Słabo to wygląda, ale trzeba sobie radzić. Na stół w takim przypadku muszą trafić jakieś dania typu "zrobić i się nie narobić". Właśnie tak można powiedzieć o naszej dzisiejszej zupie. Żeby ją przygotować potrzeba: - porcję rosołową - kawałek pora - małą cebulę - dużą marchewkę - kawałek selera - kawałek pietruszki - trzy ziemniaki - kilka łyżek ryżu - liść laurowy - ziele angielskie - sól, pieprz, ew. przyprawa(...)wraz z porcją zalewam zimną wodą. Dorzucam liść i ziele. Gotuję. Kiedy zawrze zmniejszam temperaturę i gotuję 15 minut. Jeszcze solę teraz. Po tym czasie do lekko bulgoczacej zupy dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i sypię ryż równocześnie mieszając całość. Gotuję na niewielkim ogniu do miękkości ryżu. Na koniec jeszcze pieprz, ewentualnie dosolić wedle upodobań, na koniec jeszcze
I tu będę miała takie teklopsikami 4 porcje: Zupa: 750 g kalafiora, jedna średnia sztuka 2 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 600 ml wody 1 łyżka przyprawy do rosołu, bez soli 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 240 g ciecierzycy, z puszki, wraz z zalewą 100 g mleka kokosowego Klopsiki: 400 g mięsa mielonego(...)zagotować. Gdy woda zacznie wrzeć, dodać kalafiora oraz przyprawy, zmniejszyć ogień. Gotować około 10 minut. Dodać ciecierzycę wraz z zalewą. Gotować kolejne ok. 5 minut. Gdy kalafior zmięknie, zmiksować zupę na krem. Dolać mleko kokosowe. Cebulę posiekać z czosnkiem. Wymieszać z mięsem i natką pietruszki. Doprawić do smaku. Uformować kuleczki. W garnku zagotować ok. litr wody. Puplpeciki wrzucać na wrzątek
KucharzycaOmlet, czyli potrawa w formie placka z roztrzepanych jajek z różnymi dodatkami to jedno z najsmaczniejszych i pożywnych propozycji śniadaniowych. Do tego jest bardzo prosty oraz
Kuchnia MagdaLenyMajeranek to przyprawa, która znajduje się prawie w każdej kuchni. Charakteryzuje się intensywnym zapachem i nadaje potrawom wyjątkowego smaku oraz aromatu. Większość z nas nie wyobraża
Kuchnia MagdaLenyMałe rogaliki twarogowe z dodatkiem masła oraz skórki z pomarańczy, dzięki której zyskały wyjątkowy smak oraz aromat. Składają się tylko z 5 składników i są banalnie
Kuchnia MagdaLenyZłociste krokiety z ziemniaków z dodatkiem twarogu oraz smażonej cebulki i majeranku. Chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. W smaku przypominają farsz do pierogów ruskich
Kuchnia MagdaLenyPyszna, lekka i rozgrzewająca zupa dyniowa. Doprawiona skórką otartą z pomarańczy i świeżym imbirem. Udekorowana listkami szałwii oraz posypką z mielonych migdałów i pokruszonych ciasteczek amaretti. Te tradycyjne włoskie ciasteczka są niezwykle intensywne w smaku i bardzo chrupiące. Nadają zupie głębszy i bardziej nasycony smak. Taka zupa to świetny sposób na szybki i jednocześnie wykwintny poczęstunek dla gości. SKŁADNIKI
cool and mintyKolejny przepis na racuchy, ale tym razem bez drożdży. Puszyste placuszki przygotowane na maślance, z dodatkiem sypkiego budyniu waniliowego oraz owocami - jabłkami i ananasem. Są nieziemsko
Kuchnia MagdaLenyZapiekanka z chleba tostowego z duszonymi porami, szynką, serem żółtym i ananasem. Składniki układamy warstwowo, zaczynając i kończąc na zgrillowanym chlebie tostowym, a przed włożeniem do
Kuchnia MagdaLenyZupa kartoflanka z papryką Trochę inna wersja zupy, ale pyszna. Składniki: · ½ kg ziemniaków · 3 marchewki · 2 pietruszki · ½ selera · Kawałek pora · ½ szk śmietany(...)angielskim, listkami laurowymi. 5. Wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy aż warzywa będą miękkie. 6. Papryki kroimy w drobne paseczki. 7. Wkładamy do zupy przed końcem gotowania. 8. Mąkę rozrabiamy ze śmietaną. 9. Zabielamy zupę. 10. Danie gotowe
Kulinarna ChwilaSałatka z łososiem, kaparami i pomidorkami koktajlowymi oraz dodatkiem pieczonej, ziołowej tortilli, podana z sosem winegret według przepisu mojej mamy. Tylko kilka składników wystarczy, by stworzyć
Kuchnia MagdaLenyKluski kładzione łyżką do wrzątku, w odmienionej wersji... z kaszy manny. Tradycyjne kluski kładzione, wykonane z mąki prawie każdy z nas zna z dzieciństwa. Ja dzisiaj
Kuchnia MagdaLenySezon na śliwki trzeba wykorzystać! Ciasto ze śmietankowym proszkiem budyniowym oraz śliwkami i kruszonką. Bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które smakuje świetnie prawie z każdymi owocami
Kuchnia MagdaLenySałatka wiejska z ziemniaczkami gotowanymi w łupinach, jajkami na twardo oraz podsmażaną kiełbasą, podana z sosem chrzanowym na bazie jogurtu greckiego oraz majonezu. Typowo polskie smaki
Kuchnia MagdaLenyjest też dobrym zamiennikiem w diecie wegetarian. Swoje zastosowanie znajduję w mniejszych deserach jak placki na słono czy naleśniki. Świetnie również zastępuje bułkę tartą oraz przyda się do zagęszczania zup i sosów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mąka owsiana . Tak samo, jak płatki owsiane jest rozpoznawana i często wykorzystywana przy zdrowym odżywianiu. Świetnie nadaje się jako mieszanka do wypieku pieczywa(...)jako mieszanka, bo sama może dać za gorzki smak. Mąka ryżowa (bezglutenowa). Ten rodzaj jest dość sypki i zalecana jest do mniejszych deserów. Świetnie nada się do zagęszczania zup i sosów czy jako panierka zamiast bułki tartej. Chcąc użyć jej samej do wypieku, musimy mieć na uwadze zwiększenie czegoś klejącego np. jajek lub banana. Mąka z amarantusa (bezglutenowa). Świetnie
zdrowo i aktywnie