zupa - 39132 przepisów (strona:567/2609)

Pizza z beszamelem i figami 31

Przedstawiam pizzę w rewelacyjnym wydaniu. Pizza blanca to pizza biała bez sosu pomidorowego. Przygotowana na cienkim i chrupiącym spodzie, z sosem beszamelowym oraz pysznymi dodatkami

Kuchnia MagdaLeny
Sernik dyniowy z kajmakiem 31

Sernik dyniowy przygotowany na korzennym, a'la biszkoptowym spodzie z masą na bazie serka mascarpone i jogurtu greckiego z dodatkiem puree z dyni. Na wierzchu sernika

Kuchnia MagdaLeny
Moja pierwsza książka kulinarna 34

Dzisiaj mija dokładnie 7 lat od kiedy założyłam bloga Kuchnia MagdaLeny i postanowiłam dzielić się z Wami moimi przepisami. Chciałabym podziękować wszystkim tym, bez których ten

Kuchnia MagdaLeny
Rozgrzewająca zupa z soczewicy 30

Harmonijny dobór konsystencji i smaków sprawia, że tej zupie nie sposób się oprzeć. Gotuje ją się łatwo jest pyszna, gęsta i rozgrzewająca, taka idealna na wrześniowy obiad. Do zupy można dać  gęstą i dobrej jakości passatę ale ja proponuję domowy przecier ze świeżych pachnących słońcem pomidorów.   Składniki na 5 porcji/ 100 g czerwonej soczewicy 1 duża marchewka(...)minut, po tym czasie dodać przecier pomidorowy wymieszany z cukrem, zioła, kurkumę oraz słodką paprykę, doprawić ewentualnie solą i pieprzem, całość gotować do momentu aż warzywa będą miękkie i zupa zgęstnieje. Rozlać na talerze, posypać natką pietruszki. Podawać. Dobrej jakości produkty do przygotowania tej pysznej jesiennej zupy kupicie w sklepie internetowym Kuchnie Świata . Polecam

Wanilia i Kardamon
Paszteciki z warzyw i mięsa z rosołu 30

Jeśli tak jak ja gotujesz dużo zup dla swojej rodziny, pewnie masz podobny problem z “odpadkami” po ugotowaniu bulionu. Nie od dziś szukam fajnych rozwiązań jak wykorzystać warzywa i mięso po ugotowaniu rosołu. Mam na to kilka sprawdzonych patentów i dzisiaj podzielę się jednym z nich. Poniżej znajdziesz przepis na przepyszne paszteciki z mięsa i warzyw z rosołu(...)łyżki 2 bułki tartej 1 niepełna łyżeczka 1 słodkiej papryki sól i pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Po ugotowaniu rosołu drobiowo – wołowego z włoszczyzną wyjmij z zupy ugotowane skrzydełka, porcję mięsa rosołowego wołowego, marchewki i pietruszkę. Mięso ze skrzydełek obierz, usuń skórę, kości i wszelkie chrząstki. Z porcji wołowej oddziel miękkie płaty mięsa. Oba rodzaje mięs, marchewki

ProstePesto.pl
Fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia 24

stir free (to nasza nazwa – niżej wyjaśniamy skąd się wzięła) Wtorek – Pieczona pierś z kurczaka z ryżem a la pilaf Środa – Burritos z papryką Czwartek – Zupa z dyni z grzanką Piątek – Makaron z domowym sosem pomidorowym Pobierz menu na tydzień Zgodnie z zasadami naszej ekonomicznej kuchni menu na tydzień jest zaplanowane tak, żeby maksymalnie wykorzystać(...)włożyć do lodówki. Rano będą rozmrożone. Potem możecie je podgrzewać jak świeże. Zamrozić bez problemu możecie też gotowe burrito. Postępowanie jest takie samo jak z plackami. Czwartek – Zupa krem z dyni Coraz więcej herbaty zamiast wody, długie skarpetki zamiast piętek, nowa ramówka w telewizji, a za oknem szaro – to najbardziej oczywiste znaki, że jesień w pełni Haloweenowy karnawał

Niedzielny kucharz
Paszteciki z warzyw i mięsa z rosołu 31

Jeśli tak jak ja gotujesz dużo zup dla swojej rodziny, pewnie masz podobny problem z “odpadkami” po ugotowaniu bulionu. Nie od dziś szukam fajnych rozwiązań jak wykorzystać warzywa i mięso po ugotowaniu rosołu. Mam na to kilka sprawdzonych patentów i dzisiaj podzielę się jednym z nich. Poniżej znajdziesz przepis na przepyszne paszteciki z mięsa i warzyw z rosołu(...)łyżki 2 bułki tartej 1 niepełna łyżeczka 1 słodkiej papryki sól i pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Po ugotowaniu rosołu drobiowo – wołowego z włoszczyzną wyjmij z zupy ugotowane skrzydełka, porcję mięsa rosołowego wołowego, marchewki i pietruszkę. Mięso ze skrzydełek obierz, usuń skórę, kości i wszelkie chrząstki. Z porcji wołowej oddziel miękkie płaty mięsa. Oba rodzaje mięs, marchewki

ProstePesto.pl
Kremowa zupa z cheddara z grzankami 25

Dziś zupa - petarda. My tak ją odebraliśmy, jako obłędnie pyszną zupę i nie tylko pyszną ale i pożywną. Koniecznie polecam do spróbowania przede wszystkim wielbicielom serów wszelakich. Zupa jest pożywna, syta, dość ciężka i obłędna w smaku. Miałam pyszny cheddar więc i Wam go polecam. Polecam gorąco i zapraszam do stołu. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Młoda kapusta z mięsem 36

kalorycznym daniem na obiad. Szybki obiad jednogarnkowy, który świetnie smakuje również po podgrzaniu. Kapusta z mięsem zawsze dobrze smakuje, a na jej kaloryczność wpływa tylko rodzaj dodanego mięsa. Taka zupa z kapusty i mięso na drugie danie, czyli dwa dania w jednym. Młoda kapusta nie ma jeszcze w sobie tego specyficznego kapuścianego zapachu, a dodatkowo szybciej się gotuje niż(...)która dostępna jest późną jesienią i zimą. Młoda kapusta świetnie nadaje się na surówki, zupy i dania do szybkiego przygotowania, zarówno wegetariańskie, jak i mięsne. Młoda kapusta z mięsem jest niezbyt kaloryczna, ale tylko wtedy, gdy jest w niej w miarę chude mięso. Do przygotowania zupy z kapusty, należy wybierać łopatkę wieprzową z jak najmniejszą ilością tłuszczu. Kapusta z mięsem

Kuchcik gotuje
Białko i jego wpływ na organizm - niedobór i nadmiar białka 38

Białko jest podstawowym budulcem mięśni, komórek i tkanek ciała, dlatego jest tak ważnym elementem codziennej diety. Odpowiada za wzrost, rozwój i odbudowę organizmu. Nieodpowiednia ilość białka

Kuchnia MagdaLeny
Stół do jadalni - jaki wybrać? 27

Sercem każdej jadalni jest oczywiście stół. To on zajmuje centralne miejsce w tym pomieszczeniu, przy nim gromadzą się na wspólnych posiłkach domownicy i goście. Jak wybrać

Kuchnia MagdaLeny
Gotowanie na płycie indukcyjnej – czy lepsze niż „na gazie”? 42

W nowoczesnych kuchniach coraz częściej zamiast tradycyjnych kuchenek gazowych stosuje się płyty indukcyjne. Są stylowe, łatwe do utrzymania w czystości, a przede wszystkim pozwalają gotować o

Kuchnia MagdaLeny
Gazpacho prawdziwie andaluzyjskie, choć z naszej kuchni 33

łyżek oliwy z oliwek  * 3-4 łyżki octu winnego  * sól, pieprz, zimna woda     U mnie zawsze wszystko razy dwa, ponieważ robię zawsze zupy na 2 dni. Dziś moja papryka to wersja biała. Warzywa myję, obieram czosnek i ogórek, oczyszczam paprykę i wszystko kroję na mniejsze kawałki.  Połowę pomidorów blenduję z czosnkiem, ogórkiem i papryką(...)uzyskania gładkiej konsystencji, wychodzi w jednej porcji trochę poniżej 1,5 litra. Uzupełniam do 1,5 litra zimną wodą. Mozna więcej, zależy jaką konsystencję chcemy uzyskać.  Teraz przecieram zupę przez sito, żeby pozbyć się nasion i skórek.  Przecieram porcjami odrzucając je porcja po porcji. Finalnie mam około 1,2 litra(x2), co daje mi z każdej części

I tu będę miała takie te
Wina - poznaj historię tego wyjątkowego trunku i odkryj jego najpopularniejsze rodzaje 40

Wino, jako trunek o bogatej historii i głębokich korzeniach, od wieków przyciąga uwagę smakoszy oraz koneserów z całego świata. Jego złożoność, różnorodność i niepowtarzalny charakter sprawiają

Kuchnia MagdaLeny
Makaron z kurczakiem w curry 44

Curry to świetna przyprawa kuchni indyjskiej, którą można wykorzystać do przygotowania wielu smacznych dań obiadowych czy zup. Bardzo często ją wykorzystuję, doprawiając nią mięso, zupy czy dania obiadowe. Tym razem przygotowałam makaron z kurczakiem w curry z dodatkiem mleka kokosowego. Jest to bardzo smaczne i aromatyczne danie, które można przygotować w bardzo krótkim czasie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na makaron

Przepiski.pl