trzeba być nawet specjalnym znawcą czy miłośnikiem dań z ryb, aby wiedzieć, że do ugotowania zupy rybnej warto użyć czegoś trochę innego niż bulion warzywny. Oczywiście szczerze polecamy nasz przepis na „ekspresową” zupę rybną , jest bardzo smaczna, ale już wtedy obiecaliśmy, że pojawi się w tym zakresie coś, co będzie miało trochę więcej ryby w rybie Podstawą będzie, jakby inaczej(...)poniższy przepis nie jest „jedynym słusznym” rozwiązaniem, jednak naszym głównym celem była jego uniwersalność. Jest on w wersji tyleż podstawowej, co mogącej znaleźć wiele zastosowań. Pierwszym są oczywiście przeróżne zupy rybne, jednak może służyć także jako podstawa do różnych rybnych galaretek. Ten ostatni temat to osobna historia sama w sobie i kiedyś do tego wrócimy. Kluczowe z punktu widzenia wszelkich
Kulinarna Pokusaświecie. Ma ostry korzenny, słodki i piekący smak. Kardamon dodajemy do piernika, marcepanu, deserów i sałatek owocowych oraz do słodkich sosów i likierów. Dodaje się go również do zup. pasztetów, mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni, marchwi i szarlotce. Kardamon możemy znaleźć w holenderskich ciasteczkach oraz w tradycyjnym norweskim napoju alkoholowym akvavit. Jest częstym dodatkiem do dań curry(...)nutką goryczy. kurkumę należy przechowywać w opakowaniach hermetycznych z daleka od promieni słonecznych. Kurkumę używa się do barwienia jajek na twardo, omletów, sosów (np. musztardowego, curry), ryżu, makaronu, czy zup kremowych. nadaje charakterystyczny smak rosołom, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku. W kuchni marokańskiej stosuje się
Ciastka - domowe słodkościGrochówka to tradycyjna polska zupa - to idealne danie na mroźne, zimowe wieczory. Taka zupka musi być gęsta od ziemniaków i rozgotowanego grochu a także pachnieć wędzonką, czosnkiem i majerankiem. Składniki na 1,5 L zupy: 200 g grochu - łuskany połówki 1 kostka bulionu drobiowego 70 g (saszetka) Grochówka Winiary 3 średnie ziemniaki 20 dag boczku wędzonego 1 średnia cebula(...)smażymy na rozgrzanej oliwie. Po 30 minutach gotowania grochu, do garnka wrzucamy warzywa i gotujemy na małym ogniu. W tym czasie obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę prosto do zupy. Do małego garnuszka wsypujemy zawartość torebki Winiary i zalewamy wrzątkiem (ok. 500 ml) - dokładnie mieszamy (do rozpuszczenia proszku) i dodajemy do zupy. Doprawiamy pieprzem i majerankiem - gotujemy na małym ogniu
Alutka-Gotujeoknem zima i mróz, więc na obiad warto zjeść coś rozgrzewającego. Co sprawdzi się lepiej niż kremowa zupa? Tym razem krem z cukinii z serem i grzankami. Zapraszam! SKŁADNIKI: 2 średnie cukinie 1 opakowanie mrożonki bukiet warzyw kwiatowy (ja używam Hortex) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego 2 łyżki masła sól, pieprz, oregano, gałka muszkatołowa(...)tarty ser mozzarella 4 kromki chleba PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek kroimy drobno i podsmażamy na maśle w garnku, w którym będziemy gotować naszą zupę (najlepiej z grubym dnem). W tym czasie kroimy cukinie na plasterki (nie musimy się starac, na koniec zupa i tak będzie blendowana). Gdy cebula i czosnek się zeszklą, dodajemy do garnka cukinie. Solimy, pieprzymy i dodajemy
Kuchnia w bieguLekkostrawna i niskokaloryczna zupa na bazie botwinki o smaku pomidorowym. Zmiksowana na gładki krem może być podawana z ryżem, makaronem lub grzankami. Mnie najbardziej smakowała z płatkami migdałowymi. Składniki: • 2 pęczki botwinki • 1 marchewka • 1 pietruszka • 1 mały seler • 1 por • 2 ząbki czosnku • kilka gałązek koperku i pietruszki • 3-4 liście szałwii(...)pokrojoną marchewką, pietruszką i selerem. • Wlać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać czosnek, sól, pieprz, zioła. • Gotować ok. 10 minut, po czym dodać do zupy pokrojoną botwinkę i gotować jeszcze 20 minut. • Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i zmiksować zupę. • Zabielić zupę mlekiem i podawać z płatkami migdałowymi
To co kochamJakie zupy podajecie dzieciom na przeziębienie? Większość z Was odpowie pewnie: rosół. Faktycznie, bulion to najpopularniejsze domowe, rozgrzewające remedium na choroby. Jednak chciałabym Wam podpowiedzieć dziś, że równie wskazane będą inne zupy, jak choćby właśnie ziemniaczana. Pomysł na połączenie ziemniaków z pieczonym czosnkiem i jabłkiem przyszedł mi do głowy podczas spaceru w deszczowy, jesienny dzień. W taką pogodę […] Artykuł(...)Rozgrzewająca zupa na przeziębienie: ziemniaczana z pieczonym czosnkiem i jabłkiem pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaZupa pieczarkowa na zasmażce, dla odmiany od zupy na śmietanie, bo nie było śmietany. Nie ujmuje to w żaden sposób jej smaku. 500 gram pieczarek 3 marchewki 3 pietruszki 1 ziemniaki 2 małe cebulki kawałek selera 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 kostka rosołowa 1 czosnek 2 litry wody Marchewkę(...)szklanki wody. W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszając poczekać aż całość zacznie pulsować. Po około minucie (zasmażka powinna wciąż być biała, a nie złota) dodać chochlę zupy i wymieszać. Po chwili dodać jeszcze drugą i trzecią. Zahartowaną zasmażkę dodać do zupy. Gotować jeszcze około 5 minut na wolnym ogniu. Potem zdjąć z palnika i zostawić, aby odpoczęła
Czerwony GupikZupa cebulowa - nieskomplikowana i mało wymagająca, a jaka dobra! Jej smak trochę podkręciłam dodając kawałki wędzonej kiełbaski. Zupa w sam raz na tę porę roku 😉 Składniki: 6-7 cebul 1 ząbek czosnku 1,5 litra bulionu 1 szklanka białego wina 1 łyżka mąki ok. 250 g kiełbasy wędzonej 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczka kminku(...)Następnie zawartość patelni przenosimy do garnka z gorącym bulionem. Wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok. 20 min. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Gotujemy jeszcze ok. 10 min. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Podajemy z grzankami z żółtym serem, wcześniej przygotowanymi w piekarniku
Kuchnia MagdaLenyZupa jest szybka w przygotowaniu, zupa jest aromatyczna, zupa jest na sposób tajski. Polecam z czerwonymi krewetkami argentyńskimi tak jak podałam to ja. Zupa kokosowo - pomidorowa z czerwonymi krewetkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekurczak, indyk, kaczka czy też wszelkie kombinacje - nie ma jednej uniwersalnej receptury. Idąc tym tropem, postanowiliśmy wykorzystać rosół z poprzedniego dnia, jako bazę do stworzenia rosołu orientalnego. Dodatek do zupy stanowiły pierożki nadziane mięsem z podudzi kurczaka. W tym daniu chcieliśmy zawrzeć nasze ulubione smaki kuchni chińskiej. Finalnie wyszło przepysznie. Do ugotowania rosołu wykorzystaliśmy m.in. podudzia z kurczaka, które posłużyły(...)jako farsz do pierożków. ZUPA: PIEROŻKI: ok. 1 l rosołu 1 średnia marchew mięso z rosołu - u nas z 3 podudzi ok. 1 l wody seler - tyle ile marchwi 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 5 cm skórki z imbiru 2 łyżki grzybów mung* sól 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej 100 g makaronu soba, ryżowy lub sojowy pieprz
Kuchnia od dwojgajestem fanką zup. Wolę jedzenie bardziej treściwe, „coś na ząb”, coś chrupiącego, coś do gryzienia, coś do jedzenia palcami. A zupa to zupa – wstęp do posiłku, niemal aperitif. Ale potem przychodzi ta smutniejsza faza jesieni, gdy pada deszcz, a zimny wiatr chłodzi kości. I wtedy, wracam do domu marząc o kubeczku czegoś ... [Read more
Gotuj z Blue Ravenduże pietruszki 3 marchewki 1 mały seler kawałek pora 1 ząbek czosnku 1 cebula 2 łyżki natki pietruszki do posypania 2-3 łyżki śmietany słodkiej sól pieprz makaron do zupy Sposób przygotowania: Grzyby zalać wodą i pozostawić na całą noc. Następnie ugotować w tej samej wodzie do miękkości. Ugotować włoszczyznę w 3 litrach osolonej wody - po gotowaniu powinno zostać(...)paski i dodać do wywaru. Doprawić solą i pieprzem do smaku oraz śmietaną. Osobno w osolonej wodzie ugotować makaron. Odcedzić, przelać zimną wodą. Na talerz wyłożyć porcję makaronu, zalać zupą i przybrać świeżą, posiekaną natką pietruszki
Przepisy kulinarne babci AntoninyGotowej zupy: 2,5 litra Sposób wykonania: Przygotowany wywar przecedzić. Pieczarki oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce dodać drobno pokrojoną cebulę, krótko podsmażyć na maśle, podlać niewielką ilością wywaru, udusić. Ze smalcu i mąki zrobić jasnozłotą zasmażkę, połączyć ją z gorącym wywarem z kości, dodać rozmieszaną śmietanę, zagotować . Włożyć uduszone pieczarki. Zupę przyprawić do smaku Vegetą, solą i pieprzem. Przy
Przepisy kulinarne babci Antoninyprzyjmowane, tak więc wielu z was pewnie będzie straszyć, przebierać się czy wymuszać słodycze na sąsiadach. Wielu też się spotka na halloweenowym przyjęciach, na których nie może zabraknąć zupy z dyni z pajęczyną. Moja wersja dzisiaj dla Was to prosta zupa dyniowa z pomidorami, na lekko ostro, z cienkim makaronem Lubella i pajęczyną ze śmietany. Zupa łatwa, szybka i przyjemna
Bernika - moj kulinarny pamietnikdelikatne oraz aromatyczne. Takiego tatara oczekuje od dobrej restauracji. Własnoręcznie robione pielmieni jagnięce/ kwaśna śmietana/ musztarda Dijon – 22 zł Serwowane na przystawkę, jednak z powodzeniem (jeżeli zamawiamy również zupę) mogą być także daniem głównym. Co ważne – pierożki były bardzo świeże, dopiero co wyjęte z wody, podane z masełkiem, świeżym pieprzem oraz śmietaną i musztardą. Mięso w środku było(...)mięciutkie. Zupa rybna z krewetkami – 16 zł Gdybym otrzymała zupę rybną bez krewetek, papryki i kolendry na wierzchu nie wiem czy zjadłabym całą, bo pewnie jej smak by mnie przytłoczył. Jednak dzięki niezblendowanym składnikom, z którymi została podana, to była uczta dla podniebienia. Kolendra dodała fajnego kopa całości. Żurek beskidzki z chrzanem – 15 zł Żurku udało mi się
Kuchnia Bazylii