zupa - 39132 przepisów (strona:543/2609)

Sen Nocy Letniej - czyli chłodnik ogórkowy z awokado 175

zaklęcie. Ona krząta się jak driada. Iskierki w oczach Lizandra niczym świeżo wybite miedziaki wpatrują w pracę jego ukochanej. Przez żołądek do serca -  mawiają prastarzy. OCZAROWANIE UKOCHANEGO/SPORZĄDZENIE ZUPY Zaczynamy od ogórków. Dwa duże odkładamy, a resztę obieramy ze skórki, pozbawiamy i kroimy w mniejsze kawałki. Obieramy awokado, wyjmujemy pestkę, i miksujemy z ogórkami przy pomocy miksera ręcznego Hendi(...)250VV . Dodajemy jogurt jeśli lubimy delikatniejsze zupy. Następnie wyciskamy sok z połowy limetki, dodajemy dwie łyżeczki wasabi (ale to kwestia gustu). Cukier trzcinowy rozpuszczamy w oliwie (wystarczy podgrzać) i również miksujemy z ogórkami.  Szczelnie zakrywamy miskę folią i odstawiamy do lodówki. Teraz czas na sałatkę.  W kosteczkę kroimy ogórka ze skórką i obranego melona. Z odrobiny oliwy, szczypty

Karczma Honorietty
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 139

Uwielbiam zupę pomidorową ze świeżych pomidorów. Teraz , kiedy jest sezon na wspaniałe pachnące pomidory to nie można jej nie ugotować. Zamykam również smak pomidorów w słoikach, aby zimą cieszyć się smakiem domowego przecieru. (przepis) Składniki: 3 średnie marchewki 1 mały seler 1 duża pietruszka(korzeń) 1 por 2,5 l wywaru mięsnego 400 ml domowego przecieru pomidorowego (przepis(...)gotującego się wywaru mięsnego, a następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie,pieprz, czosnek i gotować do miękkości warzyw. Na koniec wlać przecier pomidorowy, pogotować chwilę. Usunąć z zupy liść laurowy i ziele angielskie, a resztę zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić majerankiem , bazylią, solą i pieprzem. Zagotować. Makaron lub ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na talerz włożyć makaron, zalać

O kuchni z uczuciem
zupa z flądry 168

zupa z flądry z kwaśną śmietaną Dziś chciałbym zaprezentować trochę inną wersję zupy rybnej. Bardzo popularną na Kaszubach i Pomorzu ( tam dane mi było, spróbować jej po raz pierwszy), a raczej mało spotykaną w innych częściach kraju. A szkoda, ponieważ ta prosta,  pożywna zupa, warta jest szerszego uznania. Składniki  dla 4 osób 2-3 flądry 1-2 korzeń(...)cytryny, mąkę, kwaśną śmietanę ( hartując ją, żeby się nie zważyła), oraz przesmażoną cebulę i warzywa z wywaru pokrojone w paski( marchew, pietruszka). Na koniec dodajemy kawałki flądry, gotujemy zupę jeszcze 5 minut, doprawiamy pieprzem i solą do smaku i podajemy, posypując posiekanym koprem

Miód i pieprz
Zupa krem z kurek z koperkiem (wegańska) 227

piękne, że mimo tylu kilometrów cały czas utrzymujemy kontakt!  A dziś przepis na kolejną prostą zupkę-krem, tym razem z kurek. Mimo wielkiej niechęci i dystansu ludzi do zup, uważam, że zupy są jednym z najprostszych dań. Szybko się je wykonuje (chodzi mi głównie o obranie, umycie i skrojenie warzyw), trudno je zepsuć, a zmiksowane na krem śmiało mogą(...)zastąpić pierwsze danie! Zupy obfitują w różnorodność warzyw, witamin i aminokwasów (o ile nie używamy gotowej kostki bulionowej napchanej chemią), są bardzo zdrowe i zawierają znikomą ilość tłuszczu (nie mówię tu o wywarze mięsnym). Warto jeść zupy, gdyż z podstawowych składników takich jak por, marchew, pietruszka czy seler można wyczarować coś wspaniałego! Tak więc, zachęcam Was do wypróbowania

Be Fit Be Strong
Zupa buraczkowa 177

programy kulinarne ludzi, których pierwszy raz na oczy widzę. Niektórzy są naprawdę kiepscy (nazwisk wymieniać nie będę, bo jeszcze się z tego zrobi afera). Wegetuję. Uratować mnie może tylko zupa. ZUPA BURACZKOWA Składniki: - 3 litry wody - 300 gram mięsa - według uznania lub posiadania ;) - 3 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 1 cebula - 5 ziemniaków - średnich - starte buraczki (przepis na te przetwory(...)gram) oraz wypłukaną białą fasolkę z puszki. Zagotowujemy, doprawiamy. Jeżeli uznamy, że smak jest za mało intensywny, możemy dodać koncentrat barszczu buraczanego lub sok z cytryny. Zbyt długie gotowanie zupy buraczkowej może doprowadzić do utraty jej intensywnego koloru, ale nie zmienia to waloru smakowego. Zupę podawajemy z gęstą kwaśną śmietaną. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce! :) (function

Życie zamknięte w smaku
Zupa cytrynowa z kurczakiem 201

zupa korciła mnie od jakiegoś czasu. Wyobrażałam sobie, że będzie to smak niecodzienny; trochę słodki, a trochę kwaśny. Muszę przyznać, że efekt nieco mnie zdziwił. Jest to coś, co trzeba spróbować, żeby zrozumieć. Jestem też przekonana, że to typ potrawy, którą albo się kocha albo nienawidzi. Żadnych półśrodków ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject(...)Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ZUPA CYTRYNOWA Z KURCZAKIEM Składniki: - 500 gramów mięsa kurczaka (do rosołu - skrzydełka itp.) - 3-4 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - nać selera - 1 cebula - 3-4 cytryny - 150 gramów ryżu

Życie zamknięte w smaku
Zupa szczawiowa zagęszczana jajkiem 160

naszych stolach często możemy zobaczyć zupy. Muszę przyznać, że gama wyboru zup w Polsce jest bardzo duża. Już w maju możemy zaopatrzyć się w świeży szczaw - możemy go sami zebrać lub zakupić na targu. Warto zrobić zupę ze świeżego szczawiu, jest ona bardzo aromatyczna. Składniki: 3 l wody 200 gram mięsa ( można też ugotować wywar na kościach np. po schabie(...)kości, ponownie umieszczamy w wywarze. Pod koniec gotowania dodajemy dokładnie wymyty i pokrojony szczaw, doprawiamy solą i pieprzem. Rozbijamy jajka do miseczki, mieszamy i powoli wlewamy je do zupy przez cały czas ją mieszając. Gotujemy kilka minut. SMACZNEGO A oto szczaw w naturalnych warunkach (z mojego ogrodu

Smaki Ewy
Tradycyjna zupa cebulowa 101

sumie nie jestem miłośnikiem ugotowanej cebuli. Po zrobieniu zupy trochę byłam zdziwiona, że cebula była taka smaczna. Mogę więc polecić tę zupę nawet tym którzy podobnie jak ja  za gotowaną cebulą nie przepadają. Składniki: 9 średnich cebul lub 5 dużych 1 ½ l wody 80 gram masła 2 kostki bulionowe 1 czubata łyżka mąki Chleb tostowy oliwa Ser ementaler Sól(...)cebula zbrązowieje ( jakieś 5 minut ). Usmażoną cebulę przekładamy do garnka, dodajemy mąkę i przez minutę smażymy. Wlewamy bulion, zagotowujemy, od czasu do czasu mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zupę wlewamy do żaroodpornych miseczek ( naczynia ), kładziemy grzanki na zupę, posypujemy tartym serem i zapiekamy w piekarniku. Zapiekamy aż ser się przyrumieni. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Domowe flaczki drobiowe 85

Mimo nazwy flaczki, nie mają one nic z tym wspólnego. W tym przypadku zupa zrobiona jest z żołądków indyczych a w smaku podobna do typowych flaczków. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: 3 l wody 600 gram żołądków indyczych ok. 200 gram antrykotu 2 – 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula Mały słoiczek koncentratu pomidorowego Vegeta Sól Pieprz czarny Pieprz cayenne(...)gotującej się wołowiny. Całość solimy, dodajemy vegetę i  gotujemy. Obrane marchewki, pietruszkę, seler kroimy w kostkę, cebulę tylko obieramy. Gdy mięso będzie dosyć miękkie, wyjmujemy je, dodajemy warzywa, zupę gotujemy dalej. Doprawiamy pieprzami, czosnkiem granulowanym i majerankiem. Wystudzone mięso drobno kroimy i ponownie umieszczamy w zupie. Odlewamy niewielką ilość płynu, dodajemy do niego śmietanę, mąkę i koncentrat pomidorowy, mieszamy

Smaki Ewy
Kartoflanka – idealna zupa na zimę 189

Idealna zupa na zimowy okres - jest rozgrzewająca, sycąca  i smaczna. W zależności od regionu różni się ona swoim składem. Śląska jest z natką pietruszki, góralska z cytryną i koperkiem, kresowa z jabłkami i chrzanem. Mogłabym tak dużo podawać przykładów, ale jedno jest wiadome - ile domów tyle różnie przygotowanych zup ziemniaczanych. Ta którą przedstawiam nie wywodzi się  z mojego(...)boczek kroimy w większą kostkę i podsmażamy na patelni. Na tej samej patelni podsmażamy również cebulę. Ugotowane mięso wyjmujemy i kroimy na mniejsze kawałki i ponownie umieszczamy w zupie. Do wywaru dodajemy ziemniaki, starte warzywa, podsmażoną cebulę, kiełbasę i boczek. Gotujemy razem. Doprawiamy sola i pieprzem oraz łyżką majeranku. Na koniec gotowania odlewamy niewielką ilość płyny, dodajemy do niego śmietanę

Smaki Ewy
Zupa fasolowa z nutą wędzonki 93

moim rodzinnym domu zupa fasolowa była na słodko – kwaśno, tradycyjnie jak na Kaszubach. Nie robię fasolowej w ten sposób. A robię ją z wędzonymi skórkami boczku ( dla smaku i zapachu ) i majerankiem. Z fasolową jest ten problem, że trzeba namoczyć porządnie fasolę ( najlepiej na noc ), ale cóż czego się nie robi aby zjeść dobry posiłek. Składniki: 500 gram fasoli ( namoczonej(...)fasolę z mięsem tak długo, aż fasola będzie prawie ugotowana ( trochę to trwa ). W międzyczasie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, cebulę w całości.  Dodajemy warzywa do zupy Wyjmujemy mięso i skórki, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy ponownie w zupie ( jeżeli lubicie skórki, to je również ). Zupę doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością majeranku ( 2-3 łyżki

Smaki Ewy
Zupa krem z pomidorów z klopsikami w stylu śródziemnomorskim 128

Dzisiaj prezentuję zupę pomidorową w odmienionym stylu z oreganowo – bazyliowymi klopsikami. To taka odmiana dla typowej, pomidorowej zupy. Spróbujcie również odmienić swoją zupę. Składniki: 2 spore marchewki Kawałek selera Korzeń pietruszki 4 - 5 ziemniaków ( zależy jakie duże ) 3 gałązki selera naciowego 1 cebula Ok.2 l wody 2 puszki pomidorów Sól Pieprz Kwaśna śmietana Listki świeżej bazylii Klopsiki 500 gram mięsa(...)puszki. Całość miksujemy. Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz, vegetę, oregano i bazylię oraz jajka i bułkę tartą. Mieszamy masę i formujemy małe klopsiki. Klopsiki gotujemy w pomidorowej zupie. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z kwaśną śmietaną i listkami świeżej bazylii. Dodatkowo możemy posypać świeżo, grubo mielonym kolorowym pieprzem SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Botwinka z jajkiem 123

Chyba każdy zna zupę botwinkę. Jedni ją lubią bardziej inni mniej. W dzieciństwie nie bardzo za nią przepadałam, pewnie przez liście. Lat przybyło i smaki też się zmieniły. Botwinkę robię kilka razy do roku, jak w sklepach jest młoda, świeża botwinka. Kiedyś nawet pokusiłam się i zrobiłam botwinkę w słoikach, lekko zakwaszoną. Była idealna do zupy. Prostszym sposobem jest mrożenie(...)pokrojonej botwinki. Dzisiaj jednak zupa ze świeżej botwinki. Składniki: Ok. 2 l – 2 ½ l wody Ćwiartka z kurczaka 3 marchewki ( ja miałam małe więc było ich  więcej ) Pietruszka korzeń Kawałek selera lub 1 mały młody Pęczek botwinki z buraczkami 4 ziemniaki Gęsta kwaśna śmietana Sól Pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Ocet lub sok z cytryny Jajka ugotowane na twardo

Smaki Ewy
Zupa krem z kalarepy 224

Zupa, której nie może zabraknąć, kiedy lato w pełni, a ogródki przepełnione warzywami. Lekka zupa, która zaskoczyła mnie swoim smakiem. Nie spodziewałam się, że będzie taka dobra :) SKŁADNIKI: 2 młode kalarepy 1 cebula 3 ziemniaki 1 marchewka 1 ząbek czosnku 1 litr bulionu drobiowego sól pieprz czarny koperek groszek ptysiowy Wszystkie warzywa pokroić w kostkę i po kolei smażyć(...)której smażyły się warzywa, aby cały aromat i smak przenieść do garnka. Gotować, aż warzywa będą miękkie, czyli około 20min. Zmiksować blenderem na gładki krem. Dodatkowo można podbić zupę śmietaną, jak ktoś lubi. Podawać ze świeżo posiekanym koperkiem i groszkiem ptysiowym lub grzankami. Smacznego :) Polecam również nadziewane kalarepy :)   Kategoria: DLA DZIECI , Obiad , Szybki obiad , WYTRAWNIE , Zupy Tagged: bulion , kalarepa

https:KKuchniaMniam
Tajska zupa z kurczakiem 168

okazji tygodnia azjatyckiego w Biedronce i Lidlu, które były całkiem niedawno, zapragnęłam azjatyckiego dania... Zaszalałam i postanowiłam ugotować sobie aromatyczną i sytą zupę tajską z kurczakiem - zapraszam! Składniki na 4 porcje. Składniki: 400 g piersi kurczaka 150 g makaronu gryczanego soba 1 litr wody 400 ml mleczka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego Sok z 1/2 limonki(...)kurczaka. Całość dokładnie mieszamy i następnie dodajemy sos rybny, sos sojowy, cukier trzcinowy, sok z limonki i gotujemy ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie do zupy dodajemy makaron soba i gotujemy ok 5 minut do miękkości. Zupę podajemy na ciepło z dodatkiem świeżego szczypiorku. Po zjedzeniu zupy w te upały pragnienie idealnie ugasi zielona herbata marki

Emcia Pichci

Proponowane wyszukiwania