Wygląda ja deser i smakuje wybornie. Na letnie dni zupa malinowa lekko schłodzona to prawdziwa petarda. Ochłodzi organizm, nasyci brzuchy, nacieszy w międzyczasie oczy. Polecam gorąco taki rodzaj zupy na całe lato. Zupa malinowa. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePieczony w piekarniku placek ziemniaczany z dodatkami w stylu pizzy - pieczarkami, papryką, kiełbasą, cebulą oraz mozzarellą. Placek ziemniaczany pełni funkcję spodu, który najpierw podpiekamy, a
Kuchnia MagdaLenySałatka w wersji fit z kilku prostych składników ułożonych warstwowo - sałaty lodowej, pomidorów, ogórka, cebuli oraz serka wiejskiego i szczypiorku, podana z sosem czosnkowym na
Kuchnia MagdaLenySernik ze śmietankową masą serową, przygotowany na biszkopcie pszenno-kukurydzianym, z brzoskwiniami oraz bezą kokosową. Dość pracochłonny, ale jaki pyszny! Masa serowa jest bardzo delikatna
Kuchnia MagdaLenyDomowe bułki do hot-dogów i hamburgerów. Pyszne maślane bułeczki, posypane po wierzchu sezamem - wychodzą puszyste i mięciutkie w środku. Są po prostu przepyszne! Można je
Kuchnia MagdaLenyBliny to placuszki drożdżowe z mąki gryczanej (robi się też gryczano-pszenne), które można podawać z przeróżnymi dodatkami, również na słodko. Wykonane są tylko z mąki
Kuchnia MagdaLenyTaco ziemniak, czyli pieczony ziemniak nadziewany ostrym farszem mięsnym z mielonej wołowiny oraz świeżymi warzywami - pomidorami i sałatą lodową (pasuje też awokado), a to wszystko polane
Kuchnia MagdaLenySprawdzone marynaty idealne do mięs na grilla. Pasują do filetów z kurczaka, udek, schabu, a także karkówki. Dzięki marynatom mięso staje się bardziej aromatyczne oraz kruche
Kuchnia MagdaLenySernik na zimno o smaku pralinek Ferrero Rocher - bez pieczenia! Przygotowany na kakaowym spodzie herbatnikowym, z masą czekoladową z mleka zagęszczonego i serka mascarpone oraz dużą
Kuchnia MagdaLenyZakręcone bułeczki z ciasta drożdżowego nadziane domowej roboty konfiturą z czerwonej cebuli, zapieczone z serem mozzarella. Niebanalne drożdżówki w wersji półwytrawnej - wychodzą mięciutkie i puszyste.
Kuchnia MagdaLenySałatka z makaronu typu cienkie rurki (również będzie tu pasował makaron typu kolanka) z dodatkiem szynki, sera żółtego, selera sałatkowego ze słoika, kukurydzy oraz szczypiorku, podana
Kuchnia MagdaLenySernik na zimno z truskawkami i galaretką truskawkową. Przygotowany na pieczonym biszkopcie, z masą serową z mascarpone i dodatkiem mleka oraz zatopionymi kawałkami świeżych truskawek, a
Kuchnia MagdaLenyGazpacho. To popularna zupa z regionu andaluzyjskiego, znana obecnie głównie z serwowania na zimno, ma wiele różnych wpływów z Grecji i Rzymu, ale także z kultury Maurów i kultury arabskiej.Oryginalna zupa była mieszanką czerstwego chleba, oliwy z oliwek i czosnku, z dodatkiem płynu, takiego jak woda lub ocet, które zmieszano ze sobą w moździerzu. Dodano także różne warzywa i migdały(...)które były dostępne.Ta zupa ewoluowała w różne odmiany, najbardziej popularna na całym świecie jest odmiana na bazie pomidorów, podawana na zimno. Często podaje się go w niektórych regionach Hiszpanii i Portugalii.Dziś mianem Gazpacho określa się zupy na bazie warzy lub owoców podawanych na zimno.Jeśli znasz gazpacho tradycyjne z pomidorków i ogórka, musisz spróbować tego gazpacho z arbuzem
RafalCookŚwiat się zazielenił i na łąkach pojawił się szczaw. Można z niego przyrządzić klasyczną zupę szczawiową , a nadmiar schować do słoików. Może się przydać zimą. Warto sięgać po nasz sezonowy szczaw, bo jest łatwą do pozyskania bombą witaminową - zawiera dużo witaminy C, potasu, fosforu i wapnia. Niekorzystne działanie szczawianów (obecnych też w herbacie, kakao, rabarbarze czy szpinaku) można zminimalizować(...)gałązką lubczyku. Gdy woda zawrze, wrzucić pokrojony szczaw. Poczekać, aż woda ponownie zawrze i wyłączyć palnik. Wyrzucić lubczyk. Zblendować szczaw w garnku. Do szczawiu dodać fasolę i ponownie zblendować. Zupę podgrzać, można ją rozrzedzić według uznania wrzątkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać majeranek i wyłączyć palnik. Do zupy dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać i podawać, choć zupa
Weekendy w domu i ogrodziePyszna i lekka zupa, w której królują młode warzywa. Nasz ulubiony przepis na wiosenny kapuśniak. Przepis na kapuśniak z młodej kapusty Składniki: 3/4 średniego garnka wywaru mięsnego (na przykład ugotowanego na skrzydełkach z kurczaka), 1 cebula, 2 marchewki (najlepiej też młode), około 10 małych młodych ziemniaków, pół główki średniej wielkości młodej kapusty, pęczek koperku, sól, pieprz. Jak zrobić kapuśniak(...)oraz obrane ziemniaki – jeśli są malutkie, mogą być w całości, jeśli większe, przekrój na pół. Gotuj 5 min pod przykryciem. Kapustę pokrój dość grubo i również dodaj do zupy. Gotuj pod przykryciem kolejne 5-10 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Na koniec do zupy dodaj posiekany koperek, dopraw solą i pieprzem. Artykuł Wiosenny kapuśniak z młodej kapusty. PRZEPIS
Kulinarna Polska