zupa - 39309 przepisów (strona:565/2621)

Francuska zupa cebulowa 244

Dzisiaj przygotowałem jedną z moich ulubionych zup. Prosta, jeżeli chodzi o składniki, zaskakująca w smaku i aromacie. Inspirowana klasyczną francuską zupą cebulową, jaką zna chyba każdy. A jak ktoś nie zna, to zapewniam, że warto poświęcić trochę czasu i ją przygotować. Jest to chyba moje pierwsze danie "popisowe", które potrafiłem przygotować. Zupę szczególnie polecam na poniedziałek, gdyż zazwyczaj z niedzielnego(...)obiadu zostaje bulion, który można świetnie wykorzystać. Do przygotowania zupy cebulowej potrzebowałem: 4 średnich cebul, 1 litra bulionu drobiowo - wołowego (może być z kostki, choć zdecydowanie polecam domowy), 250 ml białego wytrawnego wina, 3 małych ząbków czosnku, suszonego tymianku, kilku kromek białego pieczywa, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, 100 gram miękkiego żółtego sera (np. gouda), odrobiny parmezanu, 1 łyżki

Wyprawy kulinarne
Zupa szczawiowa z jajkiem 244

Zupa szczawiowa zwana u mnie również barszczem szczawiowym była w dzieciństwie najmniej lubianą przeze mnie zupą! Unikałam jej jak tylko mogłam. Kwaśne to było, takie jakieś nie wiadomo jakie :) Bleee Obecnie, w sezonie letnim staram się wykorzystać szczaw jak najczęściej! Ale pamiętajmy żeby zupę szczawiową jeść z jajkiem i śmietaną!!!  Zawarty w tych produktach wapń neutralizuje bowiem w pewnej(...)mniejsze kawałki ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Szczaw myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Ja szczaw siekałam drobno i dodawałam surowy do wywaru. Można też posiekany szczaw podsmażyć na maśle. Zupę gotujemy kilka minut. Pod koniec rozrabiamy śmietanę z odrobiną mąki i soli, dodając czerpak zupy. Dokładnie mieszamy i wlewamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Oczywiście zupę

Olikowa kuchnia
Restauracja Sarmacka - opinia 153

było zarówno wnętrze restauracji, jak i ogródek przed lokalem - my wybraliśmy konsumpcję obiadu na zewnątrz. Po otrzymaniu kart zabraliśmy się do wybierania potraw. Restauracja oferuje wiele dań, m.in.: przystawki, zupy, dania z drobiu, wieprzowiny czy dania rybne. Nie zastanawialiśmy się długo. Ja postawiłam na zupę chrzanową z placuszkami ziemniaczanymi i bekonem (10 zł) i zapiekany filet z kurczaka z mozzarellą(...)jajkiem i kiełbasą (8zł), a na drugie danie zapiekany filet z kurczaka z suszonymi pomidorami i serem camembert podany na tagliatelle z sosem ziołowo-pomidorowym (27 zł).  zupa chrzanowa zapiekany filet z kurczaka z suszonymi pomidorami i serem camembert podany na tagliatelle z sosem ziołowo-pomidorowym Pierwsze wrażenia? Przepyszna zupa chrzanowa, z wyważonym smakiem, niezbyt ostra i kremowa. Świetnie

Pasja Smaku
Idealna zupa tajska. 160

limonki 1-2 papryczki chilli świeży imbir cukier kokosowy Skworcu papryka zielona płatki (suszona) Skworcu  szczypiorek sól i pieprz No dobrze w związku z tym, że zupa była jedną wielką improwizacją postaram się odtworzyć jak to wszystko wyglądało co nie będzie łatwe. Tak więc w lodówce miałam już sos, a to małe przypomnienie: Na patelnię wlewamy śmietankę i mleczko(...)takie już pokrojone w cieniutkie paseczki, więc nie trwało to długo). Następnie kroimy w drobne paseczki. Sos warzywny przekładam do garnka zalewam wodą (na oko tak aby uzyskać konsystencję zupy). Ja wykorzystałam wodę po moczeniu grzybów. Siekam drobno papryczkę chilli i wrzucam do garnka (bez pestek). Obieram imbir, przeciskam przez praskę i do zupy. Kroję limonki na pół wyciskam

Brzuszki Łakomczuszki
Pomidorowa zupa krem z klopsikami i ryżem 177

Kocham zupy! Te tradycyjne i popularne i nietradycyjne i orientalne. No wszystkie! I w zupach kocham to, że można dużo kombinować. No bo czy wrzucimy kalafiora i koperek do garnka, czy pomidory... no zawsze wyjdzie coś pysznego. A więc postanowiłam upichcić to czego jeszcze nigdy nie robiłam (jak zwykle hihi) i zrobić zupę pomidorową z klopsikami. I ryżem. I jest(...)gram ryżu dwie łyżki oliwy opcjonalnie łyżka cukru Umytą i obraną włoszczyznę oraz pomidory (nie trzeba ich pozbawiać skórki, wystarczy wyciąć twardą część) wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem. Gotujemy zupę około 20 minut aż warzywa zmiękną. W międzyczasie wstawiamy ryż i robimy klopsiki. Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz, jajko, bułkę tartą i garść posiekanej naci z pietruszki. Mieszamy wszystko

Mango Papaja
Zupa porowa vol. 2 177

Jakiś czas temu podawałam przepis na zupę porową z klopsikami. Wyszło mi jej wtedy tyle, że część postanowiłam zamrozić. Na szczęście zupy świetnie się do tego nadają. (Oczywiście klopsików nie mroziłam, a jedynie samą zupę.) Przydaje się to zwłaszcza wtedy, gdy nie mamy czasu gotować obiadu i trzeba wymyślać coś na szybko. Wtedy doskonale sprawdzają się takie mrożonki. Przepis(...)moją zupę porową znajdziecie  tutaj  :) Krem z porów Po wyciągnięciu porcji mrożonej zupy z zamrażalnika musimy dać jej nieco się rozmrozić. Kiedy przestanie być już jedną zwartą bryłą możemy miksować. Sprawdzi się zarówno stojący, jak i ręczny blender. Z tym, że ręcznym możemy zmiksować zupę przelaną już do garnka, a później od razu ją podgrzać. Ze stojącym jest

Ratunku obiad
Wiosenna zupa ogórkowa 207

mnie ochota na ogórkową. Nie jadłam jej już tak dawno, że prawie zapomniałam, jak świetnie może smakować. Dlatego nie minęło wiele czasu i postanowiłam przygotować jedną z moich ulubionych zup. Taka byłam jej spragniona, że ugotowałam od razu cały, rodzinny garnek. Gar można byłoby rzec. Dla Was taka ilość składników może wydać się absurdalna dla dwóch osób, ale zupkę zjedliśmy(...)osób). Gotowanie dla dwóch tylko osób wcale nie jest takie łatwe. Nie wszystkiego da się zrobić mało, ale teraz mam już nauczkę i następnym razem nie będziemy jeść zupy przez prawie tydzień. Na szczęście ogórkowa bardzo dobrze się przechowuje. Słyszałam, że nawet do tygodnia. Sprawdzać jednak nie zamierzam, ale zupkę jak najbardziej polecam. Tradycyjna zupa ogórkowa przepis na duży, rodzinny

Ratunku obiad
Zupa na zamówienie 134

Dziecko wróciło z ferii i od progu oznajmiło, że od teraz codziennie na obiad ma być zupa. Hmm... zupa? W chwilę później dowiedziałam się, że najlepiej gdyby była to pomidorowa. I tak od poniedziałku do niedzieli. Pomidorówka od zawsze była ulubioną zupą Viki, ale żeby gotować ją codziennie to już przesada. Chcąc jednak dogodzić dziecku po tygodniowej nieobecności w domu(...)następnego dnia na stole pojawiła się zamówiona zupa. Nie do końca pomidorowa, ale jednak z pomidorami i jeszcze z pieczoną papryką i soczewicą. Gęsta, sycąca i pyszna. Zupa pomidorowo-paprykowa z soczewicą składniki: 1 puszka pomidorów bez skóry 3 czerwone papryki 1 duża marchewka 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 750 ml bulionu 100 g czerwonej soczewicy sól, pieprz

Przysmaki Karolki
Zupa fondue cebulowa 161

Zastanawialiście się może jak podać zupę cebulow ą żeby nie była taka tradycyjn ą zup ą ? A jak tak i to dość długo... no bo co jeszcze można wymyślić?... a jednak .... pomyślałam ze nie musi by tylko zupa bo jeśli zrobimy j ą wyjątkowo gęst ą z dużą ilością sera cudownie roztopionego na jej powierzchni to możemy zjeść(...)wziąć łyżkę, ale sama przyjemność jedzenia widelczykami czy chlebowymi grzankami jest na pewno ciekawsza, szczególnie dla dzieci które lubią taki ciągnący się, roztopiony ser. Pomyślcie zatem o tym. Do zupy wykorzystałam "Pomysł na Winiar", kory jest dobra alternatywa dla osób, które nie maja czasu gotowania oryginalnej zupy francuskiej lub nie umieją ale wy możecie zrobić zupę domowym sposobem

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wywary na zupę na rumianych warzywach 190

Pewnie już wszyscy zauważyli , że od dość dawna wszystkie moje zupy ( wywary) rozpoczynam od uprażenia na rumiano na suchej patelni mnóstwa warzyw. Wiele osób pyta mnie czemu tak robię . Kiedyś podpiekałam tylko cebulę i czasem marchew, teraz rumienię całą włoszczyznę. Zanim powiem o powodach takiego postępowania chciałam Was uczulić na coś jeszcze : Pod żadnym pozorem nie opiekajcie cebuli ( czy czegokolwiek(...)tych warzywach. Zupełnie spokojnie można je zrumienić na suchej patelni. Jeśli sprawdzicie to cukry zawarte są również w selerze, pietruszce , porze. Można więc i je wykorzystać do nadania zupie ( wywarowi) koloru , smaku i zapachu. Po to by wywar był esencjonalny trzeba dodać sporo warzyw ( nie ma co żałować- po wyjęciu z zupy można je wykorzystać do innych potraw

Buniabaje w kuchni
Grochówka z cieciorką 173

Moja jedna z ulubionych zup bo bardzo lubię zupki grochowe. Ta jest z dodatkiem cieciorki i cienkiej kiełbaski. Gęsta, pożywana i rozgrzewająca. składniki : 500 g kości wędzonych 1 szklanka grochu łuskanego połówki 1 szklanka cieciorki 2,2 l wody 2 łyżki majeranku pieprz czarny Kamis 3 listki laurowe Kamis 1 cebula 200 g cienkiej kiełbasy Groch z cieciorką namoczyć wcześniej(...)się moczyły. Kości wędzone zalać 2, 2 l wody, dodać przyprawy, pokrojoną cebulę oraz groch i cieciorkę. Solić nie trzeba bo kostki są dosyć słone i oddadzą ten smak zupie. Gotować na wolnym ogniu aż groch i cieciorka będą miękkie jak równiez mięsko na kostkach. Z wywaru wyłowić kostki, wystudzić i obrać mięsko. Kiełbasę pokroić w plasterki i zarumienić

Monia miesza i gotuje
Mehlsuppe i wigilia obozowa 6

było mieszać. Tym samym więźniowie, albo dostawali mniejsze porcje, albo nie dostawali w ogóle. Dlatego tak ważne było zajęcie dobrego miejsca w kolejce tj. przy końcu, gdzie zupa była gęsta, ale nie na końcu. Jadłospis był próbą zaimplementowania niemieckich zwyczajów posiłków pracowniczych z czasów przemysłowych Republiki Weimarskiej, na grunt obozowy. Zaczynało się od kawy lub herbaty. Potem zupa głownie(...)więźniowie, w mniej lub bardziej legalny sposób wchodzili w posiadanie jedzenia i potrafili odłożyć to na ten wieczór. Od czasu do czasu jadłospis był urozmaicany tzw Mehlsuppe, czyli dosłownie zupy z mąki. Była to stara potrawa ze Szwabii, idealnie nadająca się do zbiorowego żywienia w takich miejscach. Można było powiedzieć, że dawano ją "od święta", dlatego to właśnie ją przygotowałem

Kryzysowa Książka Kucharska
Śledzie po meksykańsku 109

Śledzie po meksykańsku przygotowane są z solonych matiasów z dodatkiem papryki, czerwonej cebuli, ogórków konserwowych, kukurydzy, czerwonej fasoli i papryczki chili, w słodko-pikantnym sosie pomidorowym

Kuchnia MagdaLeny
Pulpety w sosie koperkowym – Tradycyjny przysmak Polskiej Kuchni 22

Pulpety w sosie koperkowym to jedno z tych dań, które wielu Polaków kojarzy z domowym obiadem, ciepłem rodzinnego stołu i smakiem dzieciństwa. To tradycyjne danie jest

Kuchnia MagdaLeny
Funkcjonalność i zastosowanie naczyń do podawania zup 4

Serwowanie gorących dań wymaga odpowiednich naczyń, które nie tylko spełniają swoje praktyczne zadanie, ale także podnoszą estetykę stołu. Waza do zupy to przykład naczynia, które łączy obie te cechy. Najczęściej spotykane modele mają pojemność od 2 do 4 litrów, co pozwala na podanie posiłku dla większej liczby osób. Dzięki odpowiedniej izolacji cieplnej, takie naczynia utrzymują optymalną temperaturę potrawy przez dłuższy(...)czas, co jest szczególnie istotne w trakcie uroczystości czy rodzinnych spotkań. Wykorzystanie tego typu naczyń jest szczególnie popularne w kuchniach europejskich, gdzie tradycja podawania zup odgrywa ważną rolę w codziennym menu. Elegancka zastawa, w której zupa jest serwowana, podkreśla wagę okazji, a jednocześnie ułatwia jej estetyczne rozłożenie na talerze. Materiały i estetyka naczyń do serwowania gorących dań Współczesne wazy

Trochę smaku