Wiem, wiem, że to już wiosna, nie jesień, ale nie mogłam się powstrzymać :D Wśród moich przepisów możecie znaleźć już podobne zupy kremy, w której główną rolę odgrywa dynia. Dla zainteresowanych zapraszam TUTAJ , TUTAJ i TUTAJ :) Mnogość pomysłów świadczy o tym, że dynia jest moją ulubienicą wśród warzyw! Klasyczna dynia olbrzymia, dynia hokkaido, aż w końcu dynia piżmowa. Rodzajów dyni(...)jest mnóstwo, a sposobów na jej wykorzystanie jeszcze więcej. Od jakiegoś czasu w moim jadłospisie bardzo często króluje zwykła zupa jarzynowa, którą również uwielbiam! Chcąc troszkę coś zmienić, urozmaicić codzienne posiłki skusiłam się na zupę krem z dyni piżmowej, którą dorwałam ostatnio w sklepie. Przygotowuje się ją bardzo szybko i prosto. Wychodzi bardzo gęsta, czyli taka jak lubię, ale jeżeli
Zdrowie na języku :PZupa krem z batatami, kukurydzą czyli wiosna w kuchni. Zupę można zrobić w dwóch wersjach smakowych. Na słodko z jogurtem kokosowym, lub wyraziście z serkiem kozim. Krem jest bardzo ciekawą propozycją do podania na imprezie rodzinnej, towarzyskiej. Wygląda wykwintnie i smakuje wybornie. Składniki: 3 średnie bataty 1 marchew 1 pietruszka 1 por 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki(...)śmietana, mleczko kokosowe Wykonanie: Bataty obieramy. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy wszystkie składniki oprócz ostatniego (serka koziego/jogurtu kokosowego/mleczka). Gotujemy pod przykryciem ok.50 min. po tym czasie wyjmujemy z zupy marchew, por, pietruszkę, cebulę. Dodajemy serek bądź inny "biały" dodatek, przyprawy i gotujemy jeszcze ok.10 min, Mały ogień. Blendujemy na gładką masę. Podajemy z składnikiem, którego użyliśmy wcześniej do zupy
Apetyt na ZieloneBarszcz jest zupą, która z jednej strony wydaje się pospolita i codzienna, a z drugiej świąteczna. Czy zauważyliście, że pojawia się na zdecydowanej większości świątecznych stołów? Zarówno bożonarodzeniowych jak i wielkanocnych. Wielkanoc to święta kojarzące się z wiosną, słońcem i lekkością. Postanowiłam więc, aby barszcz był również w takiej lżejszej smakowo formie. Jest to gęsty krem zmiksowany z jabłkiem, który(...)dodaje własnie tej wiosennej lekkości. Jeśli nie lubicie zup gotowych bez mięsa, to zamiast wody dodajcie rosół lub mięsny bulion. Składniki: ok. 1 kg buraczków 4-5 średnich jabłek (najlepiej kwaskowatych) 1 średnia cebula 3 średnie ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju sok z cytryny
Codzienna kuchnia niecodziennamoja pierwsza chrzanowa zupa w życiu. Nigdy dotąd podobnej nie gotowałam, nigdy takiej nie jadłam nawet... Widywałam za to na różnych blogach i w kulinarnych gazetkach różne przepisy na takąż zupę. Znacznie się od siebie różniły. Jak zwykle w takich przypadkach wybrałam sobie to, co mi się podobało najbardziej i zrobiłam swoją własną wersję pysznej, kremowej, ostre i rozgrzewającej zupy(...)królika oraz wodę pozostałą z gotowania wędzonego boczku, to naprawdę świetny zestaw, bardzo polecam, w moim domu od lat przygotowuje się na takim świąteczny żurek. Myślę, że do przygotowania zupy można użyć ulubionego bulionu, rosołu bądź wody z gotowania wędzonki. W okresie wielkanocnym będzie najlepsza. składniki: 1 litr bulionu (u mnie pół na pół wywar z gotowania mięsa królika oraz
6nieboZupa krem z selera. Jak jesień, to gorące zupy, kremy, gulasze, pełne smaków i aromatów. Dzisiaj zapraszam na krem z selera. Nie każdy ceni to warzywo. Przyrządzając je jednak w odpowiedni sposób można zachęcić ich przeciwników. Moje dzisiejsze danie to alternatywa ekspresowa, gdyż do przygotowania potrzebne są jedynie dwa składniki: seler i rosół, a dodatki to inwencja własna. Można(...)postąpić z innymi warzywami na bazie których tworzy się zupy kremy. Zapraszam. Proporcje dla dwóch osób. Składniki: 1/2 l rosołu drobiowego 1/2 świeżego selera korzennego opcjonalnie 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu 1 szczypta pieprzu cayenne kilka kropel swieżo wyciśniętej cytryny 2 łyżki jogurtu Wykonanie: Gotować rosół z pokrojonym w kostkę selerem około 15 minut
Wino Francja KuchniaUwielbiam zupy, a w szczególności fasolową. Dzisiaj mam dla was przepis na szybką i prostą fasolową. Nie przepadam za gęstymi zupami, więc moja fasolowa nie będzie gęsta :) Potrzebujemy: 1 puszkę białej fasoli 3 kiełbasy śląskie 4 ziemniaki 1 marchew 1 korzeń pietruszki nieduży kawałek selera 2-3 ząbki czosnku przyprawy: pieprz, sól, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie Do garnka wlewam
Kolejny blog o gotowaniuJedna z najlepszych zup jakie jadłam. Uwielbiam zupy pod wszelką postacią, ale ta szczególnie skradła moje serce. Gęsta, sycąca. Idealna propozycja na obiad, szczególnie w sezonie zimowym, kiedy to posiłki powinny być bardziej kaloryczne. Dodatek ziemniaków z boczkiem sprawia, że jedząc to danie łyżka po łyżce odpływam i jestem w niebie... Składniki: 2 średnie selery 2 duże marchewki(...)miękkości. Miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy ketchup i przyprawy. Boczek kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Razem smażymy do czasu aż boczek i talarki się zrumienią. Zupę wlewamy do talerzy. Na wierzch wykładamy ziemniaki z boczkiem. Posypujemy startym na tarce żółtym serem. źródło: przepis własny Ilość porcji: 6 Czas wykonania: 1 h Koszt wykonania
Pobite gary BarbaryZalewajka jest zupą na bazie żurku, która ma bardzo wiele odmian - w zależności od regionu w którym się ją przygotowuje. Dla mnie, jest to zupa która zawsze była obecna w moim rodzinnym domu i którą sama chętnie często przygotowuje. W porównaniu do tej, którą pamiętam z dzieciństwa - moja jest odrobinę zmodyfikowana, ale w końcu magia kuchnia właśnie
Taste TherapyDziś przedstawiam przepis na sycącą i rozgrzewającą zupę, idealną na te chłodne wieczory. Bardzo mięsna i z dużą ilością warzyw takich jak papryka, cukinia i jarmuż, z dodatkiem pomidorów i śmietanki. Doskonała od razu po przygotowaniu, a nawet chyba lepsza po odgrzaniu:) Polecam! Scroll down for recipe in English Zupa warzywna z mięsem mielonym (4-6 porcji) Składniki(...)przykrycia przez 12-15 minut, aż cukinia i jarmuż zmiękną. Po tym czasie dodaj śmietankę, gotuj przez kolejne 2 minuty i dopraw do smaku, jeżeli jest to konieczne. Podawaj zupę posypaną bazylią. Smacznego! English version Meaty vegetable soup (4-6 porcji) Ingredients: 250 g ground meat 4 tsp oil 1 medium onion, chopped 2 garlic cloves, minced ½ green
karmelowyjedna z najlepszych zup, jakie jadłam. Pochodzi z Japonii, gdzie zupy podaje się razem z innymi potrawami, a często na zakończenie posiłku. P. S. Tofu dostaniecie w większym supermarkecie lub sklepie ze zdrową żywnością. Składniki: 200 – 300 g tofu 250 g vermicelli-nitki (makaronu bezjajecznego z pszenicy durum lub sojowego lub gryczanego) 2 łyżki oleju rzepakowego 2 marchewki, 1 pietruszka(...)zimną wodą. Dodaj do niego olej, wymieszaj i odstaw pod przykryciem. W dużym garnku zagotuj ok. 2 litry wody, posól, wrzuć warzywa i gotuj do miękkości. Następnie dodaj do zupy tofu razem z sosem sojowym, doprowadź do wrzenia i zestaw z ognia. Wyłów warzywa (oprócz kapusty). Dopraw sosem sojowym, cukrem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. W miseczkach ułóż makaron, zalej
Qlinarnie i QlinarnieGrochówka dobra na wszystko, któż z nas nie pokusiłby się na pożywną, rozgrzewającą, sycącą i smaczną zupę w zimowy dzień. Zupa grochowa to prosta w przygotowaniu potrawa która z powodzeniem może zastąpić danie główne a podana z pieczywem będzie stanowić pełnowartościowy posiłek. składniki na 6 porcji włoszczyzna ( 3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera ) 500 g grochu łuskanego w połówkach(...)pokrojone ziemniaki oraz włoszczyznę: kawałek selera, czosnek, marchewkę i pietruszkę. Wrzucamy również podsmażoną wędlinę z cebulą, wszystko mieszamy i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy solą, mielonym pieprzem oraz majerankiem. Gotową zupę podajmy z pieczywem
Smakowite Daniapostny obiad. Jeśli jesteście ziemniaczani tak jak ja to prawdopodobnie już je znacie i lubicie. Ja uwielbiam ziemniaki. Może dlatego sporo na tym blogu potraw z ziemniakami np. zup kartoflanek . Ale ziemniaki to nie tylko dodatek do zupy czy dania obiadowego. Dobre ziemniaki nadają się do bardzo różnego wykorzystania o czym pisałam już kilka razy. Można z nich zrobić frytki(...)kluski, sałatki, pączki a nawet chleb z ziemniakami . Ja lubię je dodawać wszędzie! Miłośnikom zup polecam postną Białą polewkę . To bardzo smaczna, delikatna zupa ziemniaczana na maślance - jestem pewna, że będzie Wam smakowała. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzarosół na dużej ilości mięsa i warzyw. Mniam <3 Rosół nie tylko smakuje wspaniale z makaronem, naleśnikiem, czy kołdunami, ale jest też podstawą prawie wszystkich znanych nam polskich zup, tak pomidorowa, krupnik, ogórkowa, krupnik... i wielu wielu innych :) Zapraszam do przygotowań! Składniki: 500 g skrzydełek kurczaka 500 g nóżek kurczaka 500 g golenia wołowego 1 cebula 2 marchewki(...)lubczyk, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewamy tyle wody, aby przykryła wszystkie składniki. Doprowadzamy do wrzenia, łyżką cedzakową zdejmujemy powstałą pianę, tzw. szumowiny. Zmniejszamy ognień. Gotujemy na małym ogniu (zupa powinna delikatnie "pyrkać") 2-3 godziny, od czasu do czasu uzupełniając wodę, na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zupę dokładnie przecedzamy. Podajemy z ulubionym makaronem, kołdunami lub pokrojonym naleśnikiem, oraz
My Culinary Artzasmakowało curry rybne ,że postanowiłam ugotować i spróbować zupę rybną curry.Wyszła delikatna,orientalna w smaku , taka jaką lubię czyli pełna egzotyki ,cudownych hinduskich smaków oraz cytrusowych nutach.I w tej zupie znalazła się jedna przyprawa ,która nadała zupie głębię , a zarazem lekkość Liść Kafiru.Dla tych co może nie wiedzą ,są to liście owocu limonki,które trzeba dodawać z umiarem(...)wywaru wsypać curry i wiórki ,dodać odcedzoną czerwoną fasolkę, połamaną drobno zieloną szparagową fasolkę,wcisnąć sok z pomarańczy,zamieszać.Papryczkę chili oraz czerwoną paprykę drobno posiekać i dodać do zupy oraz kolendrę i startą skórkę z pomaranczy ,odrobinę.Chwilę jeszcze gotować , doprawić.Podawać z kawałkami ryby.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiChińska zupa Funghi ze strzępielem Strzępiel to mało znany u nas w kraju grzyb . Raczej sprowadza się go w formie suszonej z Chin . Można go, bez problemu nabyć, przez internet lub w sklepach z orientalną żywnością . Nie będę się tu rozwodzić nad jego magicznymi zdolnościami , ani nad ich brakiem – to nie blog dietetyka , ani botanika " class="wp-smiley" style(...)także wspaniałą chrupką teksturę-zupełnie inną , niż u większości znanych mi grzybów – bardzo przyjemną i zaskakującą . To niekwestionowanie bardzo egzotyczny i ciekawy dodatek i urozmaicenie codziennego menu . Sama zupa jest bardzo smaczna i przypomina lekko pikantny rosół , w zasadzie po części nim jest , ale dzięki przyprawom ma swój niepowtarzalny smak . Codziennie pewnie by się przejadła , ale od czasu
Ogrodnik w podróży