zupa - 39132 przepisów (strona:556/2609)

Zupa warzywna 2 w 1 - klasyczna i krem 148

Coś mnie ostatnio naszło na zupy-kremy :) Lubię.  Była już brokułowa . A dzisiaj znowu krem na pierwsze danie - warzywny. Oczywiście, jeśli ktoś nie lubi kremów, to wystarczy klasycznej warzywnej nie miksować :) Składniki: 5 niedużych ziemniaków 2 garści fasolki szparagowej mrożonej 2 nieduże marchewki 1/2 selera 2 pietruszki kawałek zielonej części pora pieprz sól 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta(...)Marchewki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę Seler obieramy, myjemy i kroimy na pół Por kroimy w cieniutkie krążki Pietruszki obieramy, myjemy o kroimy na większe części - ja potem z zupy wyjmuję.Gdy mam większe kawałki jest mi łatwiej wyłowić Fasolkę możemy przełamać na pół, łatwiej jest nałożyć potem na łyżkę w przypadku gdy nie robimy zupy-kremu Wszystkie warzywa przekładamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa ostro-kwaśna 188

osobiście pokochałam kuchnię chińską i tajską, uwielbiam ten smak i aromat. Ostatnio dużo eksperymentuję w tych "klimatach" i tym samym dzisiaj chciałabym zaprosić Was na  moją chińską zupę. Zupa ta, to połączenie ostrości z kwaśnością - imbir, chilli, sos sojowy, pędy bambusa i grzybki mun, wszystko to sprawi, że zupa ta jest idealna. Rozgrzeje i nasyci każdego :)  Zupa ostro

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - krem z dyni z kurczakiem 139

Dziś zapraszamy na zupę - gęsty krem z dyni, który podany z kurczakiem i grzankami stanowi pełnowartościowy posiłek. Do dyni przekonałam się niedawno, bo dopiero w ubiegłym roku. Mniej więcej w podobnym okresie przekonałam się również do zup kremowych. I tak dynia w zupie kremie to dla mnie teraz duet idealny. Krem z dyni z kurczakiem  SKŁADNIKI: 1 kg dyni(...)gotujemy kolejne 5 minut ciągle mieszając.      Filet z kurczaka kroimy na paski lub plastry, obsypujemy przyprawą do kurczaka i smażymy na niewielkiej ilości oleju.    Zupę - krem podajemy z łyżką jogurtu lub śmietany, ozdobioną zieleniną, z dodatkiem kawałków kurczaka i grzanek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Odchudzona zupa ogórkowa 343

moim rodzinnym domu zupę ogórkową gotuje się tradycyjnie na żeberkach i zabiela śmietaną.  Ja natomiast często gotuję zupy na mięsie z kurczaka, nie są wtedy tłuste a smakują równie dobrze. I dziś właśnie u Nas przepis na taką odchudzoną ogórkową, ugotowaną na filecie z kurczaka i bez dodatku śmietany.  Odchudzona zupa(...)wcześniej obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Gotujemy aż ziemniaki będą prawie miękkie. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ogórki kiszone ścieramy na tarce i dodajemy do zupy. Całość doprawiamy i gotujemy kilka minut. Ewentualnie możemy dodać do zabielenia kefir

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa krem z brokułów, z boczkiem 558

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa krem z brokułów – Składniki: 2 małe cebule (ok. 110g) 1 ząbek czosnku boczek (150g) brokuł (500g) olej do smażenia (3 płaskie łyżki) ziemniaki (ok. 180g po obraniu; 2 średnie sztuki) 1 litr bulionu sól, pieprz śmietana gęsta 18% parmezan (mały kawałek do oprószenia)   Zupa krem z brokułów – Wykonanie: Cebulę, czosnek i ziemniaki obrać(...)takiej głębokiej patelni, to można przelać całośc do garnka) i gotować ok. 10 minut. Następnie dorzucić brokuły podzielone na mniejsze różyczki. Gotować dalej przez ok. 15-20 minut. Przelać zupę do blendera, zmiksować. Podawać ze śmietaną. Oprószyć parmezanem. Smacznego! The post Zupa krem z brokułów, z boczkiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Zupa krem z buraczków 161

angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) 1 czubata łyżka cząbru garść świeżego lubczyku 1 łyżeczka ziarenek kolendry 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego 3 duże buraki Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym(...)czosnek i ziarenka ziela oraz pozostałe zioła i przyprawy Dodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję pokrojone w kosteczkę buraki. Smażę około 20-30 minut.  Całość zmiksowałam blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo  doprawiłam czosnkiem (3 ząbki przeciśnięte przez praskę) i majerankiem. Do miseczki z zupą dodałam kozi ser i świeżą bazylię. Smacznego

ClauditteMissCooking
Diabelska zupa krem z czerwonej papryki- Paliwo Rakietowe 165

kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) czubata łyżka ususzonych papryczek chilli 8 czerwonych papryk 3 duże cebule 1 łyżeczka masła Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr. Więcej o bulionetce na samym końcu posta. Wy oczywiście możecie zrobić tradycyjny wywar(...)porcji rosołowej lub dowolnym mięsie. Wywar na zupę gotuję na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną. Gdy wywar będzie gotowy wyławiam z niego por, ponieważ niszy on blender (2 już straciłam). Całą resztę można spokojnie miksować bez obaw.  Dodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję uduszoną paprykę. Dusiłam ją w głębokiej patelni gdzie dodałam masło i posiekana

ClauditteMissCooking
Zupa krem z kalafiora 137

kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 1 główka kalafiora Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr (firma Knorr przysłała do mnie produkty w celu ich przetestowania stąd też pojawiają się(...)przepisach na zupy). Więcej o bulionetce na samym końcu posta. Wy oczywiście możecie zrobić tradycyjny wywar na porcji rosołowej lub dowolnym mięsie. Wywar na zupę gotuję na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną. Gdy wywar będzie gotowy wyławiam z niego por, ponieważ niszy on blender (2 już straciłam). Całą resztę można spokojnie miksować bez obaw.  Dodatkowo

ClauditteMissCooking
Zupa krem ze szpinaku i orzechami włoskimi 145

cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 250 g szpinaku świeżego 4 ząbki czosnku Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr (firma Knorr przysłała do mnie produkty w celu ich przetestowania stąd też pojawiają się(...)przepisach na zupy). Więcej o bulionetce na samym końcu posta. Wy oczywiście możecie zrobić tradycyjny wywar na porcji rosołowej lub dowolnym mięsie. Wywar na zupę gotuję na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną. Gdy wywar będzie gotowy wyławiam z niego por, ponieważ niszy on blender (2 już straciłam). Całą resztę można spokojnie miksować bez obaw.  Dodatkowo

ClauditteMissCooking
GORĄCY KUBEK W DESZCZOWY DZIEŃ 98

mokrą szybę obserwuję mój ziołowy ogródek, doniczki z pomidorami, kwiaty. Deszcz wyręcza mnie w podlewaniu. Powracam do ulubionej zimowej herbaty z pomarańczami. Za chwilę zagrzeje dłonie gorącym kubkiem z zupą. Gęstą, pożywną. Usiądę na fotelu, otulę ciepłym kocem i posłucham deszczu.  Posłuchacie ze mną?    ZUPA-KREM Z CUKINI składniki na 2-3 porcje 2 średnie cukinie(...)średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz do smaku 3/4 l wody lub bulionu warzywnego Cukinię umyć i ściąć końcówki (nie obieram ze skórki, dzięki czemu zupa zyskuje na kolorze). Cebulę i czosnek obrać i pokroić. W garnku podgrzać oliwę, wrzucić na nią czosnek i cebulę, aż stanie się szklista, a czosnek się lekko zrumieni. Dodać pokrojoną w cienkie

KUCHARNIA
Zupa szczawiowa z jajkiem 109

paski.Po kilku minutach duszenia, dolewamy  gorący bulion i  dodajemy utarte warzywa. Gotujemy około 10 minut. W miseczce mieszamy  żółtka ze śmietaną. Wlewamy  je do zupy. Uważając, żeby śmietana się nie zważyła. Gotujemy zupę szczawiową do wrzenia. Kiedy zacznie się gotować, zdejmijemy zupę z ognia. Doprawiamy  do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawajemy  z jajkiem(...)kwaśnych klimatach, ale tylko kulinarnie Uwielbiamy szczawiową i jadamy ją tylko wiosną, choć można przygotować szczaw w sloikach i zrobić zapasy , ale to już nie to samo. Zupę przygotowałam z świeżego szczawiu na bazie bulionu ,Podałam ją tradycyjnie z jajkiem ugotowanym na twardo. Pozostaje mi już tylko życzyć Wam smacznego

w mojej kuchni
ZUPA Z PATELNI 101

świeży  szczaw ,pokrojony w paski,oraz pokrojona drobno paprykę.Po kilku minutach duszenia, dolewamy  gorący bulion. Gotujemy około 8-12 minut.W garnuszku mieszamy śmietane z paroma łyżkami zupy i wlewamy to na patelnie.Podgrzewamy zupę do momentu zagotowania, zdejmijemy zupę z ognia. Doprawiamy  do smaku solą, pieprzem.Przygotowana zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo

w mojej kuchni
Rozgrzewająca zupa czosnkowa 167

Zupa czosnkowa            W chłodne zimowe dni na naszych stołach powinny królować potrawy wzmacniające odporność. Zupa czosnkowa to doskonałe danie rozgrzewające, oprócz znakomitych walorów smakowych posiada, także działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze oraz przeciwpasożytnicze.  Składniki:   -bulion warzywny - 1,5 litra - czosnek - 1 główka  - jajka - 2 sztuki - chleb żytni - 2 kromki  - ser Mozzarella(...)papryka  Sposób przygotowania:   Wyciśnięty przez praskę czosnek lekko podsmażyć na łyżce oliwy, a następnie oddać do wcześniej przygotowanego bulionu warzywnego. Jajka dokładnie roztrzepać, rozprowadzić z niewielką ilością zupy i wlać do garnka. Dodać zioła, pieprz, sól oraz ostrą paprykę całość dokładnie wymieszać, chwilę podgotować. Chleb pokroić w kostkę, posypać ziołami, piec około 10 minut w 160 stopniach

Fit-amina
Botwina z dzieciństwa 121

kostkę, smażymy na małym ogniu bez dodatku tłuszczu aż zbrązowieje. Gotujemy osobno ziemniaki. Ugotowane ugniatamy z pokrojonym koperkiem. Na jednym talerzu podajemy ziemniaki z boczkiem.  Osobno podajemy zupę.  Zjadamy! Ps. Paradoksalnie nie cierpię tej botwinowej zieleniny, dlatego odcedzam zupę, co widoczne jest na zdjęciach

Humanistka w kuchni
Zupa grzybowa z puree z kalafiora 186

Zapraszam na zupę, która jest połączeniem puree z kalafiora i suszonych grzybów. A serki i śmietanka sprawiły, że zupa jest kremowa. Składniki: 150 g makaronu farfalle, 450 g kalafiora, 25 g podgrzybków suszonych, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie,   1 krążek sera camembert, 100 g   topionego serka śmietankowego, 30 ml śmietanki 30%, pieprz kolorowy świeżo(...)liście laurowe, czosnek i grzyby razem z powstałym sosem. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Puree z kalafiora dodajemy go gotujących się grzybów. Po 5 min. do zupy dodajemy serek topiony i mieszamy do całkowitego roztopienia. Dodajemy sos sojowy, sos  Worcester, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dolewamy śmietankęi i mieszamy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania