Krem z marchwi z granatem i dynią to szybka do przygotowania zupa dla całej rodziny. Marchew to z pewnością jedno z najpopularniejszych warzyw. Dodajemy do rosołu, robimy z niej surówki, przyrządzamy przeciery dla najmłodszych. No właśnie. Zapominamy, że i my możemy zjeść pyszną zupę marchwiową. Ze względu na to, że marchew dostępna jest cały rok, warto wypróbować ten przepis(...)modyfikować go według własnych upodobań. Bez wątpienia można dodać do zupy więcej imbiru lub chili, jeśli lubimy ostre smaki. Składniki: 500 g marchewki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku łodyga selera naciowego ok. 2 cm świeżego imbiru sok z połowy pomarańczy kurkuma, chili, kolendra w proszku 600 ml bulionu warzywnego 100 ml kremówki lub mleka kokosowego granat i pestki dyni
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Moje kolejne dzieło! Przygotowane specjalnie dla Was na Sylwestra 🎇 E-book "Proste Przekąski Sylwestrowe" zawiera ponad 25 przepisów na różnego rodzaju przekąski, wykonane z prostych i
Kuchnia MagdaLenyBoże Narodzenie to czas, gdy spotykamy się z rodziną i przyjaciółmi, by razem zasiąść do świątecznego stołu, na którym pojawia się wiele smakołyków. Aromatyczne dania wytrawne
Kuchnia MagdaLenyMarcepanek to kultowe ciasto mojej mamy, które co roku pojawiało się u nas w domu na święta Bożego Narodzenia. Mimo takiej nazwy, nie ma ono nic
Kuchnia MagdaLenyEkspresowy przepis na świąteczny piernik z dodatkiem tartych jabłek oraz posiekanych orzechów włoskich. Jest pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu! Ma wspaniały korzenny smak oraz zapach
Kuchnia MagdaLenyBrownie w świątecznej wersji pachnące pomarańczami i przyprawą korzenną. Ciasto na spodzie brownie z marmoladą z pomarańczy oraz masą piernikową przygotowaną ze śmietanki kremówki i
Kuchnia MagdaLenyPremiera mojego pierwszego e-booka! E-book "Ciasta bez pieczenia" zawiera 40 przepisów na różnego rodzaju słodkości, które wykonacie bez użycia piekarnika. Wśród nich znajdziecie przepisy
Kuchnia MagdaLenyKostka piernikowa wykonana z biszkoptu piernikowego, oblana polewą czekoladową z korzenną nutą i obsypana wiórkami kokosowymi. Pyszne ciasteczka w świątecznym stylu. Mięciutkie, pulchne kawałki ciasta biszkoptowego
Kuchnia MagdaLenypowiedział, że zupa może być albo z ciecierzycą, albo z ziemniakami, albo z makaronem...? Przyszedł czas na kolejną turecką czorbę, a trzeba przyznać, że kuchnia turecka przepysznymi zupami stoi - niewtajemniczonym polecamy na przykład przepis na naszą ukochaną czorbę z czerwonej soczewicy. Składniki (4 porcje): - 3 łyżki oliwy - 1 cebula - 2 małe ziemniaki - 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)pieprz (do smaku) - 4 szklanki wody - garść makaronu vermicelli (rosołowego bezjajecznego) - 1 łyżka suszonej mięty (świeża też się nada, ale suszona jest lepsza - jest często używana do tureckich zup) Przygotowanie: 1) Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy 2-3 minuty, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy kolejne
Roślinożerni urlopowiczePrzystawka na świąteczny stół - rolada z buraków ze śledziami! Rolada wykonana jest z omletowego ciasta biszkoptowego z dodatkiem buraczkowego puree i nadziana sałatką śledziową z ogórkami
Kuchnia MagdaLenykuchni, ale także stało się źródłem inspiracji kulinarnych. Z początku byłem nieco sceptyczny, dlatego właśnie zacząłem rzucać mu coraz to nowe wyzwania. Z jego pomocą przygotowywałem już sosy, zupy, lody, smoothie i wiele, wiele innych, blendowałem zarówno świeże, jak i mrożone produkty, a on z każdego z tych zadań wychodził obronną ręką. Jest to doprawdy wielozadaniowy sprzęt kuchenny! Rozdrabnianie jedzenia(...)pełnię składników odżywczych, a dodatkowo mogą być dłużej przechowywane. Przekłada się to także na bardziej intensywny i pełniejszy kolor miksowanych warzyw i owoców, a także mocniejszy aromat potraw. Smoothies, zupy i sosy z blendera próżniowego są nie tylko wyraźnie mniej napowietrzone, a przez to smaczniejsze, ale też mają mocniej nasyconą barwę. Blender Wartmann daje możliwość próżniowego przygotowania potraw, ponieważ dostępna
BlendmanFlaczki to wyjątkowo sycąca zupa, którą można przygotować na różne okazje. Tradycyjne polskie flaki bazują na żołądkach wołowych, ale można je tez przyrządzić z żołądków wieprzowych, jak i z mięsa z drobiu lub grzybów. Pod tym linkiem TU znajdziecie przepis na flaczki z opieniek. Dziś zapraszam Was na rozgrzewającą zupę (,,flaczki”) przygotowaną na bazie żołądków drobiowych. Myślę(...)pokrojone w paseczki, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy do miękkości-ok 1 godz. Ugotowane żołądki oraz udko wyjmujemy, lekko studzimy i kroimy w paseczki. Do zupy dodajemy majeranek, pokrojone żołądki i pozostałe przyprawy. Doprawiamy do smaku i podajemy z pajdą wiejskiego chleba. Jeśli ktoś lubi można do zupy dodać zasmażkę
Kasia i jej kobiecy światKolejna wersja przepysznej wietnamskiej zupy pho. Tym razem zrobiłam ją na pieczonej kaczce i pieczonych warzywach oraz porcji wołowiny. Wywar tradycyjne powstał w wolnowarze, ale oczywiście poniżej wersja dla tych którzy wolnowaru nie posiadają. Zupa wyszła przepyszna jak zawsze, a dodatek delikatnej piersi z kaczki lub pieczonego udka był idealnym zwieńczeniem każdej miseczki zupy. Za niewielkie pieniądze można mieć rewelacyjny
Bernika - moj kulinarny pamietnik