zupa - 39309 przepisów (strona:579/2621)

Przepis na pieprz ziołowy z PRL 122

liść laurowy. Kolor i smak zależy od proporcji użytych przypraw. Pieprzem ziołowym możesz przyprawić niemal wszystkie dania mięsne, potrawy z grzybów, jajek na twardo. Jest aromatycznym dodatkiem do zup (zwłaszcza kapuśniaku i grochówki), sosów ziołowych, surówek i sałatek. Świetnie pasuje do świątecznego bigosu, farszu do pierogów i ryb. Jak stosować pieprz ziołowy  W zależności od rodzaju potrawy pieprz ziołowy(...)dodajemy na różnych etapach gotowania, na początku - do wszelkiego rodzaju mięs i ryb, pod koniec gotowania - do zup i sosów  Dostępne w sklepach gotowe mieszanki przypraw pieprz ziołowy mają różny skład w zależności od producenta. Dlatego warto przygotować własny domowy pieprz ziołowy zgodnie ze swoimi upodobaniami Kamis - gorczyca biała, kolendra, papryka słodka, kminek, majeranek, chili, liście laurowe Prymat - gorczyca

Cztery Fajery
Sałatka wiejska z białą kiełbasą i pieczonymi ziemniaczkami 69

Sałatka wiejska to połączenie typowo polskich smaków. Składa się z pieczonych połówek ziemniaków, jajek ugotowanych na twardo, cienkich, białych kiełbasek parzonych oraz pomidorków koktajlowych. Całość polana

Kuchnia MagdaLeny
Wiśnie w czekoladzie na kruchym cieście 108

Czekoladowo-wiśniowy sernik na zimno z mascarpone, z dodatkiem masy wiśniowej a'la kisiel, przygotowany na kruchym spodzie. Wierzch ciasta obsypany jest gorzkim kakao oraz udekorowany

Kuchnia MagdaLeny
Jesienna zupa z chipsami z jarmużu 85

Zebraliśmy setki kilogramów dyni tego roku. Nic, tylko kombinować pyszne dania z jej udziałem. Zdecydowanie najlepiej dynia smakuje w zupie. Można dodać do jarzynowej zamiast ziemniaków. Można przyrządzić pyszny, orientalny krem z dyni. Wariacji dyniowych nie ma końca.  Dziś padło na bardzo zrównoważoną, prostą, a niezwykłą w smaku zupę dyniowo-ziemniaczano-cukiniową. Grunt to dobry dobór przypraw. Postawiłam(...)rozgrzewającą kurkumę, curry, imbir, bo mamy jesień, a te przyprawy i kolorem i smakiem ją odzwierciedlają. Łapcie klimatyczny przepis. Zupa jest pyszna. Nie nudzi się. Jemy codziennie.  Składniki na 6 porcji: 1/2 dyni hokkaido, 1 mała cukinia, 12 bulw ziemniaków, 1 kostka bulionowa warzywna (ekologiczna), Kurkuma, curry, suszony koperek - po 1 łyżeczce, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, Sól, pieprz

Jeść, by żyć w zdrowiu
Bogactwo smaków wyjątkowej kuchni gruzińskiej 52

mięs, jak i wegetarianie. Ci pierwsi rozsmakują się w przyrządzanych na wiele sposobów szaszłykach, kebabach (zupełnie innych niż te, jakie znamy z Polski), plackach i pierożkach z mięsem, zawiesistych zupach. Ci drudzy spróbują pomysłowych sałatek, pysznych zup, rozmaitych pierogów i placków, ciekawych przystawek. Na gruzińskim stole królują pomidory, papryka (bardzo liczne odmiany słodkie i ostre), bakłażany, cebula, rośliny strączkowe, czosnek(...)wrzeciona, lub „lawasz” – owalny) wypiekany na wewnętrznych ściankach dużego cylindrycznego pieca „tone”, natomiast w zachodniej części kraju – kukurydziane placki „mczadi” wypiekane na glinianych patelniach „keci”. Z gruzińskich zup warto polecić znakomite „charczo” – rodzaj gęstej zupy gulaszowej z cielęciny, zwłaszcza w wersji „charczo nigwzit” – z sosem orzechowym. Absolutnie podstawowymi daniami są jednak: popularny na całym Kaukazie „mcwadi

ProstePesto.pl

Proponowane wyszukiwania