Nazwałam tak tą zupę ponieważ smak jest delikatny ale również pikantny. Pastę galangal można dostać w klepach z egzotycznymi przyprawami, ale najpewniej przez internet. W Polsce ciągle jest problem z kupnem egzotycznych przypraw. Szkoda To jest oryginalny przepis z kuchni tajlandzkiej. Łączą się tu trzy smaki słodki, kwaśny i ostry. Nam bardzo smakowała. Smakowała nawet moim przyjaciołom którzy bardzo rzadko(...)doprawić do smaku solą. Gotować 10 minut. Wlać mleczko kokosowe i sok z cytryny. Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić. Gotować jeszcze 2 minuty. Można posypać posiekaną kolendrą. Zupa pyszna polecam
Kuchnia PokoleńZapraszam Was do posmakowania kartoflanki, (kartoffelgulasch) zupy mojego dzieciństwa, mama często nam ją gotowała. Jej nazwa domowa była dziwna, nawet jej nie podam...😀 Kminkowa, aromatyczna, lekko pikantna. Bardzo ją lubiłam, więc także ją gotuję. Domownicy chwalą, jedna porcja to za mało... Polecam, warto ją podać, na zimowe obiady lub kolacje ! Kartoffelgulasch Ziemniaki(...)przypaliły. Teraz dodaję przyprawy, jeszcze chwileczkę duszę i zalewam całość gorącą wodą. Gotuję do miękkości, na koniec doprawiam do smaku, mielonym pieprzem, solą i jeśli trzeba mielonym kminkiem. Zupa doskonale smakuje z pajdą wiejskiego chleba! Kartoflanka Kartoflanka Zupa ziemniaczana
Takie tam pichcenieFilety z kurczaka pieczone w piekarniku, pod pierzynką z duszonych warzyw - marchewki, pietruszki, selera, pora oraz cebuli, w sosie pomidorowym. Słodko-kwaśnym sos warzywny z dodatkiem
Kuchnia MagdaLenyPieczony w rękawie filet z indyka w towarzystwie warzyw - papryki, pieczarek, ziemniaków i cebuli. Świetne i proste danie jednogarnkowe, którego nie trzeba pilnować, wystarczy pokroić wszystkie
Kuchnia MagdaLenyKolejny banalnie prosty przepis na Tłusty Czwartek... Oponki serowe przygotowane z sera twarogowego z dodatkiem jogurtu greckiego, pieczone w piekarniku i obsypane mieszanką cukru z cynamonem
Kuchnia MagdaLenyAlternatywa dla tradycyjnych pączków - ekspresowe mini pączki z sera twarogowego, z lekko cytrynową nutą. Są banalnie proste i tanie w przygotowaniu, a robi się je błyskawicznie
Kuchnia MagdaLenyDanie jednogarnkowe z makaronem - gotowe w 20 minut! Szybki i smaczny kociołek z kurczakiem oraz z dużą ilością papryki - czerwonej i żółtej, w sosie pomidorowym. Wszystkie
Kuchnia MagdaLenyCiasto drożdżowe w formie odrywanego chlebka w słodkiej wersji. Nie jest to zwykłe ciasto drożdżowe, lecz z dodatkiem mielonej marchewki, która wzbogaca chlebek w wartości odżywcze
Kuchnia MagdaLenyGdy herbata została sprowadzona do Europy, była zalecana jako środek na poprawę kondycji. W Chinach stosowano ją jako środek przeciwbólowy i odtruwający organizm. Obecnie napar z
Kuchnia MagdaLenyWegetariańskie burgery w mniejszej wersji, przygotowane z domowych bułeczek buraczanych z dodatkiem czarnuszki. Bułki swój piękny, różowy kolor zawdzięczają sokowi z buraka, który to również wzbogacił
Kuchnia MagdaLenyrodzaj zupy robię od kilkudziesięciu lat i aż dziw, że do tej pory przepisu na nią nie opublikowałam. Używanie flaków zawsze mnie przerażało, a ich długie gotowanie odstręczało. Znalazłam więc cudowny zamiennik, który w zupie prezentuje się podobnie, a zaoszczędza sporo czasu. Dla mnie pełni podobną rolę, jak rosół dla zdrowotności dla typowego Polaka. Składniki : 3 marchewki pietruszka kawałek selera(...)zaczną pachnieć, wlać ok. litra wody. Dorzucić pora w całości i ewentualnie suszone chili, doprowadzić do wrzenia i pogotować ok. 5 minut. Boczniaki oczyścić i pokroić wzdłuż. Dorzucić do zupy. Gotować jeszcze ok. 10 minut od momentu ponownego zawrzenia, do momentu gdy warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania zupy doprawić ją solą i dodać majeranek. Podawać z pieczywem na zakwasie
Weekendy w domu i ogrodzieWegetariański gulasz z boczniaków to świetna alternatywa dla gulaszu mięsnego. Ciemny, aromatyczny sos pełen boczniaków, z dodatkiem suszonych grzybów oraz musztardy, która podkręca jego smak. Na
Kuchnia MagdaLeny