zupa - 39309 przepisów (strona:613/2621)

Hashimoto na widelcu – UgotowanePozamiatane.pl partnerem medialnym książki 164

wykonalne, żeby przetestować ten jadłospis. Porady te są też rozsądne – bez demonizowania gluten w naturalnie je zawierających składnikach. Stawiają też na powtarzalność – jeśli nauczymy się robić zupę krem z selera możemy ją potem zjeść z innymi dodatkami. Książek pani Makarowskiej jest już tyle, że można zawsze znaleźć coś na każdą porę roku i pod kątem wielu dolegliwości. Rozgrzewające(...)zupy na zimę , koktajle i dania ze szparagów latem, onsulinoopornośc a teraz na tapet wzięto chorobę Hashimoto. Wszystkie jadłospisy tej pani dietetyk są warte polecenia i każdy, kto się na ich podstawie odchudzał zostaje natychmiast fanem. Nawet pomimo kontrowersji dotyczących autorstwa przepisów MM z jej książki z 2011. Dlatego ucieszyłam się, że mój blog jest patronem nowej książki Makarowskiej

Ugotowane pozamiatane
KREMÓWKA - NAJLEPSZA! 204

Kremówka, w niektórych regionach zwana także napoleonką, to dwa płaty ciasta francuskiego przełożone masą budyniową - samą lub z dodatkiem warstwy bitej śmietany. Spotkałam się też z

Kuchnia MagdaLeny
PIZZA ZIELONA FIT 130

Domowa pizza w wersji dietetycznej... na cienkim spodzie z mąki pełnoziarnistej oraz dodatkiem zielonych warzyw - brokułem, fasolką szparagową i szpinakiem. A na wierzchu tarta mozzarella zamiast

Kuchnia MagdaLeny
CHAŁKA NA KEFIRZE 142

Chałka z ciasta drożdżowego przygotowana na kefirze. Miękka, puszysta i lekko słodka bułeczka, której smak zna prawie każdy z nas. Szczególnie kojarzy się z dzieciństwem. Tradycyjne

Kuchnia MagdaLeny
MACZANKA KRAKOWSKA 132

Maczanka krakowska to danie o dość intrygującej nazwie, zupełnie nie kojarzące się z niczym. A na pewno nie z burgerem, bo tak wygląda na pierwszy rzut

Kuchnia MagdaLeny
TARTA SEROWA Z PIECZONYM CZOSNKIEM 189

Tarta serowa z dwóch rodzajów sera - mozzarelli oraz pleśniowego gorgonzola (ser dojrzewający z niebieską pleśnią), z dodatkiem pieczonego czosnku, wykonana na spodzie z ciasta francuskiego. Dzięki

Kuchnia MagdaLeny
MUSZLE MAKARONOWE Z PASTĄ Z CZERWONEJ FASOLI 127

Makaronowe muszle nadziewane pastą z czerwonej fasoli kindney oraz suszonych pomidorów, zapieczone z mozzarellą. Pyszne wegetariańskie danie, które dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na

Kuchnia MagdaLeny
KOTLETY POŻARSKIE Z CIELĘCINĄ I MARCHEWKĄ 114

Kotlet pożarski, zwany też kotletem Pożarskiego lub kotletem a'la Pożarski, był znany już w XIX wieku i pochodzi z kuchni rosyjskiej. Jest to po prostu

Kuchnia MagdaLeny
KARKÓWKA PO CYGAŃSKU 132

Pyszne danie obiadowe z karkówką w roli głównej. Karkówka pod pierzynką warzywną z cebuli, pieczarek, papryki oraz ogórków kiszonych, w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym, pieczona w

Kuchnia MagdaLeny
ekspresowa zupa pomidorowa na niedzielnym rosole 127

Śmietanę mieszamy z żółtkiem. Do gorącego rosołu wlewamy zmiksowane pomidory, dodajemy koncentrat oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Do śmietany wymieszanej z żółtkiem wlewamy ok. 125 ml gorącej zupy, dokładnie mieszamy i dodajemy do zupy. Całość mieszamy, zagotowujemy, doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki

Domowy Smak Jedzenia
Śledzie w cieście z puree z zielonego groszku 165

Nie wszyscy z Was lubią śledzie, mimo że jest to bardzo dobra ryba, typowo polski przysmak. Tym razem postanowiłem pokazać Wam jak przygotować śledzie w cieście

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa krem z fioletowych batatów 167

Fioletowa zupa krem! Rewelacja, pyszna jak diabli :D Gotujcie i smakujcie :)  Lubię wszelakie kombinacje z kremowymi zupami, można do nich dodać rozmaite warzywa, tym razem wykorzystałam kawałek kapusty pekińskiej, do tego fioletowe bataty, rzodkiewki... i mamy pyszny obiad !  2 bataty fioletowe 2 pęczki rzodkiewek 2 młode cukinie mały por 2 średnie marchewki kawałek kapusty pekińskiej ( u mnie tylna(...)koniec wkładam cukinię i kapustę pekińską, wsypuję resztę przypraw, chwilę całość mieszam i podsmażam.  Zalewam warzywa gorącą wodą i gotuję do miękkości ( około 30 minut) Do prawie gotowej zupy wlewam mleko ( napój jaglany) całość miksuję. Podaję z grzankami

Takie tam pichcenie
Zupa rybna z warzywami korzeniowymi 96

dobrze wiecie bardzo lubię zupy . Przygotowując je staram się dobierać je do pory roku i łączyć w nich sezonowe składniki. Teraz kiedy mamy zimę, świeżych warzyw mamy jak na lekarstwo i bardzo mi osobiście brakuje ale mamy coś co o tej porze roku smakuje najlepiej. Warzywa korzeniowe, czyli marchewki, pietruszki, selery to tylko niektóre z nich. Wracając ostatnio do domu(...)zakupach przechodziłam obok znajomego sklepu rybnego i bez namysłu stwierdziłam, że dawno nie jedliśmy ryby. Weszłam, kupiłam i po przyjściu do domu postanowiłam, że będzie zupa! I nie właśnie zupa z warzywami korzeniowymi. Lekka ale sycąca, smaczna i pięknie pachnąca. Składniki: 500g filetów rybnych, ja użyłam miruny 1,5l bulionu warzywnego 2 duże marchewki 2 pietruszki 1 mały lub pół

Życie ze smakiem