zupa - 39132 przepisów (strona:601/2609)

Zupa ryżowa na jesienną rozgrzewkę 138

Słabo to wygląda, ale trzeba sobie radzić. Na stół w takim przypadku muszą trafić jakieś dania typu "zrobić i się nie narobić". Właśnie tak można powiedzieć o naszej dzisiejszej zupie. Żeby ją przygotować potrzeba: - porcję rosołową -  kawałek pora - małą cebulę - dużą marchewkę - kawałek selera - kawałek pietruszki - trzy ziemniaki - kilka łyżek ryżu - liść laurowy - ziele angielskie - sól, pieprz, ew. przyprawa(...)wraz z porcją zalewam zimną wodą. Dorzucam liść i ziele. Gotuję. Kiedy zawrze zmniejszam temperaturę i gotuję 15 minut. Jeszcze solę teraz. Po tym czasie do  lekko bulgoczacej zupy dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i sypię ryż równocześnie mieszając całość. Gotuję na niewielkim ogniu do miękkości ryżu. Na koniec jeszcze pieprz, ewentualnie dosolić  wedle upodobań, na koniec jeszcze

I tu będę miała takie te
Krem z kalafiora i ciecierzycy 98

klopsikami 4 porcje: Zupa: 750 g kalafiora, jedna średnia sztuka 2 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 600 ml wody 1 łyżka przyprawy do rosołu, bez soli 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 240 g ciecierzycy, z puszki, wraz z zalewą 100 g mleka kokosowego Klopsiki: 400 g mięsa mielonego(...)zagotować. Gdy woda zacznie wrzeć, dodać kalafiora oraz przyprawy, zmniejszyć ogień. Gotować około 10 minut. Dodać ciecierzycę wraz z zalewą. Gotować kolejne ok. 5 minut. Gdy kalafior zmięknie, zmiksować zupę na krem. Dolać mleko kokosowe. Cebulę posiekać z czosnkiem. Wymieszać z mięsem i natką pietruszki. Doprawić do smaku. Uformować kuleczki. W garnku zagotować ok. litr wody. Puplpeciki wrzucać na wrzątek

Kucharzyca
OMLET Z SZYNKĄ I POREM (z piekarnika) 107

Omlet, czyli potrawa w formie placka z roztrzepanych jajek z różnymi dodatkami to jedno z najsmaczniejszych i pożywnych propozycji śniadaniowych. Do tego jest bardzo prosty oraz

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #44 - MAJERANEK 102

Majeranek to przyprawa, która znajduje się prawie w każdej kuchni. Charakteryzuje się intensywnym zapachem i nadaje potrawom wyjątkowego smaku oraz aromatu. Większość z nas nie wyobraża

Kuchnia MagdaLeny
TWAROGOWE ROGALIKI Z NUTĄ POMARAŃCZY 183

Małe rogaliki twarogowe z dodatkiem masła oraz skórki z pomarańczy, dzięki której zyskały wyjątkowy smak oraz aromat. Składają się tylko z 5 składników i są banalnie

Kuchnia MagdaLeny
KROKIETY ZIEMNIACZANE Z TWAROGIEM 191

Złociste krokiety z ziemniaków z dodatkiem twarogu oraz smażonej cebulki i majeranku. Chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. W smaku przypominają farsz do pierogów ruskich

Kuchnia MagdaLeny
ZUPA DYNIOWA Z SZAŁWIĄ I POSYPKĄ Z CIASTECZEK AMARETTI 84

Pyszna, lekka i rozgrzewająca zupa dyniowa. Doprawiona skórką otartą z pomarańczy i świeżym imbirem. Udekorowana listkami szałwii oraz posypką z mielonych migdałów i pokruszonych ciasteczek amaretti. Te tradycyjne włoskie ciasteczka są niezwykle intensywne w smaku i bardzo chrupiące. Nadają zupie głębszy i bardziej nasycony smak. Taka zupa to świetny sposób na szybki i jednocześnie wykwintny poczęstunek dla gości. SKŁADNIKI

cool and minty
BUDYNIOWE RACUCHY JABŁKOWO-ANANASOWE 118

Kolejny przepis na racuchy, ale tym razem bez drożdży. Puszyste placuszki przygotowane na maślance, z dodatkiem sypkiego budyniu waniliowego oraz owocami - jabłkami i ananasem. Są nieziemsko

Kuchnia MagdaLeny
ZAPIEKANKA TOSTOWA Z POREM, SZYNKA I ANANASEM 159

Zapiekanka z chleba tostowego z duszonymi porami, szynką, serem żółtym i ananasem. Składniki układamy warstwowo, zaczynając i kończąc na zgrillowanym chlebie tostowym, a przed włożeniem do

Kuchnia MagdaLeny
Zupa kartoflanka z papryką 113

Zupa kartoflanka z papryką Trochę inna wersja zupy, ale pyszna. Składniki: ·        ½ kg ziemniaków ·        3 marchewki ·        2 pietruszki ·        ½ selera ·        Kawałek pora ·        ½ szk śmietany(...)angielskim, listkami laurowymi. 5.    Wrzucamy kostkę rosołową   i gotujemy aż warzywa będą miękkie. 6.    Papryki kroimy w drobne paseczki. 7.    Wkładamy do zupy przed końcem gotowania. 8.    Mąkę rozrabiamy ze śmietaną. 9.    Zabielamy zupę. 10.         Danie gotowe

Kulinarna Chwila
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM I ZIOŁOWĄ TORTILLĄ 102

Sałatka z łososiem, kaparami i pomidorkami koktajlowymi oraz dodatkiem pieczonej, ziołowej tortilli, podana z sosem winegret według przepisu mojej mamy. Tylko kilka składników wystarczy, by stworzyć

Kuchnia MagdaLeny
KLUSKI KŁADZIONE Z KASZY MANNY 118

Kluski kładzione łyżką do wrzątku, w odmienionej wersji... z kaszy manny. Tradycyjne kluski kładzione, wykonane z mąki prawie każdy z nas zna z dzieciństwa. Ja dzisiaj

Kuchnia MagdaLeny
CIASTO BUDYNIOWE ZE ŚLIWKAMI 235

Sezon na śliwki trzeba wykorzystać! Ciasto ze śmietankowym proszkiem budyniowym oraz śliwkami i kruszonką. Bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które smakuje świetnie prawie z każdymi owocami

Kuchnia MagdaLeny
SAŁATKA WIEJSKA Z SOSEM CHRZANOWYM 130

Sałatka wiejska z ziemniaczkami gotowanymi w łupinach, jajkami na twardo oraz podsmażaną kiełbasą, podana z sosem chrzanowym na bazie jogurtu greckiego oraz majonezu. Typowo polskie smaki

Kuchnia MagdaLeny
Rodzaje mąk i ich zastosowanie w zdrowej kuchni 87

jest też dobrym zamiennikiem w diecie wegetarian. Swoje zastosowanie znajduję w mniejszych deserach jak placki na słono czy naleśniki. Świetnie również zastępuje bułkę tartą oraz przyda się do zagęszczania zup i sosów.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mąka owsiana . Tak samo, jak płatki owsiane jest rozpoznawana i często wykorzystywana przy zdrowym odżywianiu. Świetnie nadaje się jako mieszanka do wypieku pieczywa(...)jako mieszanka, bo sama może dać za gorzki smak.  Mąka ryżowa (bezglutenowa). Ten rodzaj jest dość sypki i zalecana jest do mniejszych deserów. Świetnie nada się do zagęszczania zup i sosów czy jako panierka zamiast bułki tartej. Chcąc użyć jej samej do wypieku, musimy mieć na uwadze zwiększenie czegoś klejącego np. jajek lub banana. Mąka z amarantusa (bezglutenowa). Świetnie

zdrowo i aktywnie