zupa - 39132 przepisów (strona:576/2609)

Solianka ros. солянка. 68

Soliankę pierwszy raz zajadałam będąc na Podlasiu. Jest to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, gęsta zupa, ugotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym rosole z dodatkiem aromatycznych przypraw ziołowych. Solankę uważano za potrawę chłopską. Oprócz Rosji zupa ta jest popularna w innych słowiańskich krajach byłego ZSRR, na Ukrainie i Białorusi, a także w tych byłych republikach ZSRR. Polecam gorąco(...)danie bardzo treściwe, połączenie ogórkowej i innych dodatków, zgodnie ze starą tradycją, serwowana jest z odrobiną gęstej śmietany i plasterkiem cytryny oraz posypana natką pietruszki. Niezależnie od wersji zupa powinna mieć słono - kwaśny smak, Solianka ros. солянка. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Rosja od kuchni czyli jak zbudować imperium... Witold Szabłowski - kilka słów o książce. 47

ubogie w warzywa no ale przecież to są przepisy ulubionych dań głów państw więc prawdziwi faceci musieli zjeść coś treściwego. We własnej kuchni z zamieszczonych przepisów możemy ugotować wiele zup chociażby zupę z węgorza czy gruzińska zupa charczo składająca się z mięsa wołowego i jagnięcego, ryżu oraz ziół a także przecieru pomidorowego. Można by rzec, że to taka gruzińska pomidorowa(...)także w strachu, to zazwyczaj emocje które towarzyszą dziennikarzowi i tak też było tym razem... W książce przeczytamy też o wielkim głodzie w Rosji i poznamy przepis na zupę z igieł sosnowych, kory i szyszek. Tą potrawę ukraińscy studenci zaserwowali swoim kolegom  w Brukseli, żeby przypomnieć światu o wielkim głodzie. Studenci krzywili się, pluli ale brali ulotki i czytali

Radość kipiąca uśmiechem.
Przepis na pieprz ziołowy z PRL 116

liść laurowy. Kolor i smak zależy od proporcji użytych przypraw. Pieprzem ziołowym możesz przyprawić niemal wszystkie dania mięsne, potrawy z grzybów, jajek na twardo. Jest aromatycznym dodatkiem do zup (zwłaszcza kapuśniaku i grochówki), sosów ziołowych, surówek i sałatek. Świetnie pasuje do świątecznego bigosu, farszu do pierogów i ryb. Jak stosować pieprz ziołowy  W zależności od rodzaju potrawy pieprz ziołowy(...)dodajemy na różnych etapach gotowania, na początku - do wszelkiego rodzaju mięs i ryb, pod koniec gotowania - do zup i sosów  Dostępne w sklepach gotowe mieszanki przypraw pieprz ziołowy mają różny skład w zależności od producenta. Dlatego warto przygotować własny domowy pieprz ziołowy zgodnie ze swoimi upodobaniami Kamis - gorczyca biała, kolendra, papryka słodka, kminek, majeranek, chili, liście laurowe Prymat - gorczyca

Cztery Fajery