Mimo że barszcz ukraiński faktycznie pochodzi z Ukrainy, jest zupą cieszącą się wielką popularnością również w Polsce. Często robimy go w różnych wersjach np. z mięsem wołowym, białą kapustą, innym razem jak tutaj z boczkiem i kiełbasą – w zależności od tego, na co mamy ochotę i co jest w lodówce. Składniki 200 g fasoli 500 g buraków 2 średnie(...)burakami, gotować 15 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pociąć w kostkę, wsypać do garnka, dodać 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli, gotować ok. 20 minut – aż zrobią się miękkie. Zupę doprawić solą, pieprzem oraz koncentratem pomidorowym do smaku. Barszcz ukraiński można podawać z kwaśną śmietaną i posiekanym koperkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Barszcz ukraiński z boczkiem i kiełbasą pochodzi z serwisu
niecodziennikparyZgodnie z sezonowym rytmem publikowania wpisów zamieszczamy przepis na kapuśniak z młodej kapusty . W pierwotnej wersji zupa ta miała być gotowana na żeberkach, ale w sklepie mięsnym zobaczyłam wędzone kości, więc postanowiłam pójść w ślady kuchni Mamy i nadać zupie tego charakterystycznego smaku. Jeśli ktoś nie lubi smaku i zapachu wędzonki, kapuśniak z młodej kapusty może ugotować na skrzydełkach, surowych(...)obrać, umyć, pokroić w dość dużą kostkę. Kapustę obrać z zewnętrznych liści, poszatkować i opłukać. Do garnka włożyć ziemniaki oraz kapustę, gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Z zupy wyjąć kości, oddzielić od nich mięso i włożyć je do kapuśniaka z młodej kapusty. Doprawić do smaku solą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kapuśniak z młodej kapusty pochodzi z serwisu Niecodziennik
niecodziennikparyresztą coraz więcej ludzi robi wędliny w domu. Dlatego, że w sklepach coraz częściej mamy do czynienia z produktami typu wyrób wędlino podobny. Tyczy się to również mięsa, smalcu, zupy czy innych konserw w słoikach. Domowa wędlina czy smalec ze słoika są idealne jako obkład na kanapki. Nasi czytelnicy wiedzą, że co jakiś czas dodajemy jakiś nowy przepis na wędlinę(...)macie za dużo mięsa to może najlepszym wyjściem będzie suszenie i przygotowanie np. schabu z pończochy? Najlepsze przepisy na domowe wędliny dojrzewające Na koniec rada gdy zostanie Wam zupa, ZUPĘ też można ją zawekować. Porada na Wekowanie zupy . The post Wędliny w słoiku appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzukasz pysznego pomysłu na śniadanie? Proponuję jaglankę w wersji pieczonej... z bananami, kawałkami gorzkiej czekolady oraz orzechami laskowymi. Przygotowana na mleku krowim, ale równie dobrze pasuje
Kuchnia MagdaLenyWegetariańskie burgery buraczane z komosą ryżową (quinoa), pieczone w piekarniku. Uwielbiam je! Mogą być serwowane w formie obiadu jako kotlety lub w formie burgera w bułce
Kuchnia MagdaLenyGhanie, Nigerii oraz w Azji południowo - wschodniej, w Ameryce Południowej i na Karaibach. Skład bulw pochrzynu przypomina składem naszego rodzimego ziemniaka z tych gatunków bardziej mączystych. U mnie dziś zupa, pyszna zupa z dodatkiem pochrzynu. Jeśli uda się Wam go zakupić, polecam serdecznie. Pochrzynowa zupa. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePrzekąski a'la sajgonki w rozmiarze XXL i wersji wegetariańskiej... z ciasta francuskiego, nadziane chińską mieszanką warzyw i zapieczone w piekarniku. Danie z gotowców - tylko 2
Kuchnia MagdaLenyZupa Starego Cygana Rozgrzewając zupa w sam raz na zimne dni. Składniki: · ½ kg ziemniaków · Cebula · 2 laseczki kiełbasy podwawelskiej · 5 dag boczku wędzonego · 2 papryki czerwone(...)minut prużymy i przekładamy do ziemniaków. 7. Wrzucamy listek, ziele angielskie i doprawiamy papryką. 8. Na koniec rozrabiamy mąkę ze śmietaną i hartując wlewamy do zupy. 9. Zupa gotowa. 10. Smacznego
Kulinarna ChwilaNapój na bazie soku z cytryn oraz pomarańczy z dodatkiem świeżego imbiru, miodu oraz przypraw: kurkumy, cynamonu, pieprzu czarnego i goździków. To prawdziwa bomba witaminowa, która
Kuchnia MagdaLenyKociołek meksykański to jednogarnkowe chili con carne z ryżem. Danie składa się z mielonej wołowiny oraz czerwonej cebuli, świeżej papryki, pomidorów, czerwonej fasoli i kukurydzy, a
Kuchnia MagdaLenyRoladki ze schabu faszerowane szynką szwarcwaldzką, liśćmi świeżego szpinaku oraz suszonymi pomidorami, pieczone w rękawie. Słone składniki nadzienia, jak: suszone pomidory czy szynka szwarcwaldzka nadają roladzie
Kuchnia MagdaLenytutaj dodatkiem zdrowotnym, i o ile nie mamy przed sobą ważnego spotkania bądź randki możemy po nią sięgnąć. Okres grypowy niestety trwa. A propos: Pomysł na rozgrzewające zupy z cebulą w roli głównej: Zupa cebulowa ; Zupa cebulowa na czerwonym winie ; Zupa krem cebulowo imbirowa z curry Pasta z tuńczyka: 1 puszka tuńczyka
Wino Francja KuchniaProste ciasto czekoladowe na co dzień i od święta. Składa się ono z ciemnego biszkopta przełożonego konfiturą malinową oraz czekoladową masą budyniową, na wierzchu z bitą
Kuchnia MagdaLenyHummus to nic innego jak pasta z gotowanej ciecierzycy - wegańska. Podstawowy przepis, oprócz ciecierzycy, zawiera pastę sezamową, czosnek, oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy. Często dodaję
Kuchnia MagdaLeny