Pyszna, zdrowa i ekspresowo szyba zupa. Uwielbiam ją za jej intensywnie zielony kolor. Kiedy za oknami szaro i ponuro, zamiast śniegu pada deszcz, a do wiosny jeszcze daleko można pobawić się kolorami w kuchni tak, aby choć na chwilę zazieleniło się przynajmniej w naszych miseczkach. Wraz z zupą do domu wkrada się odrobinę nadziei, dobrego humoru i duża porcja zdrowia(...)się nie zarumieniła. 3) Kiedy cebula zmięknie, dolać wodę i dodać groszek. Gotować do miękkości. 4) Następnie dolać mleko, doprawić solą, pieprzem i mieszając zagotować. 5) Lekko ostudzoną zupę zmiksować blenderem. 6) Na koniec doprawić do smaku chilli oraz sokiem z cytryny i jeżeli trzeba solą i pieprzem. 7) Podawać z grzankami
Fitsweet.mePyszny i baardzo sycący krem pomidorowy z pulpecikami i mozzarellą. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na zupę: 4 duże pomidory (najlepiej gruntowe), pokrojone w kostkę 2 cebule, drobno posiekane 1 łyżka oliwy 1 łyżka koncentratu 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 700 ml wywaru z kurczaka (może być z kostki) garść świeżej bazylii 1/2 łyżeczki cukru sól(...)garnka wlewamy bulion lub wodę i dodajemy kostkę, koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wrzucamy listki bazylii. Gotujemy bez przykrycia 15 minut. Po tym czasie zupę miksujemy na krem. 4. Do zupy dodajemy pulpeciki i pomidorki, gotujemy jeszcze 10 minut. Przekładamy na talerze, dodajemy po 3 kuleczki mozzarelli, odrobinę śmietany (opcjonalnie), dekorujemy listkami bazylii. Smacznego
My Culinary Artważne jest to, co można zjeść. Karta dań została wydrukowana na kolorowych kartkach. Czysta i estetyczna, ale trochę "robocza". Oto nasze dania: barszcz z kołdunami według Magdy Gessler: zupa borowikowa z kluskami lanymi: zestaw dziecięcy Pinokio, czyli: filet z kurczaka z frytkami i białą kapustą: Barszcz niestety był wodnisty, poza smakiem octu nie było w nim nic wyrazistego. Kołduny(...)były nijakie. Mięso wewnątrz zbite w twardą i suchą kulkę. Zupa borowikowa sprawiała wrażenie zupy z torebki. Zważona śmietana i spora ilość mąki nadawały jej ciężkości. Lane kluski okazały się raczej wielkimi kluchami zbitymi w środku i rozwalającymi się z wierzchu. Kiedy do klusek dodajemy wodę, wtedy niestety takie są efekty i być może to właśnie była przyczyna ich nieapetyczności
Codzienna kuchnia niecodziennakompletnego obiadu, w którym jest ziemniak i kotlecik bez dobrej surówki. Dzisiejsza propozycja jest równie tania jak surówka z selera , ale zrobiona mniej klasycznie. Jeśli lubisz smak znany z zupy krem z marchewki, to surówka z marchewki również Ci posmakuje! Nie bój się dodatku soku z pomarańczy i cynamonu. Nie dominują one nad marchewką. Surówka z marchewki może być przygotowywana(...)możesz również użyć słonecznika lub orzechów włoskich, również wcześniej uprażonych na suchej patelni. Jeśli natomiast masz lenia, to surówka bez garnishu również obleci. Inne przepisy, w których znajdziesz marchewkę: Zupa krem z marchewki Zupa orzechowa Pasztet z ciecierzycy Klopsiki warzywne Zupa miso z tofu Chakalaka Artykuł Surówka z marchewki pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
BlendmanZdarza się tak, że latem tęsknie za jedzeniem zimowym, a zimą za letnim, wiosną chetnie zjadłabym jesienną zupa, a jesienią coś wiosennego. Macie tak czasami? Dlatego gdy zobaczyłam w sklepie dynię piżmową pomyślałam czemu nie zrobić gęstego, rozgrzewającego kremu z dynią. Do tego kilka batatów, aromatycznych przypraw i powstała pyszna, szybka zupa. Obiad, że palce lizać. A przy okazji zupy
Bernika - moj kulinarny pamietnikdodać curry. Zagotować i sprawdzić smak, następnie gotować 15 minut. Teraz czas na kalafiora i natkę pietruszki, gotować następne 10-15 minut. Kalafior i warzywa muszą być miękkie. Zmiksować zupę dokładnie, wlać śmietanę lub jogurt grecki. Wymieszać. Koperek posiekać drobno i dodać do zupy. Gotowe, pyszne polecam. Szybko i smacznie
Kuchnia PokoleńZupę szpinakową przygotowywałam po raz pierwszy, ale na pewno nie po raz ostatni. Z rezerwą podchodziłam do znalezionego w gazecie przepisu. Kocham szpinak, ale dotychczas jadłam go jedynie jako dodatek do dań mięsnych , bądź jako dodatek do zapiekanki . Moje obawy co do smaku szpinakowej zupy okazały się na szczęście niesłuszne. Zupa wyszła przepyszna. Zajadałam się nią ja i cała moja
Pobite gary BarbaryMarokańska zupa harira, podawana z daktylami mocno rozgrzewa i syci. Podstawą hariry jest mięso (zwykle baranina, jagnięcina lub wołowina), nasiona roślin strączkowych i przyprawy, które nadają potrawie niezwykłego aromatu. My przygotujemy wegetariańską wersję tej zupy, jednak cały jej charakter zostanie zachowany. 100g nasion amarantusa 90g ciecierzycy 50g czerwonej soczewicy Mała cebula 2 ząbki czosnku Papryczka chili Pęczek kolendry Marchewka Seler(...)przelewamy do garnka z resztą składników. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Podajemy z jogurtem naturalnym, posiekanymi daktylami i kolendrą. Możemy skropić sokiem z cytryny. P.S. Możesz modyfikować skład zupy, dodawać inne warzywa. Korzystaj z tego, co masz akurat dostępne, z tego co świeże i sezonowe. Przepis poznałem w czasie warsztatów kulinarnych z Dominiką Wójciak
MarcinChefotwarcie sezonu szparagowego moja rodzina czekała z niecierpliwością. Najfajniejsze jest to, że dzieci już nie mogły się doczekać kremowej zupy szparagowej. W moim wydaniu taka zupa za każdym razem kryje w sobie inne dodatki co czyni ją jeszcze bardziej atrakcyjną. Ale dziś nie o zupie miałam pisać, bo na nią przyjdzie czas innym razem. Choć to właśnie zupa otwierała
Przysmaki KarolkiJeszcze mamy zimę, więc póki nie odpuści rozgrzewamy się smacznymi daniami. Dziś bardzo prosta zupa selerowa. Niezwykła zupa, bo zapiekana. Smakuje fantastycznie, a jej aromatu i aksamitnego smaku długo nie będziecie mogli zapomnieć. Potrzebne nam będą tylko: Czytaj więcej
Tylko pysznieMają doskonale wyważony smak, balansują pomiędzy krainą łagodności a zdecydowaniem — brokuły, zielone kwiaty, które z chęcią dokładamy do sałatek, mogą zagrać także pierwsze skrzypce w zielonej zupie. Pochodzące z Cypru, znane i doceniane już w starożytnej Grecji i w Rzymie są kopalnią cudownych właściwości odżywczych. Krem z brokułów można przygotować na wiele sposobów. Naturalnie, głównym składnikiem jest nasze zielone warzywo(...)sól z młynka łyżka soku z cytryny łyżeczka startego imbiru szczypta lub dwie gałki muszkatołowej opcjonalnie 1 duży ziemniak Brokuł dzielimy na różyczki. Bulion zagotowujemy, jeśli lubimy gęściejsze zupy, dodajemy najpierw ziemniaka pokrojonego w drobną kostkę. Następnie dodajemy brokuł, pamiętając, że ten nie lubi długiego gotowania. Razem z brokułem w garnku ląduje także sok z cytryny oraz starty imbir
Moja smaczna kuchniaDzisiaj gościła u nas zupa, naszła nas chęć na barszcz ukraiński, przepisów na barszcz ukraiński jest naprawdę wiele, każdy robi tak, jak mu smakuje. Na pewno znajdą się osoby, które powiedzą, że to nie jest prawdziwy barszcz ukraiński itp, ok jasne :), ale każdy ma jakiś swój przepis na niego, i każdy robi inaczej. Ale żeby już nie przedłużając zapraszam(...)żadnego oleju, gdyż tłuszcz wytopi się z boczku. Smażymy do momentu aż boczek się ładnie zarumieni. Następnie starte buraki, pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażony boczek, oraz fasolę wrzucamy do zupy. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Wsypujemy majeranek. *Przed wrzuceniem buraków polecam wyjąć ugotowane mięso i wykorzystać je np. do pasztecików, które świetnie będą smakowały z barszczem, ale również
Gotuj z MąkąPyszna i pożywna zupa od Justyny. Od siebie dodałam: marchewkę, czosnek, pomidory i kumin. Tempo przygotowania: niecałe pół godziny. Tu przepis na inną zupę/danie z czerwoną soczewicą. Składniki: kilka łyżek oleju 2-3 ząbki czosnku, posiekane 2 duże posiekane cebule 1-2 marchewki, starte na tarce lub drobno pokrojone 1,5 szklanki czerwonej soczewicy 1 puszka pokrojonych pomidorów(...)zagotuj. Top 5 dań z tofu/Top 5 dishes with tofu Oczywiście lista subiektywna J . Żurek może przydać się na święta, tofutwinka już za kilka tygodni, a pozostałe 3 dania (zupa z tofu, tofu w sosie słodko-kwaśnym i kotlet tofu z nori) to bardzo szybkie propozycje obiadowe. / Of course the list includes my personal favourites. You can serve
Qlinarnie i Qlinarnieseler podsmażamy w dużym rondlu na łyżce masła. Smażymy około 5 minut ciągle mieszając. Następnie wlewamy bulion, dodajemy soczewicę i gotujemy około 15-20 minut do miękkości warzyw. Zupę miksujemy na krem, w razie konieczności rozrzedzamy wrzątkiem. Zupę ponownie podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem, curry i kurkumą. Gdy zupa się zagotuje zdejmujemy rondel z palnika. Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami zupy, mieszamy
Smak mojej kuchni