zupa - 39132 przepisów (strona:613/2609)

Meksykańska zupa z batatami i kurczakiem 166

Pyszna, rozgrzewająca meksykańska zupa z batatami i kurczakiem z dodatkiem słodkiej kukurydzy, ostrych papryczek oraz soczewicy. Składniki: 1l bulionu 1 duży batat 1 cebula 2-3 ząbki czosnku pół szklanki czerwonej soczewicy 0,5 kg polędwiczek z kurczaka natka pietruszki 2 papryczki chilli 2-3 łyżki śmietanki 30% łyżka masła przyprawy: po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, 1/3 łyżeczki(...)gara. Wsypujemy przyprawy i smażymy przez minutę cały czas mieszając. Wlewamy gorący bulion i doprowadzamy do wrzenia. Polędwiczki kroimy w kosteczkę podobną do batatów i wkładamy do gotującej się zupy. Gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż bataty będą miękkie. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietankę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec posypujemy posiekaną ostrą papryczką

CityTaste - Przepisy
Zupa krem z dyni na mleczku kokosowym 135

Jesienią kiedy mamy piękne i dorodne dynie nie może zabraknąć u nas zupy z dyni. Najlepsza na zupę jest dynia z odmiany hokaido, która ma intensywny pomarańczowy kolor. Jeśli dodamy do niej swoje ulubione rozgrzewające przyprawy i dolejemy mleczka kokosowego to już na prawdę nic więcej do szczęścia nam nie potrzeba. Składniki: około 0,5 kg dyni hokaido (po obraniu(...)cebula nie zrobiła się brązowa. Dodać dynię i całość chwilę podsmażać. Wlać mleczko kokosowe, wodę dodać po pół łyżeczki imbiru, curry, kurkumy i gotować pod przykryciem do miękkości. Zupę zmiksować na krem i doprawić do smaku. W zależności jaką lubimy gęstość dolać wody lub wywaru lub chwilę gotować celem odparowania nadmiaru płynu. Zupę podajemy z podprażonymi na suchej patelni pestkami

Ala piecze i gotuje
Przepisy na dynię 137

jednak równie pyszna jest pieczona. Upieczoną dynię można zjeść samą lub wykorzystać ją do przygotowania innych potraw. Dynia to niezwykle wszechstronne warzywo, można jej używać do sałatek i surówek, zup i dań głównych (świetnie komponuje się z egzotycznymi przyprawami), a także deserów! A czy Wy lubicie dynie? Pod jaką postacią najchętniej jecie dynię? Przepisy na dynię Sałatki Sałatka z kurczaka(...)dynia Zupy Krem z dyni z ciecierzyca Delikatna zupa dyniowo - marchewkowa Rozgrzewajacy krem z dyni z chrupiacym bekonem Zupa dyniowa w pieciu smakach Dania główne Risotto z dynia Pieczona dynia z feta Salatka z pieczonej dyni z brukselka i zurawina Dynia w mleku kokosowym Makaron z sosem dyniowym Makaron w sosie dyniowym Deser Pumpkin Pie Smacznego

Codzienne Gotowanie
Zupa jesienna- Z sokiem z wyciskarki wolnoobrotowej 197

papryki czerwonej Smakuje całkiem inaczej niż taki kupny, przede wszystkim czuć słodkość żadnej chemii.Ja osobiście musiałam sobie dosolić i nawet pieprzu dałam ziołowego. Bardzo smaczny, dodałam go do zupy :)    Składniki :) żołądki drobiowe 800 g pomidory 4 szt papryka świeża 1 szt pieczarki 20 szt masło 100 g ziele angielskie 3 szt liść laurowy 3 szt sól(...)Włoszczyznę ziele i liść laurowy gotowały się na małym ogniu razem do momentu gdy żołądki były już miękkie. Pieczarki pokroiłam w plasterki i podsmażyłam na maśle. dodałam je do zupy. Wyciskarka wycisnęła mi sok z 4 pomidorów i jednej świeżej papryki , dodałam do zupy razem z pulpą której było niewiele i była smaczna. Zupkę gotowałam na małym ogniu doprawiając solą

Różowa kuchnia
ZUPA Z GRUSZKI I PIETRUSZKI 148

Doskonała w smaku, lekka i sycąca zarazem, zupa-krem z gruszki i pietruszki. Naprawdę pyszna, a do tego banalnie prosta i szybka w przygotowaniu.  Dobrze zblendowana, ma gęstą, aksamitną konsystencję i śnieżnobiały kolor. Sprawdzi się na wszystkich uroczystych przyjęciach typu komunia, ale i na codzienny obiad. Dla wzmocnienia efektu, przed samym podaniem polecam skropić zupę oliwą, np. truflową, posypać(...)mleko, zagotowujemy. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy z ognia, studzimy, a następnie blendujemy na gładki krem.   Gęstość zupy regulujemy bulionem lub mlekiem. Podajemy z płatkami migdałów, szczyptą chili i tartym parmezanem. Skrapiamy oliwą

cool and minty
Toskańska zupa cebulowa 87

Zupa którą dziś przedstawiam to idealna zupa na jesienne dni. Jest pożywna, rozgrzewająca i bardzo pyszna. Polecam gorąco, gotujcie i smakujcie potrawy Toskanii. Przepis pochodzi z książeczki kieszonkowej "Kuchnia Włoch" autor nieznany. Zupa cebulowa z Toskanii. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Suszone ogórki kiszone 121

przetworów. Kilka miesięcy temu podczas rozmowy z jednym z szefów kuchni pochwaliłam się swoim pomysłem, który - jak się okazało - aż tak odkrywczy nie był, wielu kucharzy doprawia sosy i zupy dodając do nich szczyptę suszonych ogórków kiszonych, aby "podkręcić" smak potraw. Składniki ogórki kiszone dobrej jakości - ilość dowolna.  Zazwyczaj suszę jednorazowo około kilograma ogórków kiszonych, po ususzeniu i zmieleniu(...)pojemności około 90 ml i wystarcza nam na około 3 miesiące. 1 płaska łyżeczka zmielonych suszonych ogórków kiszonych to odpowiednik 1 bardzo dużego ogórka. Jeśli suszę ogórki na zupę to kroję je w poprzek na plasterki o grubości około 2 do 4 mm i nie mielę ich po wysuszeniu. Jak przygotować suszone ogórki kiszone w suszarce do warzyw Ogórki osuszyć

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa z serkiem topionym 146

Zapraszam na pyszną zupę. Przygotowana na typowych warzywach rosołowych z dodatkiem serka topionego oraz makaronu smakuje wyśmienicie. Polecam Składniki: 1 spora marchewka 1 spora pietruszka kawałek selera biała część pora 1 łyżka masła 2 szkl bulionu 50 g serka topionego śmietankowego oraz: makaron szczypiorek Przygotowanie: Warzywa myjemy, obieramy i kroimy marchewkę, pietruszkę i pora w plasterki a seler w kosteczkę(...)zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. W tym czasie gotujemy porcję makaronu wg instrukcji na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odstawiamy. Pod koniec gotowania się zupy dolewamy rozpuszczone w gorącym bulionie serki i zagotowujemy zupę, wyłączamy gaz (jeśli trzeba doprawiamy do smaku). Do miseczki przelewamy porcję zupę, dodajemy ugotowany makaron i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego Przepis

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Zupa dyniowa z soczewicą 82

Zupa dyniowa z soczewicą to smakowicie doprawione połączenie dyni, pomidorów, cukinii i czerwonej soczewicy. Wspaniale rozgrzewa i syci w chłodne dni Polecam! Inną wersją zupy z dyni jest taki krem<klik> albo taka zupka<klik> . Z dyni można również zrobić pyszności, np. humus<klik> , ciasteczka<klik> albo muffinki<klik> . Składniki(...)minut. Dodajemy przepłukaną i odcedzoną surową czerwoną soczewicę i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą do smaku. Następnie miksujemy albo ręcznym mikserem lub przelewamy do blendera i miksujemy. Zupa dyniowa z soczewicą jest gotowa dla najmłodszych. Dorośli powinni dodać jeszcze płatki chilli, koniecznie Smacznego! Artykuł Zupa dyniowa z soczewicą pochodzi z serwisu lamarida.pl

Lamarida.pl
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 122

Zapraszam na pyszną i aromatyczną zupę pomidorową ze świeżych pomidorów malinowych. Smakuje o niebo lepiej niż zupa robiona na koncentracie lub pomidorach z puszki. A przy tym robi się ją prosto i dość szybko. Polecam z dodatkiem makaronu. Składniki: 1 l bulionu 1,5 kg pomidorów malinowych 2 ząbki czosnku mała cebula łyżka masła pół łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich(...)patelnię z cebulką i czosnkiem. Wszystkie warzywa podsmażamy przez ok. 10 minut, bez przykrycia. W między czasie w garnku podgrzewamy bulion. Całą zawartość patelni przekładamy do garnka z bulionem. Zupę doprawiamy przyprawami, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Blendujemy. Podajemy zupę z ugotowanym wcześniej makaronem

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Krem z dyni i soczewicy z mlekiem kokosowym 108

Klasyka zupy dyniowej. Krem z dyni. Z dodatkiem soczewicy i mleka kokosowego staje się treściwym posiłkiem. Aromatyczna, sycąca, przepyszna. 1 mała dynia, ok. 700 g 2 ząbki czosnku 1 szalotka 100 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka wędzonej papryki szczypta pieprzu cayenne 50 g czerwonej soczewicy 20 g kaszy jaglanej 1 łyżka oleju rzepakowego Olej rozgrzewamy w garnku(...)podsmażamy na oleju. Zalewamy ok. 700 ml wody. Dodajemy soczewicę i kaszę. W razie potrzeby dolewamy wody. Doprawiamy do smaku, dolewamy mleka kokosowego. Gdy dynia i soczewica zmiękną, miksujemy zupę na krem. Wychodzą 3 porcje zupy, każda ok. 240 kcal, b/t/w – 9/9/34

Kucharzyca
Krem z dyni i pomidorów 116

To była próba i wyszło super. Bardzo fajny smak. Nawet mój mąż który za dynią nie przepada był bardzo zadowolony. Dynię pokroić na kawałki mogą być

Kuchnia Pokoleń
Kohersen Mycook - więcej niż robot kuchenny 107

zajmuje dosłownie chwilę. Początkowo ograniczałam się do przepisów z dołączonej książki kucharskiej, przestrzegając podanych ilości składników i czasu gotowania, ale po kilku dniach zaczęłam eksperymentować.   Skoro można zrobić zupę krem z kalafiora, to uda się przyrządzić krem z brokułów, pomidorów i wielu innych warzyw. Jeśli da się przygotować curry z kurczaka to równie smaczna będzie potrawka z wołowiny(...)jedno – lub dwuosobowych porcji, jeśli jednak chcemy przyrządzić większe ilości jedzenia, wystarczy na naczynie główne nałożyć misę i piętro. Blendowanie, miksowanie i szatkowanie - to najczęściej wykorzystywane przez nas funkcje. Zupy krem, pyszne aksamitny koktajle owocowe, sałatki warzywne powstają dosłownie w oka mgnieniu. Nieco dłużej zajmuje przygotowanie placków ziemniaczanych i kremu ze świeżych pomidorów - na zmielenie 750g ziemniaków robot potrzebował

Cztery Fajery
DOMOWA ZUPKA CHIŃSKA 188

domu własną zupkę chińską. Taka zupka idealnie sprawdzi się jako danie do pracy lub na piknik. Mąż, który rzadko bierze obiad do pracy stwierdził, że to była to najlepsza zupa chińska jaką jadł. Poprosił nawet o częstsze obiady do pracy. Makaron z zupek chińskich zastąpiłam makaronem Arc Pol spaghetti . Taki makaron jest zdecydowanie lepszy i zdrowszy niż chińskie torebkowe noddle(...)zupy dodałam warzywa oraz przyprawy. W pracy zupę można zalać bulionem lub wodą. Składniki: 3 szklanki bulionu lub wody 1 szklanka ugotowanego makaronu Arc Po spaghetti 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczki sosu sezamowego 3 łyżeczki pasty miso odrobina sosu ostrego np. sriracha 1 szklanka pokrojonych drobno warzyw (u mnie marchewka, papryka, groszek) natka pietruszki i sezam do dekoracji Makaron

Kuchnia w oparach