia i np. jakieś pierogi. Przy barszczu ukraińskim, do którego w Polsce dodaje się fasolę naprawdę nie ma wielkiej filozofii(...)Miśki dostałam pierwotnie 8/10 punktów, ale po dokładce stwierdziła że jednak 20/10 więc z czystym sumieniem publikuję przepis na swoją wersję barszczu ukraińskiego. Składniki na 5 litrowy gar zupy -dla 4 osób wystarczy na 3 dni 3-4 średniej wielkości buraki (około 800 g) 2-3 marchewki 2-3 cebule 2 puszki po 400 g białej fasoli, co tak naprawdę

greenscarf
Zupa ogonowa z wolnowaru 165

Znakomita, sycąca zupa, świetna na mroźne dni. Wolnowar do ugotowania zupy ogonowej nadaje się wręcz idealnie. Można przed podaniem mięso wyjąć, usunąć kości i takie obrane wrzucić do zupy. Ja lubię podawać zupę z plastrem ogona, moim zdaniem wygląda znacznie lepiej. Bardzo polecam! Na podstawie książki "The slow cook book" Heather Whinney składniki 500 - 600 g ogonów wołowych z kością

Stare Gary
Zupa krem z marchwi. 83

Zupa marchewkowa to nasze poniedziałkowe danie - wykonuje je na niedzielnym rosole :) Składniki na zupę krem z marchwi 1,5 l rosołu 4 marchewki cebula sól, pieprz oliwa z oliwek łyżeczka curry Sposób przygotowania zupy marchewkowej. Marchewkę oraz cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oliwie z oliwek. Przełożyć do rosołu i gotować do miękkości. Przyprawić curry oraz solą i pieprzem(...)marchew będzie miękka całość zmiksować blenderem.  Zupę podaję z groszkiem ptysiowym.  Życzę smacznego :) Spodobał Ci się mój post? Polub moją stronę na Facebooku i pozostań ze mną na dłużej: PaniDomowa

Pani domowa
Zupa meksykańska wg Aleex 178

dań “do wypróbowania”. Są to różne przepisy – słodkie i wytrawne, które mnie zaciekawiły. Kiedy je wypróbuję, na pewno się nimi podzielę z Wami na blogu. A dziś zapraszam na zupę meksykańską, którą przygotowałam kilka dni temu. Jest prościuteńka, aby ją ugotować, wystarczy zaledwie kilka produktów i kilkanaście minut. Po tym czasie w garnku apetycznie bulgocze gęsta, lekko pikantna, pożywna zupa(...)przełożyć do garnka. 5. Na patelnię po smażeniu mięsa włożyć pomidory. Te w całości rozdrobnić, przesmażyć. Dodać do garnka. 6. Dolać wodę. Jej ilość zależy od tego, jaką konsystencję zupy chcemy otrzymać. Moja była dość gęsta, jak potrawka, ale może być rzadsza. 7. Wszystkie składniki wymieszać, zagotować. Dodać szczyptę cukru. Doprawić. 8. Gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut

W mojej kuchni
Pikantna zupa paprykowa 110

Przepyszna, rozgrzewająca zupa. Słodko-kwaśna, lekko pikantna. Sycąca, choć lekka. Pyszna! W wersji wegańskiej smakuje równie dobrze :) 4 porcje: 2 duże czerwone papryki 2 mniejsze bataty 2-4 łyżki soczewicy 1 marchewka 1/2-1 papryczka chilli 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 180 ml mleka kokosowego (mała puszka, stała część plus woda) 1 duża pierś kurczaka przyprawy: sól, kolendra, garam masala Paprykę, bataty(...)mksujemy. Warzywa przekładamy do garnka zalewamy 1-1,5 l wody. Gotujemy. Dodajemy soczewicę, przecier pomidorowy i mleko kokosowe. Kurczaka kroimy w kostkę lub paski (dowolnie) i dodajemy do zupy. Dodajemy przyprawy, mieszamy i, gdy mięso będzie ugotowane, zupa jest gotowa. Smacznego

Kucharzyca
Zupa „Fasola na winno” – kuchnia podkarpacka 154

Zupa "Fasola na winno" - kuchnia podkarpacka Dzisiejsze danie kuchni podkarpackiej pochodzi ze Spornego w gminie Korczyna* (okolice Krosna). Fasola na winno to zupa o oryginalnym smaku, nadanym jej przez odrobinę musztardy i ocet. Składniki te doskonale komponują się z fasolą, marchewką i pietruszką, które stanowią bazę dania. Składniki: 2 szklanki białej fasoli 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 1 cebula(...)laurowy) kilka ziarenek ziela angielskiego 1 mała łyżeczka musztardy 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka tłuszczu (np. masła) 1,5 łyżki mąki sól ocet do smaku (1-2 łyżki) Zupa "Fasola na winno" - kuchnia podkarpacka Fasolę dobrze płuczemy, zalewamy letnią wodą i pozostawiamy na noc. Następnego dnia dolewamy wodę i gotujemy. W połowie gotowania (po około 25 minutach) dodajemy startą

Trzeci talerz
Caldo Verde- pikantna zupa z jarmużem, chorizo i wędzoną papryką 236

zupa jest pyszna! 😍 Mega rozgrzewająca i pikantna! Wikipedia  głosi, że Caldo Verde, to portugalska zupa z jarmużem, ziemniakami oraz oliwą z oliwek, ale opcjonalnie można ją wzbogacić pikantną kiełbaską chouriço (u Nas znane pod nazwą chorizo)- co też uczyniłam 😊 Od siebie dodałam tylko koncentrat pomidorowy oraz paprykę wędzoną dla jeszcze bogatszego smaku oraz aromatu i zupka wyszła pierwsza klasa(...)wodę, wsypać suszoną włoszczyznę i zagotować. Gotować około 20 minut- a najlepiej do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie na suchej patelni podsmażyć chorizo pokrojone w plastry. Do zupy dodać liście jarmużu (bez twardych łodyżek), koncentrat pomidorowy, wędzoną paprykę oraz podsmażone chorizo i razem podgotować 1-2 minuty- aż smaki się połączą. Smacznego! :) * chorizo nadaje pikantnego charakteru zupie, jeżeli

Kraina Miodem Płynąca
Krem ziemniaczano-jabłkowy z pieczonymi ziemniaczkami 102

Zupa ziemniaczana z dodatkiem jabłek i pora to absolutna jesienna klasyka. Treściwa, kremowa, dzięki dodatkowi jabłka o delikatnie kwaskowatej nucie i zupełnie nie nudnym smaku. I choć ziemniaki kochają boczek, przyjemnie łącząc się w zupach i tworząc popularną ich wersję – dzisiaj postawiłam na danie wegańskie. Dodatek pieczonych ziemniaczków nadaje tu cudownie dymnego i wędzonego smaku, co wzbogaca całość o niebanalny(...)wrzenia, po czym gotować na małym ogniu, aż ziemniaki i jabłko będą miękkie (zależnie od gatunku ziemniaków i wielkości kawałków – około 5-10 minut). /W czasie gotowania się zupy przygotować pieczone ziemniaczki./ Gdy składniki będą miękkie garnek zdjąć z ognia, a jego zawartość zblendować na gładki krem (wcześniej usunąć liść laurowy i ziele angielskie). Jeśli krem jest zbyt gęsty dodać

Even Better Food
Kokosowa zupa curry z rybą i kalafiorem 138

Ostatnimi czasy popadam w swoisty szał zupowy, namiętnie dobierając składniki i łącząc smaki – za każdym razem starając się swoje próby przyrządzenia pysznej zupy zamknąć w 30 minutach. To taka ilość czasu, którą można poświęcić na gotowanie nawet w zabiegany dzień, gdy zmęczenie odbiera większość energii. Wierzę przy tym, że zupy cudownie energią nasycają, a ich wartości odżywcze, rozgrzewające i regenerujące(...)przecenienia. Efektem mojej zupowej pasji stało się i poniższe danie – prosta zupa w stylu tajskiego curry, pełna jędrnych warzyw i kawałków ryby, naturalnie słodka za sprawą mleka kokosowego, o wyczuwalnej ostrości imbiru i papryczki, rozkosznie pachnąca limonką i świeżą kolendrą. I, jak założyłam – do przygotowania w pół godziny. Składniki na około 3 porcje: około 300 g białej ryby bez skóry

Even Better Food
Zupa krem marchewkowo-pomidorowa 180

zupa krem marchewkowo-pomidorowa Zupa krem marchewkowo-pomidorowa Składniki : 1 duża cebula  2-3 ząbki czosnku  4 łyżki kaszy jaglanej  kilka łyżek klarowanego masła lub oleju kokosowego  1,5l wywaru  1/2 kg marchwi  puszka pomidorów  przyprawy : kumin , carry , sól , pieprz , kurkuma  Wykonanie :  Kaszę dobrze wypłukać , zalać wodą (2 razy więcej wody(...)minut  Po tym czasie dodać ugotowaną wcześniej kaszę , doprawić solą , pieprzem i kurkumą. Gotować kolejne 10 minut , po tym czasie wszystko dokładnie zmiksować blenderem tak by powstała zupa krem. Zupę nalewać na talerze i udekorować keksem śmietany lub jogurtu naturalnego. Smacznego

Aromatyczne Podróże
Flaczki z boczniaków 109

Flaczki z boczniaków możemy gotować na dwa sposoby. Według przepisu podanego niżej lub w wersji wegetariańskiej bulion mięsny zamienić na warzywny. Jeśli lubicie grzyby to zupa przypadnie Wam do gustu. Na blogu znajdziecie również inne przepisy i pomysły na zupy. W czasie, kiedy za oknem jest zimno, mroźno to zupy są idealne na rozgrzanie. Składniki: 2 średnie marchewki 1 pietruszka(...)dodać pokrojone w paski grzyby boczniaki, wlać bulion. Dodać pozostałe przyprawy i gotować do miękkości warzyw. W razie potrzeby możecie mąkę rozpuścić w małej ilości wody i wlać do zupy celem zagęszczenia. Flaczki z boczniaków

O kuchni z uczuciem
Zupa z kiszoną kalerosse 134

Kalerosse zakiszona stoi sobie w słoiku a ponieważ ja bardzo lubię kwaśne zupy więc ugotowałam z niej coś na wzór kapuśniaku. Zupa odpowiednio kwaskowa i z ziemniakami czyli tak jak najbardziej lubię. Po prostu pycha! Kapuśniak to u nas zawsze mile widziana zupa. Ja jestem kapuściana od dziecka a Chłopaki też lubią takie wyraźne smaki. Mając w lodówce słoik(...)kiszoną kapustą, czy jak w tym wypadku kalerosse, ugotowanie takiej zupy nie nastręcza żadnych trudności a parująca zawartość miseczki dobrze rozgrzeje i ugasi głód. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza