Proste ciasto cappuccino bez pieczenia w kilka chwil! Dokładnie jest to sernik na zimno o smaku cappucinno, wykonany z prawdziwego twarogu z dodatkiem śmietanki kremówki, na
Kuchnia MagdaLenyLeczo to danie kuchni węgierskiej, składające się głównie z duszonych warzyw - pomidorów, świeżej papryki i cebuli, czasami z dodatkiem kiełbasy, doprawione papryką w proszku. W Polsce
Kuchnia MagdaLenyadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Doskonałą zupą na upalne dni jest chłodnik, przygotowywany ze świeżych warzyw doskonale orzeźwia, gasi pragnienie a jednocześnie zaspokaja głód, co ważne jego przygotowanie nie wymaga długich godzin spędzenia w gorącej od pary kuchni. Poniżej przedstawiam przepis na tradycyjny lekki chłodnik litewski z botwinki. Chłodnik litewski z botwinki Składniki: 500ml bulionu drobiowego, 1 duży(...)celu schłodzenia. Zimy chłodnik podajemy z jajkiem na twardo. Można udekorować posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. Chłodnik litewski Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto Zupa krem z cukinii – przepis Klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym Artykuł Chłodnik litewski – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-SmakuSezon na nowalijki w pełni. Dostęp do młodych warzyw to idealna okazja aby przygotować pyszne pełne witamin wiosenne zupy. Dziś w roli głównej kalarepa w towarzystwie młodych ziemniaków i marchewki. 1 średnia kalarepa z listkami (ok.250 gramów) 300 gramów młodych ziemniaków 200 gramów marchewki opcjonalnie kilka listków świeżego lubczyku ok. 1,5 litra bulionu wegeta (przepis(...)warzywa będą miękkie. Na koniec dokładamy pokrojone listki kalarepy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Przyprawiamy sokiem z cytryny. Śmietanę mieszamy z odrobiną soli i kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlewamy do garnka z zupą, mieszamy
Andzia Pichcipojawiły się trzy ciekawe przepisy: Szkockie ciastka maslane z kwiatami lawendy na blogu Smakołyki Angeliki Jajka po szkocku z piekarnika - na blogu Mops w kuchni Zupa krem z zielonego groszku i awokado z chipsami z bekonu - na blogu Picante Jalapeno Przepisy, które przygotowałam do akcji kulinarnej - Kuchnia Szkocka 2019 : Propozycje śniadaniowe: Jajko w koszulce(...)szparagach z musztardowym winegretem Jajecznica z wędzonym łososiem Zupy: Zupa z rukoli z wędzonym łososiem Zupa brokułowa z wędzonym łupaczem Przystawki: Tarteletki z haggisem i sosem whisky Tarteletki z wędzonym łososiem i koperkiem Pieczarki faszerowane haggisem Dania główne - ryby: Ryba z frytkami, groszkiem i sosem tatarski, czyli fish & chips Łosoś smażony z ziemniaczkami i szparagami Dorsz na wiosennych
Codzienne GotowanieGdy żar się leje z nieba szukamy sposobu, by ugasić pragnienie. W tej roli świetnie sprawdzą się różnego rodzaju domowe lemoniady - nie tylko z cytrusów, ale
Kuchnia MagdaLenySałatka na wypasie... z brokułami, pomidorkami koktajlowymi, jajkiem na twardo, wędzonym łososiem oraz kiełkami rzodkiewki, podana z sosem czosnkowym na bazie jogurtu i ziarnami słonecznika. Pychota
Kuchnia MagdaLenyŁazanki w wersji z młodą kapustą i boczkiem wędzonym to smak mojego dzieciństwa, który kojarzy się z wakacjami. Jest to szybki oraz bardzo smaczny pomysł na
Kuchnia MagdaLenyWarto skorzystać ze szparagowego sezonu i przygotować wiosenną zupę z zielonymi szparagami. W czasie kiedy za oknami nękają nas upały, zupy są zdecydowanie przyjemniejsza formą obiadu. Spróbujcie :) Przygotowanie: 0,5 kg zielonych szparagów 3 marchewki por pęczek posiekanego koperku korzeń pietruszki udko kurczaka 50g ryżu 1/2 cebuli pęczek lubczyku (nie jest konieczny) 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 listki laurowe(...)przed końcem gotowania) i na niedużym ogniu gotujemy do miękkości. Doprawiamy posiekanym koperkiem, solą, pieprzem i zaprawiamy jogurtem. Kurczaka wyjmujemy i dzielimy na mniejsze porcje, które dorzucamy do zupy. Smacznego
ChilliJemyNadciągnęła do nas fala upałów i częściej sięgamy po różnego rodzaju zimne desery, jak np. lody. Jednak najlepsze i najzdrowsze są lody domowe, przygotowane z naturalnych
Kuchnia MagdaLenymusiał ujrzeć światło dzienne Były kremy białe, dyniowe, cebulowe, z ziemniaków, buraczane to i czas na marchew w roli głównej. Najlepsza, według rankingu i gustu mojej małej smakoszki to zupa krem z marchwi i buraków, czemu się nie dziwię? Słodkie, delikatne smaki, które możecie przełamać porządnie doprawiając imbirem i chili. Znam wersję z dodatkiem pomarańczy, pyszne wierzcie! Zupę podaję
Zasmakuj KuchniKukurydzianki czyli bułeczki pszenno-kukurydziane na kefirze, z dodatkiem miodu oraz posypane sezamem. Są pyszne! Mięciutkie i bardzo maślane. Mają chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. Są
Kuchnia MagdaLenyChlebek bananowy to popularne amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. W wersji podstawowej jest lubiane i dobrze znane przez większość z nas. Jednak moja wersja tego chlebka
Kuchnia MagdaLenyPlacki, które stały się HITEM w moim domu! Bezglutenowe placki z kaszy gryczanej niepalonej w wersji wytrawnej... z dodatkiem smażonej cebulki oraz czosnku. Tylko 3 składniki
Kuchnia MagdaLenyTaki sposób podania wigilijnej zupy grzybowej mile zaskoczy twoją rodzinę Przepis na prostą zupę grzybową zajdziecie Tutaj Ciasto francuskie roztopione masło do posmarowania Z ciasta wycinamy kółko najlepiej naczyniem w którym będziemy podawać zupę. Na środku wycinamy foremką gwiazdkę. Gwiazdkę wyciągamy, całość posmarować roztopionym masłem. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni
Andzia Pichci