zupa - 39132 przepisów (strona:619/2609)

Zupa cukiniowo porowa z musztardowymi grzankami 173

Aromatyczna, rozgrzewająca, pełna ziół zupa cukiniowo-porowa. Podałam ją z pikantnymi grzankami, z musztardą dijon, mozzarellą i rozmarynem. Na jesienne chłodniejsze dni prawdziwy must have :) średni por średnia cukinia pół cebuli litr bulionu warzywnego 2 łyżki posiekanej bazylii 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 0/5 łyżeczki posiekanego oregano łyżka kwaśnej śmietany łyżka masła klarowanego 0/5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu szczypta soli(...)solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy zabielić kwaśną śmietaną. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Kromki chleba smarujemy grubą warstwą musztardy dijon, posypujemy mozzarellą i rozmarynem. Zapiekamy aż ser się zrumieni. Zupę nakładamy do miseczek i podajemy z grzankami. Smacznego :) Artykuł Zupa cukiniowo porowa z musztardowymi grzankami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
20 przepisów na obiad jesienią! 153

domu wszyscy głodni! WIĘCEJ 6.  ROZGRZEWAJĄCY KREM Z PIECZONEJ DYNI I SŁODKIEJ PAPRYKI! Dzisiaj trochę takiej prostej magii w kuchni, aby wyczarować obłędnie kremową, gęstą i aromatyczną zupę krem z pieczonej dyni Hokkaido. Najważniejsze są dwie rzeczy sposób pieczenia dyni i wybór dobrego gatunku o dużej zawartości suchej masy.  WIĘCEJ  7.  SPAGHETTI IDEALNE ;-)  Wyrazisty(...)Pasta jest wzbogacona smakiem prawdziwej oliwy z oliwek, czosnku i świeżej natki pietruszki. Jeśli dodacie odrobinę papryczki peperoncini otrzymacie włoski klasyk spaghetti aglio olio e peperoncino. WIĘCEJ 12.  ZUPA Z PIECZONEJ DYNI HOKKAIDO! Jedna z najlepszych rozgrzewających zup na jesień. Bardzo gładka, sycąca i gęsta. Bardziej to krem -zupa. Przygotowuje ją z pieczonej dyni obficie polanej oliwą z oliwek

SMYKWKUCHNI
ZUPA MEKSYKAŃSKA Z MIĘSEM MIELONYM 134

Zrobiło się zimno i zachciało mi się ciepłej, treściwej zupy. Gdzieś, kiedyś w internecie przeleciała mi przed oczami zupa z mięsem mielonym. Już dokładnie nie pamiętam jaka ona była, więc postanowiłam zrobić swoją - tak jak robię sos meksykański tylko dodać więcej wody, no i z moim ulubionym mięsem drobiowym. Aby była gęstsza postanowiłam zabielić ją odrobiną śmietany z mąką. Wyszła(...)śmietanę, hartujemy ją odrobiną gorącej wody (ok. 2-3 łyżki) i dokładnie rozprowadzamy w niej mąkę pszenną, aby nie było grudek. Na końcu powoli przez sitko wlewamy śmietanę do zupy, cały czas mieszając. Gotujemy jeszcze 2-3 min.       P.S. Garnek Nyko 1,5 l Simax dostępny jest w sklepie TarkaiMiarka.pl: https://www.tarkaimiarka.pl/garnki/3837-garnek-nyko-15-l.html?search_query=garnek&results=125

Kuchnia MagdaLeny
Zupa pomidorowa z batatem 149

Potecjał zdrowotny batata jest ogólnie znany, a kulinarnych sposobów wykorzstania tego super zdrowego warzywa jest naprawdę bez liku. Słodycz batata i kwaśne pomidory to konfiguracja smakowa koniecznie do wypróbowania. Zupę pomidorową przygotowałam na ugotowanym dzień wcześniej rosole i pewnie większość z nas tak robi. Dodatek batata nie tylko podnosi smak, ale świetnie ją zagęszcza. Podałam zupę dodatkowo ze szpeclami(...)płaskurki, choć oczywiście możesz użyć każdej innej mąki. Po przepis na szpecle tutaj . Zupa jest gęsta, pożywna i bardzo pyszna. Wystarczy spokojnie za cały posiłek obiadowy. Składniki: 400 g batatów 1,2 l rosołu (z  tego  przepisu) 400 g pomidorów z puszki lub 1 kg świeżych pomidorów 1 cebula sól, pieprz szczypta cukru 4- cm kawałek imbiru oregano

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa brokułowo-serowa 200

sobie wyciągnęłam szlafroki i piżamy z długimi nogawkami. Półbuty czekają w przedpokoju, w sobotę pierwszy raz ubrałam jesienną  kurtkę. Jesień oznacza też, że do menu wracają rozgrzewające zupy, dania jednogarnkowe i zapiekane w piekarniku. Aż boję się pomyśleć, że to też czas ciast z cynamonem ;) Zupa nie jest fotogeniczna... ale czy być musi? Ma smakować, a smakuje również dzięki(...)czosnku.  Podsmażoną cebulę zalewamy wywarem z jarzyn, dodajemy brokuły, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż brokuły będą miękkie.  Dodajemy starty żółty ser, ugotowaną marchewkę,śmietanę i gorącą zupę miksujemy na gładki krem.  Przyprawiamy solą, pieprzem i obowiązkowo gałką muszkatołową.  Smacznego

bistro mama
25 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW NA DYNIĘ 152

posiłków możesz przygotować z dyni! PUMPKIN CHEESECAKE SERNIK Z DYNIĄ I CYNAMONEM!  DYNIOWE LATTE! PUMPKIN COFFEE! TARTA Z DYNI NA SPODZIE Z CIASTECZEK! PIEROGI Z NADZIENIEM Z DYNI! ZUPA Z PIECZONEJ DYNI HOKKAIDO ROGALIKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM Z DYNI I MASŁA ORZECHOWEGO. DROŻDŻOWE ŚLIMAKI Z DYNIĄ I MALINAMI. DROŻDŻÓWKI Z LUKREM! PLACUSZKI Z DYNI Z PIEKARNIKA ROZGRZEWAJĄCA ZUPA(...)PODANA Z JARMUŻEM AMUR ZE SMAŻONĄ DYNIĄ CHLEBEK DYNIOWY Z KREMEM SZAFRANOWO-DYNIOWYM / PUMPKIN BREAD PUMPKIN SPICE LATTE BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM Z CYNAMONU BEZGLUTENOWE KLUSECZKI SZPINAKOWE Z DYNIOWĄ ZUPĄ! SPAGHETTI IDEALNE NALEŚNIKI GRYCZANE Z SOSEM DYNIOWYM I GRILLOWANĄ KUKURYDZĄ. PYCHA! SAŁATKA Z DYNIĄ PIECZONĄ! TARTA Z DYNIĄ I ŁOSOSIEM! KOPYTKA Z DYNI! DYNIOWO- TWAROGOWE KLUSECZKI Z KORZENNYM SOSEM! BROWNIE

SMYKWKUCHNI
Tartaletki grzybowe z pasztetem 133

rybki. Co kto lubi i zapragnie. Można tam też spotkać grzyby, moje ostatnie trofea to kanie i pieczarki. Wyruszając na ostatnią wyprawę postanowiłam zrobić pyszne tarteletki grzybowe na bazie zupy pieczarkowej Profi z dodatkiem pysznego pasztetu z suszonymi pomidorami Profi. W termos zapakowałam gorącą zupę pieczarkową, do tego pajdy domowego chleba na zakwasie z pasztetem  Profi i czego chcieć(...)podczas letniego wypoczynku. ciasto kruche: 170 g mąki pszennej 2 żóltka 1 łyżka zimnej wody 80 g masła zimnego 1 łyżeczka przyprawy mix 1/3 łyżeczki soli farsz: 1/3 szklanki zupy pieczarkowej Profi 1/2 opakowania pasztetu Profi z suszonymi pomidorami 1 jajko 5 dkg sera feta 1/2 szklanki jogurtu greckiego 250 g kurek 1 cebula sól, pieprz koper świeży 5 pomidorków

wesoła kuchnia
Zupa pomidorowa z zieloną soczewicą 130

chilli, pomidory z puszki, soczewicę,przecier pomidorowy. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować około 15 minut, sprawdzić. Jak soczewica jest już miękka zupka jest gotowa. Posypać zupę posiekaną natką pietruszki. Smak mi bardzo odpowiada, zupka jest pyszna

Kuchnia Pokoleń
Kalafior pieczony 284

najsmaczniejsza jego postać, to zdecydowanie mój Nr 1! Jest chrupiący, aromatyczny i pikantny . Przed pieczeniem dzielę kalafiora na różyczki co znacznie skraca czas pieczenia. Inne nasze przepisy z kalafiorem: Zupa kalafiorowa z liści i głąba Pierś kurczaka faszerowana kalafiorem Zupa krem z kalafiora Sałatka z kurczakiem i kalafiorem Zupa krem kalafiorowa Zupa kalafiorowa z kaszką kukurydzianą Sałatka z kalafiorem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wi-Taj czyli wietnamsko – tajska podróż przez smaki 176

zacisznym rogu ogródka, który zresztą jak na centrum Warszawy jest całkiem spory. Menu jest bardzo obszerne, a wiele nazw dań rzadko spotykanych, dlatego poprosiliśmy o radę przy wyborze przystawek, zup i dań głównych. Kelner okazał się bardzo miły i pomocny, to co nam doradził smakowało każdemu, więc idealnie trafił w nasze gusta Smażone rollsy Nem Z przystawek przepyszne były zarówno(...)smażone rollsy Nem z papierem ryżowym, przypominające sajgonki, jak i rollsy z warzywami. Do obu podany był pyszny, słodko- kwaśny sos, który dobrze komponował się z przystawkami. Z zup wybraliśmy Tom Kha z kurczakiem oraz pierwszą z listy Tom Yum Kung. I tutaj jak dla mnie największe odkrycie – zupa Tom Kha, w której nie przeważał ani słodki smak mleka

Taste and Cook
Zupa z żółtej fasoli szparagowej i pomidorowej pasty 140

Pyszna domowa zupa z żółtej fasoli szparagowej z dodatkiem pasty pomidorowej Zupa jest autorstwa mojej mamy :) która również chce mieć udział w kulinarnym blogowaniu. Składniki: 2 litry dowolnego bulionu 1 średniej wielkości plaster selera (grubość kromki chleba) 2 średnie marchewki 1 średnia cebula 200 - 300 g żółtej fasolki 3 średnie kartofle 1 liść laurowy, 3 angielskie ziela, pieprz, sól(...)bulionu. Dodajemy do smaku nasze przyprawy: liść laurowy, angielskie ziele, pieprz, sól. Kiedy warzywa będą pół twarde dodajemy nasze ziemniaki. Na koniec dodajemy naszą pastę Jamar , która nada naszej zupie oryginalnego wyjątkowego smaku, jeżeli jest potrzeba doprawiamy. Polecam serdecznie pastę firmy Jamar ponieważ ma wiele zastosowań. Śmiało możemy ją wykorzystać pod sos do pizzy, gołąbków, do letniej zupy pomidorowej, lasagne

W Moim Magicznym Domu
BURACZKI NA ZUPĘ 92

Buraczki na zupę to przepis sprawdzony przeze mnie w zeszłym roku. Nie wierzyłam, że mogą być tak pyszne jak je zachwalała Pani Danusia, moja ulubiona sąsiadka z ogródków działkowych. A jednak …. miała rację, gdyż zupa ugotowana na tym wywarze jest bardzo smaczna. Intensywny smak i kolor zawdzięcza temu, że wszystko co najlepsze zostaje w słoiku, a nie jest wygotowane(...)Uwielbiam „szybki barszczyk” ugotowany na tych buraczkach, wystarczy dodać przyprawy czosnek i gotowe BURACZKI NA ZUPĘ buraczki DO SŁOIKA 1 łyżka cukru 1 łyżka soli 1 łyżka octu woda Buraczki umyć i obrać ze skórki ( większe można pokroić ), poukładać w litrowych słoikach . Do każdego słoika wlać podaną ilość soli, cukru, octu i dopełnić wodą. Słoiki szczelnie zakręcić, wstawić

Pieguskowa Kuchnia
Wegański chłodnik z botwinki, ogórka i rzodkiewki 185

Uffff ależ dzisiaj było gorąco! W takie dni idealnie sprawdzi się zupa i to nie byle jaka, bo jak sama nazwa wskazuje przynosi ulgę w wysokich temperaturach. Chłodnik to świetna zupa na dni kiedy aura rozpieszcza nas słońcem i ciepłem. Wegańska wersja chłodnika w żaden sposób nie ustępuje tej ze śmietaną o czym świadczy fakt, że już od momentu(...)zrobiłam podwójną porcję i tylko dzięki temu udało mi się go obfotografować :) Kiedyś przygotowanie chłodnika wydawało mi się niezwykle skomplikowane, ale zapewniam Cię, że to banalnie prosta w przygotowaniu zupa, która świetnie smakuje i robi się ją ekspresowo. Jest lekka i orzeźwiająca, w sam raz na nadchodzące upalne dni. Wegański chłodnik z botwinki, ogórka i rzodkiewki Drukuj Porcje: 2 porcje

Book of spells
Cukiniowa zupa krem z awokado 136

Taką zupę podawać razem z bułką lub chlebkiem czosnkowym. Cukinię umyć i pokroić w dużą kostkę( nie obierać ze skórki, tylko umyć), cebulę obrać i pokroić, czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cukinię razem z cebulką i czosnkiem. Smażyć tak długo aż lekko wszystko zbrązowieje. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchew, posiekany tymianek i chilli

Kuchnia Pokoleń
Hiszpańska zupa z soczewicy - Lentejas 154

Lentejas czyli po prostu soczewica, zdrowa, pożywna i mega pyszna. Dziś w postaci zupy rodem z Hiszpanii. Zupa jest treściwa i bardzo pyszna, polecam wszystkim na pyszny obiad. Pierwszy raz robiłam tę zupę w kwietniu jak kwitły forsycje i było dość rześko, smakowała rozgrzewająco, teraz jadamy ją bez względu na temperaturę na dworze, zawsze smakuje wybornie. Hiszpańska zupa z soczewicy

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania