Uwielbiam ogórki małosolne, wyszły cudne, lekko słone i chrupkie. Pomyślałam dlaczego nie zupa? I okazało się, że jest to strzał w dziesiątką - była super :). Nie mogłam zdecydować czy zrobić z niej krem czy nie - zostały dwie opcje. I właściwie obie są bardzo dobre. Nie rezygnujcie z mięty nadaje zupie bardzo fajny posmak. Potrzebne składniki: 10 ogórków(...)posypania Przygotowanie: Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Gotujemy wywar wraz z ziemniakami. Cebulkę z czosnkiem zalewamy wywarem i gotujemy ok. 7 min. Następnie do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ogórki małosolne i 5 łyżek soku z ogórków, całość gotujemy kolejne 7 min., po czym dodajemy jogurt naturalny wraz z posiekaną miętą, pieprz, sól. Przed podaniem zupę
Łycha smakówDzisiaj zapraszam na rozgrzewającą zupę grzybową którą ugotowałam na wyśmienitej kiełbasie jałowcowej dostałam ją od Tradycyjnego Jadła .Wszystkich zainteresowanych produktami tej firmy zapraszam na stronę internetową http://www.tradycyjnejadlo.pl/ . Zupę podałam na przepięknej porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda . Składniki : 1 małe pętko Kiełbasy jałowcowej Tradycyjne Jadło 1/2 szklanki makronu muszelki 4/5 ziemniaków 2 małe marchewki(...)pietruszka korzeń kawałek selera korzeń pęczek włoszczyzny do zup ( pietruszka, por, seler) 6 suszonych grzybów 2,5 l wody domowa Vegeta do smaku pieprz do smaku 1 łyżka suszonego korzenia lubczyku 100 ml śmietanki 12 % Wykonanie : Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc. Wszystkie warzywa myjemy, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę
Sama słodycz i szczypta chiliilości i rodzaje kasz, mąk, nasion strączkowych, kilka kilogramów czosnku, marchwi, byczą dynię i słoiki (wiadomo, ze wsi jestem) z jabłkami, brzoskwiniami, aronią itd. Zimą na rozgrzewkę nadają się zupy, a że w kieszeni mi ubyło, a dupsko po świętach urosło to przy okazji podziałają odciążająco na obie Składniki na 3-4 porcje: pół kilograma marchwi 100 g czerwonej soczewicy(...)jednej pomarańczy (skórkę kandyzujemy, lub ścieramy, zasypujemy odrobiną cukru i do słoiczka na „zaś”) *jeżeli nie masz pomarańczy możesz użyć cytryny, albo zamiast niej dodaj do zupy starte jabłko łyżeczka mielonego imbiru pół łyżeczki pieprzu ziołowego pół łyżeczki soli szczypta pieprzu łyżka oleju roślinnego/nie smaży się na oliwie! Przygotowanie: Pomarańczę wyszoruj, sparz gorącą wodą, zetrzyj skórę
greenscarfdanie z ciecierzycą ;) i na pewno nie ostatnie bo rodzince bardzo posmakowała. Już mam kilka pomysłów na kolejne potrawy z ciecierzycą w roli głównej. A tym razem zapraszam na zupę :) Zupkę podałam w bulionówce "Miranda" od Porcelany Bogucice . 250g ciecierzycy 400g schabu 1 duża marchewka kawałek selera 2-3 łodygi selera naciowego cebula ząbek czosnku sól, pieprz łyżeczka suszonej kolendry(...)rumiano, pod koniec dodać posiekaną cebulkę i smażyć aż się zeszkli. Dodać do miękkiej soczewicy, wrzucić liść laurowy, ziele ang, dolać jeszcze tyle gorącej wody aby uzyskać odpowiednią gęstość zupy (u mnie ok 1,5l). Doprawić solą-cały czas gotować na małym ogniu. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażamy ok 5 min. pokrojone w słupki marchew i selera oraz pokrojony
Smakołyki Asismażyć kolejne 5 minut. Warzywa zalać 4 szklankami gorącej wody, dodać kostki rosołowe, listki i ziele. Gotować 15 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie z zupy usunąć listki i ziarna ziela, całość zmiksować blenderem. Śmietankę wymieszać z mlekiem, dodać łyżkę wazową zupy, połączyć. Przelać do zupy, całość dokładnie wymieszać. Zupę możemy podać z kleksami z jogurtu
kulinarnyswiatdominiedawna zaczął się sezon szparagowy, nie łatwo tego nie zauważyć zielone i białe "patyki" wystają na sklepowych półkach i warzywnych straganach. W związku z tym, że bardzo lubię lekkie zupy, które nie obciążają w żaden sposób naszego żołądka postanowiłam ugotować krem z białych szparagów. Zupę robi się po prostu ekspresowo, delikatna aksamitna, smaczna.Zapraszam... Skala smaku 10/9 zupa zabija pierwszy głód(...)mężczyźni na pewno się nie najedzą więc drugie danie jak najbardziej wskazane;) (pierogi leniwe czemu nie) Zupę radzę dodatkowo przelać przez sito i przetrzeć łyżką zgromadzony na sicie miąższ, w ten sposób pozbędziemy się resztek łykowatych cząstek szparagów. 6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego 3 średniej wielkości ziemniaki 500 g białych szparagów 2 średnie cebule 1 łyżka masła
Kubki smakuwymaga najlepszych składników, specjalnego traktowania i dodatku zbalansowanych przypraw. W tej postaci jadamy go raz do roku – poświęćcie należny mu czas, by móc cieszyć się głębokim smakiem tej pysznej zupy. Długie buraczki są bardzo ciemne, mają piękny głęboki prawie czarny kolor, pachną dużo mocniej niż buraki okrągłe i są też od nich dużo słodsze, bardziej soczyste i mniej ziemiste(...)pozwoli mu na jeszcze mocniejsze nabranie smaku. Na drugi dzień odcedzamy go na sicie, zostawiając ewentualnie kilka plastrów buraczków do ozdoby (kroimy je w słupki i później dodajemy do zupy). Przed podaniem barszczu wywar stawiamy na mały gaz, mocno go podgrzewamy. W dłoniach rozcieramy majeranek i dodajemy go do zupy. Wywar łączymy z wywarem z gotowanych grzybów. Dodajemy do niego
Karo in the KitchenBardzo sceptycznie podchodziłam do tej zupy i jakiś czas czekała na swoją kolej. No bo myślałam: zupa z mięsem i mlekiem kokosowym, jakoś mi nie pasowało a okazało się że to najpyszniejsza zupa jaką ostatnio jedliśmy, polecam serdecznie. W Tajlandii wiedzą co dobre, przekonałam się już nie raz choć w samym kraju jeszcze nie byłam, wszystko przede mną. Tajska zupa
Moje Małe Czarowaniepamiętać o wystarczająco długim wymoczeniu grzybów w zimnej wodzie przed gotowaniem oraz ugotowaniu w tej samej wodzie, w której się moczyły. Dzięki temu grzyby nie będą twarde, a wigilijna zupa grzybowa nabierze pięknego, brązowego koloru i intensywnego, grzybowego zapachu. Zupa z suszonych grzybów jest w Polsce jedną z typowych potraw wigilijnych Składniki: marchew pietruszka kawałek selera por 1 średnia cebula(...)pieprz). W miedzy czasie podsmażamy na maśle drobno pokrojone pieczarki. Mąkę wsypujemy do garnuszka, zalewamy śmietaną i ucieramy. W trakcie ucierania dodajemy trochę (2-3 łyżki) ciepłej (prawie gotowej) zupy do garnuszka, aby śmietana nie zważyła się, kiedy będziemy całość dodawać do prawie gotowego wywaru. Kiedy nasz wywar z warzyw będzie prawie gotowy, a grzyby odpowiednio miękkie, przelewamy nasze grzyby
Gotowanie-ukPrzed Świętami przypominam sobie o zapasie suszonych grzybów. W tym roku na grzybobraniu byłam tylko kilka razy, więc zapasik jest mizerny. Ale i tak wystarczy na zupę grzybową. Żeby zupa nie była wodnista, zrobiłam ją ze zmiksowanym kalafiorem. Składniki : 2 garści suszonych grzybów (użyłam mieszanki) mały kalafior marchew pietruszka korzeniowa kawałek selera kawałek pora 2 liście laurowe 4 ziarna ziela(...)Lekko schłodzony kalafior zmiksować z połową marchwi. Do zmiksowanych warzyw dorzucić ugotowane grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Wlać też wodę z gotowania grzybów - ilość zależna od pożądanego koloru zupy. Zupę doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i octem jabłkowym. ----- Podobne: Kapusta z grochem Kapusta z grzybami i śliwkami Wegańskie gołąbki z grzybami
Weekendy w domu i ogrodziemojej rodzinie przeplatają się tradycje z różnych rejonów Polski. Wigilia przeważnie jest wspólna i każdy daje coś od siebie. Na stole są dwie juszki - jedna to zupa rybna a druga to...kompot z suszu. Zupę rybną tak nazywa się w rodzinie od strony mojej Babci (rejon Chełma, Zamościa), a kompot z suszu w rodzinie od strony moich Teściów (rejon(...)Bereżnicy - z etnicznej grupy Łemków. Jedni i drudzy (patrząc na rejon, który zamieszkiwali) byli pod wpływem kuchni ukraińskiej. I rzeczywiście - kuchnia ukraińska obfituje w juszki, czyli pożywne, zawiesiste zupy. Tu zagadki nie ma. Zastanawiam się skąd wzięła się taka nazwa kompotu z suszu u Łemków... Składniki: karp lub inne ryby słodkowodne, 2 duże marchewki, 2 pietruszki, spory kawałek selera
Nie tylko w kuchniDosyć ostra ale bardzo smaczna zupa. Użyłam dyni wymagającej obrania, ale jeżeli weźmiemy dynię Hokkaido, pracy będzie jeszcze mniej. Zupa rozgrzewająca, w sam raz na zimne dni. Podałam z pestkami dyni, ale równie smaczna będzie z grzankami. Polecam. składniki ok 900 g dyni (po obraniu, wyjęciu pestek zostało mi ok 600 g) 4 ząbki czosnku 1 cebula 5 cm kawałek(...)Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę, dodać do podsmażonej cebuli. Wlać trochę bulionu, zeskrobać smaki z dna garnka. Dodać resztę bulionu, zagotować, przykryć, zmniejszyć gaz i gotować zupę ok 45 minut aż warzywa będą miękkie a smaki się przegryzą. Lekko przestudzić, usunąć cynamon. Zupę zmiksować, doprawić solą, jeżeli jest zbyt gęsta - dolać gorącej wody
Stare Garyzupa marchewkowa Przyrządzona z aromatycznym imbirem zupa marchwiowa, jest nie tylko smaczniejsza, ale może uchronić nas przed jesienną infekcją. składniki dla czterech osób 4-5 sporych marchewek 1 cebula 1 korzeń pietruszki 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego kawałek selera kawałek korzenia imbiru 1 ząbek czosnku szczypta lubczyku sól, pieprz 3 łyżki masła dodatkowo jogurt lub kwaśna(...)drobno posiekany korzeń imbiru. Całość smażymy przez pięć minut a później marchewkę dodajemy do garnka z wywarem i gotujemy przez dziesięć minut. Teraz garnek zdejmujemy z palnika i miksujemy zupę. Garnek ze zmiksowaną marchewką wstawiamy ponownie na palnik, zagotowujemy doprawiamy solą, oraz pieprzem i wyłączamy kuchenkę. Zupę rozlewamy na talerze, dodając do każdej porcji łyżkę jogurtu, lub śmietany
Miód i pieprzwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Krupnik - zupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym, z ziemniakami, zasypana kaszą. Zwykle dodaje się do niej grzyby suszone. Można ją jeść także z kawałkami mięsa. (Wikipedia) mięso drobiowe/wieprzowe na wywar ok 3/4 szklanki pęczaku 4-5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe(...)angielskim. (Opcjonalnie można dodać uprzednio namoczone grzyby) Wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i pora) oraz opłukaną kaszę. Całość gotować do miękkości warzyw i kaszy. Na koniec gotowania zupę posypać niewielką porcją posiekanej zieleniny. (Ostrożnie, bo zielenina za bardzo zmieni jej smak.) Doprawić do smaku. (Zupę można zabielić śmietaną lub dodać do niej odrobinę masła.) Do zupy dodałam mięso
Di gotujebarszcz? Nie pytam, czy jecie, bo to rozumie się samo przez się. Każdy przecież musi spróbować barszczu w Wigilię; przynajmniej w moich stronach. Wiem, że na południu jada się zupę grzybową lub rybną, albo jeszcze jakieś inne cuda... Ale na naszym stole, odkąd pamiętam, dwudziestego czwartego grudnia, zawsze stawał barszcz. Babcia robiła marynarski, lekko ostry; Mama troszkę oszukuje(...)pomyślałam o tym, żeby sobie samej barszcz ugotować. No nie wiem dlaczego... Ale z pewnością i do tego kiedyś dojrzeję. Póki co, gdy nachodzi mnie ochota na krwistoczerwoną zupę, sięgam po buraczkowe kremy. Eksperymentów było już kilka, ostatni zaliczam do jak najbardziej udanych. Przepis znalazłam na blogu Pod zielonym niebem , i od razu mi się spodobał. Dodatek jabłka jest
Pożeraczka, czyli raz adobrze