Pieczone w piekarniku udka z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie o smaku kebaba. Marynata przygotowana została na bazie ketchupu pikantnego oraz majonezu, z dodatkiem przyprawy kebab
Kuchnia MagdaLenyprzyprawami. Następnie wyjmujemy goździki. Żółtka dokładnie mieszamy ze śmietaną. Do żółtek i śmietany dodajemy 2 łyżki gorącego piwa i mieszamy. Następnie wlewamy do pozostałego piwa, mieszamy. Ewentualnie doprawiamy. Zupę podajemy z kawałkami sera twarogowego, grzankami i posiekanym szczypiorkiem. Zupa jest dość specyficzna, nie wszystkim będzie smakowała
Domowy Smak JedzeniaPlastry karkówki wieprzowej w ciemnym sosie piwnym z cebulą oraz papryką, pieczone w piekarniku. Fantastyczny obiad! Mięciutkie i kruche mięso, dosłownie rozpływające się w ustach w
Kuchnia MagdaLenykolei świetny pomysł na zdrową kolację! Warto pamiętać o dodaniu zdrowego tłuszczu do sałatki. Proponuję oliwę lub na przykład olej lniany. Ten drugi tylko do sałatek na zimno! ZUPY Ja polecam zupy typu krem lub zwykłą jarzynową. Zupa to poza gotowaniem na parze, jedyna forma zachowania wszystkich substancji rozpuszczalnych w wodzie, które chcemy zjeść. Nie powinno się gotować(...)wodzie, jeśli tej wody potem nie jemy. Ważne jest dobre przyprawienie zupy, co jeszcze zwiększa jest właściwości odżywcze, a dodatkowo powoduje, że jesteśmy bardziej syci! PASTY Pesto i inne cuda tworzone z zielonych składników to świetny sposób na śniadanie. Zamiast masła, stworzone z oliwą dają super podstawę śniadanie bez mięsa! KOKTAJLE Jeśli komuś nie smakuje jarmuż lub szpinak w wersji
Fleksitarianizm.plQuesadilla to danie kuchni meksykańskiej, wykonane z tortilli z serem oraz dodatkiem przeróżnych składników. Najczęściej tortillę składa się na pół, jednak można również użyć dwóch placków
Kuchnia MagdaLenyCiasto rafaello bez pieczenia, przygotowane na krakersach i przełożone śmietankową masą budyniową z serkiem mascarpone oraz wiórkami kokosowymi. Prosty i niewymagający dużo pracy deser tylko z
Kuchnia MagdaLenyNazwałam tak tą zupę ponieważ smak jest delikatny ale również pikantny. Pastę galangal można dostać w klepach z egzotycznymi przyprawami, ale najpewniej przez internet. W Polsce ciągle jest problem z kupnem egzotycznych przypraw. Szkoda To jest oryginalny przepis z kuchni tajlandzkiej. Łączą się tu trzy smaki słodki, kwaśny i ostry. Nam bardzo smakowała. Smakowała nawet moim przyjaciołom którzy bardzo rzadko(...)doprawić do smaku solą. Gotować 10 minut. Wlać mleczko kokosowe i sok z cytryny. Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić. Gotować jeszcze 2 minuty. Można posypać posiekaną kolendrą. Zupa pyszna polecam
Kuchnia PokoleńZapraszam Was do posmakowania kartoflanki, (kartoffelgulasch) zupy mojego dzieciństwa, mama często nam ją gotowała. Jej nazwa domowa była dziwna, nawet jej nie podam...😀 Kminkowa, aromatyczna, lekko pikantna. Bardzo ją lubiłam, więc także ją gotuję. Domownicy chwalą, jedna porcja to za mało... Polecam, warto ją podać, na zimowe obiady lub kolacje ! Kartoffelgulasch Ziemniaki(...)przypaliły. Teraz dodaję przyprawy, jeszcze chwileczkę duszę i zalewam całość gorącą wodą. Gotuję do miękkości, na koniec doprawiam do smaku, mielonym pieprzem, solą i jeśli trzeba mielonym kminkiem. Zupa doskonale smakuje z pajdą wiejskiego chleba! Kartoflanka Kartoflanka Zupa ziemniaczana
Takie tam pichcenieFlaczki to wyjątkowo sycąca zupa, którą można przygotować na różne okazje. Tradycyjne polskie flaki bazują na żołądkach wołowych, ale można je tez przyrządzić z żołądków wieprzowych, jak i z mięsa z drobiu lub grzybów. Pod tym linkiem TU znajdziecie przepis na flaczki z opieniek. Dziś zapraszam Was na rozgrzewającą zupę (,,flaczki”) przygotowaną na bazie żołądków drobiowych. Myślę(...)pokrojone w paseczki, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy do miękkości-ok 1 godz. Ugotowane żołądki oraz udko wyjmujemy, lekko studzimy i kroimy w paseczki. Do zupy dodajemy majeranek, pokrojone żołądki i pozostałe przyprawy. Doprawiamy do smaku i podajemy z pajdą wiejskiego chleba. Jeśli ktoś lubi można do zupy dodać zasmażkę
Kasia i jej kobiecy światFilety z kurczaka pieczone w piekarniku, pod pierzynką z duszonych warzyw - marchewki, pietruszki, selera, pora oraz cebuli, w sosie pomidorowym. Słodko-kwaśnym sos warzywny z dodatkiem
Kuchnia MagdaLenyPieczony w rękawie filet z indyka w towarzystwie warzyw - papryki, pieczarek, ziemniaków i cebuli. Świetne i proste danie jednogarnkowe, którego nie trzeba pilnować, wystarczy pokroić wszystkie
Kuchnia MagdaLenyKolejny banalnie prosty przepis na Tłusty Czwartek... Oponki serowe przygotowane z sera twarogowego z dodatkiem jogurtu greckiego, pieczone w piekarniku i obsypane mieszanką cukru z cynamonem
Kuchnia MagdaLeny