zupa - 38908 przepisów (strona:627/2594)

Zupa gulaszowa 186

Zupę   gulaszową po raz pierwszy zrobiłam ponad miesiąc temu i powiem Wam, że oboje z mężem bardzo się rozsmakowaliśmy w tej potrawie.   Gościła w naszym domu już kilka razy ;-) i na pewno jeszcze nie raz się pojawi. W odróżnieniu do innych zup jest   to bardzo konkretna   i syta potrawą z lekką nutą ostrości. Idealnie sprawdza się(...)dodajemy je do bulionu.   Gotujemy do momentu, aż mięso będzie lekko miękkie. Ziemniaki obieramy i   kroimy w mniejszą kostkę, jak mięso będzie lekko miękkie dodajemy je do zupy. Gotujemy kilka minut, następnie dodajemy pokrojoną w większą kostkę paprykę. Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na złoty kolor. Pomidory z puszki, koncentrat oraz podsmażoną cebulę dodajemy również do zupy

Passion of Cooking
Pomidorowa – krem na żeberkach z Parmigiano Reggiano DOP 122

Zapraszam wszystkich na przepyszną i oryginalną pomidorówkę. Przyznam ,że gotuje się nieco dłużej, ale smak wynagradza wszystko. Zupa jest zdrowa, pełna słońca i aromatyczna. Dla wielbicieli wakacji i makaronu- idealna! Szczypta Dolce Vita przyprawi rumieńców każdemu! Do dzieła! Składniki 2 butelki PASSATA CLASSICA ŁOWICZ 400 g mięsnych żeberek wieprzowych czerwona cebula 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek 5 daktyli garść(...)butelkami pomidorów z butelki Łowicz oraz jedną butelką wody filtrowanej. Zamieszaj, dosmacz solą. Po chwili dodaj daktyle pokrojone w paseczki oraz listki bazylii. Przykryj i duś do momentu, kiedy zupa zgęstnieje, a mięso będzie zupełnie ugotowane. W całej kuchni poczujecie zapach wakacji i wspaniałego dania. Międzyczasie ugotujcie swój lubiony makaron. Dodacie go do zupy. Gdy zupa będzie gotowa, oczyśćcie mięso

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczony kalafior. Aromatyczny i zdrowy. Bez dodatku tłuszczu, białka, cukru, glutenu. Wegański. Post dr Dąbrowskiej. 360

smaczny, aromatyczny, bardzo syty . Ma całkowicie inny smak niż kalafior gotowany. Z części upieczonego kalafiora zrobiłam sobie pyszną pastę. Jest ona doskonałym dodatkiem do chrupiących warzyw, jako kleks do zupy warzywnej Baza .Taka wersja kalafiora jest świetna do lunch box'u do pracy, szkoły, w podróż, na piknik. Kalafior jest członkiem rodziny krzyżowych warzyw, występuje często w cieniu swojego kuzyna(...)minut do zrumienienia się kalafiora. Smak niesamowity. Doskonale smakuje z domową ljutenicą :)   Smacznego     Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów z serii POST DR DĄBROWSKIEJ:   Zupa warzywna - BAZA. Post dr Dąbrowskiej   Bigos postny z kiszonej kapusty i warzyw. Post dr Dąbrowskiej.   Orientalna zupa z pieczonych warzyw i z dynią piżmową. Niezwykle zdrowy i aromatyczny

Naturalna Kuchnia
Chiński rosół z kapustą pak choi 69

jakiś czas nachodzi mnie ochota na sycące, treściwe zupy. Tą funkcję dobrze spełniają zupy-kremy ale nie lubię być monotonna ;) Bazą tej zupy jest wywar gotowany na warzywach i kurczaku (można go przygotować dzień wcześniej). Aby podkręcić jego smak (tym bardziej, że nie przepadam za klasycznym polskim rosołem) dodałam trochę orientalnych składników, jak kapusta pak choi, imbir, sos sojowy(...)japońskie sake. Taka zupa z powodzeniem może stanowić kompletny obiad. Smaki są głębokie i wyraziste więc zadowolą większość smakoszów

Milion Smaków
Zapiekane kuleczki mięsne w sosie cebulowo- borowikowym wg Aleex 138

wieprzowego od szynki • 50 dag borowików mrożonych lub świeżych (zastąpiłam pieczarkami) • 1 jajko • 2 łyżki bułki tartej • 1 średnia cebula • przyprawy: sól, pieprz, Delikat Knorr’a do mięs • 1 zupa francuska cebulowa Knorr’a • 1 zupa francuska borowikowa Knorr’a • 2 łyżki masła • 1-2 łyżki zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Cebulkę drobniutko posiekać w kosteczkę. 2. Do miski włożyć(...)Kuleczki mięsne przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. 5. Oczyszczone grzyby (małe w całości, większe pokrojone na połówki lub ćwiartki) podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym maśle. 6. Obie zupy wsypać do naczynia, zalać połową porcji gorącej wody. Rozmieszać trzepaczką. 7. Zupami zalać mięsne kuleczki, każdą z nich dokładnie obtoczyć w powstałym płynie. 8. Kuleczki posypać zezłoconymi grzybami. 9. Formę

W mojej kuchni
Bulion warzywny. 164

Dziś Kochani mam dla Was przepis na podstawowy składnik wielu zup i sosów, a mianowicie na bulion warzywny. Bulion (zwany także rosołem warzywnym) jest bardzo prosty do przygotowania, praktycznie sam się robi :), więc tym bardziej zachęcam Was do przygotowywania go samodzielnie,(zamiast korzystania z gotowej kostki). Najlepiej smakuje ugotowany z warzyw pochodzących z własnego ogródka, ale teraz, wczesną wiosną, ratujemy(...)się włoszczyzną ze sklepu. Na szczęście w naszej przepastnej zamrażarce mamy jeszcze nać lubczyku i selera, bez których ciężko by mi było odpowiednio doprawić zupę.       Jeśli macie ochotę na bulion drobiowo-warzywny wystarczy do podanych proporcji dodać niedużą pierś z kurczaka.  Składniki na bulion warzywny: łyżeczka oleju rzepakowego 1 średnia cebula 1,2 litra wody

Rozpustne gotowanie
Krem z dyni piżmowej :) 93

Wiem, wiem, że to już wiosna, nie jesień, ale nie mogłam się powstrzymać :D Wśród moich przepisów możecie znaleźć już podobne zupy kremy, w której główną rolę odgrywa dynia. Dla zainteresowanych zapraszam TUTAJ , TUTAJ i TUTAJ :) Mnogość pomysłów świadczy o tym, że dynia jest moją ulubienicą wśród warzyw! Klasyczna dynia olbrzymia, dynia hokkaido, aż w końcu dynia piżmowa. Rodzajów dyni(...)jest mnóstwo, a sposobów na jej wykorzystanie jeszcze więcej. Od jakiegoś czasu w moim jadłospisie bardzo często króluje zwykła zupa jarzynowa, którą również uwielbiam! Chcąc troszkę coś zmienić, urozmaicić codzienne posiłki skusiłam się na zupę krem z dyni piżmowej, którą dorwałam ostatnio w sklepie. Przygotowuje się ją bardzo szybko i prosto. Wychodzi bardzo gęsta, czyli taka jak lubię, ale jeżeli

Zdrowie na języku :P
Krem z batatów i kukurydzy. 233

Zupa krem z batatami, kukurydzą czyli wiosna w kuchni. Zupę można zrobić w dwóch wersjach smakowych. Na słodko z jogurtem kokosowym, lub wyraziście z serkiem kozim. Krem jest bardzo ciekawą propozycją do podania na imprezie rodzinnej, towarzyskiej. Wygląda wykwintnie i smakuje wybornie.   Składniki: 3 średnie bataty 1 marchew 1 pietruszka 1 por 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki(...)śmietana, mleczko kokosowe Wykonanie: Bataty obieramy. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy wszystkie składniki oprócz ostatniego (serka koziego/jogurtu kokosowego/mleczka). Gotujemy pod przykryciem ok.50 min. po tym czasie wyjmujemy z zupy marchew, por, pietruszkę, cebulę. Dodajemy serek bądź inny "biały" dodatek, przyprawy i gotujemy jeszcze ok.10 min, Mały ogień. Blendujemy na gładką masę. Podajemy z składnikiem, którego użyliśmy wcześniej do zupy

Apetyt na Zielone
Zupa krem z pieczonych buraków z dodatkiem jabłek 174

Barszcz jest zupą, która z jednej strony wydaje się pospolita i codzienna, a z drugiej świąteczna. Czy zauważyliście, że pojawia się na zdecydowanej większości świątecznych stołów? Zarówno bożonarodzeniowych jak i wielkanocnych. Wielkanoc to święta kojarzące się z wiosną, słońcem i lekkością. Postanowiłam więc, aby barszcz był również w takiej lżejszej smakowo formie. Jest to gęsty krem zmiksowany z jabłkiem, który(...)dodaje własnie tej wiosennej lekkości. Jeśli nie lubicie zup gotowych bez mięsa, to zamiast wody dodajcie rosół lub mięsny bulion.  Składniki: ok. 1 kg buraczków 4-5 średnich jabłek (najlepiej kwaskowatych) 1 średnia cebula 3 średnie ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju sok z cytryny

Codzienna kuchnia niecodzienna
kremowa zupa chrzanowa 95

moja pierwsza chrzanowa zupa w życiu. Nigdy dotąd podobnej nie gotowałam, nigdy takiej nie jadłam nawet... Widywałam za to na różnych blogach i w kulinarnych gazetkach różne przepisy na takąż zupę. Znacznie się od siebie różniły. Jak zwykle w takich przypadkach wybrałam sobie to, co mi się podobało najbardziej i zrobiłam swoją własną wersję pysznej, kremowej, ostre i rozgrzewającej zupy(...)królika oraz wodę pozostałą z gotowania wędzonego boczku, to naprawdę świetny zestaw, bardzo polecam, w moim domu od lat przygotowuje się na takim świąteczny żurek. Myślę, że do przygotowania zupy można użyć ulubionego bulionu, rosołu bądź wody z gotowania wędzonki. W okresie wielkanocnym będzie najlepsza. składniki: 1 litr bulionu (u mnie pół na pół wywar z gotowania mięsa królika oraz

6niebo
Zupa krem z selera 219

Zupa krem z selera. Jak jesień, to gorące zupy, kremy, gulasze, pełne smaków i aromatów. Dzisiaj zapraszam na krem z selera. Nie każdy ceni to warzywo. Przyrządzając je jednak w odpowiedni sposób można zachęcić ich przeciwników. Moje dzisiejsze danie to alternatywa ekspresowa, gdyż do przygotowania potrzebne są jedynie dwa składniki: seler i rosół, a dodatki to inwencja własna. Można(...)postąpić z innymi warzywami na bazie których tworzy się zupy kremy.  Zapraszam. Proporcje dla dwóch osób. Składniki: 1/2 l rosołu drobiowego 1/2 świeżego selera korzennego opcjonalnie 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu 1 szczypta pieprzu cayenne kilka kropel swieżo wyciśniętej cytryny 2 łyżki jogurtu  Wykonanie: Gotować rosół z pokrojonym w kostkę selerem około 15 minut

Wino Francja Kuchnia
Błyskawiczna zupa fasolowa 114

Uwielbiam zupy, a w szczególności fasolową. Dzisiaj mam dla was przepis na szybką i prostą fasolową. Nie przepadam za gęstymi zupami, więc moja fasolowa nie będzie gęsta :) Potrzebujemy: 1 puszkę białej fasoli 3 kiełbasy śląskie 4 ziemniaki 1 marchew 1 korzeń pietruszki nieduży kawałek selera 2-3 ząbki czosnku przyprawy: pieprz, sól, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie Do garnka wlewam

Kolejny blog o gotowaniu
Krem z selera z talarkami 164

Jedna z najlepszych zup jakie jadłam. Uwielbiam zupy pod wszelką postacią, ale ta szczególnie skradła moje serce. Gęsta, sycąca. Idealna propozycja na obiad, szczególnie w sezonie zimowym, kiedy to posiłki powinny być bardziej kaloryczne. Dodatek ziemniaków z boczkiem sprawia, że jedząc to danie łyżka po łyżce odpływam i jestem w niebie... Składniki:  2 średnie selery 2 duże marchewki(...)miękkości. Miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy ketchup i przyprawy. Boczek kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Razem smażymy do czasu aż boczek i talarki się zrumienią. Zupę wlewamy do talerzy. Na wierzch wykładamy ziemniaki z boczkiem. Posypujemy startym na tarce żółtym serem. źródło: przepis własny Ilość porcji: 6 Czas wykonania: 1 h Koszt wykonania

Pobite gary Barbary
Zupa Zalewajka 130

Zalewajka jest zupą na bazie żurku, która ma bardzo wiele odmian - w zależności od regionu w którym się ją przygotowuje.   Dla mnie, jest to zupa która zawsze była obecna w moim rodzinnym domu i którą sama chętnie często przygotowuje.  W porównaniu do tej, którą pamiętam z dzieciństwa - moja jest odrobinę zmodyfikowana, ale w końcu magia kuchnia właśnie

Taste Therapy
Zupa warzywna z mięsem mielonym / Meaty vegetable soup 214

Dziś przedstawiam przepis na sycącą i rozgrzewającą zupę, idealną na te chłodne wieczory. Bardzo mięsna i z dużą ilością warzyw takich jak papryka, cukinia i jarmuż, z dodatkiem pomidorów i śmietanki. Doskonała od razu po przygotowaniu, a nawet chyba lepsza po odgrzaniu:) Polecam! Scroll down for recipe in English Zupa warzywna z mięsem mielonym (4-6 porcji) Składniki(...)przykrycia przez 12-15 minut, aż cukinia i jarmuż zmiękną. Po tym czasie dodaj śmietankę, gotuj przez kolejne 2 minuty i dopraw do smaku, jeżeli jest to konieczne. Podawaj zupę posypaną bazylią. Smacznego! English version Meaty vegetable soup (4-6 porcji) Ingredients: 250 g ground meat 4 tsp oil 1 medium onion, chopped 2 garlic cloves, minced ½ green

karmelowy