Pomarańczową barwę nadała zupie marchewka. Ta zupa jest na ciepło, ale zrobię jeszcze chłodnik z cukinii :) Obie zupy to szał smakowy jest! :) Składniki: 1 cukinia 2 ziemniaki 1 marchew 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 1/2 litra bulionu drobiowego ok. 10 cm pora sól pieprz Bulion mocno podgrzewamy. Można również zagotować, ale zaraz po zagotowaniu wyłączamy(...)Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w półplasterki W garnku, w którym będzie się gotowała zupa, rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojone warzywa. Dusimy ok. 4-5 minut często mieszając. Następnie zalewamy bulionem, solimy i dodajemy pieprz - gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa będą miękkie Następnie całość blendujemy na jednolity krem i posypujemy
Szczęśliwa kuchniaBardzo lubimy zupę pieczarkową. Zupę najczęściej gotuje razem z ziemniakami ale tym razem dodałam pęczak. Był to bardzo trafiony dodatek bo zupka wyszła bardzo smaczna i pożywna i nie trzeba było jej nawet zabielać. składniki: 2,5 l bulionu drobiowego 500 g pieczarek 2 łyżki masła 1 szklanka (250 ml) pęczaku 1 duża marchewka garść posiekanej natki pietruszki Bulion zagotować(...)posiekaną natkę i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Pieczarki pokroić w grubsze plastry. Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć pieczarki. Następnie podsmażone pieczarki dodać do zupy. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i również dodać do zupy. Gotować aż pęczak i pieczarki będą miękkie. Ja gotuje na małym ogniu wtedy pęczak ładnie się ugotuje
Monia miesza i gotujeMinimum wysiłku, a maksimum smaku :) Jesienią nabieram zwykle ochoty na bogate warzywami zupy , a zwłaszcza na gęste zupy-kremy . Aura za oknem wyjątkowo o tej porze zachęca do spożywania gorącej dawki obiadowego płynu. Talerz pełen aromatycznej, zupnej dobroci przyjemnie rozgrzewa organizm walczący z wyskokami niesprzyjającej aury i wyśmienicie poprawia nadgryziony sezonową chandrą nastrój. A żeby zbytnio się(...)wlać wodę. Zagotować i dorzucić kostkę bulionową - rozmieszać do jej dokładnego rozpuszczenia . Dołożyć świeże warzywa, groszek z puszki oraz mrożony szpinak. Doprowadzić ponownie do zagotowania. Zmniejszyć ogień i pozwolić zupie wolno się gotować około 10-15 minut - ma wolno "pyrkać" . Pod koniec doprawić do smaku przyprawami i kilka minut jeszcze pogotować, aż wszystkie warzywa będą zupełnie miękkie. Gorącą zupę
Grunt to przepis!Jadłam na wakacjach w Bieszczadach jak byliśmy. Była bardzo smaczna i tak naszło nas, żeby zrobić. Szukałam jakiegoś fajnego przepisu. Znalazłam Magdy Gesler. Dokładnie tutaj - klik . Zupa pyszna, jedna naprawdę z lepszych, czosnek jest delikatnie wyczuwalny, no ja lepszej nie jadłam. Do tego czosnkowe grzanki. No idealna jak dla mnie, na teraz super, rozgrzewająca i zdrowa. Kolejna ulubiona :-)). Od siebie(...)czosnku obieramy, ja przepuściłam przez praskę, wymieszałam z masłem. Kromki posmarowałam z obu stron masłem z czosnkiem. Pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na patelni. Do śmietany wlewamy chochelkę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do zupy. Całość miksujemy blenderem, doprawiamy sola, pieprzem i ziołami do smaku. Trzeba trochę doprawić :-). Zupę podajemy na gorąco z grzankami :-) Mniam
kruche babeczkiwodą, tak żeby warzywa były przykryte. Gotować 10-15 minut. Następnie dodać brokuła i gotować kolejne 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe i doprawiamy zupę solą i pieprzem, oraz dodajemy bazylię. Blendujemy zupę na gładki krem. Podając do każdej porcji dodajemy kleks jogurtu naturalnego lub śmietany. Smacznego
kuchnia doskiZupa krem pojawiła się ostatnio już na kilku blogach, ale mnie do jej zrobienia zainspirował Polski przewodnik Paleo, którego recenzję znajdziecie tutaj . Trochę przepis wzbogaciłam, tak, że to już nie paleo, ale na pewno, pyszna zdrowa i pożywna zupa. Mam to szczęście, że ile razy jestem u rodziców i tylko sobie zażyczę dostaję zapas parowanych buraków, więc oszczędność czasu ogromna(...)się upieką tylko przystąpiłam do gotowania. Mi ten krem posmakował, zjadłam na obiad i śniadanie Mężowi trochę mniej ale to dlatego, że on nie przepada za taką konsystencją zupy. Składniki (porcja dla 2 osób): 2 szklanki bulionu 3 średnie buraki parowane lub pieczone mała cebula 4 ząbki czosnku pół jabłka łyżka oleju lub masła klarowanego łyżeczka majeranku Podsmażamy
Cynamonowe szczęściegańsiego fetu, prziprawōw i niech sie to powarzi 18 , aż kartołfle bajōm 19 miynke 20 . Bez tyn czas mogecie sie pokrołć wyndzōnka we kosteczka i jōm podpiyc. Potyn ta zupa trocha ochōdźcie 21 , wciepcie tam syrek i to wszyjsko 22 blynderym zmiksujcie. Podgrzyjcie jeszcze trocha, dosmakujcie i biercie sie za jedzynie- po wiyrchu 23 mogecie sie to posypać tōm podpiyczōnōm(...)kawałek 13 boczku wędzonego 14 wlejcie 15 dajcie 16 wrzućcie 17 pokrojone 18 pogotuje 19 będą 20 miękkie 21 ostudźcie 22 wszystko 23 na górze Artykuł Baniowoł inspiracja- zupa (Dyniowa inspiracja- zupa) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchnitaką pogodę szukamy potraw, które nie tylko zaspokoją nasz głód, ale także nas rozgrzeją. Najlepsze są gęste zupy o intensywnym smaku i aromacie. Pełne pikantnych przypraw, które oprócz tego, że nas rozgrzeją, to wspomogą układ trawienny przyspieszając przemianę materii. Dzisiaj mam dla Was dość pikantną zupę ugotowaną na żeberkach, z kukurydzą i fasolą. Zupa jest sycąca, więc nie wstaniecie(...)obsmażyć (ze wszystkich stron) oprószone mąką żeberka. Kiedy będą już dobrze zrumienione dodać najpierw 1 łyżkę słodkiej mielonej papryki i przesmażyć ją krótko (to nada ciekawego smaku i koloru zupie), a następnie obraną i pokrojoną w grubą kostkę lub piórka cebulę oraz posiekany niezbyt drobno czosnek. Wszystko razem udusić. Kiedy mięso będzie miękkie dodać posiekaną ostrą papryczkę (dla lubiących bardzo
Codzienna kuchnia niecodziennaMiałam duże kapelusze opieniek i postanowiłam je wykorzystać w tej zupie Wyszła z tego pyszna zupa Składniki • 3 średnie marchewki • 1 duża pietruszka • 1/2 dużego selera • ok 25 dag kapeluszy z opieniek • 1 duże udko z kurczaka • 1 cebula • 2 łyżki masła • 1 łyżka mąki przyprawy • sól • pieprz • 1/2 łyżeczki chili • 2 łyżki papryki słodkiej • 2 łyżki przyprawy uniwersalnej(...)opłukać w garnku, zalać wodą, gotować 10 minut od zagotowania, odcedzić dodać do gotujących się warzyw. 4. Mięso z udka obrać i pokroić na małe kawałki,dać do zupy dodać resztę przypraw.Cebulę pokroić w kostkę,usmażyć na maśle,gdy się zrumieni dodać mąkę,chwilkę przesmażyć, rozprowadzić troszkę z wywarem i wlać wszystko do zupy. Gotować jeszcze
W królestwie smaków Beatyoknem zimno i szaro, wtedy często przygotowuj ę rozgrzewające zupy. Nasza ulubiona to aromatyczna zupa cebulowa, którą modyfikuj ę w zależności od upodobań. Z upę w wersji wegetariańskiej przygotowuj ę z wywaru warzywnego, bez dodatku mięsa, za to z du ż ą ilością świeżego tymianku i szałwii(...)pieprzem. Cebulę dusimy na małym ogniu ok. 15 minut, po czym posypujemy 1 łyżką mąki. Mieszając, podgrzewamy jeszcze 5 minut. Dodajemy gorący wywar, gotujemy zupę pod przykryciem ok. 30 minut. Zupę podajemy z grzankami z bagietki z dodatkiem ementalera, gruyere lub innego sera. **** PREPARAZIONE Sbucciate le cipolle e affettatele al velo. In una casseruola
La grande e la piccola cuocajuż przedostatnia zupa do odczarowania zrobiona, a nieeee jeszcze ze dwie, ehhh, co zrobić. Nie lubię, nie, i jeszcze raz nie lubię kwaśnych smaków, wiec moja ogórkowa jest przełamana i tu Was zaskoczę, nie mlekiem kokosowym a „śmietaną słonecznikową”, oraz dużą ilością warzyw. Nina jako fanka wszelkich kwasiorów była recenzentką i jej ocena to 5/5, ale mam nadzieję(...)przykryciem około 10 minut. W międzyczasie zblenduj słonecznik z 200-300 ml wody na idealnie gładką papkę, jeżeli przeszkadza Ci efekt lekkiego „trafienia”/zważenia się zupy, to możesz przecisnąć śmietanę przez gazę, wtedy będzie idealnie gładka. Dodaj do zupy, udekoruj koperkiem i gotowe! Smacznego! Artykuł Wegańska zupa ogórkowa pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfBrakuje Wam pomysłu na szybki obiad? Jeśli tak, to zupa kalafiorowa z dodatkiem marchewki, pora, pietruszki, selera i koperku to świetny pomysł na lekki, a zarazem błyskawiczny do przygotowania obiad. Aby zupa była bardziej sycąca to możecie podać ją z drobnym makaronem lub zacierkami. Obowiązkowo przed podaniem, zupę kalafiorową należy posypać posiekanym koperkiem. Składniki na porcje dla 4 osób(...)gotującej się włoszczyzny dodać kalafiora. Nadal gotować na małym ogniu. Gdy kalafior będzie lekko miękki i część różyczek zacznie opadać na dno to garnek zdjąć z ognia. Przed podaniem zupę posypać posiekanym koperkiem. Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki
Ugotowaćzupa z buraków Nieodmiennie dziwi mnie, że jesteśmy w stanie zachwycać się rożnymi zagranicznymi specjałami, a nie dostrzegamy tego dobra które rośnie tuż obok nas. W czymże są bowiem lepsze, zagraniczne delicje od plonów zebranych z naszych pól. Uważam, iż to już najwyższy czas, by pozbyć się kompleksów i miast chwalić zupy z karczocha, czy z francuskiej cebuli zając(...)się kremem z naszych swojskich buraków. Tym bardziej że jesień w pełni, a z taką zupą z pewnością lepiej zniesiemy jej chłody i słoty. składniki dla czterech osób 1,5 litra bulionu drobiowego, lub warzywnego 5 czerwonych buraków średniej wielkości 1 jabłko ( najlepiej odmiany szara reneta) niewielki korzeń chrzanu 1/2 cytryny
Miód i pieprzNajlepsza zupa rybna! Bo z polskiej ryby, z polskich stawów, dzisiaj na talerzu wita Was- amur! Amur to ryba słodkowodna, podobna w smaku do karpia, ale jest bardziej delikatniejsza. Ma jasne, subtelne mięso. Jest bardzo łatwa w obróbce i w przygotowaniu. Ryby z polskich stawów możecie już zakupić w ramach nowej oferty sklepów Lidl, dostępne podczas Polskiego Tygodnia(...)znajdują się m.in.: świeże ryby słodkowodne z polskich stawów takie jak: jesiotr, amur, karp, ale także aromatyczne wędliny, zdrowy nabiał i soki 100% z polskich owoców. Dzisiaj postanowiłam przygotować zupę rybną, którą możecie zjeść będąc na Mazurach czy to pomorzu. Zupa rybna jest bardzo delikatna w smaku, lekko słodkawa, ale smak przełamują kwaskowate pomidory. Ma przepyszny i odświeżający smak
SMYKWKUCHNInajbardziej znana tajlandzka zupa, znana w samej Tajlandii jak i na całym świecie. Dzisiaj przygotowałam Tom Yum Goong czyli wersję z krewetkami. Zupa jest słodko-kwaśna, lekko ostra i bardzo aromatyczna. Składniki: 15 średnich krewetek (obranych, oczyszczonych) 500ml bulionu warzywnego 6 pomidorków koktajlowych 8 liści kaffiru House of Asia 4 plastry imbir 2 łodygi trawy cytrynowej 1 papryczka chili(...)liście kaffiru, gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i oczyszczone krewetki, gotujemy 5 minut. Pomidorki koktajlowe kroimy wzdłuż. Składniki zaprawy mieszamy w szklance, wlewamy do zupy, dodajemy pomidorki i mieszamy. Gotujemy jeszcze 5 minut. Zupę podajemy posypaną świeżą kolendrą
Gotowanie i blogowanie