Sałatka z mieszanki sałat z dodatkiem grillowanego fileta z kurczaka, świeżych truskawek oraz oliwek, podana z sosem miodowo-musztardowym na bazie oliwy z oliwek i soku
Kuchnia MagdaLenyŁakotki kakaowe to kruche, maślane ciasteczka o kakaowym smaku. Prawie każdy zna ich smak z dzieciństwa. Bardzo proste i tanie w przygotowaniu - wystarczy 5 podstawowych składników
Kuchnia MagdaLenymięsa z rosołu. Rosół gotuję od zawsze i nie tylko w niedzielę. To moja ulubiona zupa, która często gości na naszym stole. Na jego bazie przygotowuję inne zupy lub potrawy. Zupa pomidorowa i ogórkowa na rosole jest gotowana prawie w każdym polskim domu, a kurczak w potrawce to standard . Gotuję też kremową Zupę z kurczaka i warzyw z rosołu. Wczoraj
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRoladki z ciasta naleśnikowego z nadzieniem meksykańskim w stylu chili con carne, zapieczone w piekarniku pod mozzarellą. Nadzienie składa się z mielonej wołowiny oraz cebuli
Kuchnia MagdaLenyZupa Złej Teściowej Bardzo syta zupa, więc możemy już nie robić drugiego dania. Składniki: · ½ kg ziemniaków · 1 marchew · Cebula · 2 laski kiełbasy podwawelskiej · Papryka czerwona(...)paseczki 4. Pod koniec gotowania ziemniaków, dodajemy kostkę oraz kiełbasę z papryką 5. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, paprykę ostrą oraz fasolkę czerwoną 6. Na koniec zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody i chwilkę gotujemy 7. Zupa gotowa 8. Smacznego
Kulinarna ChwilaCiasto milionera znane też pod nazwą "milion kalorii" przygotowane w formie tarty, a u mnie pełniło ono rolę mazurka na święta. Składa się ze spodu z
Kuchnia MagdaLenyŚlimaczki z ciasta francuskiego z salami, serem żółtym i cebulą. Szybkie przekąski zaledwie z 5 składników gotowe w 30 minut! Smakują jak pizza i są naprawdę
Kuchnia MagdaLenyProsta sałatka wiosenna z nowalijkami...sałatą, ogórkami, rzodkiewkami i szczypiorkiem, z dodatkiem jajek gotowanych na twardo, podana z sosem chrzanowym na bazie jogurtu greckiego oraz
Kuchnia MagdaLenyZakręcone bułeczki drożdżowe na słodko... z budyniem waniliowy i świeżymi malinami, polane rozpuszczoną białą czekoladą. Drożdżówki są mięciutkie, pulchne i nie za słodkie - po prostu
Kuchnia MagdaLenyrodzaju mąkami to postanowiłam jednak trochę napisać o kaszy mannej , popularnie nazywanej grysikiem , ponieważ jest ona bardzo użyteczna w kuchni, jak również w cukiernictwie. Doskonale pamiętam z dzieciństwa smak zupy grysikowej (rosołu ze świeżą kaszą manną), którego zapach wypełniał całą kuchnię a delikatna struktura sprawiała, że sam rozpływał się w ustach :). A na deser ciasto grysikowe , które było specjałem mojej(...)sosów, ciast, babek, ciasteczek, deserów, klusek, kotletów. Może być przyrządzana na śniadanie, obiad, kolację, deser, dodatek do potraw lub jako samodzielne danie. Kasza w wersji śniadaniowej to bardzo popularna zupa mleczna , której w dzieciństwie próbował pewnie każdy. Zupy zagęszczone grysikiem są lekkie i mają delikatny smak . Tak jak krupnik – moja ulubiona zupa. Kluski zrobione z kaszy mannej zastępują ziemniaki
SmartBake.plwarzyw czy chrupkiego pieczywa Resztki albo porcje (jeśli ugotujemy więcej) sosu pieczarkowego , gulaszu mięsnego Resztki ugotowanych kasz , makaronów w małych pojemniczkach – mogą potem posłużyć jako zagęszczacz do zup albo pożywna wkładka do sałatek na ciepło Ser żółty – najlepiej zetrzeć na tarce i wrzucić do małej torebki strunowej – wykorzystać do pizzy, zapiekanek, grzanek, dobrze mrozi się też ser w plastrach, najgorzej(...)pokrojona w kostkę (do bigosu, zapiekanek) Włoszczyznę: marchewki, pietruszkę, seler, pora – obieramy, myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i wrzucamy do torebki – zamrażamy i mamy gotowe porcje włoszczyzny do zupy Sałatkę jarzynową , ale w formie bez majonezu. Dojrzałe banany – tu odsyłam do mojego artykułu jak je zamrażać i po co Papryka – oczyszczona, pokrojona w kostkę i wrzucona do teorebki
Dorota SmakujeDomowy chleb na maślance i na drożdżach, przygotowany z mąki pszennej oraz mąki żytniej, z dodatkiem masła. Wychodzi pyszniutki - z miękkim wnętrzem i chrupiącą skórką. Nie
Kuchnia MagdaLenyNastępnie dodajemy obrane warzywa, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, odrobinę soli i gotujemy ok. 30 minut. Wyjmujemy warzywa na sitko, zostawiając w rosole 2 marchewki. Dodamy je do zupy podczas podawania. Rosół podajemy z ugotowanym makaronem, pokrojoną w plasterki marchewką oraz posypany posiekaną natką pietruszki. Czy wiedziałeś o: Polska tradycja kulinarna z kaczką w roli głównej Smacznego! Artykuł Pyszny rosół
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sernik bez pieczenia! Na spodzie herbatnikowo-orzechowym, z orzechową masą sernikową z prawdziwego sera twarogowego oraz masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi na wierzchu. Dosłownie petarda!
Kuchnia MagdaLeny