Czas przedstawić kolejny przepis na zupę krem. Tym razem proponuje Wam dynie jako główny produkt. Zupa ta jest delikatna, nie zawiera wielu przypraw, dlatego można ją przygotować również dla małych dzieci. Czas przygotowania i ilość porcji 40 minut, 5 porcje. Produkty 500 g dyni, 1 litr wody, 2 x marchewka, 3 x ziemniaki, 3 x żółtko jaj, łyżeczka masła, płatki(...)obierz i pokrój w kostkę. Następnie marchewkę i ziemniaki wrzuć do garnka z wodą. Gdy warzywa trochę się podgotują do garnka wrzuć pokrojoną dynię. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Następnie zupę odstaw na chwilę, aby ostygła i zmiksuj blenderem. Do zmiksowanego kremu wrzuć żółtka jaj i zagotuj. Przed podaniem posyp wierzch zupy szczyptą gałki muszkatołowej i migdałowymi płatkami. Wiem
Fit&Fast Kitchenoliwą z oliwek, obsypać dowolnymi ziołami i wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wrzucić kostki chleba i smażyć, aż staną się chrupiące. Cały czas mieszać, żeby nie przypalić. Szczypiorek posiekać. Wlać zupę do bulionówek, obsypać skwarkami z boczku i grzankami. Dodać troszeczkę szczypiorku, Jak ktoś nie lubi szczypiorku można dodać posiekaną natkę pietruszki. Dla mnie ze szczypiorkiem było super. Jadłam tak pierwszy
Kuchnia PokoleńKrem ze białych szparagów to jedna z najlepszych i najdelikatniejszych zup w sezonie wiosenno-letnim. Prosty do zrobienia, zachwyca smakiem i aksamitną konsystencją. Zwykle składniki dają niezwykły smakowy efekt i naprawdę warto pokusić się o przygotowanie tej zupy w sezonie choć raz :) Do podania proponuję proste grzanki na maśle, smażone chrupiące kawałki szynki szwarcwaldzkiej lub bekonu albo groszek ptysiowy(...)Warto również zostawić podczas gotowania główki szparagów, aby moc później udekorować nimi zupę. Polecam! SKŁADNIKI: 1 pęczek białych szparagów 2 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 0,8 l bulionu (warzywnego lub drobiowego) 3/4 łyżeczki masła kilka łyżek śmietany kremówki odrobina tartej gałki muszkatołowej sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz WYKONANIE: Umyte i obrane
Słodko-Słony Świat IlonyAksamitna konsystencja zupy krem podbija podniebienie prawie każdego. Jest to danie wykwintne, delikatne a zarazem bardzo pożywne i aromatyczne. Na dodatek można je zrobić z każdego warzywa. Zupy krem są zazwyczaj najbardziej popularne jesienią. Ja natomiast najbardziej lubię je jeść wiosną z dodatkiem świeżych ziół. Dziś przygotowałam dla Was gęsty krem z pieczonego selera(...)marchewki z dodatkiem świeżej bazylii. Myślę, że takie danie idealnie sprawdzi się jako lekki lunch lub obiad, szczególnie u osób dbających o linię. Zupa krem z pieczonego selera i marchewki z bazylią Składniki: 1 duży seler 1 średnia marchewka 1 średni ziemniak sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru szczypta gałki muszkatołowej 1,5 litra wody świeża bazylia Przygotowanie: Obrać
wegujemydodajemy pozostałe przyprawy. Ugotowane mięso i warzywa odławiamy. Do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę surowe ziemniaki i gotujemy do miękkości. Gdy ziemniaki będą już gotowe, wrzucamy do zupy ugotowane wcześniej w wywarze mięso z kurczaka (obrane z kości) oraz 2 marchewki pokrojone w kostkę. W oddzielnej miseczce mieszamy śmietanę z odrobiną gorącej zupy a następnie wlewamy(...)całości. Koper drobno siekamy i dodajemy do zupy. Gotujemy powoli do momentu aż zupa delikatnie się zagotuje
Qchnia po prostuPyszna zupa krem wyszła,tym razem nawet nie miałam czasu na robienie zdjęć.Zupa poszła w mig.Powinnam się cieszyć bo znaczy, że była dobra. Składniki: buraczki 1 kg czosnek 4 ząbki sól i pieprz do smaku jabłko 1 duże marchew 4 szt ziemniaki 3 szt skrzydełka drobiowe 4 sz śmietana 30% 150 ml sok z cytryny Krok(...)wodę około 2.1/2 litra, włożyłam skrzydełka marchew,ziemniaki i jabłko pokrojone w ćwiartki bez skórki oraz buraczki upieczone.Czosnek starłam i przesmażyłam go na patelni i dodałam do zupy,doprawiłam solą i pieprzem. Gotowałam, aż warzywa zmiękły.Na końcu dodałam soku z cytryny do smaku . Krok 2 Przestudzone warzywa zblenderowałam,wlewając wywar z zupy,kiedy konsystencja była akurat dodałam
Różowa kuchniaZupa krem pomidorowa z czerwoną soczewicą i aromatyczną mleczną pianką z dodatkiem kurkumy. Zupę doprawiłam suszonym imbirem, kminem rzymskim, kurkumą i odrobiną cynamonu, dzięki którym nabrała orientalnego smaku i aromatu. Jest rozgrzewająca i sycąca, idealna na chłodne dni Składniki: 500 g przecieru pomidorowego „Łowicz” 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 cebula 3 ząbki czosnku 2,5 litra bulionu(...)wlać bulion, przecier pomidorowy i doprowadzić do wrzenia. Dodać soczewicę, szczyptę cukru i zawartość patelni. Gotować na małym ogniu (pod przykryciem) do miękkości soczewicy, od czasu do czasu mieszając. Zupę zmiksować na gładki krem i doprawić solą i pieprzem. Mleczna pianka: Mleko wymieszać z kurkumą, szczyptą soli i mocno podgrzać (nie zagotować!). Ubijać, aż powstanie pianka. Gotową pianką udekorować zupę
Oryginalny smakSELER ZUPA KREM Składniki : 1 cały korzeń selera Biała część pora Kilka łodyg selera naciowego 1,5 litra bulionu warzywnego Łyżeczka masła lub łyżka oliwy Sól Pieprz Kilka gałązek koperku Zupa krem z selera, łatwa do wykonania. Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojony w drobną kostkę korzeń selera. Dodajemy po chwili pokrojone drobno białe części pora(...)dodajemy do gorącego bulionu i zagotowujemy całość. Po przestygnięciu dodajemy posiekany koperek i blendujemy na gładką masę. Przed podaniem doprawiamy do smaku i ozdabiamy nacią z selera. Wierzcie mi zupa zupełnie nie przypomina smakiem rozgotowanego selera. Jest pyszna i delikatna w smaku. Smacznego ! Artykuł ZUPA KREM Z SELERA pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM
Markowy smakZUPA Z PORA I IMBIRU Szybka w przygotowaniu, rozgrzewająca i sycąca zupa, idealna na jesienno- zimową porę. Mimo, że por nie jest moim ulubionym warzywem, to tę zupę wyjątkowo polubiłam. 4-6 porcji Czas przygotowania: 20 min. Czas gotowania: 30 min. Składniki: • 3 pory • 4 duże ziemniaki • 1 l bulionu drobiowego z kostki (bio) • 40 g masła(...)Mały kawałek świeżego korzenia imbiru • ¼ czerstwej bagietki (lub kawałek innego chleba) • ½ pęczka drobnego szczypiorku • 20 cl gęstej śmietany do zup i sosów* • Sól, pieprz Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę. Z porów usuń wierzchnie liście, umyj je i drobno posiekaj na cienkie talarki lub w drobną kostkę, przecinając je wzdłuż na pół i jeszcze raz wzdłuż
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskajasną bulwę oraz charakterystyczny zapach anyżu. Ich żywo zielone pędy oświetlone promieniami wiosennego słońca, zachęciły mnie do kupna. Fenkuł ma bardzo wiele zastosowań, pochodzi z południa Europy, a zupa krem … z mojej kuchni, opowiem więc jak ją przygotowałem. Muszę nadmienić że, zupa jest pyszna, co potwierdza apetyt z jakim zjada ją moja córka (nie łatwo zyskać Jej uznanie). Do przygotowania(...)zupy będzie Ci potrzebne : Fenkuł 2 bulwy 1 duża marchew Por białe części 2 ząbki czosnku Pietruszka korzeń Kawałek selera Liść laurowy Ziele angielskie Łyżka masła 2 ziemniaki Marchew, pietruszkę i selera obrane, zalewamy ok. 1 litrem wody, dokładamy liść, ziele i gotujemy. Bulwy kopru kroimy na pół wzdłuż, a następnie w poprzek w piórka. W plastry kroimy pora, czosnek
Markowy smakOryginalna zupa gotowana była według kuchni 'pięciu przemian' pomysłu Beaty Pawlikowskiej z książki "Szczęśliwe garnki extra". Moja zupa trochę odbiegła od kuchni 'pięciu przemian' bo ja swoją zupę zaprawiłam zasmażką której w oryginale nie ma. W praktyce gotowanie zgodne z filozofią 'pięciu przemian' polega na tym, żeby dodawać składniki w określonej kolejności(...)tylko tyle. Jeśli tak zrobimy nasze narządy będą pobudzane w odpowiedniej kolejności i organizm wyssie z pokarmu tyle ile trzeba. Zupa z młodego szpinaku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieHarira – marokańska zupa pomidorowa z zieloną soczewicą i cieciorką. Bardzo aromatyczna, pikantna, gęsta, sycąca… Zupa, której nie można się oprzeć. Dlatego nie dziwcie się ilości użytych składników. Takiej zupy nie gotuje się dla dwóch, trzech porcji, tylko od razu wielki gar. Harira to dobry pomysł na danie imprezowe. Moja wersja oparta jest tylko na... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcuczystych talerzy w domu i musiałam improwizować ;) ;) Cóż miałam zrobić? Nie pozostało mi nic innego, jak zagnieść ciasto drożdżowe i po prostu upiec miseczki. To ciekawe doświadczenie zjeść zupę, a potem talerz ;) Żarty żartami, oczywiście plan na to danie ułożyłam sobie w głowie już dawno temu. A teraz miałam okazję przystąpić do realizacji. Moim zamiarem było upieczenie gotowych miseczek chlebowych(...)chciałam, aby były to małe chlebki, które przed podaniem zupy należy wydrążyć z miąższu. Z pomocą przyszły mi kokilki. Ciasto drożdżowe rozwałkowałam, a następnie nałożyłam na miseczkę, którą wstawiłam do góry dnem do piekarnika. I tak powstały moje talerze :) Zupa cebulowa z dodatkiem białego wina, doprawiona tymiankiem jeszcze nigdy mi tak nie smakowała :) Składniki: Zupa: 4 duże cebule 2 łyżki
zadanie-gotowaniesolianka z dorszem Wiele osób zna tą zupę z jej mięsnej wersji, ja jednak pragnę wszystkich zachęcić do przyrządzenia jej w wersji z delikatnym dorszem. Białe mięso ryby, niezrównany aromat, oraz jej wyborny smak sprawiają że zupa ta często gości na moim stole. składniki dla pięciu osób cały dorsz o wadze około kilograma(...)starte wcześniej na tarce marchew, pietruszkę i seler. Przesmażone warzywa zalewamy rybnym wywarem dodajemy ziemniaki, pokrojone w kostkę i gotujemy przez dziesięć minut. Teraz do zupy dodajemy kiszone ogórki ( starte lub pokrojone w cienkie plastry), koncentrat pomidorowy, oraz kawałki filetów z dorsza. całośc gotujemy na małym ogniu przez 7-10 minut doprawiamy solą, oraz
Miód i pieprzTaki mały, niepozorny, ale bez niego zupa-krem traci swój urok... Nie jest za słodki, ani za słony, za to cudownie chrupiący i delikatny. Groszek ptysiowy - bo to o nim mówię - jest idealnym przybraniem talerza zupy . Nie wyobrażam sobie bez niego kremu warzywnego . Jako przegryzka podczas domowego seansu filmowego też się sprawdzi. Na pewno będzie zdrowszy do pochrupania niż tłuste(...)wróci mu wtedy pożądana chrupkość. Groszek nadaje się też do zamrożenia - tylko przy rozmrażaniu trzeba go koniecznie wyjąć z opakowania i rozłożyć luźno na dużej powierzchni. Dziś zapraszam na zupę-krem o intensywnym, czosnkowym smaku - gęstą, aromatyczną i przybraną chrupiącym dodatkiem z ciasta ptysiowego. U mnie jest to groszek ptysiowy firmy BRZEŚĆ . Składniki na porcje dla 4 osób: 3/4 litra
Grunt to przepis!