się zapewne domyślacie, na samym wstępie odradzam już kostkę rosołową. Ja wywar na żurek gotuję zwykle na wieprzowych żeberkach, a zawsze z dodatkiem wędzonego boczku. Zwłaszcza ten ostatni nadaje zupie bardzo specyficzny smak i aromat. Warto również zwrócić uwagę na rodzaj użytej białej kiełbasy. Niestety, ta sprzedawana w supermarketach urąga często jakiejkolwiek przyzwoitości gdy idzie o jakość. Trudno więc dzisiaj(...)Podobnież nie kupujmy najtańszego boczku, w którym kolor zamiast od wędzenia pochodzi ze sztucznych barwników, bo również zepsujemy nasz żurek. Żurek 2015-03-31 11:04:55 Tradycyjna polska zupa, nie tylko na Wielkanoc. Na wywarze z wieprzowych żeberek i wędzonego boczku, z dużą ilością białej kiełbasy, doprawiony gęstą kwaśną śmietaną. Zapisz przepis Drukuj Składniki 250g dość chudych żeberek wieprzowych
Kulinarna Pokusapodsmażać ok. 1-2 minuty Dolać bulion i doprawić solą i pieprzem Gotować pod przykrywką na wolnym ogniu przez ok. 15 min Zdjąc ognia i wystudzić Dodać do wystudzonej zupy sok cytrynowy,mleko,połowę koperku i wszystko zblendować na puree Wmieszać następnie ręcznie kwaśną śmietanę lub crème fraîche i odstawić do lodówki pod przykryciem do schłodzenia.Zupę mozna(...)przygotować dzień wcześniej i schładzać przez noc. Przed podaniem pokroić w cienkie krążki szczypiorek i wmieszac do zupy.Nie robić tego wcześniej jeśli zupa postoi kilka godzin w lodówce.Wiadomo-cebulowe tak mają,że lubią zakwaszać. W miseczkach lub na talerzech rozmieścić kawałeczki pstrąga i napełnić zupą. Posypać resztą koperku. bron:emte
Sztuka gotowania w/g SamiryMoja propozycja na zdrowy wiosenny obiad. Bazą zupy są liście szpinaku i rzodkiewki. Zupę doprawiłam aromatycznymi przyprawami, czosnkiem i zieleniną i podałam z pikantnymi grzankami. Składniki: duża garść liści rzodkiewki 1 woreczek mrożonego szpinaku (może być puree) lub 150 g świeżych liści 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry bulionu warzywnego 1 łyżka(...)umyć. Selera obrać (jeśli używamy bulwy) i pokroić na kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa razem z zamrożonym szpinakiem i zieleniną umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Zupę zmiksować. Dodać zioła, masło, śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Chleb pokroić w drobną kostkę wyłożyć na suchą patelnię i zrumienić, dodając pod koniec suszony czosnek, oba rodzaje papryk
Czerwień i błękitziołami i zaskakującym dodatkiem w postaci piwa:). Podana z chrupiącym boczkiem, cieniutko poszatkowaną kapustą i posypana serem żółtym, przypadnie do gustu każdemu. Korzystajmy z dobrodziejstw młodej kapusty dopóki można Zupa ta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Zupa krem z młodej kapusty z piwem i serem (6 porcji) Składniki: 2-3 plasterki boczku(...)laurowy i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień gotuj bez przykrycia przez około 30 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną, łącznie z ziemniakami. Po tym czasie wyrzuć liść laurowy i zmiksuj zupę na gładki krem. dopraw solą i pieprzem do smaku. Przełóż zupę do miseczek, posyp boczkiem, serem i kapustą i podawaj. Smacznego! Recipe in English Young cabbage, beer and cheese soup
karmelowyKiedy czerwiec staje się tak upalny jak dziś ogromną rolę w moim jadłospisie odgrywają zupy, jedną z nich jest koperkowa, przepis podaję w oryginale z serii "Przepisy czytelników - WIOSNA" Biblioteczki Poradnika Domowego z uwaga - 1994 roku:) Przepis stary, zupa pyszna! Składniki 1,5 litra rosołu (może być z kostki) 1 łyżka tłuszczu cebula 2 łyżki kaszy manny(...)Połączyć starannie kaszę mannę, mąkę, jajo, cebulę, przyprawy i natkę. Z ciasta formować łyżeczką kluski i kłaść na wrzący wywar. Gotować mieszając. Łyżkę mąki rozprowadzić w śmietanie, wlać do zupy i chwilę gotować. Do wrzącej zupy wsypać drobno posiekany koperek
Kuchenne aromatyZupa której podstawowy składnik stanowi oczywiście kasza jęczmienna. Jej zbawienne działanie na nasz organizm zna zapewne każdy czytelnik, jednak przypominam: obniża cholesterol, ma właściwości przeciwnowotworowe, antybakteryjne, spowalnia procesy starzenia, wzmacnia naczynia krwionośne, działa ochronnie na wątrobę, nerki i serce. Słowem nic tylko spożywać jak najczęściej, jak najwięcej. Nie wiem czy wiecie, jednak w Polsce ta sama część jęczmienia przeznaczona jest(...)też z sosami. Składniki mięso z kością na rosół 3 duże marchewki 3 pietruszki 3 ziemniaki 1 mały seler 1 szklanka kaszy jęczmiennej 1 opakowanie zupy grzybowej w proszku kilka suszonych grzybów (opcjonalne) vegeta sól Sposób Mięso opłukać, zalać w garnku zimną wodą, gotować. Gdy powstaną szumowiny, zebrać je łyżką cedzakową, dodać sól. Marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki
Kuchenne aromatyEksperymentowanie w kuchni wychodzi mi identycznie jak eksperymentowanie w życiu :) Stąd też pomysł na zupę pomidorową z korzeniem imbiru. Obłędnie smaczna, odżywcza i prosta w wykonaniu. Co nam trzeba: - korpus lub udko z kurczaka - Vegeta - koncentrat pomidorowy/ polecam Pudliszki - natka pietruszki - włoszczyzna - korzeń imbiru lub sos sojowy imbirowy - śmietana 12 volt/ opcjonalnie - ryż Gotujemy korpus w wodzie. Do powstałej(...)bazy dodajemy włoszczyznę, jak się chwilę pogotuje to dodajemy koncentrat pomidorowy. Osobno zagotowujemy ryż. Na koniec gotowania, ok. 5minut przed nałożeniem zupy do talerzy, wkładamy kawałek korzenia imbiru do garnka. Przyprawić Vegetą do smaku. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki. Opcjonalnie jak kto lubi można zabielić śmietaną. Smacznego
upichconaoczyszczonych krewetek, mała łyżeczka sosu rybnego, makaron ryżowy Imbir, chilli, trawę cytrynową, kolendrę i czosnek zmiksować - trawa cytrynowa musi być bardzo dokładnie zmiksowana, reszta mniej - lubię kiedy w zupie widać kawałeczki kolendry czy chilli. Dodać troszkę oleju, tak przygotowaną pastę wrzucić do rondla - lub garnka, czy woka. Smażyć kilka minut cały czas mieszając. Następnie dodać mieloną kolendrę, kurkumę - po chwili(...)wlać bulion. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Dodajemy mleczko kokosowe, znowu doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, ponownie gotując przez kilka minut. Po upływie czasu do zupy wrzucamy krewetki, gotujemy przez 3-5 minut. Zupę doprawiamy sosem rybnym. Makaron ryżowy wkładamy do wrzącej wody, przykrywamy i odcedzamy po ok 4 minutach. Do miseczki wkładamy makaron, dolewamy
Plate of JoyZdecydowanie zupa mojego dzieciństwa. Gdy przygotowała ją moja mama rozbierałam ją zawsze na czynniki pierwsze-wyławiając groszek, albo marchewkę, albo brukselkę. Zawsze wyglądała i smakowała inaczej, bo mama przygotowywała ją z tych warzyw, które miała akurat pod ręką. Moje dzieci również bardzo ją lubią a że jest zupą ekspresową często gości na naszym stole. Świetna zarówno dla fanów polskiej kuchni(...)samym końcu- z 5 minut przed końcem gotowania. Twarde warzywa od razu). Do śmietany w temperaturze pokojowej dodaj chochelkę bulionu i przelej z powrotem do garnka z zupą. Na samym końcu dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę jarzynową podawaj gorącą z ulubionym pieczywem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytZupa cebulowa z resztkami chleba. Niektórzy powiedzą, że to nie sezon na zupy. Co prawda po ten przepis chętnie sięgam w zimie. Ale ma on też tę zaletę, że pozwala na fajne wykorzystanie sczerstwiałego chleba. Dlatego lubię do niego od czasu do czasu wracać, by nie marnować czerstwego pieczywa. Przygotowanie 5 minut. Gotowanie 5 minut. Składniki: 1 duża cebula, rozcięta(...)gotujemy ale już na małym ogniu przez kolejne 20 minut. Całość miksujemy lub nie. Jak to lubi. Możemy jeszcze dorzucić śmietanę lub drobno zmiksowane migdały. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata Zupa cebulowa przepis. Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? is a post from: MODA NA BIO The post Zupa cebulowa przepis. Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? appeared first on MODA
MODA NA BIOzupy to jak dwa oddalone od siebie bieguny. Choć uwielbiam zupy jeść, niestety ale nie lubię ich przygotowywać. Jeśli zapytasz, dlaczego tak jest? Nie mam zielonego pojęcia. Ale oczywiście są pewne wyjątki. Jeśli przygotowanie takiego posiłku nie zajmie mi więcej niż 10 minut, mogę się poświęcić :D Jednym z pomysłów na mega szybką zupę, jest krem z kukurydzy. Prosta, szybka(...)drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wrzucamy odsączoną kukurydzę. Wszystko zalewamy gorącym bulionem i gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na krem. Podajemy z popcornem :) Polecam wszystkim fanom zupy krem i miłośnikom kukurydzy
Mój Smak na ŻycieZupa grzybowa, mam jej wiele wersji i wszystkie pyszne ale z pęczakiem jeszcze nie zajadaliśmy. Taki pomysł zaświtał w mojej głowie i okazał się trafiony i pyszny. Mam jeszcze sporo grzybów suszonych i trzeba je wykorzystać bo niedługo sezon na świeże grzyby i pomysłów moc a teraz wykorzystuję suszone. Zupa grzybowa jest do tego najlepsza. Polecam serdecznie jeśli macie jeszcze(...)suszone grzyby koniecznie wykorzystajcie je do zupy z pęczakiem. Zupa grzybowa z pęczakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepóźniej, o zgrozo, odpracować przy porannym skrobaniu szyb); kiedy więc u Pomidorowej Ani zobaczyłam przepis na obłędnie zielony krem ze szpinaku i awokado, ochoczo zabrałam się za gotowanie. Zupę przygotowuje się szybko i prosto, nawet za wiele kroić nie trzeba. Smakuje jak wiosna - szpinak z czosnkiem zawsze stanowią zgrany duet, awokado nadaje jej niezwykle kremowej konsystencji, a słodycz mango(...)też porcję C. Gwarantuję, że taki krem wprawi Was w doskonały, wiosenny humor - już sam, niezwykle intensywny kolor, zachwyca. A smak - moi drodzy, to po prostu niebo na podniebieniu! Zupa wyszła mi bardzo gęsta - ja takie lubię, ale zawsze można dolać więcej bulionu, tak, żeby jej konsystencja Wam odpowiadała. Krem ze szpinaku i awokado z mango Składniki: (na 2 porcje
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo wiosenna zupa. Dodanie czerwonego, wytrawnego wina sprawiło, że zwykła "pomidorowa" zamieniła się w całkiem wykwintną zupę. W przepisie oryginalnym, makaron gotuje się w zupie. Ja wolę gotować go osobno. Po pierwsze każdy nakłada sobie tyle makaronu ile chce a po drugie tak gotowany nie stanie się zbyt miękki. Polecam! Inspiracją był przepis z tej strony. składniki(...)ogień i gotować bez przykrycia na średnim ogniu, około 10 minut. Dodaj szpinak i gotować, aż zmięknie, co jakiś czas mieszając, około 5 minut . W międzyczasie ugotować makaron. Zupę doprawić octem solą i pieprzem. Podawać z makaronem , posypaną parmezanem. Smacznego
Stare Gary