troszkę zbyt tłusta i syta. Jednak całe danie pozostawiło miły ślad w pamięci i na pewno duże doznanie wizualne. Jako pierwsze danie główne pan Grzegorz podał nam rozgrzewającą tajską zupę z krewetką, pieczarkami i marynowanymi warzywami. Było to dla nas dużym zdziwieniem gdyż w upalny dzień zupa z mleczkiem kokosowym i pikantnymi przyprawami sporo podniosła nam temperaturę jednak podano(...)temperaturze dzięki czemu dałyśmy radę spokojnie ją skonsumować. Okazało się później, że nie jest ona na stałe dostępna w letnim menu BelEtage - można ją zamówić na specjalną prośbę. Tajska zupa troszkę odbiegała od całości przygotowanych nam dań stylem i smakiem - zaburzała wiosenny klimat przygotowanej degustacji jednak mimo to zjadłabym ją jeszcze raz tylko już teraz późną jesienią lub w zimie
sierotka maRysia w kuchniZupa, która jest jednocześnie wspaniałym deserem :) moja Córcia była zachwycona, bo rzadko dostaje obiad na słodko :) dzięki dodatkowi mascarpone jest niezwykle kremowa i delikatna. Pieprz przyjemnie podkręca smak owoców. Polecam, póki sezon truskawkowy trwa! Użyłam wiśni mrożonych, bo jeszcze nie mam własnych, ale z powodzeniem mogą być świeże (już się pojawiają...). P.s. moja pierwsza zupa owocowa :) ale... nie ostatnia! ;) Składniki(...)zaczną się rozpadać. Słodzimy (pamiętając, że kisiel także będzie słodki), przyprawiamy szczyptą pieprzu i miksujemy na gładki krem. W 1/2 szkl. zimnej wody rozrabiamy kisiel, wlewamy do gotującej się zupy i gotujemy cały czas mieszając, dokładamy serek mascarpone i gotujemy na minimalnym ogniu, mieszając aż się rozpuści. Podajemy na ciepło lub na zimno z lanymi kluseczkami i dekoracją ze świeżej
Kolorowy PrzepisownikZupa pomidorowa, to klasyk. Podana z ryżem, makaronem, czy kaszą jaglaną smakuje zawsze pysznie. Dzisiaj proponuję wam zupę- krem z kaszą pęczak, bardzo sycąca i niesamowicie aromatyczna. A wy z czym najbardziej lubicie? 2 marchewki 1 duża cebula kawałek selera pietruszka 2 puszki pomidorów ziele angielskie 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki masła(...)pomidory i duś około 10 minut. Warzywa obierz, pokrój,wrzuć do garnka z zimną wodą, dodaj ziele angielskie i gotuj do miękkości. Następnie zawartość patelni dodaj do zupy i gotuj jeszcze 5 minut. wyjmij ziele angielskie a zupę zmiksuj na gładki krem- jeśli lubisz. Całość dopraw do smaku, podawaj z ugotowaną kaszą pęczak. Smacznego
KukuleczkiGroszek ptysiowy to dobry dodatek do wielu zup , szczególnie takich kremowych. Można nim posypać zupę serwując albo podać na stół w większym naczyniu żeby każdy wsypał go sobie tyle ile ma ochotę. Jest chrupiący, ale bardzo delikatny więc nie zmienia smaku zupy a jedynie ją wzbogaca i urozmaica. Groszek ptysiowy robi się z takiego samego ciasta parzonego jak ptysie(...)domu. Upieczony groszek ptysiowy można przechowywać nawet kilka tygodni, ale musi być zamknięty w suchym i szczelnym pojemniku żeby nie zwilgotniał. W razie potrzeby po prostu posypujemy nim zupę i podajemy. Taki groszek ptysiowy można też wykorzystać do kremowych deserów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaZupa lubczykowa - mega prosta do przygotowania, zdrowa i bardzo aromatyczna. Ponieważ bazą zupy są młode ziemniaki to dla mnie taka letnia zupa ziemniaczana. Pogoda nas nie rozpieszcza, chłodna i deszczowa wiosna sprawiła, że lubczyk pomimo kwitnienia nadal jest soczyście zielony. Szkoda zmarnować jego potencjał, dlatego u mnie nadal lubczykowo. Zupa bardzo nam smakowała! Składniki na 4 porcje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!końcu to, czym bardzo hojnie obdarza nas Matka Natura - staje się źródłem energii, siły, zdrowia i życia. Przez najbliższy czas moje propozycje dla Was będą oscylowały wokół zup, kremów, lekkich dań obiadowych. Nie ukrywam, że tu i ówdzie wkradnie się deser. Jestem zbyt dużym smakoszem, żeby odmawiać sobie małych słodkich przyjemności;) Ale... wraz ze świadomością tego, co jemy, wzrasta świadomość(...)tego, kim jesteśmy i kim się stajemy:) Zupa - krem z dyni fot. Izabela Magdalena Składniki: (porcja duża) 1/2 dyni (może być mała cała np. Hokkaido) 5-6 marchewek 7-8 ziemniaków pietruszka seler cebula czosnek (niekoniecznie) podroby drobiowe pomidor (gdy nie mamy można wrzucić przecier "domowej roboty") pieprz, sól, gałka muszkatołowa, vegeta - własnej produkcji. trochę masła fot. Izabela Magdalena
Kuchnia smakówznaki i spowodowały lekki zastój w naszej kuchni, kiedy to królowały skromne dania, raczej bez gotowania :) Jednak jako, że temperatura zelżała nabraliśmy ochoty na ciepłą, ale mimo wszystko lekką zupę. I tu bez głębszego zastanowienia wybór padł na kalafiorową! Przyznaję się bez bicia… pierwszy raz ją ugotowałam i… jadłam! Tak, wiem, że może się to wydać dziwne zwłaszcza, że kalafiora(...)miseczki wlewamy śmietankę, dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Dolewamy powoli ok. 1/2 szklanki wywaru i mieszamy, aby śmietana się zahartowała. Następnie dolewamy ją do zupy cały czas mieszając. Zupę doprawiamy do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Dorzucamy także ugotowany wcześniej makaron. Koperek myjemy, a następnie drobno siekamy. Na koniec dorzucamy do zupy. Smacznego
MyCookBook.plJest moim zupowym faworytem, szybka i naprawdę kukurydziana. Ważnym elementem jest dobry mikser, kiedyś używałam blendera, i zupa była kremem, ale zdarzały się niedokładnie zmiksowane skórki ziarenek kukurydzy. Czego potrzebujemy? :) Dwie puszki kukurydzy 20 g masła 200 ml mleczka kokosowego * łyżeczka chili w proszku** 1-2 lyżki cukru sól, ilość wg uznania Bulion WARZYWNY lub woda ok 2-3 szklanki(...)zależności jak gęstą chcemy zupę prażone ziarna kukurydzy do posypania (nie popcorn!) Kukurydzę z puszki wrzucamy na patelnie, bądź do garnka, dodajemy masło i sól. Podsmażamy aż do momentu odparowania wody w której była kukurydza. W tym czasie przygotowujemy bulion - u mnie najczęściej jest to bulion z kostki. Koniecznie warzywny, bo ten mięsny psuje smak zupy. Wszystko studzimy, bądźmy delikatni
Pora na poracebule 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki smalcu 1-2 łyżki mąki liść laurowy 1 łyżeczka papryki słodkiej lub 1/2 ostrej 1 kostka rosołowa przyprawa do zup w płynie pieprz sól Fasolę oczyścić z uszkodzonych ziaren, opłukać, zalać 5-6 szklankami przegotowanej letniej wody, posolić i zagotować. Następnie odstawić fasolę na 2 godziny. Po tym czasie ponownie doprowadzić(...)przygotować białą zasmażkę. Dodać paprykę i koncentrat pomidorowy. Całość rozprowadzić bulionem i dodać do fasoli. Pogotować jeszcze 2-3 minuty i doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup. Smacznego
kuchnia doskiWielu twierdzi, że nie ma nic gorszego niż zimna zupa. Jednak w przypadku chłodników ta reguła się zupełnie nie sprawdza. Pyszne, nasycone świeżymi składnikami i kolorowymi, aromatycznymi przyprawami chłodniki ratują nasze menu, szczególnie gdy letnia pogoda nie zachęca do rozkoszowania się gorącymi daniami. Chłodniki przygotowywane są z najrozmaitszych warzyw a nawet owoców. Najczęściej są to pomidory, ogórki, rzodkiewka. Bazą każdego(...)przeczytać w Party.pl jest zagorzałą wielbicielką polskich produktów oraz orędowniczką polskiej tradycji. Lato to najlepszy czas na kupowanie rodzimych warzyw i owoców, dlatego szczególnie wtedy warto przyrządzać tę wyśmienitą zupę. A zamiast trudno dostępnego zsiadłego mleka z powodzeniem wykorzystać można również niskokaloryczny jogurt, kefir, śmietanę lub maślankę Chłodniki można przyrządzać w wersjach podstawowych, ściśle trzymając się przepisu lub eksperymentować
Moja smaczna kuchniamitem. Można jeść zdrowo nie wydając fortuny. Wystarczy tylko odpowiednie podejście i minimum kreatywności. Poznajcie moje sposoby na to, żeby jeść zdrowo i nie zbankrutować. 1. JEDZ KASZE I ZUPY Są tanie, bogate w składniki odżywcze, zdrowe. Zupy mogą stać w lodówce kilka dni, a co najważniejsze - porządną zupą naprawdę można się najeść! 2. RÓB W DOMU WŁASNE MIESZANKI (MUSLI(...)natomiast ceny mrożonek to minimum 10 zł/kg. Mrozić możemy też zieleninę (tu przypomina się koperek w pudełku pod lodach), zioła (np. zalane wodą w kostkach do lodu), pieczywo, zupy (trzeba pamiętać, że zwiększają objętość) czy białka jaj. 13. NIE MARNUJ JEDZENIA Czasem z pozornie nieprzydatnych produktów można zrobić coś pysznego - wystarczy tylko odrobina kreatywności. Przykładowo: z natki marchewki można
Powiedz dietom nieZupę meksykańską z mięsa świeżo mielonego przygotowałam, do której mnóstwo przypraw i warzyw dodałam. Papryki kolorowe zanim do niej dołożyłam nad palnikiem przypaliłam, następnie skórkę zeskrobałam i pokrojone warzywa w paski do zupy dodałam, dzięki temu papryki stały się delikatniejsze i z pewnością smaczniejsze. Zupę gęstą i dobrze doprawioną ugotowałam, a dla złagodzenia smaku, ryż na sypko do niej(...)być wyrazisty i ostry. Jeśli ktoś lubi bardzo ostre danie należy doprawić je na samym końcu, kiedy wszystkie smaki się połączą. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Zupę meksykańską podajemy z ryżem, który doda całości delikatnego smaku. Smacznego
Moniki Smakołykiwielu lokalach gastronomicznych. Chińskie restauracje już od lat są obecne w polskich miastach. Z jakimi przysmakami można się z nich spotkać najczęściej? Kuchnia chińska to przede wszystkim popularne zupy. Znane są różne przepisy na takie potrawy, choć największa popularnością cieszą się te, które powstają na rosole z kurczaka. Restauracje chętnie sporządzają takie rosoły, dodając do ich tak ciekawe przyprawy(...)imbir – bardzo popularny w kuchniach wschodnich dodatek. Zupy, które są znane w chińskim menu, różnią się jednak smakiem oraz dodatkami, które odgrywają w nich główną rolę. Znanym powszechnie dodatkiem do takich zup jest mięso z kurczaka, choć i warzywa często pojawiają się w tego typu daniach. Kuchnia chińska chętnie sięga też po te przepisy na zupy, w których główną rolę
CodogaraJest szybka, łatwa i przyjemna w przygotowaniu, a dzięki dodatkowi mięsa jest też bardzo sycąca. Przed podaniem skropiłam ją olejem dyniowym tłoczonym na zimno, który dodatkowo wzbogaci wartość odżywczą zupy. Polecam! Scroll down for recipe in English Kapuśniak z młodej kapusty ze stekiem (4-5 porcji) Składniki: 1 mała młoda kapusta, podzielona na ćwiartki i posiekana 1 cebula, pokrojona(...)kapustę i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa lekko zmiękną, przez około 5 minut. Dodaj pomidory, bulion, paprykę i oregano, doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj zupę aż warzywa zmiękną, przez 15-20 minut. Gdy zupa jest gotowa dodaj steka i śmietankę, podgrzej prawie do wrzenia, dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku i podawaj. Smacznego! English
karmelowyWiosna, to czas, kiedy można nazbierać świeży szczaw. Jeśli, macie możliwość nazbierania go poza miastem, to cudownie. Ja swój kupiłam na zaprzyjaźnionym targu. Uwielbiam w tej zupie smak kwaskowatości. Można ją podawać z ziemniakami, ryżem, jajkiem. Możecie ją również przygotować na bazie bulionu mięsnego. Składniki: 2 pęczki świeżego szczawiu 2 marchewki 1 pietruszkę pół selera kawałek pora(...)dokładnie umyj i wrzuć do garnka z wodą. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy. Gotuj bulion około 20 minut. Szczaw umyj, oczyść z brzydkich liści. Posiekaj i dodaj do zupy. Jajko z odrobiną wody roztrzep, aż do momentu połączenia białka z żółtkiem i wlej do zupy. Śmietaną zahartuj w miseczce z jedną chochlą zupy i stopniowo wlej do garnka. Podawaj
Kukuleczki