zupa - 39132 przepisów (strona:563/2609)

Wywary na zupę na rumianych warzywach 187

Pewnie już wszyscy zauważyli , że od dość dawna wszystkie moje zupy ( wywary) rozpoczynam od uprażenia na rumiano na suchej patelni mnóstwa warzyw. Wiele osób pyta mnie czemu tak robię . Kiedyś podpiekałam tylko cebulę i czasem marchew, teraz rumienię całą włoszczyznę. Zanim powiem o powodach takiego postępowania chciałam Was uczulić na coś jeszcze : Pod żadnym pozorem nie opiekajcie cebuli ( czy czegokolwiek(...)tych warzywach. Zupełnie spokojnie można je zrumienić na suchej patelni. Jeśli sprawdzicie to cukry zawarte są również w selerze, pietruszce , porze. Można więc i je wykorzystać do nadania zupie ( wywarowi) koloru , smaku i zapachu. Po to by wywar był esencjonalny trzeba dodać sporo warzyw ( nie ma co żałować- po wyjęciu z zupy można je wykorzystać do innych potraw

Buniabaje w kuchni
Grochówka z cieciorką 169

Moja jedna z ulubionych zup bo bardzo lubię zupki grochowe. Ta jest z dodatkiem cieciorki i cienkiej kiełbaski. Gęsta, pożywana i rozgrzewająca. składniki : 500 g kości wędzonych 1 szklanka grochu łuskanego połówki 1 szklanka cieciorki 2,2 l wody 2 łyżki majeranku pieprz czarny Kamis 3 listki laurowe Kamis 1 cebula 200 g cienkiej kiełbasy Groch z cieciorką namoczyć wcześniej(...)się moczyły. Kości wędzone zalać 2, 2 l wody, dodać przyprawy, pokrojoną cebulę oraz groch i cieciorkę. Solić nie trzeba bo kostki są dosyć słone i oddadzą ten smak zupie. Gotować na wolnym ogniu aż groch i cieciorka będą miękkie jak równiez mięsko na kostkach. Z wywaru wyłowić kostki, wystudzić i obrać mięsko. Kiełbasę pokroić w plasterki i zarumienić

Monia miesza i gotuje
Pasta z grzybów do słoików – jesienny hit w kuchni 728

grzybów może być świetnym dodatkiem do dań mięsnych, takich jak kotlety, schabowe czy steki. Jako farsz: Pasta z grzybów może służyć jako farsz do pierogów, naleśników lub tortilli. Do zup: Dodaj trochę pasty do zupy krem z pieczarek, aby wzbogacić jej smak. Do sosów: Pasta z grzybów może być bazą do wielu sosów, np. do mięs lub makaronów. Pasta(...)słoiki wyjmij i odwróć do góry dnem na około 12 godzin.   Zobacz inne przepisy na potrawy z grzybami leśnymi: Grzyby marynowane – najlepszy przepis na grzyby w occie Szybka zupa grzybowa z mrożonych grzybów – prosty przepis na jesienną zupę Gulasz leśniczego – najlepszy przepis na gulasz wieprzowy Zapiekanka ziemniaczana z grzybami Tarta ze świeżymi grzybami   Artykuł Pasta z grzybów

e-PrzepisyKulinarne
Zupa krem dyniowo-ziemniaczana 52

Zupa krem dyniowo-ziemniaczana to połączenie delikatnej dyni, kremowych ziemniaków i pysznych warzyw, które sprawiają, że zupa jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Nie tylko smakuje wybornie, ale również rozgrzewa w chłodniejsze dni. Dynia to idealne źródło intensywnego smaku oraz cennych składników odżywczych. Koniecznie przygotujcie tą pyszną zupę krem, a sami przekonacie się jak kusi aromatem oraz zachwyca aksamitną konsystencją. Czytaj

Di gotuje
Słoiki na przetwory - na co zwrócić uwagę w trakcie zakupów? 16

Słoiki na przetwory można znaleźć w sklepach w okresie jesiennym. Są one różnej wielkości, dzięki czemu można je dopasować do naszych potrzeb. Przeczytaj ten artykuł i

Kuchnia MagdaLeny
ZUPA Z MAŁŻY W STYLU BOUILLABAISSE 10

razem pronuję Wam przepis na smakowitą zupę wzorowaną na prowansalskiej zupie rybnej serwowanej na południu Francji (słynie z niej Marsylia): bouillabaisse, ale tylko z udziałem małży i warzyw. Jest naprawdę pyszna, koniecznie wypróbujcie ten przepis, najlepiej przygotować ją oczywiście ze świeżych małży, ale w ostateczności możecie spróbować zrobić ją z mrożonych małży. Przygotowanie : 20 min Gotowanie : 30 min. Porcja(...)pieprzem do smaku. Dodaj płyn z gotowania małży. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, na koniec domieszaj śmietanę. Dodaj małże, podgrzewaj jeszcze kilka minut. Podaj niezwłocznie zupę samą lub np. z tostowanym chlebem lub ryżem

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kotlety z soczewicy 13

różne odmiany soczewicy, do najpopularniejszych należą: soczewica czarna - ze względu na zawartość białka i antyoksydantów uznawana za najzdrowszą, z wyglądu przypomina nieco kawior. Jest świetnym dodatkiem do sałatek czy zup; soczewica czerwona - jest bardzo dobrze przyswajalna przez nasz organizm, a przy tym chyba najprostsza w przygotowaniu. Ponieważ jest najdrobniejsza i najdelikatniejsza świetnie sprawdzi się jako składnik kremów, past, sosów(...)zup; soczewica zielona - ma lekko pikantny smak. Najczęściej wykorzystywana jest do przygotowywania farszów, past, pasztetów, sałatek czy zup; soczewica żółta - jest delikatna w smaku i łatwo rozpada się po ugotowaniu, dzięki czemu doskonale nadaje się do zup. Wartości odżywcze Soczewica znana jest z dużej zawartości białka, dzięki czemu może być alternatywą dla produktów mięsnych.  Ale oprócz tego jest także

Z notatnika dietetyka
Kuchnia zero waste: jak gotować bez marnowania jedzenia i promować zrównoważone życie 23

zakupów i kupowania niepotrzebnych produktów. Wykorzystuj wszystkie części produktów, np. liście warzyw, skórki owoców czy kości mięsa. Naucz się przepisów na dania, które pozwalają wykorzystać resztki jedzenia, np. sałatki, zupy czy frittaty. Unikaj jednorazowych opakowań, wybierając produkty luzem lub w opakowaniach wielokrotnego użytku. Oszczędzanie jedzenia: proste triki do zastosowania w kuchni Oszczędzanie jedzenia to ważny element kuchni zero waste(...)kilka praktycznych porad, które pomogą Ci w oszczędzaniu jedzenia: Wykorzystuj resztki jedzenia do przygotowania nowych posiłków, np. sałatek, zup czy frittat. Przechowuj jedzenie w odpowiednich warunkach, aby przedłużyć jego trwałość, np. warzywa w chłodnym i ciemnym miejscu, a owoce w misce na blacie. Naucz się technik konserwowania jedzenia, takich jak zamrażanie, suszenie czy fermentacja. Regularnie sprawdzaj zawartość swojej lodówki

Ugotowane pozamiatane
Czy dieta pudełkowa w Warszawie wspomaga efektywne zarządzanie czasem? 22

Współczesny natłok obowiązków i zainteresowań, szybkie tempo życia i nacisk na odpoczynek oraz dbałość o swój dobrobyt sprawiają, że każdy stara się znaleźć sposoby na to

Kuchnia MagdaLeny
Domowe przetwory - co przygotować w maju? 26

szczawiu. Mimo swojego kwaśnego smaku, pozornie skromne liście szczawiu są prawdziwym skarbcem zdrowia. Oczywiście, trzeba uważać, aby nie przesadzić z jego ilością, ale od czasu do czasu spożycie talerza zupy szczawiowej może przynieść wiele korzyści dla naszego organizmu. Szczaw zawiera m.in. znaczną ilość witaminy A, szczególnie ważnej dla tych, którzy borykają się z problemami ze wzrokiem lub spędzają dużo czasu(...)kilka pomysłów: Marynowane szparagi - szparagi można marynować w zalewie octowej z dodatkiem przypraw i ziół. Taki przetwór idealnie nadaje się jako dodatek do sałatek, kanapek czy jako przystawka. Kiszona zupa szparagowa - jeśli lubisz zupę szparagową, możesz przygotować kiszoną wersję, która zachowa smak wiosennych szparagów na dłużej. Wystarczy pokroić szparagi na kawałki, umieścić je w słoikach i zalać zalewą z soli

Kuchnia MagdaLeny
Dieta odchudzająca jadłospis na 14 dni: Przepisy, wskazówki i plan na dwa tygodnie 33

oraz warzywa i owoce. Zakłada on spożywanie śniadania, obiadu i kolacji. Pierwszy tydzień jadłospisu odchudzającego: 1 - 7. dzień diety Odchudzające śniadanie Odchudzający obiad Odchudzająca kolacja Jajka zapiekane w awokado Zupa drobiowo- śmietanowa z papryką i selerem naciowym Cukinia nadziewana kurczakiem i pieczarkami Keto muffiny jajeczne z cukinią i kabanosem Ryba w boczku ze szparagami i sosem holenderskim Sałatka z brokułem(...)Pierś z kurczaka w kremowym sosie serowym z pieczarkami Sałatka ze stekiem wołowym i warzywami Proteinowe pankejki z borówkami Keto łosoś w stylu śródziemnomorskim (z oliwkami i kaparami) Śmietankowa zupa krem z cukinii 1. tydzień jadłospisu odchudzającego za darmo Drugi tydzień jadłospisu odchudzającego: 8 - 14. dzień diety Odchudzające śniadanie Odchudzający obiad Odchudzająca kolacja Sałatka z brokułem, jajkiem i pomidorem Jajka

Modern Cave Girl
Kluski kładzione przepis 20

żadna sztuka, to szybki przepis na pyszne danie. Jak się robi kluski kładzione ? Bardzo prosto , tu nie ma nic trudnego. Zapraszam na przepisy 🙂   Kluski kładzione łyżką do zupy Kluski kładzione na mleku, przepis z dzieciństwa choć, jako dorosły człowiek też chętnie do nich wracam. Kluski kładzione na mleku, pszenne kluski zrobione z mąki, jajka i wody. Kładzione na mleku(...)można podawać w wersji na słono jak i na słodko.   Kluski kładzione na mleku przepis     Leniwe kluseczki mięciutkie i delikatne z zupą jagodową . Zupa jest genialna latem ze świeżych owoców jak i zimą z jagód mrożonych. I ta zupa z kluskami zdecydowanie lepiej smakuje

Dieta moja pasja

Proponowane wyszukiwania