zupa - 38908 przepisów (strona:543/2594)

Zupa krem z kukurydzy 132

dziś nadeszła propozycja na rozgrzewającą zupę krem z kukurydzy, z dodatkiem 'palącej' papryczki chili i imbiru oraz mleczka kokosowego. Jeśli nie lubicie ostrego smaku papryczki i imbiru to można zmniejszyć ilość, bądź pominąć te składniki. Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)przyprawami bulion (bądź wodę) i gotujemy ok. 5 min. Po tym czasie dodajemy mleczko kokosowe i ponownie gotujemy ok. 10 min, do momentu, aż kukurydza będzie miękka. Przestudzoną zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Po zmiksowaniu przecieramy zupę jeszcze przez sito, żeby zmniejszyć ilość pozostałych łusek. Zupę podajemy posypaną papryką w proszku

psgotujemy
Zupa pieczarkowa 130

Dzisiaj zapraszam na zupę pieczarkową - właśnie tak kończy się etap, gdy pieczarki dosłownie 'za mną chodziły' :) Przygotowanie wymaga troszeczkę więcej czasu niż zwykła pomidorówka ze względu na konieczność pokrojenia warzyw i przede wszystkim pieczarek, ale ostatecznie czas oczekiwania nie jest przesadnie wydłużony, więc dla smakowego efektu warto się poświęcić. Smacznego!   Składniki: 450 g pieczarek 1,2 l bulionu(...)cebula 2 marchewki mały kawałek selera kawałek pora natka pietruszki 5 łyżek śmietany do zup (kwaśnej) 2 łyżki masła sól, pieprz do smaku ulubiony makaron Wykonanie: Wszystkie warzywa oraz pieczarki obieramy i kroimy, warzywa - w kostkę, pieczarki i por - w talarki. Następnie na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy pieczarki i smażymy je kilka minut. Potem do garnka wlewamy bulion i gotujemy

psgotujemy
Krupnik z pomidorami 117

Zupy robię bardzo rzadko, bo moi domownicy za nimi nie przepadają. Jednak od czasu do czasu ma się ochotę na talerz pysznej gorącej zupki. Dzisiaj krupnik taki mojemu z dodatkiem świeżych pomidorów. Składniki: 500 g wieprzowiny (dałam karkówkę) 1 cebula 1 szklanka kaszy jęczmiennej 3 pomidory 3-4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 litry wody 1 łyżeczka(...)gotować. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć delikatnie cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać pomidory obrane ze skóry i pokrojone w mniejsze kawałki,smażyć wraz z cebulą . Całość wlać do zupy, doprawić majerankiem i chwilę gotować. Zupę należy często mieszać, aby się nie przypaliła. Kiedy kasza będzie miękka nasza zupa jest gotowa. Na talerzu posypać natką pietruszki. krupnik z pomidorami

O kuchni z uczuciem
Zielona zupa z młodych warzyw idealna na lato 150

Zupa jarzynowa pełna młodych świeżych warzyw o tej porze roku to pozycja obowiązkowa. Zwykle nie dodaję jarmużu, ale akurat miałam to warzywo w zamrażalniku. Za to z reguły dodaję jeszcze młodego kalafiora i zielony groszek, których tym razem nie dodałam, ale zupa i tak była tak gęsta od warzyw, że łyżka stała! Najlepiej smakuje zaraz po ugotowaniu i obowiązkowo namawiam(...)cukinię pokrojoną w kostkę. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek, natkę pietruszki oraz mielony kminek. Mąkę rozprowadzić w śmietance, zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając. Mięso z można obrać ze skóry i kości, pokroić drobno i dodać do zupy lub wykorzystać do innego dania.  Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać jarzynkę

Czerwień i błękit
Zupa kalafiorowa z lanymi kluseczkami 321

Smaczna i pożywna zupa z kalafiorem. Może stanowić jednodaniowy obiad, bo dzięki kluseczkom jest bardziej treściwa :) 1 udko z kurczaka 1 marchewka 1/2 pietruszki 2 plasterki selera 1 suszony grzyb ziarenka pieprzu sól gałązka lubczyku 1/2 małego kalafiora 1 łyżka koperku KLUSECZKI: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli Udko, warzywa, lubczyk grzyb i ziarenka(...)ogniu. Zbierać szumowiny, które będą się gromadzić podczas gotowania. Kiedy bulion będzie gotowy, wyjąć udko oddzielić mięso i wrzucić ponownie do garnka. Kalafiora podzielić na różyczki i dodać do zupy. Gotować ok 10min. Na końcu wsypać koperek. KLUSECZKI: jajka roztrzepać, wlać mleko i dodać sól, mąkę pszenną. Wszystko razem połączyć. Odstawić na 10min. Przetrzeć przez odpowiednie sito na gotującą się

https:KKuchniaMniam
Zupa krem brokułowa 136

Dawno nie gościła u nas żadna zupa. Brokuł który był w lodówce, trzeba było dobrze wykorzystać. Zupa brokułowa jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Nie zgodzimy się z opinią, że zupa krem jest nudna, mdła i bez wyrazu. W smaku jest naprawdę bardzo dobra. Składniki: - duży brokuł - 1 marchewka - 1 pietruszka - 3 ziemniaki - 3 cebule - 3 ząbki czosnku - pęczek koperku(...)miękkości. Dodajemy pokrojony koperek. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy serek topiony i chwilkę razem wszystko gotujemy. Około 10 min. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Wszystko razem miksujemy. Zupę możemy podać z  płatkami migdałowymi, grzankami albo prażoną cebulą

Pan i Pani Smith w kuchni
Zupa rybna 142

Zupa rybna nigdy dobrze mi się nie kojarzyła. Kilka lat temu, kiedy pierwszy raz jej próbowałam, utwierdziłam się w przekonaniu, że to nie mój smak.  Starałam się jej zawsze unikać. Kiedy pewnego razu mąż przygotował ją na obiad, czekało na mnie bardzo miłe zaskoczenie. Zupa zupełnie inaczej smakowała. Nie pływały w niej żadne rybne pulpeciki, tylko prawdziwe duże kawałki(...)różnych gatunków ryb. Smak i aromat był niezwykły. Jest to bardzo sycąca i smaczna zupa. Sądzę, że swój wyjątkowy smak,  zawdzięcza lekko pomidorowej "nucie".  Polecam ją bardzo gorąco wszystkim wybrednym osobą , którzy poszukują aromatycznych i bogatych w smak zup. Jest to idealne rozwiązanie na świąteczny obiad. Składniki: - filet z dorsza - filet z okonia - cebula - 2 ząbki czosnku - pół

Pan i Pani Smith w kuchni
Dwa w jednym, czyli krem groszkowy z kremem dyniowym 144

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Dawno nie było zupy, więc ta dam !Oto i one. Konsystencja zupy groszkowej ze zdjęcia nie jest idealna, ale przepis poniżej został poprawiony i jeśli z niego korzystacie, nie będzie to wyglądało(...)wyżej. Idealna kombinacja smaków, dzięki dwóm zupom na jednym talerzu :) Składniki: Krem groszkowy: - 1 kg g mrożonego groszku - 1 l wywaru warzywnego z dwoma marchewkami - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, ostra Do gorącego wywaru wrzucamy groszek. Przyprawiamy i blendujemy. Krem dyniowy: - 0,5 kg dyni - 1 l wywaru warzywnego z dwoma marchewkami - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka curry

Corner With Recipes
Karotenoidowa zupa z soczewicą 167

Wszystkie składniki wchodzące w skład tej zupy pasują do siebie doskonale, zwłaszcza kolorystycznie. Za kolorem zaś kryje się obecność pewnych cennych składników. Mamy sezon letni, a więc zwiększoną ekspozycję skóry na działanie słońca, które do pewnego stopnia ma pozytywne działanie na nasz organizm (podskórna produkcja witaminy D), jednak zbyt częsta i długa prowadzi do przedwczesnego starzenia się komórek i zmian(...)warzywa i owoce zapewnia dawkę substancji antyoksydacyjnych, które mają działanie ochronne i prozdrowotne. Szczególne znaczenie mają to właśnie karotenoidy, które wymiatają wolne rodniki i chronią przed nowotworami, a ta zupa zawiera ich porządną dawkę. Dość już tych wykładów odnośnie zdrowotności, ważne jest to, że smakuje wybornie i aromatycznie, a soczewica sprawia, że jest pożywna i syci na długi czas, zatem

Roślinna - blog wegański
Zupa curry z soczewicą 100

takie chłodne dni nic tak nie rozgrzewa jak aromatyczna zupa z soczewicą. Soczewica jest sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kaloriami. Jest źródłem białka i błonnika, który reguluje poziom tłuszczu i glukozy. Ma również niski indeks glikemiczny. Polecana dla przyszłych mam, gdyż dostarcza organizmowi kwas foliowy. W tej zupie soczewicy towarzyszą cukinia, marchewka, pietruszka i pomidory. Cudnego aromatu zupie nadają przyprawy(...)minut. 2. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Smażyć kilka minut. 3. Po 10 minutach dodać do zupy opłukaną soczewicę. Gotować na małym ogniu 15 minut. Dodać zawartość patelni oraz pomidory. Zagotować. Wyłączyć gaz. Doprawić solą, pieprzem, garam masala, ostrą papryką i curry. Wymieszać i podawać

Moja Galeria Smaku
zupa "zielono mi":szpinak,cukinia, warzywa, czosnek, masło.. 131

zmiksować obrać marchew, seler, pietruszkę i pokroić w kostkę, wsypać do wody 3 litry, dać kucharek i gotować z 15 minut dodać pokrojoną cukinię ze skórką i zagotować do zupy wlać z dzbanka szpinak, wlać trochę wody do dzbanka, opłukać i wlać do zupy, dodać masło, pieprz mielony i gotowac z 10 minut śmietanę 18 % słodka, mąkę, wodę wymieszać(...)wlać do zupy i mieszając zagęścić, dodać posiekaną natkę pietruszki - zupa jest bardzo smaczna, smakuje na ciepło i na letnio, można ją podać z grzankami, makaronem, ryżem................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa kurkowa z makaronem 133

końcu na 'moim' ryneczku pojawiły się kurki a wraz z nimi chęć na zupę- taką najprostszą: przygotowywaną na warzywnym wywarze (z resztą jak każda moja zupa), z dodatkiem warzyw, dużą ilością masła oraz kopru i podana z pełnoziarnistym makaronem. Warzywa zostały zmiksowane dzięki czemu zupa ma konsystencję lekkiego kremu, którego nie zabielałam śmietanką, ale mąż dostał 'kleksa' i ocenił zupę

Kraina Miodem Płynąca
Flaki wieprzowe 175

Dobra pożywna zupa Składniki - 1 kg flaków wieprzowych - 0,5 kg łopatki - 1 skrzydło z indyka - 3 marchewki - 3 pietruszki - 1 seler - 2 ząbki czosnku - 1 cebula - 5 kulek ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 2 gałązki tymianek - 2 łyżki majeranek - 1 łyżka czerwonej papryki - 1 łyżeczka zmielonego kolorowego pieprzu - sól - kilka gałązek natki pietruszki - 1 gałązkę seler - 1 gałązka lubczyku(...)flaki odcedzić włożyć do warzyw doprawić tymiankiem pieprzem solą dodać  majeranek paprykę gotować wszystko razem ok 20 minut wrzucić na koniec posiekaną  zieleninę pietruszkę lubczyk i seler Zupa najlepiej smakuje na następny dzień  Zupę można zagęścić zasmażką ja nie dawałam nie chciałam do zupy dodawać  d odatkowego  tłuszczu

W królestwie smaków Beaty
Zupa serowa 139

Rewelacyjna kremowa zupa serowa. Dzięki dodatkowi kiełbasek francuskich jest bardziej syta. Po domu roznosi się aromat serków. 2 drobiowe skrzydełka 1 cebula 2 kiełbaski francuskie Włoszczyzna (marchew, seler, por, pietruszka) 7 różyczek kalafiora 100 serka topionego hollander kremowy 50 g serka topionego śmietankowego 100 g serka topionego z szynką 1 kostka rosołowa drobiowa 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta Sól Pieprz(...)ugotowanego ryżu Do garnka wlewamy około 2 litry wody. Wkładamy skrzydełka oraz pokrojoną włoszczyznę. Gotujemy na wolnym ogniu, dokładamy kostkę rosołową. Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy. Kiełbaski kroimy w pół plasterki, cebulę w kosteczkę – podsmażamy razem na patelni, przekładamy do zupy. Na końcu dodajemy pokrojone topione serki oraz doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą typu Vegeta. Gotujemy

VioletoweKucharzenie
64. Zupa z botwinki - odchudzony, rodzinny przepis 181

jechać zwiedzać świat, a my samochodem możemy zabrać ich gdzie i kiedy tylko chcemy, a ich radość jest nie do opisania!  A dziś, przepyszna, domowa i rodzinna zupa z botwinki z przedwojennego przepisu, który przekazujemy sobie z pokolenia na pokolenie. Jednakże, tym razem, (może to brzydko z mojej strony) chciałam ją troszeczkę odchudzić i wykombinować zdrowszą, moją wersję, która(...)smaku niczym nie różni się od tradycyjnej wersji! Skoro wyszła tak samo pysznie, stwierdziłam, że warto się nią podzielić :) Jak wiadomo, zupy nie są kaloryczne - o ile nie są tłuste - więc i tutaj, porcja (bez jajka i jogurtu ok. 519g) to tylko 52kcal! Składniki na 4 porcje: - 2 pęczki botwiny - mały czerwony burak (ale również wystarczą te z botwinki) - łyżeczka

Be Fit Be Strong