zupa - 38908 przepisów (strona:548/2594)

Zupa koperkowa z kluseczkami z kaszy manny 178

Kiedy czerwiec staje się tak upalny jak dziś ogromną rolę w moim jadłospisie odgrywają zupy, jedną z nich jest koperkowa, przepis podaję w oryginale z  serii "Przepisy czytelników - WIOSNA" Biblioteczki Poradnika Domowego z uwaga - 1994 roku:)  Przepis stary, zupa pyszna! Składniki 1,5 litra rosołu (może być z kostki) 1 łyżka tłuszczu cebula 2 łyżki kaszy manny(...)Połączyć starannie kaszę mannę, mąkę, jajo, cebulę, przyprawy i natkę. Z ciasta formować łyżeczką kluski i kłaść na wrzący wywar. Gotować mieszając. Łyżkę mąki rozprowadzić w śmietanie, wlać do zupy i chwilę gotować. Do wrzącej zupy wsypać drobno posiekany koperek

Kuchenne aromaty
Krupnik 91

Zupa której podstawowy składnik stanowi oczywiście kasza jęczmienna. Jej zbawienne działanie na nasz organizm zna zapewne każdy czytelnik, jednak przypominam: obniża cholesterol, ma właściwości przeciwnowotworowe, antybakteryjne, spowalnia procesy starzenia, wzmacnia naczynia krwionośne, działa ochronnie na wątrobę, nerki i serce. Słowem nic tylko spożywać jak najczęściej, jak najwięcej. Nie wiem czy wiecie, jednak w Polsce ta sama część jęczmienia przeznaczona jest(...)też z sosami.  Składniki mięso z kością na rosół 3 duże marchewki 3 pietruszki 3 ziemniaki  1 mały seler  1 szklanka kaszy jęczmiennej 1 opakowanie zupy grzybowej w proszku kilka suszonych grzybów (opcjonalne) vegeta sól Sposób Mięso opłukać, zalać w garnku zimną wodą, gotować. Gdy powstaną szumowiny, zebrać je łyżką cedzakową, dodać sól. Marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki

Kuchenne aromaty
Zupa pomidorowa z korzeniem imbiru i pietruszką 116

Eksperymentowanie w kuchni wychodzi mi identycznie jak eksperymentowanie w życiu :) Stąd też pomysł na zupę pomidorową z korzeniem imbiru. Obłędnie smaczna, odżywcza i prosta w wykonaniu. Co nam trzeba: - korpus lub udko z kurczaka - Vegeta - koncentrat pomidorowy/ polecam Pudliszki - natka pietruszki - włoszczyzna - korzeń imbiru lub sos sojowy imbirowy - śmietana 12 volt/ opcjonalnie - ryż Gotujemy korpus w wodzie. Do powstałej(...)bazy dodajemy włoszczyznę, jak się chwilę pogotuje to dodajemy koncentrat pomidorowy. Osobno zagotowujemy ryż. Na koniec gotowania, ok. 5minut przed nałożeniem zupy do talerzy, wkładamy kawałek korzenia imbiru do garnka. Przyprawić Vegetą do smaku. Zupę podajemy posypaną natką  pietruszki. Opcjonalnie jak kto lubi można zabielić śmietaną. Smacznego

upichcona
Tajska przyjemność. 145

oczyszczonych krewetek, mała łyżeczka sosu rybnego, makaron ryżowy Imbir, chilli, trawę cytrynową, kolendrę i czosnek zmiksować - trawa cytrynowa musi być bardzo dokładnie zmiksowana, reszta mniej - lubię kiedy w zupie widać kawałeczki kolendry czy chilli. Dodać troszkę oleju, tak przygotowaną pastę wrzucić do rondla - lub garnka, czy woka. Smażyć kilka minut cały czas mieszając. Następnie dodać mieloną kolendrę, kurkumę - po chwili(...)wlać bulion. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Dodajemy mleczko kokosowe, znowu doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, ponownie gotując przez kilka minut. Po upływie czasu do zupy wrzucamy krewetki, gotujemy przez 3-5 minut. Zupę doprawiamy sosem rybnym.  Makaron ryżowy wkładamy do wrzącej wody, przykrywamy i odcedzamy po ok 4 minutach. Do miseczki wkładamy makaron, dolewamy

Plate of Joy
Zupa jarzynowa 92

Zdecydowanie zupa mojego dzieciństwa. Gdy przygotowała ją moja mama rozbierałam ją zawsze na czynniki pierwsze-wyławiając groszek, albo marchewkę, albo brukselkę. Zawsze wyglądała i smakowała inaczej, bo mama przygotowywała ją z tych warzyw, które miała akurat pod ręką. Moje dzieci również bardzo ją lubią a że jest zupą ekspresową często gości na naszym stole. Świetna zarówno dla fanów polskiej kuchni(...)samym końcu- z 5 minut przed końcem gotowania. Twarde warzywa od razu). Do śmietany w  temperaturze pokojowej dodaj chochelkę bulionu i przelej z powrotem do garnka z  zupą. Na samym końcu dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę jarzynową podawaj gorącą z ulubionym pieczywem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Zupa cebulowa przepis. Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? 131

Zupa cebulowa z resztkami chleba. Niektórzy powiedzą, że to nie sezon na zupy. Co prawda po ten przepis chętnie sięgam w zimie. Ale ma on też tę zaletę, że pozwala na fajne wykorzystanie sczerstwiałego chleba. Dlatego lubię do niego od czasu do czasu wracać, by nie marnować czerstwego pieczywa. Przygotowanie 5 minut. Gotowanie 5 minut. Składniki: 1 duża cebula, rozcięta(...)gotujemy ale już na małym ogniu przez kolejne 20 minut. Całość miksujemy lub nie. Jak to lubi. Możemy jeszcze dorzucić śmietanę lub drobno zmiksowane migdały. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata Zupa cebulowa przepis. Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? is a post from: MODA NA BIO The post Zupa cebulowa przepis. Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? appeared first on MODA

MODA NA BIO
Zupa krem z kukurydzy podana z solonym popcornem 149

zupy to jak dwa oddalone od siebie bieguny. Choć uwielbiam zupy jeść, niestety ale nie lubię ich przygotowywać. Jeśli zapytasz, dlaczego tak jest? Nie mam zielonego pojęcia. Ale oczywiście są pewne wyjątki. Jeśli przygotowanie takiego posiłku nie zajmie mi więcej niż 10 minut, mogę się poświęcić :D Jednym z pomysłów na mega szybką zupę, jest krem z kukurydzy. Prosta, szybka(...)drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wrzucamy odsączoną kukurydzę. Wszystko zalewamy gorącym bulionem i gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na krem. Podajemy z popcornem :) Polecam wszystkim fanom zupy krem i miłośnikom kukurydzy

Mój Smak na Życie
Zupa grzybowa z pęczakiem 149

Zupa grzybowa, mam jej wiele wersji i wszystkie pyszne ale z pęczakiem jeszcze nie zajadaliśmy. Taki pomysł zaświtał w mojej głowie i okazał się trafiony i pyszny. Mam jeszcze sporo grzybów suszonych i trzeba je wykorzystać bo niedługo sezon na świeże grzyby i pomysłów moc a teraz wykorzystuję suszone. Zupa grzybowa jest do tego najlepsza. Polecam serdecznie jeśli macie jeszcze(...)suszone grzyby koniecznie wykorzystajcie je do zupy z pęczakiem. Zupa grzybowa z pęczakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Wiosennie zielona zupa ze szpinaku i awokado 182

później, o zgrozo,  odpracować przy porannym skrobaniu szyb); kiedy więc u Pomidorowej Ani zobaczyłam przepis na obłędnie zielony krem ze szpinaku i awokado, ochoczo zabrałam się za gotowanie. Zupę przygotowuje się szybko i prosto, nawet za wiele kroić nie trzeba. Smakuje jak wiosna - szpinak z czosnkiem zawsze stanowią zgrany duet, awokado nadaje jej niezwykle kremowej konsystencji, a słodycz mango(...)też porcję C. Gwarantuję, że taki krem wprawi Was w doskonały, wiosenny humor - już sam, niezwykle intensywny kolor, zachwyca. A smak - moi drodzy, to po prostu niebo na podniebieniu! Zupa wyszła mi bardzo gęsta - ja takie lubię, ale zawsze można dolać więcej bulionu, tak, żeby jej konsystencja Wam odpowiadała. Krem ze szpinaku i awokado z mango Składniki: (na 2 porcje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa pomidorowa z czerwonym winem 164

Bardzo wiosenna zupa. Dodanie czerwonego, wytrawnego wina sprawiło, że zwykła "pomidorowa" zamieniła się w całkiem wykwintną zupę. W przepisie oryginalnym, makaron gotuje się w zupie. Ja wolę gotować go osobno. Po pierwsze każdy nakłada sobie tyle makaronu ile chce a po drugie tak gotowany nie stanie się zbyt miękki. Polecam! Inspiracją był przepis z  tej  strony. składniki(...)ogień i gotować bez przykrycia na średnim ogniu,  około 10 minut. Dodaj szpinak i gotować, aż zmięknie, co jakiś czas mieszając, około 5 minut . W międzyczasie ugotować makaron. Zupę doprawić octem solą i pieprzem. Podawać z makaronem , posypaną parmezanem. Smacznego

Stare Gary
Zupa szczawiowa z jajkiem 149

środowe popołudnie prezentuję przepis na pyszną wiosenną zupę ze szczawiem. Z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo smakuje wybornie. SKŁADNIKI: 3 skrzydełka z kurczaka, 1 marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, 4 ziemniaki, 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, 1 pęczek szczawiu, 100 ml śmietany 30%, 2 jajka, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Skrzydełka przekładam do garnka. Wlewam 2 litry wody. Dodaję pokrojoną marchewkę i pietruszkę(...)Wsypuję przyprawę uniwersalną. Gotuję 30 minut na małym ogniu. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Dodaję do zupy. Gotuję 15 minut. 2. Szczaw drobno siekam i wrzucam do wywaru. Wlewam śmietanę i gotuję 5 minut. Zupę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w ćwiartki. Zupę wylewam na talerze, dodaję jajko i podaję

Tradycyjna kuchnia Kasi
POMIDOROWA Z KALAFIOREM 162

marchewki 1 pietruszka 1l soku  pomidorowego (domowy lub z kartonika) koncentrat pomidorowy (do smaku) 1/2 kalafiora sól pieprz ziele ang. liść laurowy śmietanka 18% - jeśli ktoś lubi zupy zabielane Wykonanie:  Ugotować wywar mięsno-warzywny. Wyjąć warzywa i skrzydełka, a do gotującego się wywaru dodać sok pomidorowy, koncentrat (ilość zależy od naszych upodobań) oraz rozdrobniony na różyczki kalafior. Gotować(...)małym ogniu, aż kalafior będzie miękki. Marchewki wyjęte wcześniej z zupy, zetrzeć na oczkach, skrzydełka obrać, mięsko wraz z marchewką dodać do zupy. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę i dużą ilość posiekanego koperku. Zupa jest nie tylko pyszna, ale gęsta i pożywna. A po obiadku.... cóż, do kuchni... ktoś musi przecież.... pozmywać naczynia. Padło... na mnie, może to i lepiej

Walijskie Pichcenie
Kremowa zupa serowa 178

świąt, spędzania czasu w domu z rodzinką, czas ciepełka i przytulności (brakuje mi tylko w domu kominka... to by było spełnienie marzeń!) Dzisiaj jednak nie o świętach, a o zupie serowej, którą w tamten zimny dzień postanowiłam zrobić dla rozgrzania po powrocie do domu. Zupka jest sycąca, kremowa, prosta i szybka! - czyli taka w sam raz na jesienno zimowe(...)konieczny, jednak ja ostatnio jestem od niego "uzależniona" i dodaję praktycznie wszędzie gdzie się da. Jest bardzo wyrazisty - dużo bardziej niż inne sery - i ma bardzo fajny smak, który zupie doda intensywności. Jedynym jego minusem jest cena ponieważ niestety nie jest tani) PRZYPRAWY: Ziele angielskie Liście laurowe Pieprz cayenne Zwykły pieprz (najlepiej świeżo mielony) Odrobina soli Bazylia suszona

Jedzeniomania
Rozgrzewająca tajska zupa kokosowa (wegańska) 149

Idealne połączenie ostrości czosnku, imbiru, cebuli z łagodnością mleka kokosowego i kwaskiem cytryny. Pyszna zupa tajska! Składniki (4-6 porcji): puszka mleka kokosowego (400 ml) bulion wegetariański 3/4 kostki lub pól litra wcześniej przygotowanego wywaru 2 cebule 3 duże ząbki czosnku 5 cm świeżego imbiru 1 papryczka chili 1 łyżka cukru trzcinowego lub zwykłego cukru 1 łyżka pasty curry(...)cukier, sok z połowy limonki - Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut, jeśli mamy ochotę na tofu to dodajemy je w tym momencie - Gotujemy wybrany makaron i dodajemy do zupy. Pamiętajmy jednak,ze makaron chiński pochłonie spora ilość zupy ( tak jak to jest widoczne na moim zdjęciu) jednak mi to bardzo odpowiada (; Jeśli jesteśmy leniuszkami, tak jak ja, makaron możesz

Pora na pora i pomidora
Orientalno warzywna zupa z porów z łososiem 209

Zupa będąca połączeniem zupy orientalnej, warzywnej i rybnej, lekki i sycący mariaż tradycji oraz "nowoczesności" :) Składniki: por 2 łodygi selera naciowego cebula marchew 2 duże ziemniaki natka pietruszki imbir trawa cytrynowa liść laurowy łyżka ziaren kolendry szczypta gałki muszkatołowej ziele angielskie 100 ml śmietany sól, pieprz 200 g świeżego łososia cytryna / limonka - do podania Wykonanie: Trawę cytrynową kroimy w cząstki(...)kolendry i gotujemy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę i ziemniaki. Gotujemy przez ok godzinę, następnie po wyjęciu trawy, liści i ziela blendujemy "niedbale", tzn. tak, by zupa zagęściła się z pominięciem dodatku mąki, jednak nie do konsystencji kremu. Na chwilę przed podaniem, zupę zagotowujemy i dodajemy rybę, ponieważ nie potrzebuje ona długiej obróbki termicznej.  Talerz posypujemy

Taste Of My Day