Bardzo już tęsknie za latem i za jego smakami. Typowy letni obiad to zupa owocowa, a na drugie ziemniaki z sadzonym jajkiem. W marcu raczej się tym nie najemy i nie zrobi nam się po tym ciepło, ale za to będziemy mogli powspominać letnie smaki zrobi nam się ciepło na sercu. Dzięki Bogu za mrożone owoce! Składniki: litr wody(...)łyżka ekstraktu z wanilii łyżka cukru pół kilo letnich owoców (maliny, agrest, truskawki, czerwone porzeczki) + po kilka ładnych do dekoracji ugotowany makaron (taki jak do rosołu) Jak zrobić zupę owocową? Wodę zagotowujemy z mąką ziemniaczaną. Dodajemy owoce, cukier, przyprawy i gotujemy 2 minuty. Wyłączamy gaz i odstawiamy na 10 minut. Podajemy z makaronem, udekorowane surowymi owocami. Lubisz moje wpisy
Ugotowane pozamiataneCzęść upieczonej kiełbaski podałam oddzielnie, jako samodzielne danie, z chlebem, chrzanem i ćwikłą. Przygotowując żurek pamiętajcie o jak najlepszej jakości składnikach, bo to właśnie one decydują o smaku zupy. Biała surowa kiełbaska od sprawdzonego sprzedawcy w swoim składzie powinna posiadać tylko mięso i przyprawy. Poza tym esencjonalny, najlepiej domowy lub kupiony w sklepie ze zdrową żywnością, zakwas na żur(...)wstrząśnięty i wymieszany zakwas. Najlepiej dodawać go porcjami, za każdym razem próbując, tak uzyskać pożądany smak. W miseczce mieszamy twaróg z chrzanem i stopniowo dolewamy śmietankę. Dodajemy 1 chochelkę zupy i dokładnie mieszamy. Przelewamy do garnka z zupą, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy 5 minut, aż żurek lekko się zagęści. Podajemy z ugotowanym jajkiem i pieczoną kiełbaską
cool and mintywcale nie nastrajają pozytywnie. Gdy zmarznięta wracam do domu potrzebuję zjeść coś rozgrzewającego. Najlepiej na szybko, ale coś co będzie dobrze smakowało i najlepiej poprawiało humor. Z pomocą przychodzi zupa dyniowa zagęszczona kremowym serkiem musztardowo-miodowym. Niewiele składników, szybko się robi, prawda, że wygląda słonecznie? :) Podaję ją z super aromatycznym sosem musztardowo-miodowym z dodatkiem ziół i sezamu, który pasuje(...)idealnie. Zupa podana z pieczywem lub grzankami jest na tyle sycąca, że drugie danie na obiad jest już niepotrzebne. To, co? Zrobicie? :) Na 4 porcje 600 g pokrojonej w kostkę dynii łyżka masła klarowanego litr domowego bulionu warzywnego spora szczypta soli i pieprzu szczypta mielonej pikantnej papryki opakowanie kremowego serka Apetina Musztarda i Miód sos: 4 łyżeczki musztardy francuskiej
Mienta blogjest ona gęsta i kremowa, dlatego najpierw gotuję na żeberkach sam groch do momentu aż się całkowicie rozgotuje i pieknie ją zagęści, a dopiero wówczas dodaję pozostałe składniki. Zupa grochowa Składniki: 250g łuskanego grochu 250g wędzonych żeberek kawałek wiejskiej wędzonej kiełbasy (tak około 20cm) 4 ziemniaki 1 cebula 1 marchewka 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka(...)drobną kostkę obraną cebulę. Rozgrzać na patelni masło i zeszklić na nim cebulę. Przełożyć do garnka, a na patelni podsmażyć pokrojoną w plasterki kiełbasę, aby jeszcze bardziej podkręcić smak zupy. Zrumienioną kiełbasę dodać do zupy. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gotować jeszcze wszystko razem 15 minut. Z żeberek usunąć kości. Mięso pokroić w kostkę i dodać do zupy
Wiem co jemLibijska zupa Szorba Adas 2017-03-07 14:08:53 Porcje 6 Dziś zabieram Was w daleką podróż do jednego z śródziemnomorskich krajów arabskich. Libia - piękny kraj, który mógłby być turystyczną riwierą. Oprócz błękitnych plaż, kraj ten obfituje bowiem w antyczne zabytki, a libijska Sahara skrywa niejedną perłę. Do tego wspaniała, aromatyczna kuchnia bazująca na warzywach, rybach i owocach. Jest(...)również akcenty tureckie. Dla przeciętnego Europejczyka, mimo że kuchnia libijska jest łagodniejsza od tunezyjskiej, potrawy serwowane w tym kraju mogą wydać się bardzo pikantne. I taka jest dzisiejsza zupa - aromatyczna, gęsta i pikantna. Cudownie rozgrzewająca i sycąca. Wspaniała. Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 45 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas
Wędrówki po kuchniPieczarkowy krem z koperkiem Pieczarkowy krem, to chyba najłatwiejsza zupa jaka można przyrządzić i zarazem najszybsza . Fakty te wcale nie odejmują jej smaku ,wprost przeciwnie uważam ,że to także jedna z najlepszych i najsmaczniejszych zup . No to jak już wyczerpałam wszystkie ” naj „;) Może czas zdradzić przepis na to cudo Składniki na 3 porcje : 0,5 kg pieczarek(...)pokrojonego drobno ziemniaka i gotujemy do miękkości . Blendujemy , żeby uzyskać kremową konsystencję , wlewamy śmietankę , doprawiamy pieprzem , ewentualnie solą , doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z gazu . Na koniec do gorącej zupy wsypujemy posiekany koperek i możemy serwować . Pieczarkowy krem jest gotowy . Doskonały ze świeżą bułeczką Smacznego ! Post Pieczarkowy krem z koperkiem pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyPożywna, zdrowa, aromatyczna zupa krem z pomidorów i soczewicy :) W dodatku zachęca do konsumpcji pięknym kolorem! SKŁADNIKI (DLA 4 OSÓB - 1 porcja 202 kcal) 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 biała cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki - opcjonalnie sól, świeżo mielony pieprz(...)oleju, dodajemy pokrojony czosnek i pomidory. Dusimy razem, doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy wszystko do garnka z soczewicą, doprawiamy resztą przypraw i kilka minut razem gotujemy. Miksujemy zupę na gładki krem i podajemy z ulubionymi dodatkami, lub jogurtem. Możemy posypać świeżą kolendrą lub natką. Smacznego :) 1 porcja zupy- 202 kcal - białko - 13,2 g - tłuszcze
Moje Kuchenne RewelacjePrzepyszna zupa ogórkowa :) Gdybym nie ugotował i nie spróbował, to nikt by mnie nie przekonał:) Naprawdę polecam tą niesamowitą świeżą i smaczną zupę :) Ogórki gruntowe obieramy i wycinamy nasiona, kroimy w kostkę... Włoszczyznę gotujemy z zielem i listkiem :) Chleb, cebule i czosnek też kroimy... Na patelni przysmażamy ogórki z cebulą i czosnkiem... Następnie usmażone ogórki dodajemy do gotującej(...)się włoszczyzny i gotujemy 10-15 min ... Zabielamy kwaśną śmietaną... Zupa już jest gotowa do podania... Posypujemy koperkiem... Jak również dodajemy grzanki chlebowe, wcześniej przygotowane na patelni :) Smacznego
chleba naszegoWiem już kiedyś pisałem o dyni, jak można przygotować sobie dynię na cały rok... tutaj , ale nie było nic o zupie z dyni, którą ostatnio często robię :) Kto lubi dynię ten wie, że jest to na pewno smaczna zupa :) Gotujemy bulion warzywny, doprawiamy solą i pieprzem... Gdy się zagotuje dodajemy puree z dyni, które czekało(...)chwilę w zamrażarce :) Jak zupa się zagotuje, to jest gotowa... ...jeszcze blenderem możemy ją rozdrobnić do konsystencji kremu. Tak przygotowaną zupę krem :) podajemy z kleksem śmietany :) Smacznego
chleba naszegoBardzo dobra i smaczna zupa, szybko i prawie sama się robi... Potrzebujemy włoszczyznę w słupkach, bo tak wygodniej i jak mamy np. groszek z marchewką... może być zielona fasolka czy kalafior...trochę soli, pieprzu, listek i ziele... Klopsy przygotowujemy z mielonej łopatki z dodatkiem przypraw i jajka. Gotujemy warzywa, "kulamy" klopsy i wrzucamy(...)garnka jak zupa już zacznie się gotować. Po 8-10 minutach zabielamy zupkę i chwilę jeszcze gotujemy.Jak nie mamy śmietany, to wlewamy do słoika trochę mleka i wsypujemy łyżkę mąki mieszamy i dolewamy do garnka. Wyłączamy palnik i jak zupa się "uspokoi" możemy serwować :) Polecam to dobra, pożywna zupa dla małych i dla dużych :) Smacznego
chleba naszegoprzecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką chilli w proszku. Gotować tak długo aż mięso i warzywa będą miękkie. Mozzarellę pokroić w małą kostkę i wrzucić do zupy, gotować 5 minut. Smacznego
Kuchnia Pokoleńprzekładamy do garnka z wywarem i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i razem z pokrojoną kiełbasą podsmażamy na patelni a następnie dodajemy do zupy. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę wymieszaną z paroma łyżami gotującej się zupy. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Domowy Smak Jedzeniagarnka, zalewamy np. bulionem. Dodajemy podsmażoną kiełbasę oraz cebulę. Gotujemy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie, doprawiamy. Pod koniec gotowania śmietanę mieszamy z ok. 4 łyżkami wywaru z zupy i wlewamy do garna z zupą. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem
Domowy Smak JedzeniaUwielbiam kiszonki, więc zrobię pikle z dyni i cukinii. Dobrze wyglądają: polenta z młodymi marchewkami, puree z bobu, francuska sałatka z zielonej soczewicy, prowansalski tian, tagine ze szpinakiem, grecka zupa cytrynowa, sałatka z kalafiora i dynia po prowansalsku. Na deser zapakuję sobie mus malinowy z kremem z mango i krem sezamowy, pieczone gruszki z custardem, clafouti z owocami zdrowsza wersja(...)snikersa, Jaki lunch zabrałabym do pracy po lekturze drugiej części “Jedz i pracuj”? Pysznie wyglądają kotleciki z soczewicy vade, sałatka z komosy i dyni, izraelska zupa z białej fasoli, paella z komosy, tortille z awokado i bobem, meksykańska zupa z kukurydzy, kalafior z pęczakiem i ziołami, oraz turecka zupa z soczewicy. Na deser wzięłabym sahlab z czekoladą
Ugotowane pozamiataneProsta zupa z niewielkiej ilości składników, ale niewiele trzeba by była pyszna :) 4 pory (białe części) mała cebula 2 łyżki masła klarowanego 1,5 l bulionu warzywnego łyżeczka lubczyku pół łyżeczki bazylii spora szczypta soli i pieprzu oscypek mieszanka ziaren Pory i cebulę myjemy i kroimy w piórka. Wraz z ziołami podsmażamy je w garnku, na maśle klarowanym(...)około 25 minut, miksujemy na gładko po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po nałożeniu do miseczek, każda porcję podajemy ze startym oscypkiem i łyżką ziaren. Smacznego :) Artykuł Zupa porowa z oscypkiem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blog