zupa - 39132 przepisów (strona:595/2609)

Wegańska zupa à la flaki 117

rodzaj zupy robię od kilkudziesięciu lat i aż dziw, że do tej pory przepisu na nią nie opublikowałam. Używanie flaków zawsze mnie przerażało, a ich długie gotowanie odstręczało. Znalazłam więc cudowny zamiennik, który w zupie prezentuje się podobnie, a zaoszczędza sporo czasu. Dla mnie pełni podobną rolę, jak rosół dla zdrowotności dla typowego Polaka. Składniki : 3 marchewki pietruszka kawałek selera(...)zaczną pachnieć, wlać ok. litra wody. Dorzucić pora w całości i ewentualnie suszone chili, doprowadzić do wrzenia i pogotować ok. 5 minut. Boczniaki oczyścić i pokroić wzdłuż. Dorzucić do zupy. Gotować jeszcze ok. 10 minut od momentu ponownego zawrzenia, do momentu gdy warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania zupy doprawić ją solą i dodać majeranek. Podawać z pieczywem na zakwasie

Weekendy w domu i ogrodzie
Gulasz z boczniaków 122

Wegetariański gulasz z boczniaków to świetna alternatywa dla gulaszu mięsnego. Ciemny, aromatyczny sos pełen boczniaków, z dodatkiem suszonych grzybów oraz musztardy, która podkręca jego smak. Na

Kuchnia MagdaLeny
Zupa krem z marchewki z imbirem i mleczkiem kokosowym 75

mieszamy i smażymy. W trakcie smażenia dodajemy przyprawy. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy około 30 minut lub do czasu, kiedy warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe. Ugotowaną zupę miksujemy na gładki krem, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupa najlepiej smakuje podana z łyżką śmietany i świeżą kolendrą. Smacznego

Tajemnice Smaku
Makaron z szynką i serem 111

Bardzo proste danie obiadowe z  kilku podstawowych składników i  makaronem w roli głównej. Gotowe w 15 minut!  Makaron typu kolanka z kawałkami szynki

Kuchnia MagdaLeny
Fit szarlotka z kuskusem 107

Zapiekanka z kuskusem i jabłkami oraz dodatkiem cynamonu, która smakuje jak szarlotka w wersji fit. Nie zawiera mąki, ani dodatku tłuszczu czy cukru - słodzona jest syropem

Kuchnia MagdaLeny
Spaghetti z pesto z buraków 99

Makaron typu spaghetti podany z buraczanym pesto przygotowanym z pieczonych buraków z dodatkiem czosnku, twardego sera żółtego oraz ziaren słonecznika. Pyszne wegetariańskie danie o przepięknym kolorze

Kuchnia MagdaLeny
Udka po tajsku 101

Udka z kurczaka w stylu orientalnym - pieczone w marynacie na bazie sosu sojowego z dodatkiem soku z limonki, miodu, czosnku oraz imbiru i obsypane sezamem. Tak

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z paluszkami krabowymi 143

Sałatka z paluszkami surimi oraz ryżem, papryką, awokado, ogórkiem, szczypiorkiem oraz kiełkami rzodkiewki, podana z czosnkowym sosem jogurtowym. Pyszna i lekka sałatka, która świetnie się sprawdzi

Kuchnia MagdaLeny
Zupa porowa 119

Bardzo prosta i super pyszna zupa porowa , to moja propozycja na zupę, którą polecam podać na pierwsze danie. Mój przepis jest sprawdzony a sama zupa niezwykle kremowa i cudownie smaczna. Idealna dla każdego! - szybka zupa krem - idealna na co dzień i nie tylko - tylko tanie i łatwo dostępne składniki

AniaGotuje.pl
Jogurtowy bananowiec na biszkopcie 110

Ciasto bananowe przygotowane na biszkopcie, z jogurtową masą bananową słodzoną miodem oraz plasterkami banana i galaretką cytrynową. Bardzo łatwe w wykonaniu! Pyszny i lekki deser, który

Kuchnia MagdaLeny
ŚLEDZIE PO GRECKU 101

Śledzie w towarzystwie duszonych warzyw - marchewki, pietruszki, selera, pora oraz cebuli, w sosie pomidorowym. Wyrazisty smak śledzia świetnie komponuje się z delikatnymi warzywami w słodko-kwaśnym

Kuchnia MagdaLeny
NUTELLA DRINK 78

Koktajl mleczny o smaku czekoladowo-orzechowym przypominający nutellę. Przygotowany jest na bazie mleka zagęszczonego niesłodzonego z dodatkiem pieczonych orzechów laskowych oraz gorzkiej czekolady. Osoby lubiące słodkie

Kuchnia MagdaLeny
FILETY Z KURCZAKA A'LA PIZZA 131

Świetny pomysł na urozmaicenie kotletów z kurczaka... filety z kurczaka pieczone w piekarniku z dodatkami a'la pizza - cebulą, pieczarkami, szynką, papryką oraz mozzarellą. Tak przygotowany

Kuchnia MagdaLeny
Zupa rybna 172

czas mieszając. Warzywa zalewamy 1 i 1/2 gorącą przegotowaną wodą i całość doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień. Wkładamy do zupy filety z flądry, garnek przykrywamy przykrywką i gotujemy około 20 minut, tak aby warzywa były miękkie. Przed podaniem zupę posypujemy poszatkowaną natką pietruszki. Zupa najlepiej smakuje na  drugi dzień

Qchnia po prostu