zupa - 38908 przepisów (strona:590/2594)

Zupa krem z brokuła 67

Ostatnio pokochałam zupy kremy. Są super smaczne, a do tego proste w przygotowaniu i nie potrzeba do nich wielu składników. Jako, że nigdy nie byłam dobra w zupy, ten ich rodzaj jest dla mnie po prostu idealny :) Składniki: 500g świeżego brokuła 2 cebule 2 marchewki 4 średnie ziemniaki 4 ząbki czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 5 listków laurowych 2 łyżeczki(...)minut. 6.   Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. 7.   Brokuła dzielimy na różyczki podobnej wielkości i również wrzucamy do garnka. 8.   Zupę gotujemy ok 15-20 minut - do miękkości warzyw. 9.   Blendujemy zupę na gładką masę. 10. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Najbardziej lubię podawać z płatkami kukurydzianymi

Prosto z Kotła
Barszcz ukraiński z boczkiem i kiełbasą 106

Mimo że barszcz ukraiński faktycznie pochodzi z Ukrainy, jest zupą cieszącą się wielką popularnością również w Polsce. Często robimy go w różnych wersjach np. z mięsem wołowym, białą kapustą, innym razem jak tutaj z boczkiem i kiełbasą – w zależności od tego, na co mamy ochotę i co jest w lodówce. Składniki 200 g fasoli 500 g buraków 2 średnie(...)burakami, gotować 15 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pociąć w kostkę, wsypać do garnka, dodać 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli, gotować ok. 20 minut – aż zrobią się miękkie. Zupę doprawić solą, pieprzem oraz koncentratem pomidorowym do smaku. Barszcz ukraiński można podawać z kwaśną śmietaną i posiekanym koperkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Barszcz ukraiński z boczkiem i kiełbasą pochodzi z serwisu

niecodziennikpary
Kapuśniak z młodej kapusty 80

Zgodnie z sezonowym rytmem publikowania wpisów zamieszczamy przepis na kapuśniak z młodej kapusty . W pierwotnej wersji zupa ta miała być gotowana na żeberkach, ale w sklepie mięsnym zobaczyłam wędzone kości, więc postanowiłam pójść w ślady kuchni Mamy i nadać zupie tego charakterystycznego smaku. Jeśli ktoś nie lubi smaku i zapachu wędzonki, kapuśniak z młodej kapusty może ugotować na skrzydełkach, surowych(...)obrać, umyć, pokroić w dość dużą kostkę. Kapustę obrać z zewnętrznych liści, poszatkować i opłukać. Do garnka włożyć ziemniaki oraz kapustę, gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Z zupy wyjąć kości, oddzielić od nich mięso i włożyć je do kapuśniaka z młodej kapusty. Doprawić do smaku solą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kapuśniak z młodej kapusty pochodzi z serwisu Niecodziennik

niecodziennikpary
Wędliny w słoiku 126

resztą coraz więcej ludzi robi wędliny w domu. Dlatego, że w sklepach coraz częściej mamy do czynienia z produktami typu wyrób wędlino podobny. Tyczy się to również mięsa, smalcu, zupy czy innych konserw w słoikach. Domowa wędlina czy smalec ze słoika są idealne jako obkład na kanapki. Nasi czytelnicy wiedzą, że co jakiś czas dodajemy jakiś nowy przepis na wędlinę(...)macie za dużo mięsa to może najlepszym wyjściem będzie suszenie i przygotowanie np. schabu z pończochy? Najlepsze przepisy na domowe wędliny dojrzewające Na koniec rada gdy zostanie Wam zupa, ZUPĘ też można ją zawekować. Porada na Wekowanie zupy . The post Wędliny w słoiku appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jaglanka pieczona z bananami 90

Szukasz pysznego pomysłu na śniadanie? Proponuję jaglankę w wersji pieczonej... z bananami, kawałkami gorzkiej czekolady oraz orzechami laskowymi. Przygotowana na mleku krowim, ale równie dobrze pasuje

Kuchnia MagdaLeny
Burgery z buraków i komosy ryżowej 100

Wegetariańskie burgery buraczane z komosą ryżową (quinoa), pieczone w piekarniku. Uwielbiam je! Mogą być serwowane w formie obiadu jako kotlety lub w formie burgera w bułce

Kuchnia MagdaLeny
Zupa z pochrzynem 56

Ghanie, Nigerii oraz w Azji południowo - wschodniej, w Ameryce Południowej i na Karaibach. Skład bulw pochrzynu przypomina składem naszego rodzimego ziemniaka z tych gatunków bardziej mączystych. U mnie dziś zupa, pyszna zupa z dodatkiem pochrzynu. Jeśli uda się Wam go zakupić, polecam serdecznie. Pochrzynowa zupa. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pieczone sajgonki z ciasta francuskiego 101

Przekąski a'la sajgonki w rozmiarze XXL i wersji wegetariańskiej... z ciasta francuskiego, nadziane chińską mieszanką warzyw i zapieczone w piekarniku. Danie z gotowców - tylko 2

Kuchnia MagdaLeny
Zupa Starego Cygana 98

Zupa Starego Cygana Rozgrzewając zupa w sam raz na zimne dni. Składniki: ·        ½ kg ziemniaków ·        Cebula ·        2 laseczki kiełbasy podwawelskiej ·        5 dag boczku wędzonego ·        2 papryki czerwone(...)minut prużymy i przekładamy do ziemniaków. 7.   Wrzucamy listek, ziele angielskie i doprawiamy papryką. 8.   Na koniec rozrabiamy mąkę ze śmietaną i hartując wlewamy do zupy. 9.   Zupa gotowa. 10.                 Smacznego

Kulinarna Chwila
Shot z kurkumą na odporność 109

Napój na bazie soku z cytryn oraz pomarańczy z dodatkiem świeżego imbiru, miodu oraz przypraw: kurkumy, cynamonu, pieprzu czarnego i goździków. To prawdziwa bomba witaminowa, która

Kuchnia MagdaLeny
Kociołek meksykański 94

Kociołek meksykański to jednogarnkowe chili con carne z ryżem. Danie składa się z mielonej wołowiny oraz czerwonej cebuli, świeżej papryki, pomidorów, czerwonej fasoli i kukurydzy, a

Kuchnia MagdaLeny
Schabowe roladki z szynką i suszonymi pomidorami 93

Roladki ze schabu faszerowane szynką szwarcwaldzką, liśćmi świeżego szpinaku oraz suszonymi pomidorami, pieczone w rękawie. Słone składniki nadzienia, jak: suszone pomidory czy szynka szwarcwaldzka nadają roladzie

Kuchnia MagdaLeny
Dodatki do kanapek 161

tutaj dodatkiem zdrowotnym,  i o ile nie mamy przed sobą ważnego spotkania bądź randki możemy po nią sięgnąć. Okres grypowy niestety trwa.  A propos: Pomysł na rozgrzewające zupy z cebulą w roli głównej: Zupa  cebulowa ; Zupa cebulowa na czerwonym  winie ; Zupa krem cebulowo imbirowa z  curry Pasta z tuńczyka: 1 puszka tuńczyka

Wino Francja Kuchnia