jajkiem sous vide - danie było naprawdę pyszne... Mięso bardzo delikatne, idealnie przyprawione i to lejące się słodziutkie jajko... mmm poezja. Warzywa genialnie współgrały z całością - pysze. Pierwszym daniem była zupa-krem z białych warzyw podana z delikatnym sufletem z boczku. I tu było dla nas spore zaskoczenie bo zupa okazała się... czarna zabawnie, delikatnie barwiła zęby i usta co spowodowało(...)oczywiście sporo śmiechów przy naszym stole. Ale wracając do jedzenia i doznań smakowych to zupa była bardzo smaczna jednak dla mnie delikatnie przesolona - zganiam to jednak na moje przyzwyczajenie a nie błąd kucharzy. Suflet był naprawdę bardzo delikatny i smaczny - przy tym genialnie wyglądał w czarnej zupie. Ogólnie danie było bardzo smaczne i ... ładne Jako danie główne Szefowie kuchni przygotowali
sierotka maRysia w kuchniEgzotyczna zupa krem z dynii. Egoztyczna, rozgrzewająca, słodko-korzenna. Niezwykły i zaskakujący smak. Składniki: – 1kg dyni pokrojonej w kostkę (najlepiej odmiana Australian Butter – wg mnie najlepsza do tego kremu, ale może być też inna) – 0.5 l mleka kokosowego – cukier, najlepiej brązowy – w ilości „do smaku” – 2 szczypty imbiru – cukier waniliowy(...)talerzach. Dekorujemy szczyptą wiórków kokosowych i posiekanych orzechów (w niektórych sklepach z azjatycką kuchnią można dostać gotowe mieszanki orzechów z wiórkami), szczyptą cynamonu, kleksem z kremówki i świeżą miętą. Zupa krem z dyni smakuje i na ciepło i na zimno. Post Egzotyczna zupa krem z dyni pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do KuchniJedna z ulubionych zup mojego męża, syta i bardzo smaczna. Zimą mocniej przyprawiam ją czosnkiem i pieprzem aby była rozgrzewająca. Składniki: kość wędzona 4 ziemniaki 200 g kapusty kiszonej włoszczyzna 3 parówki 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki łyżka oleju ziele angielskie kostka rosołowa (można zastąpić solą) liście laurowe pieprz słodka i ostra papryka 2 łyżki przecieru pomidorowego Kość(...)zalać wodą (około 2 litry). Dodać włoszczyznę, liście laurowe, ziele, kostkę rosołową i gotować na małym ogniu około 20 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do zupy. Kiedy będą miękkie dodać kapustę i przecier pomidorowy i nadal gotować. Cebulę posiekać, czosnek rozdrobnić. Wrzucić je na rozgrzany olej i zeszklić. Dodać pokrojone w plasterki parówki, podsmażyć a następnie wrzucić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNadeszły krótsze i chłodniejsze dni, warto więc rozgrzać się talerzem pikantnej zupy. Najlepsza na chłody jest zupa cebulowa z dużą ilością czosnku. Nie tylko rozgrzeje ale także dostarczy potrzebnych witamin. Nie jest wysoko kaloryczna więc można delektować się nią bez obaw. Mój mąż stwierdził, że to najsmaczniejsza zupa jaką jadł więc to chyba najlepsza rekomendacja. Składniki: 5-6 cebul kość(...)czasie cebulę i pora pokroić w piórka i podsmażyć na złoto na oleju. Wrzucić do wywaru, dodać majeranek i pastę paprykową, doprawić solą i pieprzem. Na końcu do zupy przecisnąć czosnek. Podawać z grzankami
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWczoraj na targu zobaczyłam piękny szczaw i od razu zamarzyła mi się zupa szczawiowa. Lekko kwaśna, zabielana, z jajkiem – poezja! Może jest to propozycja bardziej wiosenna, ale ja zupy kocham jeść głównie jesienią i zimą. Mi ona przypomina też dzieciństwo. Składniki: spora kość od schabu 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 garście szczawiu 1 łyżka masła(...)sól, pieprz pieprz ziołowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki Czytaj dalej... Artykuł Zupa szczawiowa pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuDelikatna kremowa zupa to świetny pomysł na jesienny obiad. A dodatkowo jest bogatym źródłem witamin i białka. Sycąca aromatyczna i dietetyczna :) Kolejnym plusem jest łatwość i szybkość wykonania.Wystarczy Wam 45 minut . Składniki: 4 średnie papryki 100 g czerwonej soczewicy 1 cebula pokrojona w kostkę 1 marchewka posiekana w plastry 1 pietruszka pokrojona w plastry 2 ząbki czosnku(...)czosnek wyciskamy z łuskwiny i dodajemy do gotującej się soczewicy. Gdy papryka delikatnie odparuje i przestygnie, obieramy ją ze skóry, czyścimy z pestek i pokrojoną w kostkę dodajemy do zupy. Gotujemy pod przykryciem około 20min, po czym zestawiamy z ognia i miksujemy na krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Czasem doprawiam ją słodką śmietaną, lub dodaję kilka kosteczek
FarmażonyDzisiaj szybki wpis o zupie. Szybkiej oczywiście :) 2 lata temu na blogu pokazywałam 2 ekspresowe zupy pomidorowe, w tym jedną z fasolą właśnie. Tamta była bardziej tradycyjna smakowo, fasola + majeranek, i taką właśnie najczęściej robię, pomidorową lub białą, ale w ten deseń. Dziś mamy fasolówkę bardziej w stylu włoskim, pomidory + czosnek + bazylia, i kolejny raz przekonuję(...)bazylii; kto potrzebuje, dosala, - dodajemy olej, - podgrzewamy całość chwilę, - nalewamy na talerze, jemy. Całość zajmuje nie więcej, niż 10 minut, od wrzucenia fasoli do garnka do gorącej zupy na talerzu, a smak... spróbujcie sami :) SMACZNEGO
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEZupa z czerwoną soczewicą i chorizo Pyszna i pożywna zupa, która nie potrzebuje drugiego dania by stanowić kompletny posiłek. Zaprasza aromatem, i świetnie rozgrzewa. Idealna na chłodniejsze jesienne wieczory. Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: 6 Wartość kaloryczna: 270 kcal(...)małym ogniu i dodaj przyprawy, po czym podsmażaj jeszcze minutę. Przełóż całość do garnka, dodaj pomidory i 1/3 wody lub bulionu. Resztę wody dodawaj stopniowo. Zwiększ ogień aż zupa się zagotuje, później zmniejsz płomień. Po około 10 minutach od zagotowania dodaj znów 1/3 płynu. Po kwadransie dodaj ostatnią porcję wody wraz z soczewicą. Gotuj jeszcze 15 minut, i jeśli warzywa
Bazując na smakuPyszna zupka - sycąca i rozgrzewająca, dzięki której w smaczny sposób zagospodarujemy pozostałe w lodówce warzywa. Nauczyłam się od Mamy, że końcówki warzyw najlepiej jest wygotować w zupie - tak robię i zawsze jest smacznie :) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1/2 małego selera (lub 1/4 dużego) 3 marchewki 1 papryka 1/2 pora kilka ziemniaków 1/2 bloczka (50g) serka topionego z papryką 2 liście(...)warzywa zaczną się robić miękkie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i drobno kroimy. Por siekamy (u mnie była to zielona część). Dorzucamy do zupy. Po kilku minutach dodajemy serek topiony i mieszamy aż się rozpuści. Następnie zupę doprawiamy, dodajemy koperek, zabielamy śmietaną i zaraz po ponownym zagotowaniu wyłączamy
Kolorowy PrzepisownikZupełnie nie wiem dlaczego takie misko-chlebki można kupić tylko w okolicach wielkanocy, dla mnie to rewelacyjne rozwiązanie podawania zup, a już w ogóle zupy typu krem. Moje „miski” testowałam z dwukrotną dokładką i dały radę, czyli nie przesiąkły, ale za po po tej drugiej porcji zupy wyśmienicie rozpływały się w ustach będąc nasączone aromatem zupy. Składniki
greenscarfDziś mam dla Was przepis na fantastyczną zupę/krem , która idealnie rozgrzeje nas w te coraz chłodniejsze, jesienne dni. Połączenie dyni i batatów jest niezwykle sycące, smaczne, ale przy tym lekkie i dietetyczne. Taka zupa jest oczywiście świetnym pomysłem dla osób dbających o linię, dlatego też dołączyła do mojej serii BE FIT! i na chwilę obecną jest to najczęściej jedzona(...)kwas foliowy i witaminę E. Warto wprowadzić je na stałe do swojego menu! A zupkę koniecznie wypróbujcie – polecam! Ps . jeśli nie masz batatów śmiało możesz wypróbować inną moją ZUPĘ Z DYNI – równie pyszna! SKŁADNIKI: ( 4 porcje ) * czosnek – 2 ząbki * cebula -1 szt * dynia ( pokrojona w kosteczkę ) – 2 szkl * bataty ( pokrojone w kosteczkę ) – 2 szkl * marchew
Ostra na Słodkowody, zagotuj, odszumować. Dodaj namoczoną fasolę , liście laurowe, ziele angielskie i gotuj przez godzinę. Pietruszkę i marchewkę oraz ziemniaki obierz, umyj, pokrój na małe kawałki. Dodaj do zupy na 15 minut przed końcem gotowania. Żeberka wyjmij, przestudź, oddziel mięso od kości, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do zupy. Czosnek i cebulę obierz, drobno posiekaj. Boczek pokrój w małą kosteczkę , usmaż(...)rumiano na niewielkiej ilości tłuszczu. Pod koniec smażenia wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek, zeszklić, oprósz mąką , wymieszaj smaż jeszcze 3 minuty. Dodaj do zupy, wymieszaj. Na końcu zupę dopraw do smaku pieprzem i solą , wsyp majeranek, gotuj jeszcze około 5 minut. Podawaj gorącą , możesz ozdobić zielonymi gałązkami majeranku lub natką zielonej pietruszki. Zamiast świeżej marchewki i pietruszki możesz dodać jarzynki
Przepisy i porady kulinarnetylko zaczyna się jesień to często robię zupę gulaszową. Przypomina danie jednogarnkowe, jest bardzo treściwa i sycąca. Przepis pochodzi z Kuchni Lidla, ale jest nieco zmodyfikowany (m.in. nie ma imbiru ani cytryny). Zupa gulaszowa bardzo posmakowała wszystkim, nawet nasz niejadek zajadał się, aż mu się uszy trzęsły. ok.750 dag mięsa wieprzowego (może być karczek lub szynka) 2 cebule 4 ziemniaki(...)ostrą i gotować, aż mięso będzie miękkie. Paprykę odwinąć z folii aluminiowej, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Ziemniaki również pokroić w kostkę i razem z papryką dorzucić do zupy. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Z mąki i oleju zrobić delikatną zasmażkę i zagęścić nią zupę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie