zupa - 39132 przepisów (strona:589/2609)

Marynaty do mięs - 4 przepisy 132

Sprawdzone marynaty idealne do mięs na grilla. Pasują do filetów z kurczaka, udek, schabu, a także karkówki. Dzięki marynatom mięso staje się bardziej aromatyczne oraz kruche

Kuchnia MagdaLeny
Ferrero Rocher sernik na zimno 358

Sernik na zimno o smaku pralinek Ferrero Rocher - bez pieczenia! Przygotowany na kakaowym spodzie herbatnikowym, z masą czekoladową z mleka zagęszczonego i serka mascarpone oraz dużą

Kuchnia MagdaLeny
Bułeczki drożdżowe z konfiturą z czerwonej cebuli 119

Zakręcone bułeczki z ciasta drożdżowego nadziane domowej roboty konfiturą z czerwonej cebuli, zapieczone z serem mozzarella. Niebanalne drożdżówki w wersji półwytrawnej - wychodzą mięciutkie i puszyste. 

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka makaronowa z szynką i serem 112

Sałatka z makaronu typu cienkie rurki (również będzie tu pasował makaron typu kolanka) z dodatkiem szynki, sera żółtego, selera sałatkowego ze słoika, kukurydzy oraz szczypiorku, podana

Kuchnia MagdaLeny
Sernik mascarpone z truskawkami 89

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką truskawkową. Przygotowany na pieczonym biszkopcie, z masą serową z mascarpone i dodatkiem mleka oraz zatopionymi kawałkami świeżych truskawek, a

Kuchnia MagdaLeny
Gazpacho z pomidorków Piccolo i arbuza 69

Gazpacho. To popularna zupa z regionu andaluzyjskiego, znana obecnie głównie z serwowania na zimno, ma wiele różnych wpływów z Grecji i Rzymu, ale także z kultury Maurów i kultury arabskiej.Oryginalna zupa była mieszanką czerstwego chleba, oliwy z oliwek i czosnku, z dodatkiem płynu, takiego jak woda lub ocet, które zmieszano ze sobą w moździerzu. Dodano także różne warzywa i migdały(...)które były dostępne.Ta zupa ewoluowała w różne odmiany, najbardziej popularna na całym świecie jest odmiana na bazie pomidorów, podawana na zimno. Często podaje się go w niektórych regionach Hiszpanii i Portugalii.Dziś mianem Gazpacho określa się zupy na bazie warzy lub owoców podawanych na zimno.Jeśli znasz gazpacho tradycyjne z pomidorków i ogórka, musisz spróbować tego gazpacho z arbuzem

RafalCook
Szczawiowa zupa-krem z fasoli 121

Świat się zazielenił i na łąkach pojawił się szczaw. Można z niego przyrządzić klasyczną zupę szczawiową , a nadmiar schować do słoików. Może się przydać zimą. Warto sięgać po nasz sezonowy szczaw, bo jest łatwą do pozyskania bombą witaminową - zawiera dużo witaminy C, potasu, fosforu i wapnia. Niekorzystne działanie szczawianów (obecnych też w herbacie, kakao, rabarbarze czy szpinaku) można zminimalizować(...)gałązką lubczyku. Gdy woda zawrze, wrzucić pokrojony szczaw. Poczekać, aż woda ponownie zawrze i wyłączyć palnik. Wyrzucić lubczyk. Zblendować szczaw w garnku. Do szczawiu dodać fasolę i ponownie zblendować. Zupę podgrzać, można ją rozrzedzić według uznania wrzątkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać majeranek i wyłączyć palnik. Do zupy dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać i podawać, choć zupa

Weekendy w domu i ogrodzie
Wiosenny kapuśniak z młodej kapusty. PRZEPIS 171

Pyszna i lekka zupa, w której królują młode warzywa. Nasz ulubiony przepis na wiosenny kapuśniak. Przepis na kapuśniak z młodej kapusty Składniki: 3/4 średniego garnka wywaru mięsnego (na przykład ugotowanego na skrzydełkach z kurczaka), 1 cebula, 2 marchewki (najlepiej też młode), około 10 małych młodych ziemniaków, pół główki średniej wielkości młodej kapusty, pęczek koperku, sól, pieprz. Jak zrobić kapuśniak(...)oraz obrane ziemniaki – jeśli są malutkie, mogą być w całości, jeśli większe, przekrój na pół. Gotuj 5 min pod przykryciem. Kapustę pokrój dość grubo i również dodaj do zupy. Gotuj pod przykryciem kolejne 5-10 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Na koniec do zupy dodaj posiekany koperek, dopraw solą i pieprzem. Artykuł Wiosenny kapuśniak z młodej kapusty. PRZEPIS

Kulinarna Polska
Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą 102

Pyszna sałaka z 5 podstawowych składników + sos na bazie jogurtu naturalnego. Składa się z rukoli, jajek ugotowanych na twardo, świeżych pomidorów oraz ciecierzycy i tuńczyka z

Kuchnia MagdaLeny
WIOSENNA ZUPA Z POKRZYWY 119

Dzisiaj polecam Wam przepis na zdrową, wzmacniającą i smaczną zupę z młodej pokrzywy. Znajdziecie ją z łatwością podczas wiosennych spacerów, nie zapomnijcie zabrać ze sobą gumowych rękawiczek i nożyc, i zbierajcie najlepiej listki młodej pokrzywy, ewentualnie z gałązkami. Pokrzywa ma nieoceniony wpływ na zdrowie, zawiera wiele witamin i minerałów, przede wszystkim dużo żelaza, wzmacnia ogranizm i oczyszcza układ moczowy. Zupa(...)pokrzywy ● 300 g ziemniaków ● 2 cebule ● 1 litr wody ● bulion warzywny bio (1-2 kostki) ● 2 łyżki oliwy z oliwek ● 15 cl śmietany kremówki lub śmietany do sosów i zup ● sól, pieprz ● pestki dyni (opcjonalnie) Przygotowanie: Cebulę obierz i drobno posiekaj. Pokrzywę opłucz (załóż rękawiczki!), oberwij listki, jeśli pokrzywa jest młoda, możesz również użyć gałązki. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sałatka z kurczakiem i truskawkami 97

Sałatka z mieszanki sałat z dodatkiem grillowanego fileta z kurczaka, świeżych truskawek oraz oliwek, podana z sosem miodowo-musztardowym na bazie oliwy z oliwek i soku

Kuchnia MagdaLeny
Ciasteczka Łakotki kakaowe 91

Łakotki kakaowe to kruche, maślane ciasteczka o kakaowym smaku. Prawie każdy zna ich smak z dzieciństwa. Bardzo proste i tanie w przygotowaniu - wystarczy 5 podstawowych składników

Kuchnia MagdaLeny
Sos z mięsa z rosołu 91

mięsa z rosołu. Rosół gotuję od zawsze i nie tylko w niedzielę. To moja ulubiona zupa, która często gości na naszym stole. Na jego bazie przygotowuję inne zupy lub potrawy. Zupa pomidorowa i ogórkowa na rosole jest gotowana prawie w każdym polskim domu, a kurczak w potrawce to standard . Gotuję też kremową Zupę z kurczaka i warzyw z rosołu. Wczoraj

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Roladki naleśnikowe po meksykańsku 85

Roladki z ciasta naleśnikowego z nadzieniem meksykańskim w stylu chili con carne, zapieczone w piekarniku pod mozzarellą. Nadzienie   składa się z mielonej wołowiny oraz cebuli

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania